Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A taky byh nidke napsala o závisti..
My taky chcem klukovi něco do buddoucna dát, ale až bude dospělý a jako dítěti.. chceme aby měl start do života..
Ale každého věc ![]()
@kvaček píše:
Anonymní… nechci tě urazit, ale možná takové nazory máš, protože sis něco prožila, ale i to co píšeš neni ok, ale i volnost jak píšeš ty bych řekla, že ok nenni..
Všeho s mírou..
Do 18 let za rodiče zodpovídají rodiče, že někdo dá dětem pěníze, či byt, je jejich věc, jako špatné, to nepovažuju, je to na každém, ale myslím si, že toto je dobré načasovat.. V 15 bych dítěti!! dala max kapesné, svobodu v tom, že mu budu věřit, když se spolu na něčem domluvíme a někde půjde ven,..To, že dáš 15 letému byt, a dělěj si co chceš, nevím, jestli je projevem svobody…
Souhlasím s tebou. Nemít žádnou volnost, jako měla anonymní je špatné a mít ji moc, jak plánuje pro děti, není taky dobré. Kolegyně také takhle nechala od 15ti bydlet syna ve svém bytě. Žije jako čuně, nemá k ní respekt, do školy nechodí, takže ho vyrazí už z druhé střední a lže kudy chodí. Stal se z něj nezvladatelný nevděčný spratek, který si myslí, že mu svět leží u nohou a neváží si ničeho. Toulá se bůhví kde bůhví s kým. V 15ti není dítě dospělý, aby za sebe odpovídalo a neslo následky svého jednání, je to ještě dítě a v dost pitomém věku.
Já anonymní chápu.. prostě nechce být jako její rodiče, ale zase si myslím, že majetek se nerovná svoboda..
Spíš bych slovo svoboda viděla - důvěra, když dítě někde jde, respektovat ho co chce a mluvit o tom, a i nějaké peníze, aby se naučilo hospodaření..
@kvaček píše:
Já anonymní chápu.. prostě nechce být jako její rodiče, ale zase si myslím, že majetek se nerovná svoboda..
Spíš bych slovo svoboda viděla - důvěra, když dítě někde jde, respektovat ho co chce a mluvit o tom, a i nějaké peníze, aby se naučilo hospodaření..
ale kdyz mne prijde, ze nikdo poradne necte nebo ja to proste blbe pisu - nekolikrat jsem psala a zminovala, ze kdyz budou chtit bydlet samy a ne zrovna z puberttrucu tak proc ne.
tady to vypada jako kdybych v 15 rekla - holcicko mas OP tak tady mas byt a zij…
takze znova kdyz budou v 16,17,18 i 15 chtit se osamostatnit, budou zrake a na ne spoleh, tak proc ne
a nevidim nic spatneho na tom, aby si pubosi privydelavali na brigadach, ony se jim zily nezkrati…
Zdravím, potřebovala bych poradit jak se zachovat, protože už toho začinám mít dost. Manžel v době kdy jsme se ještě neznali vzal na sebe účet s kontokorentem v bance a dal ho k užívání tchýni. Ta kontokorent vybrala, ale už ho nesplatila. Manžel o tom nevěděl a nezabýval se tím. Po pár letech mu přišla exekuce, ale ta naštěstí neproběhla, protože se nějak rozumně domluvili, ale už musel zaplatit 3 tisíce za právníka, ty mu samozřejmě tchýně nedala. Dodnes to splácí po 2700 kč měsíčně. To ji vůbec netankuje, vůbec se o to nezajímá a když mu řeknu ať jí taky ale řekne ať něco z toho zaplatí tak prý že nemá z čeho. Tchýně je sama, vydělá si cca 8 000,– měsíčně. Manžel si vydělá +- 11 000,– a z toho platí složenky a ještě živí mě, neboť jsem bez práce a těch 2700,– je tedy silně znát. Navíc jsem se teď dozvěděla, že loni než jsme spolu začali bydlet, tak on si vzal s tchýní podnájem a jelikož ona neměla peníze a on měl nějaké výdaje, tak si vzali 16 000,– půjčku od Providentu. Jí dal z toho 8000,– s tím, že to budou platit napůl. Skoro rok mi to tajil. Platí to tak, že jeden týden tchýně a další zase on. Ale teď je to tak, že tchýně minule nezaplatila a předtím dala jen půlku. Dnes to měla manželovi dát, ale vymluvila se, že má problémy s majitelkou co jí pronajímá byt a že teď může dát jen 300,– a že zbytek v pátek. A manžel jí samozřejmě zase ustoupil a když jsem se mu řekla, že to že nemá není náš problém a že ona setaky nezajímá jestli my máme tak mi řekl, že jako co má dělat že to jako má z ní vytřískat. Už tohohle mám dost. Já si pro sebe nedovolím nic koupit, protože koukám na korunu, ale hlavně že se platí tisíce za ní. navíc po svatbě jsme měli cca 80 000,– a manžel si to dal na účet a teď dva měsíce po svatbě je tam stěží 12 000,–. Nechápu kde se peníze poděly, když on má ještě svůj plat, takže na složenky to nešlo. Odůvodnil to tím, že je potřeba pořád něco platit. Já si maximálně řeknu o cigarety, ale on si dává peníze na sportovní sázení, koupí si hru na PS3 za tisíc korun atd. Už mě to štve. Nechci se s ním hádat, ale takhle to dál nejde. Sice jsem mu vzala kartu do bankomatu, ale tím si moc nepomůžu, protože si může vybrat na přepážce…
@neme55 A ty nemáš podporu v nezaměstnanosti??? To žijete jen z 11 tisíc??? Mínus dluhy…Máte děti?
