Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V peti mesicich beze me dítě nebylo tak dlouho, abych takové veci nemohla uhlídat. Kdyz jsme sli na návštěvu nosila jsem mu vlastní jidlo. S příkrmy jsem začínala, takže polevka mohlo byt akorat naredene pyre z jednoho druhu zeleniny. Zadna cibule, masovy vyvar, koření, zahušťovani…
Bohuzel u vas neni problem v medu nebo polevkach, ale v tom, ze Te tchyne nerespektuje. A to bude do budoucna jen horší. Takze by to mel nekdo srovnat - ja jsem zastancem pravidla svou rodinu si servu sam, takže by to mel byt Tvuj muz…
@Lojzísek píše:
Jen poznámka - ono plně kojenému dítěti není žádný důvod dávat ani ten čaj
Ono asi nebude kojené.
A proč by tchyne dítě v tomto veku měla hlídat tak dlouho aby ho stihla krmit polívkama. Miminko patri k mámě, tchyně ať navari sobě něco zdravého. Nehlede na to, že 5mesicni mimi, nepotřebuje žádný čaj, natoz s medem.
Dítě bych jí bez dozoru nenechávala a klidně jí pošli nějaké články o příkrmech dětí a důvodech, proč se med dávat nemá. Připrav se na argument „vyrostla na tom celá generace a nic jim není“ a nauč se větu „děkuji za radu, ale uděláme si to podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí“. Taky jsem musela mít jednu dobu oči na stopkách, protože babička nenápadně cpala kojenci nevhodné potraviny (jako děsná prča, že 8 měsíční mimino žužlá mastný špekáček a děsně mu to šmakuje
). Pokud jí nechceš odstřihnout úplně a zároveň se vykašlat na své přesvědčení, musíš kluka hlídat a jí usměrňovat. Jiná varianta není.
A mimochodem, pokud to hlídání z jakéhokoli důvodu potřebuješ, tak je na místě přivřít oči a nedělat z polévky smrtící koktejl. Tak to prostě je.
@Anonymní píše:
@Cenarius samozřejmě jsou super, ale později, ona ho tím chce cpát teď. A čaj mu moc nechutná zatím, ale to není dle méjo důvod cpát hned do něj med….
Tak kojené dítě nepotřebuje ani ten čaj.
A pokud je na UM tak bych už polévky klidně zařadila do jídelníčku. Proč by ne ![]()
A o medu bych jí vytiskla nějaké informace z netu.
@kavenka Tak tak. Akorát není polévka jako polévka, že? 5 měsíční mimino určitě nepotřebuje cibuli, česnek, jíšku nebo smetanu a už vůbec ne masox nebo podravku
Soudě dle chování babičky asi nebude dělat jemné pastinákové bezlaktózové pyré ![]()
„Polévka“ se běžně běžně říká zeleninovým příkrmům, co se vaří doma. Na tom nic není špatného, zejména, pokud to tchýně načetla a myslela tak, že ti pomůže a nemusíš to dělat ty.
O medu jí pouč ty a odkaž na dětského lékaře. že dělá ksichty, to by měl manžel utnout - i tchýně tě musí respektovat. Takže první si promluv s manželem, že musí matku usměrňovat a zejména před dítětem jsou různé ksichty nevhodné (jak ho vychovávala, když tohle neví?).
A pak se zkuste s babi dohodnout, že máš hlavní slovo ty a příkrmy dávat ještě nebudeš (hádám).
@unuděná píše:
@kavenka Tak tak. Akorát není polévka jako polévka, že? 5 měsíční mimino určitě nepotřebuje cibuli, česnek, jíšku nebo smetanu a už vůbec ne masox nebo podravkuSoudě dle chování babičky asi nebude dělat jemné pastinákové bezlaktózové pyré
Tak, tak.. Když ony ty babky jsou skoro všude stejné. Na poslední návštěvě mi tchyně taky chtěla do kojence cpát polévku, kterou zaručeně může. Co na tom, že byla celá zhnědlá od Maggi. Nejhorší je, že je pak člověk za kr-vu. I tchán dával oči v sloup, že jako nechápe, proč odmítám a dělám zase problémy ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, už jsem úplně vytočená z tchýně. Neustále se montuje do výchovy miminka 5 měsíců. Několikrát jsem jí např. řekla, že med do čaje prostě nedám takto malému dítěti a ona mě o tom bude furt přesvědčovat. Nejsem žadná eko bio matka, ale za tímto si prostě stojím, později klidně, ale teď?
