Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Keyllah píše:
to si právě myslím, že nejsouten jeden je jeho z předchozího vztahu, a ten druhý je z předchozího vztahu její
společná je až ta 2letá dcerka. Aspoň tak jsem to pochopila
máš pravdu, už jsem příspěvek opravila… je to tak složité, že jsem to nějak blbě pobrala.
Já tak nějak nechápu o co ti jde. Tchýně evidentně žádný problém nemá a tys ho vytvořila, protože se stýká s bývalou snachou. Jenže je to matka jejího vnoučete, stejně jako ty.
Já tomu teda moc nerozumím, všichni okolo jsou v pohodě a problém máš ty. Proč ses musela vzdát všech kamarádek abys mohla být s manželem? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevím jestli chci radu, nebo jen vylít srdíčko ( nemám to komu říct )… Ve zkratce… našla jsem si před 3 lety nového partnera. On měl syna(3roky) a já taky(4roky). Spolu máme holčičku ( necelé 2 roky) a vzali jsme se. Bývalá od manžela má taky dalšího syna(1rok). Tchýně bere všechny 4 vnoučata za vlastní. Vše bylo v pořádku. Ale jak se narodila dcera, tak se to změnilo. Tchýně bývalou nesnášela, pomlouvala atd. A teď jsou kamarádky. Jezdí ke tchýni na kafíčka a návštěvy s dětmi. Už jsem se s tím smířila, prostě to tak bude. Teď já… strašně mě to mrzí, že už nemáme takový vztah jak před 3 roky. Měla jsem ji hrozně ráda… když tchýně přijde ke mě, mluví o bývalé, o jejích dětech ( starší syn mi nevadí, ten je manželův) ukazuje mi videa a fotky bývalé a ml. syna. Já se podívám, nic neříkám. Už si pomalu nemáme co říct. Protože se vždycky vrátíme k té bývalé. Ke tchýni nechci moc chodit ( je mi to prostě nepříjemné…) no a teď jsem se dozvěděla, ze tchýně říkala, že už ji se.ru, že se chovám jak malé děcko, že mě nechápe. Že klidně mám přijít, i když je u ní bývalá, že jí to nevadí. Jediný komu to vadí jsem zase jen já( manželovi je to jedno). Ale nikdo nechápe mě ( je mi to nepříjemné, nepotřebuji ji vidět a mluvit s ni ) už nevím co dělatpřitom nic neříkám, nehádám se, prostě jsem jen v ústraní, bokem. Teď byl syn od manžela u tchyně týden a nakoupila mu hračky a oblečení a já jsem jen tak zmínila, že mohli dovézt aspoň nějakou blbost i mému synovi ( dcera to ještě nevnímá), třeba bublifuk ( kluci se spolu bavili co všechno dostal a mému synovi to bylo líto ) a už jsem prostě zase na prachy, přitom jsem myslela blbost za 20Kč, protože mi syn pak pláče, že ho babička nemá ráda. ( moje mamka je vidí 1×tydne, ale když je tam můj syn někdy na hlídání, tak vždycky koupí malou blbost i dceři a synovi od manžela) Já po ní nechci, aby mi dávala peníze, ale vždycky jsem ta nejhorší
. A teď moje dcera. A to mě mrzí ze všeho nejvíc. Tchýně ji moc nevidí ( i když bydlíme kousek od sebe ), podle ní je to mamánek ( ano, protože jsem se vzdala všeho, abych byla s manželem, tak nemám žádné kamarádky ) a babičky moc nejezdí, tak je pořád semnou, manžel je taky pořád v práci. Že má plínky ( když to ještě nechápe tak ji zatím nechávám, chci začít na jaře ). Přitom syn od manžela je měl do 3 let
že jsem na ni hoooooodně měkká
( ona má výbušnou povahu, vzteká se, ale jinak je zlatá), vydrží si hrát i hodinu sama. Já jsem spíš hodně přísná, dostane i na zadek. Ale když přijde tchýně, tak malá k ní nechce no, protože chodí málo, někdy se i bojí. Pak začne plakat, vztekat se a já si ji vezmu na ruce, abych ji uklidnila a už mám rozmazlené dítě. Že má dostat, ale zas, za to ji mám mlátit, že se bojí babičky? Když to říkala manželovi, tak ten řekl, že si ji vychovávám podle sebe, že se mi do toho nebude montovat
to je zastání, přitom ví a sám mi říká, ze jsem přísná někdy až hodně. Ale pak prostě vyjdu jako ta špatná vždycky. Zas beru, manžel je takový, že se nechce hádat, ale zase se mě ani nezastane, jak by měl. Už prostě nevím co dělat, rodina je u mě na prvním místě, chci to zachránit
nechci o mě přijít ( tchyně, tchán), ale zas si nechci skákat po hlavě. Já jsem strašně hodný člověk, až blbej, ale já mám prostě takovou povahu. Kdo dočetl až sem, chci Vám poděkovat a zeptat se, jestli je to normální? Jestli mám sklopit uši a přetvařovat se, že jsem šťastná, že to takhle chodí ve všech rodinách ( ze bývalá patří do rodiny stejně jako já) já nebojuji, nic neříkám ( ale jde to asi na mě poznat, ze mě to trápí, ale taková ja jsem) a stejně jim to nestačí.