@neme55 Tady ale není problém jen na straně tchyně, ale i tvého manžela, který je teda sakra nezodpovědný. Od toho bych utíkala jak o závod. Z těch peněz po svatbě jste měli nejlépe splatit ty půjčky a neměli byste s tím starosti. Ale obávám se, že doplatíte jedno a bude se půjčovat další. S jedním takovým jsem měla tu čest..
Nevím, co řict na to první, ale k tomu posledníku zmíněenému sázení…dá se prosázet hodně hodně moc. Nezvážila jsi hazard v úvahu, kam by peníze mizely? ![]()
Vezmi finance do rukou. On to není žádný med pořád počítat, ale pak se nemůže stát, že ti rodina vymydlí účet. Jak je vidět, v rodině se hospodařit nenaučil. Nic jiného ti nezbyde. Myslím si ale, že je to na poslední chvíli, protože to vypadá, že pan manžel sází a myslí si, že vyhraje. Jak vidět, máš internet. Nech si udělat internetové bankovnictví a můžeš účet prohlížet denně a budeš mít přehled. Takhle rodinu zachráníš před dalšími problémy. ![]()
Půjčka od Providentu je psaná na manžela, nebo na tchýni? Kdyby mi z účtu za dva měsíce zmizelo 70 tisíc, zajímaly by mne podrobnosti. Pokud chcete, aby manžel nevybral zbytek, bude třeba zřídit si vlastní účet. Z popisu chování vašeho manžela mám pocit, že jste zvolila špatnou diskuzi. Nemáte problém s tchýní, ale s manželem. Zdá se, že mnohé skrývá, a manželstvím s Vámi do svých problémů vtáhl i vás.
@neme55 promiň, ale tvůj manžel je magor
má platit půjčky, vydělává 11 tisíc
a místo aby z 80 tisíc něco poplatil tak to rozfrcá za sázení
bože
![]()
@Martinaxxx
přesně tohle mě napadlo taky.
já bych od něj utíkala.
Bože… vy máte 80tis. a manžel nezaplatí z těch peněz půjčky, ale rozfrcá to… Sebrat kartu k účtu, dojít na přepážku a odstranit možnost aby z toho vybíratl -příp. přeposílat část peněz na jiný účet, kam se on nedostane. A pokud by nepřestal, tak bych okamžitě požádala o zúžení SJM, jinak by se ti lehce mohlo stát, že během 3 měsíců budeš zadlužená i ty a pokud se o tom nedozvíš, za pár let ti přijde exekuce a budeš platit za manžela a tchýni ještě ty
Tvůj manžel evidentně zdědil finanční gramotnost po své matce- v takovém případě by bylo potřeba, abys převzala otěže rodinných financí ty a manželovi trochu zkrátila vodítko (je to sice smutné, ale v některých případech je to potřeba, pokud člověk nechce být až po uši v dluzích- nezapomeň, že všechny dluhy vzniklé za manželství jsou společné) jenže těžko přebírat rodinnou kasu, když do ní vlastně nepřispíváš. Kam mi zmizelo 70 tisíc za 2 měsíce bych se ani moc nepodivovala, pokud má chlap příjem 11 z toho má uživit sebe, tebe, platit matčiny a svoje dluhy+ si chce asi občas něco dopřát, tak je jasné, že musí žít na dluh. Problém je, že na dluh se nedá žít pořád…
Být na místě tchýně, tak pokud budu mít se synem a jeho ženou dobré vztahy, a viděla bych, že si umí vážit peněz, klidně bych jim občas nějakou dotací pomohla (koupila zájezd, auto, spotřebiče - prostě dle možností). Ale opravdu jen kdybych viděla nějakou snahu. Pokud jsou to natáhla, kteří peníze utratí za kraviny a jen brečí, že jsou na tom špatně, tak bych kupovala věci jen dětem. Ty za neschopné rodiče nemohou. Rozhodně bych nedělala to, že bych jim pravidelně něco dávala! To je cesta do pekel. Dokážete si představit, že byste se pak rozhodli rodinou financovat přestali? To by byly všechny předchozí dobré skutky zapomenuty:-)