Dělá ze mě husu, ať si teda dělám co chci, samozřejmě to řekne náležitě ironicky a grimasama dává najevo, jak se mnou nesouhlasí. Bojím se, aby to nezačala dělat za mými zády. Manžel to taky vidí, ale nic jí neřekne a do sporu s ní nepůjde. To samé že si prej načetla nějaké polívky a bude mu to teď vařit😳 Já ho žádnýma polívkama cpát nebudu
Jak to řešit? Nechci úplně radikálně jí malého přestat dávat, vím, jak ho má ráda ale tohle mi vadí….
No u vas neni problem polivka ci med, ale to ze te tchýně nerespektuje a věci ti oznamuje a neprobira s tebou.
A dalsi problem je že manžel byť to vidí, tak není schopen zasáhnout a říct svůj názor.
To budete ve sporu pořád.
S tchýni si sednout, vyříkat a domluvit se.
A manžela upozornit že by se taky mohl angažovat.
Příspěvek upraven 14.12.21 v 11:07
@Lojzísek píše:
Tak, tak.. Když ony ty babky jsou skoro všude stejné. Na poslední návštěvě mi tchyně taky chtěla do kojence cpát polévku, kterou zaručeně může. Co na tom, že byla celá zhnědlá od Maggi. Nejhorší je, že je pak člověk za kr-vu. I tchán dával oči v sloup, že jako nechápe, proč odmítám a dělám zase problémy
Fakt doufám, že jednou taková nebudu ![]()
Mě teď pobavila tchýně, narodilo se jí 3. vnoučátko (ty první dvě byly naše) a nabízela se synovi, že jim půjde ukázat, jak dítě správně vykoupat a zavinout na spaní
A vůbec během 5 minutové procházky vychrlila tolik mouder, že jsem se musela smát. Ona je jinak zlatá, skvělá babička, ale dodnes pamatuju, jak mě tikalo oko, když jsme měli malá mimina a ona přišla pomoct
![]()
@unuděná píše:
@kavenka Tak tak. Akorát není polévka jako polévka, že? 5 měsíční mimino určitě nepotřebuje cibuli, česnek, jíšku nebo smetanu a už vůbec ne masox nebo podravkuSoudě dle chování babičky asi nebude dělat jemné pastinákové bezlaktózové pyré
Tak zakladatelka píše, že si tchyně zjistila nějaké recepty na polévky. Snad tedy na nějaké dětské ![]()
@kavenka píše:
Tak zakladatelka píše, že si tchyně zjistila nějaké recepty na polévky. Snad tedy na nějaké dětské
No když tyhle babičky mívají ve zvyku i ten fajn dětský recept „přilepšit“ troškou kořeníčka nebo kapičkou smetánky
Protože „maminka ti nic nedopřeje viď, kdo by chtěl jíst namačkanou mrkev bez chuti?“ Ale třeba ne no, kdoví. To já jen soudím dle toho medu a nerespektu. Plus tedy miminko, které začíná ochutnávat zeleninu, nepotřebuje polévku podle „receptu“-uvařit mrkev a bramboru, namixovat a zakápnout olejem, na to snad nikdo recept nepotřebuje ![]()
@kavenka píše:
Tak zakladatelka píše, že si tchyně zjistila nějaké recepty na polévky. Snad tedy na nějaké dětské
Tak tam je problem to ze tchýně si zjisti recepty a oznámí že bude vařit.
Já mám zaplaťpánbůh skvělou tchýni, když hlídá syna, volá zda mu může dát to a to.
Posledně se ptala že by navarila nějaké omáčky, co malej jí a může.
To mi přijde rozumný, zeptat se, probrat to a podle toho konat.
U nich je spíše tenhle problém, ze tchýně dělá co chce a dává dítěti co uzná za vhodné.