Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Eh? Tak dopravu si najdu vlastní a nenutím je do něčeho, co si evidentně rozmysleli. A jestli si bez 20 tis od rodičů neuděláte svatbu? To fakt? Podle mě šíleně přeháníš a vymyslíš nesmysly, který se dávno dají hodit za hlavu.
Ta poslední věta mě dorazila…… Letíte z Mnichova do exotiky, svatbu plánujete za rok a půl a tak moc vás trápí dvacet tisíc, co vám mají dát na svatbu? Jako fakt?
Ještě citace…@Anonymní píše:
Verim, ze mi prominete anonym, ale je to pro me natolik osobni, ze nemam odvahu napsat pod svym jmenem.Problemem je tchyne. Nic neobvykleho, ze? Zatim teda nejsme ve fazi nejakych velkych podrazu a naschvalu, ale uz to zacina byt hranicni. Partner ma nervy na pochodu, strasne ho cela situace boli a nevime, jak z toho ven. Jakmile ji neco rekneme, tak se urazi a udela blbce z nas.
O cem mluvim? Skoro o vsem, ale to jsou malickosti, nad kterymi mavnu rukou. Posledni dny ale zacina prituhovat.
Zacnu z toho mensiho soudku. Na jare letime na dovolenou. Kdyz jsme v lete koupili letenky, tchan se sam nabidl, ze pro nas s tchyni prijedou na letiste. Ze v Mnichove jeste nebyli, tak si aspon projdou mesto, pak nas vyzvednou a pojedeme domu. S radosti jsme na to kyvli se slovy, ze se domluvime, az to bude aktualnejsi, ale bylo nam potvrzeno, ze s tim muzeme pocitat. Par dni zpet se pta partner tchana, jestli to teda stale plati. Tchan delal, ze nevi, o cem mluvi, pak teda rekl, ze pokud nam to slibil, tak prijede. V tydnu volala tchyne, jestli si nechceme najit nejaky spoj, ze se jim nechce x hodin jet az do Nemecka. Trosku nas to zamrzelo, ale divali jsme se, ze bohuzel nic normalniho nejede. Tak jsme volali zpet a omlouvali se, ze nic nejede. Tak oni teda pro nas prijedou… Jenze dneska tu byl svagr a rikal nam, ze si mama (tchyne) stezovala, ze letime na druhou stranu sveta do exotiky, ale nemame na to, abychom se dopravili domu. Pritom tohle neni otazka penez, ale slibu. Prvni nastvani.
Druhe nastava pri tematu svatba. Zijeme uz spolu s pritelem nejaky cas, mame dite, tak jsme si rekli, ze se vezmeme. Zatim sice neprobehly zadne oficialni zasnuby, ale uz mame zarezervovany termin a misto, protoze mame do naseho vysneneho dne D cca rok a pul. Pritel nekolik let zpet pujcoval rodicum penize, ktere do dneska nevidel. Rekl tak rodicum, ze misto splaceni dluhu nam maji ty penize dat na svatbu. Dneska rano jsme jeli na nakup a dali jsme syna na hlidani k tchyni. Ta nas pak pozvala na obed (nechteli jsme, ale nakonec povolili). Jakmile jsme dojedli, tak se tchan zacal ptat na ty penize na svatbu. Ze kolik jich potrebujeme, do kdy. Kdyz pritel rekl castku, tak tchyne zacala s tim, ze kvuli nas rusi fondy, pojistky a investice, aby nam mohli prispet. Podotykam, ze se jedna o castku 20 tisic korun. Tresnickou na dortu bylo, kdyz dneska odpoledne jela tchyne ke svym rodicum a tam navykladala, ze jsme si dneska prijeli jen povykladat o penezich. Pritom se zeptal tchan sam a konverzace trvala asi 5 minut.
Posledni kapkou jsou neustale narazky na vahu naseho syna. Tchyne totiz ted strasne hubne, nuti vlastne shodit vsechny okolo a vsichni jsou tlusti. No a nase decko ma v roce a pul 11,5 kg/81 cm. Pry je tlusty a moc ji (dneska mu dala mimo chodem na obed jen suche brambory, protoze sekana byla moc korenena - ehm, nebyla). Pak zacala s tim, ze ma velke bricho - kdyz se naji, tak se mu nafoukne, ja to mam taky tak. Za nasimi zady tvrdi, ze je nemocny a mame jit s nim k doktorovi. Pritom ktere dite nema bricho?
Tohle uz byla asi posledni kapka.
Mate nejake jine vychodisko? Uplne se distancovat nemuzeme, protoze ty jejich penize se nam ted fakt hodi.
