Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Děkuji moc.
Rodina mladé paní a její kamarádky do ní totiž často hučí, že,,bába je lakomá,, apodob.
To jen na vysvětlenou.
je milé číst rozumné příspěvky
![]()
S tchýní se na dovolenou nejezdí? Já jezdím na dovolenou k tchýni (mám tam takový mamahotel
), klidně bych jela na dovolenou i s ní, kdyby byla při penězích a pozvala mě s sebou. To jen tak mimochodem. Jinak k tématu: podle mě tchýně žádnou morální povinnost pomáhat rodině svého syna nemá. Vychovala ho, poskytla mu zřejmě vzdělání, naučila ho živit se sám. Pokud by byl úplně v dupce, tak by pomoct mohla, ale ani to není její povinnost. Jsou to její peníze a je jen na ní, jak s nimi naloží. Já v kůži té snachy bych se styděla tolik peněz přijmout (10 tisíc spoření a 50 tisíc jednorázová výpomoc jednou za rok, divné).
@Kallkapa píše:
Ne její povinnost to není, ani morální. (to spořit vnukovi 10.000 měsíčně a synovi dávat 50.000 ročně mi přijde spíš vtipné, promiň - vím, že se nejedná o Tebe )Ale co mě zaujalo - proč píšeš tchýně a peníze? Když se jedná o matku a syna?
Příspěvek upraven 23.11.12 v 17:16
Jo to jsem asi dala špatný název.
@Prdolinka86 píše:
Tvůj manžel - její syn, má svou rodinu, tak se musí starat. Její povinnost to není. Myslím, že toho dostáváte dost, ať už ve formě dárků, či dovolených.
Tak že mě to přijde nemorální.
Je to jiné, kdyby chtěla pomoct sama, ale když nechce.. Má svůj život.
Vy také.
(omlouvám se, ale když jsem to četla, přemýšlela jsem jestli si neděláš srandu)
Né, srandu si nedělám.
Mě přijde celý nápad spořit dítěti a dávat mladým nemorální, když už bylo použito slovo morálka. Upřímně se mi z toho ježí chlupy na těle, jen to čtu. Tchýni bych doporučila všechny peníze postupně utratit za sebe a očividně hamižné snaše nic nenechat. a´t si vydělá sama
![]()
Povinnost rozhodně ne. A pokud je ochotná jakkoliv syna či jeho rodinu podporovat, měli by si toho hodně vážit!
No ale možná se budete divit, ale docela jsem překvapená, kolik lidí v mém okolí je stále „dotováno“ rodičema. Myslím dospělé lidi samozřejmě, pracující. Platí za ně dost věcí nebo jim kupují drahé věci do domácnosti apod. Já tohle třeba nezažila, aby mi rodiče dali něco „do startu“, ale je to docela běžný.
@Pomka píše:
No ale možná se budete divit, ale docela jsem překvapená, kolik lidí v mém okolí je stále „dotováno“ rodičema. Myslím dospělé lidi samozřejmě, pracující. Platí za ně dost věcí nebo jim kupují drahé věci do domácnosti apod. Já tohle třeba nezažila, aby mi rodiče dali něco „do startu“, ale je to docela běžný.
No já se teda nedivím ani mi to nepřipadá divné, ale to jsou případy, kdy Ti rodičové přispívat chtějí a to je dost zásadní rozdíl
. Někdo je prostě rád, že ze svých peněz, které léta syslil může koupit dospělému synáčkovi pračku - např.
..Ale pořád je to o tom, že jim ty peníze chtějí/nechtějí dát.. jejich peníze=jejich rozhodnutí..
No morální povinost ---jsem se zasmála promin no napíšu to asi tak NEMÁ a buď ráda že bere tvoje děti na dovolenou kupuje jim drahé dárky a žádné blbosti měla by jsi ji být už tak vděčná a ne ještě přemýšlet zda má povinost vás dototat je to vaše věc že nechcete bydlet s ní a raději platíte hypotéku---ikdyž tě chápu taky bych nebydlela---ale v tom případě je to vaše věc a ne její
máš aspon jistotu že v budoucnu něco zdědíš nech ji at si užívá života zaslouží si to vím zní to blbě ale je to tak taky máme hypo peněz není ale je to náš problém o našeho syna zase manželova rodina nemá naprostý zájem a to je první vnouče vůbec
proto raději anonym
@Regina Hero píše:
Já bych řekla, že má morální povinnost užít si ty peníze co nejlépe, protože do hrobu si je nevezme…
je zkázáno si cokoli brát s sebou do hrobu!
