Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Celý prac. týden jsi na ni pravděpodobně sama a užiješ si jí snad dost. Pak nevidím důvod si prostě o víkendu odfrknou a nechat to trochu na tchýni. Nevidím v tom problém, naopak bych to přivítala. Ale asi to každý vidí jinak. Já bych prostě jako tvoje tchýně taky chtěla pomoci a asi by mě ani nenapadlo, že se může snacha zlobit, že jdu na vycházku s kočárkem. To mě hlava nebere. Jezdím pořád, o víkendu vozí babča, co je na tom špatně?
Až by zase natahovala ruce, řekla bych, že malá chce zůstat u maminky. Nebo že si ji prostě chci nechat u sebe. Já malýho jako mimco skoro nedala z ruky a kočárek jsem půjčila, jen když jsme se stěhovali, nebo když bylo třeba hlídat. Ale on ho ani nikdo nevymahal, naši mě znají a tchýni mám hodnou, která pomůže, když je třeba, ale nechce otravovat, takže malýho nijak nevymahala. ![]()
Ještě dodám, že možná už ten nadpis hovoří za vše. Tchýně a MOJE dítě, neslušelo by se napsat, tchýně a NAŠE dítě. Nebo manžel s tím nemá nic společného?
Řešila bych to nejdřív s manželem. Pak buď buď společně nebo můžeš zkusit i sama s ní promluvit.
Máme něco podobného, ale mnohem horší (teda lze soudit z jednoho popisu od tebe).
Bohužel naše tchýně je taková, že u ní nepomůže ani to říct vše narovinu. Každopádně dělá celé své rodině ze života peklo. ![]()
Určitě by mi to vadilo i u mých rodičů, ale moje mamka se vždy zeptá, jestli si ho může pochovat atd…hlavně jí řeknu, co se mi nelíbí. To je měco jinýho.
Přežít se to samozřejmě dá, ale já to jednoduše přežívat nechci.
A co tam dělat? Nikoho tam neznám a manžel si tam plní prac. povinnosti ![]()
Kdyby jí měla uplést svetr, tak mi řekne, že to udělá přes týden ![]()
Je jasné, že to dělá z lásky, má ji moc ráda, ale…třeba za ten rok budu také ráda, ale ted se jí nechci „ZBAVOVAT“ na víkend ![]()
@jenika1 Špatně nic. Ale jak pises, každá to máme jinak. Myslím, že pomoc se má nabídnou, ale ne že se někdo aktivně pomoci ujme, aniž by znal názor toho, komu pomáhá. Je fajn vědět, že mas dítě komu svěřit, ale proč by ti ho měl brát, když o to nestojís? Já sice chápu, že si chtějí babičky užít, ale všeho s mírou a hlavně ku prospechu všech zúčastněných.
@blorchi píše:
Chci tvoji tchyni
No asi ti nezbyde nic jiného než to říct, alespoň manželovi ať to vyřídí, Já kluky taky jako miminka nedala z ruky, jen na chvíli pochovat a pak hned ke mně..ale oni jedli po 1-2 hodinách
A rozhodně bych nejezdila každý víkend…chtěla bych mít taky chvíli pro sebe. (o víkendu ![]()
Ach jo ty tchyne
a pockej bude hur. My si s manzelem behem odpoledniho spani vyrazili na kratky vylet, prijedem zpatky a tchyne misto aby si s malou hrala tak ji posadila k televizi a misto svacinky ji vrazila nejakou prisernou cokoladu byt vi, ze tohle nejime, mala.je atopik a pokazde se po cokosce osype. Pak na me kouka jak na krkavce ze ji necpu cokoladou, parkama, jitrnicema a jinyma vecma. Jo ale svacinku pro poradek v jidle nedostane. To jsou takove mezigeneracni konflikty, s tim asi nic nenadelame, musime to prezit a nejak taktne trvat na svem. Jak holky psaly, idealne za pomoci manzela.
@jenika1
ne asi, je jen moje, prosím tě neslovíčkař. Chápeš to úplně špatně.
@Raduš.ka44 píše:
@jenika1 Špatně nic. Ale jak pises, každá to máme jinak. Myslím, že pomoc se má nabídnou, ale ne že se někdo aktivně pomoci ujme, aniž by znal názor toho, komu pomáhá. Je fajn vědět, že mas dítě komu svěřit, ale proč by ti ho měl brát, když o to nestojís? Já sice chápu, že si chtějí babičky užít, ale všeho s mírou a hlavně ku prospechu všech zúčastněných.
přesně tak ![]()
Jak píšou holky, řešila bych to s manželem nebo tam jezdila míň často. Nechápu ty holky co píšou, že chcou tvou tchýni. Mě malýho taky nikdo nehlida, jednou týdně k nám přijde moje mamka na hodinu a čtvrt a stejně by mě to vadilo kdyby mě malýho takhle někdo sebral na celej den a ještě kdyby mu nedal najíst 5 h. Mě to udělala taky tchýně, to přijela na oslavu 1.narozenin, vzala malýho ven na procházku nenajezenyho, říkala jsem si, že se za hodku max.2 vrátí, ale ona si to zamířila někam na návštěvu, bez náhradní plýny (používám latkovy) a bez jídla a pití. No po 4 hodinách jsem pro ně poslala manžela s autem. Asi su taky hysterka, ale vadí mě když si dělá někdo s naším dítětem co chce. Ale já se to zas nebojím říct.
@Anonymní píše:
Mám dotaz, jak byste se, holky, zachovaly v situaci, kdy - máme 3 měsíční holčičku, manželovo rodiče bydlí cca 80km od nás. Jezdíme tam skoro každý víkend kvůli manželovo pracovním povinnostem, přespáváme u jeho rodičů. Moji rodiče bydlí ve vedlejším městě, takže s těma se také vídáme cca co týden. Tchyně je ale šílená do malé, celou dobu, co jsme tam, musí být u ní v náručí. Když s ní jdu ven, tak už čeká u dveří se slovy „tak já si ji UŽ vezmu“ jako by mi tím dělala službu…Když jí bylo pár týdnů, tak jsem se s ní domluvila, že sem fakt unavená a lehnu si a až Markétka začne brečet, tak ať mi ji přinese na jídlo. Ale fakt jsem vytuhla a pak jsem zjistila, že malá brečela a ona ji raději uspala, aby ji mohla mít u sebe dýl. Takže byla bez jídla asi 5hod a to jedla tenkrát fakt častěji
Jak neurazit, ale slušně dát najevo, že nemíním být celý víkend bez malé, že i já si ji chci pochovat a mít u sebe??? Anonym - manžel zde má profil a nechci mu to zatím říkat, chci to vyřešit první nějak slušně sama.
Dítě má být u maminky. Zvlast takto malé. Tchyně si už svou mateřskou roli odžila. Dítě není pejsek na hraní a je soucasti maminky. Měla bych i obavu z toho, jaké následky toto chování tchyne muže mít u dítěte a zakladatelky do budoucna. Omlouvám se, že jsem nečetla diskuzi. ![]()
@jenika1 píše:
Ještě dodám, že možná už ten nadpis hovoří za vše. Tchýně a MOJE dítě, neslušelo by se napsat, tchýně a NAŠE dítě. Nebo manžel s tím nemá nic společného?
jezis proc resis nadpis
to je snad jedno ne
zakladatelko ja bych taky promluvila s manzelem nejdriv, uprimne mu to rekla proste..uvidis co ti na to rekne nebo co a jak