Diky!
Tchanovci zjevne nemaji penez nazbyt…a vy taky ne. Jedete na tu dovolenou i s ditetem? Ze nic nejede znamena, ze je cesta domu komplikovana kombinaci ruznych spoju nebo mate spatny cas priletu? Co zvazit nocleh v Mnichove, asi drahe, co? Nabidli jste tchanovcum aspon penize za pohonne hmoty? Ad svatba, za rok a pul mate dost casu nasetrit si na svatbu. Chapu, ze vam tchanovci dluzi, ale zjevne nejsou schopni ty penize dat dokupy hned, budete se muset ve vsem vice spolehat sami na sebe.
Chápu, mám za tchyni velmi podobnou mrchu. Když jsme před spoustou let s mým manželem teprve začínali chodit, studovali jsme a chodili jen na brigády. Přítelovi rodiče s jeho bratrem odjeli na dovolenou k moři. Můj muž coby student v té době (podotýkám, bylo mu čerstvých 20
) s nimi tehdy nejel, protože na VŠ v tom termínu měl zkoušky. Měl od rodičů ale slíbené peníze za to že nejel, se kterými si pak bude moct udělat dovo jinak. Pamatuju si jako dnes, že jsme si na těch brigádách vydělali na Chorvatsko, ale chyběli nám asi jen tři tisíce. Tak můj muž tehdy říkal: Hele rodiče mi řekli to a to, tak se jich zkusím zeptat. No a tak je požádal, jestli by nám tedy nepřispěli s tím, že měl i tak od nich peníze slíbený. No ty tři tisíce nám doplatili (kdyby manžela brali s sebou na tu dovču, stálo by je to dalších 15 tis) a pak všude všem po rodině vyprávěli, jak nám zaplatili dovolenou. To mě tehdy totálně nas*alo, protože jsme si skoro celou dovo zaplatili sami, ale tak v rámci zachování dobrých vztahů jsem to neřešila. A jak ubíhal čas, tak to samozřejmě nebylo jediné. Naši nám darovali spousta peněz, i když jsme nechtěli, vyloženě nám je cpali. Rodiče od manžela jsou takoví, že darujou na Vánoce dva tisíce, které použijeme na nějakou skříňku a už se kasají po rodině jak nám zaplatili vybavení do bytu. Co s nimi nevím, někteří lidi jsou prostě neuvěřitelní.
Kdyz jste si koupili letenky, tchan se nabidl ze vas vyzvednou. Takze jste si letenky koupili, aniz byste si zjistili, ze se pak nedostanete domu? To je ale vase chyba, ze. Neni jejich povinnost vas vyzvedavat. Kor, jak to tak vyzniva, kdyz cekate ze vas odvezou zadarmo? Nabidli jste penize na benzin?
A tradicne plati svatbu rodina nevesty
ze jim pujcil a penize nevidel, je blbe, ale opravdu vedeli, ze je to pujcka a ne dar?
Ktere dite nema bricho? Nase nemelo v roce ani jedno ale dobre, z tech 3 situaci je tato jedina co by mi vadila, nenechala bych si mluvit do jidelnicku ditete a normalne bych pozadala o maso i pro dite.
@Janli píše:
Ta poslední věta mě dorazila…… Letíte z Mnichova do exotiky, svatbu plánujete za rok a půl a tak moc vás trápí dvacet tisíc, co vám mají dát na svatbu? Jako fakt?
Presne!
A pokud planuji dovolenou s odletem nebo priletem mimo CR, tak se predem zajimam, jak by slo dostat se tam a zpet hromadnou dopravou. Musim mit prece nejake reseni pro pripad, ze tchan chytne chripku / klekne mu auto a tak podobne.
@Birdonawire píše:
Presne!
A pokud planuji dovolenou s odletem nebo priletem mimo CR, tak se predem zajimam, jak by slo dostat se tam a zpet hromadnou dopravou. Musim mit prece nejake reseni pro pripad, ze tchan chytne chripku / klekne mu auto a tak podobne.
S tou dovo to nevychytali, ale jinak mi podle vyprávění tchyně přijde jako pěkná pi.nda. To se musím autorky zastat. ![]()
Strašně mi připomíná tu moji o které jsem psala vejš. ![]()
Ze všech těch situací vychází, že na tchany není spoleh. Příště bych se podle toho zařídila. Na jejich sliby bych nedala. Jsou to slibotechny, co jen tak něco placnou (oba) a pak to nechtějí dodržet nebo se cukají. Řešení? Neposlouchat, nespoléhat.
Nejde si zařídit v Německu nocleh? Nebo jim prispejte na benzín.