Nečetla jsem celou diskuzi ale nebuď b.ba… Já mám naštěstí tchyny kterou nezajímám ani já ani můj syn a jsem za to ráda… A když už něco „chytryho“ pronese tak se ozvu…
Tohle aby dělala rozdíl mezi dětmi (což ta moje taky dělá) mi přijde dost hnusne… Skončila by u mě…
@NikolBrab píše:
No Ty jo.
Já čekala s prvním prckem do 30let a je naše první obou dvou.
Vy si teda všichni sekáte ta miminka jak cvičky.
Je mi líto - Tvůj problém s tchýní, ale věř mi, že děti ty všechny až povyrostou z tohle budou mít ten binec v hlavě taky…
Taky koukám. jsou spolu 3 roky a dítěti jsou dva. Bývalá má roční. K tomu každý svoje.
@KSŠO píše:
Nečetla jsem celou diskuzi ale nebuď b.ba… Já mám naštěstí tchyny kterou nezajímám ani já ani můj syn a jsem za to ráda… A když už něco „chytryho“ pronese tak se ozvu…
Tohle aby dělala rozdíl mezi dětmi (což ta moje taky dělá) mi přijde dost hnusne… Skončila by u mě…
když to máš těžký -) podle zakladatelky nakoupila tchýně svému vnukovi, protože tam přijel a je to její vnuk. Zakladatelčin syn u tchýně ani nebyl, ale je problém, že tchýně koupila vnukovi a nevnukovi ne a ač tam nebyl, tak na to měla myslet a poslat mu to
asi jí to nenapadlo, neb tam kluk nebyl, ne, není její vlastní a se zakladatelkou nemá extra vztah, neb zakladatelka až tak nechce. To je všechno ke všemu, tady se ty rozdíly dají trochu předpokládat ![]()
@Keyllah píše:
když to máš těžký -) podle zakladatelky nakoupila tchýně svému vnukovi, protože tam přijel a je to její vnuk. Zakladatelčin syn u tchýně ani nebyl, ale je problém, že tchýně koupila vnukovi a nevnukovi ne a ač tam nebyl, tak na to měla myslet a poslat mu toasi jí to nenapadlo, neb tam kluk nebyl, ne, není její vlastní a se zakladatelkou nemá extra vztah, neb zakladatelka až tak nechce. To je všechno ke všemu, tady se ty rozdíly dají trochu předpokládat
To máš pravdu.
tohle je nejspíš vždycky těžký. U nás v rodině žádný nemanzelsky dítě není tak nemůžu pořádně soudit. Jen prostě všeobecně rozdíl mezi dětmi je strašný.. Zažila jsem
to jako dítě a doteď to nechápu..
„a zeptat se, jestli je to normální?“
Normu mame kazdy jinou, mne osobne na tomto normalni neprijde vubec nic.
@arinecka píše:
Já tomu teda moc nerozumím, všichni okolo jsou v pohodě a problém máš ty. Proč ses musela vzdát všech kamarádek abys mohla být s manželem?
navíc, když píše, že manžel je pořád v práci
nedává to smysl
Taky nechápu svou tchyni. V rámci zachování duševního zdraví se s ní nevídám. Aby tam seděla bývalka manžela a mě někdo nazýval malým dítětem, když bych tam nechtěla pít „kafíčku“, tak to teda ne.
@garnier píše:
Jakoze urazet nekoho za to, ze ma 2 deti, to je fakt ulet.
Tak to preju hooodne umelych oplodneni do zivota.
Ne vzdycky se to povede, lidi se rozchazeji odjakziva. To nebylo moc empaticke.
jako ze ve 30 bude potrebovat umele oplodneni? Co to placas prosim te? Kritika se da vyjadrit i mene absurdne.
@prokr píše:
Zakladatelko radu nemám, ale cítím s Tebou.To jsou všechno ty „výhody“ slepovaných rodin. To je všude něco, někde to tak nějak sice dře, ale jde, někde je to horší a někde úplná katastrofa. Rodiny tohoto typu, kde je všechno o. k. to jsou naprosté vyjímky.
Nechápu tohleto kamarádíčkování tchýní s exkami, za mě je to bezohlednost vůči nové partnerce syna, ale spoustě lidí to přijde normální a v pořádku. Ještě bych to pobrala za předpokladu, že Ty dvě spolu měly opravdu hodně dobrý vztah před rozvodem/ rozchodem/ a občas se sešly -ideálně mimo domov a tchyně se s tím před novou rodinou syna nechlubila. Za situace, jako ve Vašem případě, kdy se tchyně s ex předtím nemusely a teď jsou děsné kamošky to vidím tak, že ex Tě chce trápit a škodit Ti a Tchyně si nevidí na špičku nosu. Čím, více bude vidět, že Ti to vadí tím více bude exka na koni.