@Anonymní píše:
No morální povinost ---jsem se zasmála promin no napíšu to asi tak NEMÁ a buď ráda že bere tvoje děti na dovolenou kupuje jim drahé dárky a žádné blbosti měla by jsi ji být už tak vděčná a ne ještě přemýšlet zda má povinost vás dototat je to vaše věc že nechcete bydlet s ní a raději platíte hypotéku---ikdyž tě chápu taky bych nebydlela---ale v tom případě je to vaše věc a ne její
máš aspon jistotu že v budoucnu něco zdědíš nech ji at si užívá života zaslouží si to vím zní to blbě ale je to tak taky máme hypo peněz není ale je to náš problém o našeho syna zase manželova rodina nemá naprostý zájem a to je první vnouče vůbec![]()
![]()
proto raději anonym
Zakladatelka ale nepíše o sobě ![]()
@Pomka píše:
Když jsme stavěli, dostali jsme nějaké „spoření“ (obratem proměněné na cihly či za jiný materiál) a jak mí rodiče, tak tchánovci oddřeli hodiny a hodiny na naší stavbě. A to byla pomoc k nezaplacení. A hlavně strašně moc znát. Nikdy bychom po nich ale nic nechtěli, ani ty lopaty, kdyby se sami nenabídli. Konkrétně teda zrovínka moje máma mi řekla, do ruky krompáč nevezmu, ale pokud budete chtít vařit, řekni si. Tak jsem si řekla. Ale kdyby mi tu nabídka nedala, neřekla bych si ani jí, ani nikomu jinýmu.
Tak toho se docela bojim..,že si můj syn jednou přivede domu ženskou co bude mít takovejhle názor..
to jaký má tchýně plat a odkud bere peníze je naprosto její věc a od té doby co její syn dostudoval a dokočil školu, nemá k němu naprosto žádnou povinnost..nechápu jak tě může vůbec napadnout, že by měla malýmu spořit??do toho má přece Vás rodiče!! pokud to babička udělat chce je to od ní velké gesto, ale povinnost ani morální nemá žádnou…Propadla bych se hanbou, kdybych si měla takto od rodičů vzít peníze natož od tchýňě…
![]()
Nemusí dávat nic. nehápu proč by měla. a brala bych jako dobrou nabídku, pokud by chtěla zaplatit společnou dovolenou. a jestli s ní snacha nechce jet, má prostě smůlu. a jestli chce tchyniny prachy, stačilo by 10000 měsíčně, no promiň, to mi přijde uhozený. by mně hanba fackovala takhle uvažovat
@Kallkapa píše:
No já se teda nedivím ani mi to nepřipadá divné, ale to jsou případy, kdy Ti rodičové přispívat chtějí a to je dost zásadní rozdíl. Někdo je prostě rád, že ze svých peněz, které léta syslil může koupit dospělému synáčkovi pračku - např.
..Ale pořád je to o tom, že jim ty peníze chtějí/nechtějí dát.. jejich peníze=jejich rozhodnutí..
To je pravda. Druhá otázka je, jestli to dítě ve věku řekněme 25 a výš by mělo všechny tyhle příspěvky bez mrknutí oka přijímat.
Mně by to prostě hrdost nedovolila.
Neřeknu sem tam…jednou za 5 let… Ale třeba zářný příklad náš soused, jehož otec je veleúspěšný podnikatel. Koupil mu dům, zrekonstruoval mu ho a teď mu zvelebuje okolí. To je stále „koupím ti sem tohle…nechceš si támhle dát tamto? zítra to dovezu…ten bazén platí? už jsem objednal firmu…“ Nejsme toho ušetřeni, naše pozemky jsou malé a mezi nimi jen nízký plot. Mně by hanba fackovala. Když chci mít určitý životní standard, tak si na něj musím vydělat.
Je totiž rozdíl, když rodiče chtějí něco dát a dají, nebo to, když děti to, že rodiče dají, berou jako naprostou samozřejmost, nedejbože to ještě považují za jakousi podivnou morální povinnost… Čímž se oklikou vracím k zakladatelce… @Lenka002 ta mladá paní, resp. její rodina a kamarádky si nevidí do huby, pardon.
Závidí a závist je ošklivá vlastnost. Mmch co si o tom myslí ona sama? Kdyby je ve finále tchýně dotovala, věřím, že by se to obrátilo proti ní a ona by byla ta špatná, která přijímá tyhle „dotace“ a nemusí pro to hnout ani prstem. ![]()