Už jim žádné peníze nepůjčujte.
S penězmi na svatbu nepočítejte. Budou se cukat nebo pak budou vykládat po rodině, že vám zaplatili celou svatbu. Stojí vám to za to? Těch dvacet tisíc si našetřete sami, nebo slevte ze svých nároků a udělejte svatbu méně nákladnou.
Oni dva se chovají špatně, ale vy dva jste si doteď z toho žádné poučení nevzali, a ještě se s nimi budete za rok handrkovat o dvacet tisíc.
@hani28 píše:
Kdyz jste si
A tradicne plati svatbu rodina nevestyze jim pujcil a penize nevidel, je blbe, ale opravdu vedeli, ze je to pujcka a ne dar?
Toto uz snad neplati, ne? To snad platilo v dobe, kdy se brali lidi v 18 letech…
@Anonymní píše:
S tou dovo to nevychytali, ale jinak mi podle vyprávění tchyně přijde jako pěkná pi.nda. To se musím autorky zastat.Strašně mi připomíná tu moji o které jsem psala vejš.
Jestli máte s tchyní jen takové problémy, o kterých píšeš, tak to máte docela fajn. Já jsem s tchyní za dobře, prakticky si nemám na co stěžovat. Ale s jinými příbuznými mám mnohem vážnější potíže. Ty vaše bych skutečně považovala za prkotiny.
K zakladatelce, souhlasím s většinou výše. A žádné z našich 4 dětí nemělo v roce břicho, vlastně ani v půl roce. 11,5 kg na 81 cm mi přijde dost, ale třeba to vyběhá. Ovšem že mu nedala to maso, to by mi vadilo.
Děti jsou různé. Některá mají břicha, jiná ne. Hodně dělá genetika. Váha na rok a půl staré dítě je zcela v normě.
Osobně by mi ta třetí věc vadila nejvíc, dát dítěti samotné brambory je dost přes čáru.
Co se dovolené týče, měli jste mít záložní plán, protože ten odvoz může kdykoliv neklapnout (nemoc, klekne auto, klepne tchyni/tchana atd.). To, že vás neodvezou, bych jako tragédii neviděla, ale prostě bych se podívala po dalších alternativách.
Poslední věc je těch 20t, co syn průběžně napůjčoval rodičům a teď to chce hned zpět, ačkoliv je svatba až za rok. Spíš mi přijde, že to potřebujete na tu dovolenou. Napadlo vás, že v dnešní době, kdy všechno tak těžce vyletělo nahoru, je možná 20t nad jejich síly a že se budou třebas muset i zadlužit, pokud to vůbec bude možné? Evidentně neměli moc peněz už předtím, když občas sami potřebovali výpomoc.
Možná je tam těch věcí víc, které jsi neřekla a tudíž to nyní vidíme dost zkresleně, ale tak, jak jsi to podala v úvodním příspěvku, to prostě vyzní stylem, že máš na tchyni alergii, i když až na občasné excesy je to normální ženská.
@Anonymní píše:
Verim, ze mi prominete anonym, ale je to pro me natolik osobni, ze nemam odvahu napsat pod svym jmenem.Problemem je tchyne. Nic neobvykleho, ze? Zatim teda nejsme ve fazi nejakych velkych podrazu a naschvalu, ale uz to zacina byt hranicni. Partner ma nervy na pochodu, strasne ho cela situace boli a nevime, jak z toho ven. Jakmile ji neco rekneme, tak se urazi a udela blbce z nas.
O cem mluvim? Skoro o vsem, ale to jsou malickosti, nad kterymi mavnu rukou. Posledni dny ale zacina prituhovat.
Zacnu z toho mensiho soudku. Na jare letime na dovolenou. Kdyz jsme v lete koupili letenky, tchan se sam nabidl, ze pro nas s tchyni prijedou na letiste. Ze v Mnichove jeste nebyli, tak si aspon projdou mesto, pak nas vyzvednou a pojedeme domu. S radosti jsme na to kyvli se slovy, ze se domluvime, az to bude aktualnejsi, ale bylo nam potvrzeno, ze s tim muzeme pocitat. Par dni zpet se pta partner tchana, jestli to teda stale plati. Tchan delal, ze nevi, o cem mluvi, pak teda rekl, ze pokud nam to slibil, tak prijede. V tydnu volala tchyne, jestli si nechceme najit nejaky spoj, ze se jim nechce x hodin jet az do Nemecka. Trosku nas to zamrzelo, ale divali jsme se, ze bohuzel nic normalniho nejede. Tak jsme volali zpet a omlouvali se, ze nic nejede. Tak oni teda pro nas prijedou… Jenze dneska tu byl svagr a rikal nam, ze si mama (tchyne) stezovala, ze letime na druhou stranu sveta do exotiky, ale nemame na to, abychom se dopravili domu. Pritom tohle neni otazka penez, ale slibu. Prvni nastvani.