Snaž se se nad to nějak povznést a neřešit je ani jejich chování a pracovat na vztahu s chlapem…co jinýho
jaka bezohlrdnost, tak snad pokud mas s dotycnou hezky vztah ho neutnes jen proto, ze vztah vam nevysel, ne? stejne rak tchyne, pikzd exsnachu mela rada, rozumela si s ni..to by s rozchodem se meli komolet odstrihnout vsichni v okoli dotycbych? zbytek rodiny, kamaradi. tsdy navic je osni heste babicka jejiho syna, cili ex patri stale do rodiny, proboha. vetsina ludi vubec k temto vecem nema dobry pristup, dospely, vse vychazi z nejakeho nizkeho sebevedomi, lidi si nevazi sami sebe, maji strachy a oak resi kraviny, nedejboze potkat byvalou tchyne ![]()
Zakladatelko, znáte se (jste spolu) 3 roky a už máte skoro dvouletý dítě. To vše za situace, kdy potomek tvého muže je o pouhý rok starší než tvoje holčička. Což může (ale nemusí) znamenat, že tvůj muž by mohl patřit do kategorie “kudy chodzi, dzeti rodzi”. Minimálně je to hodně varovný majáček ohledně lehkomyslnosti toho, s jakou si tvůj partner pořizuje závazky. Nevíme samozřejmě, jak to celé bylo, ale faktem je, že si nadrobil slušně výbušnou rodinnou směs a pak vás, všechny ženský do tý bramboračky hodil a nechal vás v tom plavat samotný.
Co je důležitý: není úplně vyloučený, že se v budoucnu ocitneš na pozici ex. A je možný, že budeš ráda, že tchýně na tebe a tvou dceru nekašle. Z toho co píšeš, jsem nedovodila nějaké zásadní problémy v jejím chování, nedokážu posoudit, jak moc protežuje nové dítko exky, jak moc to dělá okatě, schválně, jak moc se pokouší manipulovat. Zvlášť když říkáš, že doteď se to nedělo… možná se tchýně do nového mimča úplně zamilovala. Možná v hovorech s exkou omílá tvou dcerku. Možná ne. Možná jsi přecitlivělá, možná skutečně vnímáš něco, co nám tu nejsi schopna popsat. Každopádně s tím nic neuděláš, i když tě to zraňuje. Proti tchýni těžko vymezovat hranice a jediné co pomáhá na to, abys srovnala skóre s exkou, která je tam pečená - vařená, je být tam taky pečená - vařená. Je pochopitelné, že má dítko od exky radši, když má víc příležitostí budovat s ním vztah a ono pak tchýni vnímá jako babičku mnohem víc než ji vnímá tvá dcerka. Dárky pro dítě, které tě miluje, se kupují mnohem radostněji než pro dítě, které se tě bojí. Zvlášť jestli je exky potomek veselé komunikativní miminko, zatímco tvá dcerka třeba ukňouraný a věčně nespokojený vzteklounek.
Mimochodem, ať se ti to líbí nebo ne (a možná tady bude pes zakopán), exka JE a nejspíše vždy bude součástí rodiny tvé tchýně a tedy i širší rodiny tvojí. Nejlepší bude se s tím smířit a exku začít respektovat jako kámošku tchýně, když už se nemůžete „kamarádit”
@KSŠO píše:
To máš pravdu.tohle je nejspíš vždycky těžký. U nás v rodině žádný nemanzelsky dítě není tak nemůžu pořádně soudit. Jen prostě všeobecně rozdíl mezi dětmi je strašný.. Zažila jsem
to jako dítě a doteď to nechápu..
věřím, že to musí být děs, ale tady máš tři děti a každé má trochu jiný status (pro tchýni) -) jedno je jejího syna se zřejmě oblíbenější matkou, druhé k ní biologicky vůbec nepatří a třetí je jejího syna, kdy ji snacha moc nemusí. To je na dělání rozdílů jak dělaný, obzvlášť, když jsou děti podobně stará, je zaděláno na průser, neb se bude porovnávat a soutěžit. Je otázkou, jak jsou schopni to vysvětlit, když chlap problém nevidí a zakladatel reaguje, jak reaguje…na problémy do budoucna jak dělaný, bohužel a nejvíc bití na tom budou děti ![]()
Zakladatelko, nemyslela jsi to náhodou tak, že těm dětem z předešlých vztahů byly 3 a 4 KDYŽ JSTE SE SEZNÁMILI? Je to polehčující okolnost, aby tě tady supi úplně nerozsápali. A jinak radu taky nemán-klasika patchwork, není co závidět a není to pro každého. ![]()