Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bloumik píše:
To je pravda. Druhá otázka je, jestli to dítě ve věku řekněme 25 a výš by mělo všechny tyhle příspěvky bez mrknutí oka přijímat.Mně by to prostě hrdost nedovolila.
Neřeknu sem tam…jednou za 5 let… Ale třeba zářný příklad náš soused, jehož otec je veleúspěšný podnikatel. Koupil mu dům, zrekonstruoval mu ho a teď mu zvelebuje okolí. To je stále „koupím ti sem tohle…nechceš si támhle dát tamto? zítra to dovezu…ten bazén platí? už jsem objednal firmu…“ Nejsme toho ušetřeni, naše pozemky jsou malé a mezi nimi jen nízký plot. Mně by hanba fackovala. Když chci mít určitý životní standard, tak si na něj musím vydělat.
Je totiž rozdíl, když rodiče chtějí něco dát a dají, nebo to, když děti to, že rodiče dají, berou jako naprostou samozřejmost, nedejbože to ještě považují za jakousi podivnou morální povinnost… Čímž se oklikou vracím k zakladatelce… @Lenka002 ta mladá paní, resp. její rodina a kamarádky si nevidí do huby, pardon.Závidí a závist je ošklivá vlastnost. Mmch co si o tom myslí ona sama? Kdyby je ve finále tchýně dotovala, věřím, že by se to obrátilo proti ní a ona by byla ta špatná, která přijímá tyhle „dotace“ a nemusí pro to hnout ani prstem.
To určitě.. na druhou stranu, co by papínek miliardář s těmi penězi dělal?
. Ze syna pak bude sice asi „nesvéprávné“ nemehlo, ale pokud se otec koupe v penězích a chce je vrážet do syna, je to jeho boj ![]()
Zakladatelko, tvoje tchyně žádnou morální povinnost nemá, je to její dobrá vůle.. spíš si myslím, že ji to trošku závidíš, že peníze má, že si užívá a že vy, třeba, ty peníze nemáte… podívej, ta ženská se má dobře, bud ráda, že Vám bere synka k moři, že vám něco podstrčí, třeba.. ale to, co jsi tu zadala je trošku mimo.. nezlob se na mě, ale tvůj dotaz bych si vyložil takto- tchyně se má dobře, má peněz jako šlupek, jak ji máme od toho aspon trošku pomoc?
Já nevím jestli vidím z úvodního příspěvku jenom já, že zakladatelka „nadržuje“ tchýni, dokonce v příspěvku uvádí, že se nejedná o ní, přesto všichni reagují stylem buď ráda, že Ti bere dítě k moři, a že budeš dědit
. No nic mizím ![]()
@Lenka002 píše:
Prosím o váš názor.
Představte si, že máte tchýni (55), která má slušný plat (asi 25 000), svůj byt a má jediného syna, vašeho manžela. Tchyně zdědila po manželovi cosi a z pronájmu má navíc k platu kolem 45000 čistého měsíčně na účtě. Cestuje s kamarádkami, bere vaše dítě k moři, nakupuje hodně drahých dárků (žádné blbosti)…
Otázka-
Myslíte, že je její povinnost dotovat synovu rodinu (vy jste na RD, manžel má kolem 20 000 a splácíte hypotéku-nechtěli jste bydlet s ní, i když má byt 5+1 )ona ho časem vymění za menší, zatím to má blízko do práce a je spokojená).
Pokud je to její morální povinnost, tak kolik myslíte měsíčně na přilepšenou?
10 000? Víc?Vztahy máte v pohodě, vzala by na dovolenou i vás, ale vy nechcete (s tchýní na dovolenou se přeci nejezdí).
Můj názor je, že peníze jsou její a může si s nimi dělat, co chce (dědictví po otci manžel už dávno utratil a nebylo to málo), na druhou stranu by mohla prckovi spořit 10 000 na spořící účet a vám dát jednorázově 50 000 1× za rok. Můj osobní názor.
Prosím čistě váš názor, nehledejte v tom nic špatného, není to můj případ podotýkám. Budu ráda za různé názory.
Nemusí nic nikomu. Je dospělá, syn je dospělý.