Druhe nastava pri tematu svatba. Zijeme uz spolu s pritelem nejaky cas, mame dite, tak jsme si rekli, ze se vezmeme. Zatim sice neprobehly zadne oficialni zasnuby, ale uz mame zarezervovany termin a misto, protoze mame do naseho vysneneho dne D cca rok a pul. Pritel nekolik let zpet pujcoval rodicum penize, ktere do dneska nevidel. Rekl tak rodicum, ze misto splaceni dluhu nam maji ty penize dat na svatbu. Dneska rano jsme jeli na nakup a dali jsme syna na hlidani k tchyni. Ta nas pak pozvala na obed (nechteli jsme, ale nakonec povolili). Jakmile jsme dojedli, tak se tchan zacal ptat na ty penize na svatbu. Ze kolik jich potrebujeme, do kdy. Kdyz pritel rekl castku, tak tchyne zacala s tim, ze kvuli nas rusi fondy, pojistky a investice, aby nam mohli prispet. Podotykam, ze se jedna o castku 20 tisic korun. Tresnickou na dortu bylo, kdyz dneska odpoledne jela tchyne ke svym rodicum a tam navykladala, ze jsme si dneska prijeli jen povykladat o penezich. Pritom se zeptal tchan sam a konverzace trvala asi 5 minut.
Posledni kapkou jsou neustale narazky na vahu naseho syna. Tchyne totiz ted strasne hubne, nuti vlastne shodit vsechny okolo a vsichni jsou tlusti. No a nase decko ma v roce a pul 11,5 kg/81 cm. Pry je tlusty a moc ji (dneska mu dala mimo chodem na obed jen suche brambory, protoze sekana byla moc korenena - ehm, nebyla). Pak zacala s tim, ze ma velke bricho - kdyz se naji, tak se mu nafoukne, ja to mam taky tak. Za nasimi zady tvrdi, ze je nemocny a mame jit s nim k doktorovi. Pritom ktere dite nema bricho?
Mate nejake jine vychodisko? Uplne se distancovat nemuzeme, protoze ty jejich penize se nam ted fakt hodi.
Diky!
Co síně hate v Mnichově auto na odstavcem parkovišti? Chlap letěl z Berlína na víc než 2 týdny a stálo to něco přes 50 eur…
Leteli jsme z ruznych letist(mnichov, Berlin, Frankfurt…) a vsude jsou parkoviste pro auta za zlomek ceny…nevim proc obtezovat kohokoliv, vzdyt je to nejpohodlnejsi co muze byt, jet si po svem…
Skoda, ze nemuze byt povinne, aby se zde v diskuzi vyjadrila i druha strana k „problemu“. Asi by se ukazalo, ze tchyne neni uplne spatna ![]()
@Anonymní píše:
Co síně hate v Mnichově auto na odstavcem parkovišti? Chlap letěl z Berlína na víc než 2 týdny a stálo to něco přes 50 eur…
Presne. Auto necham za par ecek na hlidanem parkovisti. Auto si sami z leziste odvezou a po priletu na letiste dovezou. A jeste si i hlidaji zpozdeni letu. Maji ty parkovaci sluzby vychytane.
Pujcku 20 tisic rodicum… mrzelo by me, kdyby to byla dohodnuta pujcka a oni ji v dohodnutem terminu nevratili. Ale kdybych videla, ze na vraceni nemaji, tak bych na vraceni netrvala.
Nas syn mel v roce 11 kg. Byl celkove vetsi miminko. Casem se srovnal, do prvni tridy sel jako jeden z nejmensich strizliku, devitku vychazel jako jeden z nejvyssich a nejhubenejsich ze tridy. ![]()
Vaha a velikost ditete v roce opravdu neni vypovidajici. ![]()
Zakladatelko, vyhrocujete to v rodine navzajem (z obou stran). A uplne zbytecne. ![]()
Verim, ze mi prominete anonym, ale je to pro me natolik osobni, ze nemam odvahu napsat pod svym jmenem.
Problemem je tchyne. Nic neobvykleho, ze? Zatim teda nejsme ve fazi nejakych velkych podrazu a naschvalu, ale uz to zacina byt hranicni. Partner ma nervy na pochodu, strasne ho cela situace boli a nevime, jak z toho ven. Jakmile ji neco rekneme, tak se urazi a udela blbce z nas.
Diky!