Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o váš názor.
Představte si, že máte tchýni (55), která má slušný plat (asi 25 000), svůj byt a má jediného syna, vašeho manžela. Tchyně zdědila po manželovi cosi a z pronájmu má navíc k platu kolem 45000 čistého měsíčně na účtě. Cestuje s kamarádkami, bere vaše dítě k moři, nakupuje hodně drahých dárků (žádné blbosti)…
Otázka-
Myslíte, že je její povinnost dotovat synovu rodinu (vy jste na RD, manžel má kolem 20 000 a splácíte hypotéku-nechtěli jste bydlet s ní, i když má byt 5+1 )ona ho časem vymění za menší, zatím to má blízko do práce a je spokojená).
Pokud je to její morální povinnost, tak kolik myslíte měsíčně na přilepšenou?
10 000? Víc?
Vztahy máte v pohodě, vzala by na dovolenou i vás, ale vy nechcete (s tchýní na dovolenou se přeci nejezdí).
Prosím čistě váš názor, nehledejte v tom nic špatného, není to můj případ podotýkám. Budu ráda za různé názory.
Můj názor je, že peníze jsou její a může si s nimi dělat, co chce (dědictví po otci manžel už dávno utratil a nebylo to málo), na druhou stranu by mohla prckovi spořit 10 000 na spořící účet a vám dát jednorázově 50 000 1× za rok. Můj osobní názor.
Podle me tedy jeji moralni zavazky skoncili ve dni, kdy jeji syn prestal studovat a osamostatnil se…
Nechapu, proc by melo byt jeji „moralni povinnosti“ prispivat synovi nebo vnukovi na cokoliv. Pouze dobra vule… Rozhodne bych to nestavela jako povinnost, ale kdyby chtela, tak by mohla.
![]()
Me to prijde docela ujete, nastavovat takhle vztahy mezi matkou a ditetem… navic kdyz to dite ma svoji vlastni rodinu o kterou se ma postarat…
![]()
@Lenka002 no já osobně nevidím důvod, proč by tchýně měla rodinu dotovat jen proto, že má slušný příjem. Samozřejmě nevidím nic špatného na tom, že by semtam dala nějakou korunu dětem na spořící účet, proč ne, pokud by sama chtěla ale já osobně bych si takhle od nikoho peníze nevzala, nenechala bych si zaplatit dovolenou, prostě nic podobného…
Ne rozhodně to není její povinost, už takhle pro vás dělá dost co jsem pochopila z toho co píšeš. Příjde mi to dost nevychované chtít po ní další peníze.
Ne podle meho to jeji povinnosti neni, je to jen na ni, jestli da!!!
Tchyně je mladá ať si užije. Mladým at dá co uzná za vhodné, nárokovat si zde syn nemůže nic ani morálně -leda se tak může těšit na dědictví.
Mě to příjde dost ujetina po ní něco požadovat protože to považuji za její morální povinnost, fuj teda ![]()
Podle mě není ničí povinnost někomu dávat peníze, to znamená, že ani tchýně nemá povinnost dávat peníze synovi, který má už svou rodinu, ať je její finančná stránka jakkoliv dobrá. Pokud chce dítěti něco dát (spořit), nebránila bych se, je to její rozhodnutí a je to pro dítě.
Morální povinost těžko, spíš dobrá vůle, ale vždyt píšeš, že bere dítě k moří a kupuje dárky za nemalé částky. Tak co by jsi po ni ještě chtěla ![]()
Možná jí občas požádat o finanční pomoc, kdyby na tom byli opravdu špatně, ale nastavit to takhle paušalně, jako že si řeknou částku kolik jim bude měsíčně platit, to je trochu pod úrověn. To by mě asi hanba fackovala ![]()
podle mě nemá žádnou a to ani morální povinnost dotovat synovu rodinu. Oni se rozhodli pro to, jakou práci dělá, oni se rozhodli, že žena půjde na mateřskou a budou mít dítě. Stejně tak se oni rozhodli, že si vezmou hypotéku a nebudou žít s ní ve velkém bytě, dále píšeš, že by jim zaplatila dovolenou - ale tu oni nepřijmou. Takže sečteno a podtrženo - to, co tchýně nabízí/nabízela oni nepřijmou protože… ale vědí, že by jim maminka měla měsíčně dávat nějaké peníze (nebo alespoň spoření pro dítě)… Tak z toho se mi chce fakt zvracet. Jsou to rozmazlení hajzlíci. Pokud tchýně má víc peněz, tak ať si je užije a hlavně až bude stará, tak bude mít na to, aby si zaplatila pomoc a nebude o suchém chlebu. Stejně jednou vše syn zdědí… Brala bych její nabídky na dovolené, dárky… a byla bych za to moc šťastná. Na druhou stranu - pokud bych měla tolik peněz, tak bych na vánoce podarovala jednou větší částkou (třeba těch 40-50tis) - ale co si budeme povídat, ta dovolená pro celou rodinu by byla mnohem dražší, že? Třeba to tchýně bere tak, že nechtějí dovču za 100tis, tak by určitě nechtěli hotové peníze…
Můj názor je, že nemusí synovi dávat vůbec nic. Co dá z dobré vůle bych brala. ale rozhodně bych nepřišla a neřekla. Tak babičko máte se nějak moc dobře tak nám každej měsíc můžete přilepšit.
No ty brďo, ne, tchýně žádnou morální povinnost nemá, má tak maximálně povinnost si ty peníze užít podle svého uvážení. Hanba by mě, coby dospělou, fackovala, kdyby mi měli rodiče z jedné nebo z druhé strany přispívat. Peněz do mne do mé dospělosti narvali nepočítaně, teď si každý jedeme za své a počítám s tím, že v budoucnu se karta obrátí a já budu zase dotovat je.
Nemusí nikomu nic dávat. Proč by měla? Syn již je dospělý, má svou rodinu, nestuduje, nevidím důvod. ![]()