Nikomu nic nemusí, pro uklidněnou… moje tchýně má svůj důchod, vdovský důchod po manželovi, pronajímá byt v centru Prahy a nechává si od nás ještě posílat na přilepšenou. My máme malé dítě, hypotéku a já od něj musím v šesti měsících do práce, abysme to utáhli. Nemusela bych tak rychle, kdyby nás nedonutila k tomu, abychom od ní koupili polorozpadlou chalupu za naše ušetřené peníze. Když se přišla poprvé podívat na malou, její první a nejspíše i poslední vnouče, tak jí nepřinesla vůbec nic se slovy, že přeci určitě všechno má. Když k ní manžel jednou za čtvrt roku přijde na oběd, tak ho poctí zemlebábou, já si raději vždy najdu výmluvu, proč tam nemůžu, to jídlo se mi dost hnusí a ona ví, že sladká jídla nemám ráda. Ona sama jezdí po světě… vlastně je pořád někde na dovolené nebo v lázních.
@Kallkapa píše:
Já nevím jestli vidím z úvodního příspěvku jenom já, že zakladatelka „nadržuje“ tchýni, dokonce v příspěvku uvádí, že se nejedná o ní, přesto všichni reagují stylem buď ráda, že Ti bere dítě k moři, a že budeš dědit![]()
. No nic mizím
No mě toto naprosto vytáčí, a to není jen v tomto případě…já mám někdy pocit, že lidi ani nedočtou, nebo nevnímají co čtou, a už s nima cloumají emoce a rychle píší štiplavé odpovědi ![]()
Vyřiď kamarádce, že její tchyně nemusí nic. A měli by být rádi za dražší rozumné dárky a za to, že jim bere dítě k moři. To taky nemusí. Rozhodně není její povinnost starat se o syna do její smrti.
Pro zmiňovanou snachu: doufám, že bude rovněž tak pohotová, až bude něco potřebovat její tchýně… jestli poletí ochotně s penězi nebo prostou pomocí, stejně jako by letěla s otevřenou dlaní… ![]()
@Kallkapa píše:
Já nevím jestli vidím z úvodního příspěvku jenom já, že zakladatelka „nadržuje“ tchýni, dokonce v příspěvku uvádí, že se nejedná o ní, přesto všichni reagují stylem buď ráda, že Ti bere dítě k moři, a že budeš dědit![]()
. No nic mizím
Přesně tak, někdo čte moc rychle, ale přesto děkuju všem
.
@Kallkapa píše:
Ne její povinnost to není, ani morální. (to spořit vnukovi 10.000 měsíčně a synovi dávat 50.000 ročně mi přijde spíš vtipné, promiň - vím, že se nejedná o Tebe )Ale co mě zaujalo - proč píšeš tchýně a peníze? Když se jedná o matku a syna?
Příspěvek upraven 23.11.12 v 17:16
,schvalne jsem cetla prispevky, jestli to nekoho trklo.
@Ema N. píše:
Podle me tedy jeji moralni zavazky skoncili ve dni, kdy jeji syn prestal studovat a osamostatnil se…Nechapu, proc by melo byt jeji „moralni povinnosti“ prispivat synovi nebo vnukovi na cokoliv. Pouze dobra vule… Rozhodne bych to nestavela jako povinnost, ale kdyby chtela, tak by mohla.![]()
![]()
Souhlasím ![]()
@Anonymní píše:
a nechává si od nás ještě posílat na přilepšenou.
Tohle nějak nechápu. Co vás nutí jí něco posílat?
@locika Tak pokud já čtu dobře, tak sice nepíše o sobě, ale nakonci píše svůj osobní názor, kde sice přiznává tchýni právo si dělat co chce s penězi, ale na druhou stranu by vlastně mohla dávat vnoučeti 10 0000 měsíčně a jednorázově rodině 50 000. Tak ted nevím, mě tento názor taky připadá uhozený, myslím ta druhá část, tak bud a nebo ne? Spíš bych chápala - jsou její, ale pokud chce nějak přispívat tak at to dělá jak chce a kolik chce, takto konkrétní částky se mi dost nelíbí, zavání to pomalu tím, že by se to slušelo přispívat…můj názor.
No vidíte a já mám problém jiný. Moje tchýně nám zase peníze furt cpe. A nejlepší je, že si pak ještě stěžuje, že jí na nic nezbývá. Máme od ní půjčené peníze, které jí každý měsíc splácíme. Za chvilku bude po dluhu, takže bude klid. Teď očekáváme prcka a jediný o čem furt mluví je, co nám všechno bude muset pořídit. Já vždycky čučím jak péro z gauče. Ale už jsem si zvykla a ať si dělá, co chce.