Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ji připrav příkrm na to hlídání.. A uvidíš, jeslti tě respektuje nebo ne.. Unás tchýně spíš byla ráda, že ni nemusí ![]()
V pěti měsích jsem taky bud donesla mix třeba brambor mrkev, a nebo jak se lidově říká, polévky, spíš řidší forma třeba 50 polévky, do láhve, protože se nechtěl krmit od jiného, to stejné mrkev, bramboru, brokolice.. Záleží co myslí s polévkou,,, ono někdy je zážiek někde jíst polévku i jako dospělí se dvěma masoxy
Ale takový ten rodinný boj je všude.. Mně zase švagrová nutila dívat dítěti v 8 měsících paprikáč s knedlíkem a guláš
@nova_rodilka u nás to taky bylo naprvním místě ohíla trochu do láhve, samozřejmě pul na půl s příkrmem, aby se naučil na lžičku, ale jak viděl láhev se zeleninou ![]()
@Mischae píše:
@j.a.n.i1
Urcite to neni tak, ze u ni nesmi nic![]()
Ale nemyslim si, ze je neco divneho a nenormaniho na tom, ze chce, aby dite necpala medem.
Ale tady nikdo nezpochybnuje, ze zakladatelka je v pravu. Ale prvni pravidlo výchovy (a je jedno, jestli jde o dítě, psa nebo tchyni) je nedavat povely, které nedokážu vymoct. A ona, kdyz u toho nebude, to vymoct nedokaze
Tchyne si evidentně jede svoje a zakladatelka je ji kdesi, muz nic nerekne, takže ma dve možnosti - tolerovat med, nebo nedavat nejakou dobu hlídat ![]()
Jestli je z ni panovacna dama, nezmuzes nic.Taky mam takovou tchyni. Musela jsem ji utnout hned ze zacatku. Rekla jsem ji jasne ze ja jsem Mama maleho a ze ja vim co je pro neho nejlepsi a jestli neco chce, musi jit pres ze me ale s jejim nazorem nesouhlasim a ze ona uz si svoje deti vychovala.
Uz jsou to 3 mesice co se urazila a nemluvi semnnou. Popravde ona prichazi o pozitek z vnoucete. Neslo to dal. Nejsme lobotomove co nevime jak vychovavat dite. Mluvila mi do vseho.
@Janasas aneb jak pravila moje tchyne: dala jsem tam teleci kostku misto hovezi, at je to dietni. ![]()
@malákráličice píše:
@Janasas aneb jak pravila moje tchyne: dala jsem tam teleci kostku misto hovezi, at je to dietni.
@unuděná píše:Hihi, přesně. Naši teď vyzvedávají syna z tréninků volejbalu (končí v 18) a pokaždé přijede s tím, že dostal koblihu/kroasánek/koláček…
Máma ví, že jede domů na večeři a co si o tom myslím a stejně ho vždycky „rozmazluje“
No co už, můžu pro něj jezdit sama, žejo.
Když mi tchyně hlídá syna, taky lecos „přehlédnu“. U sedmileťáka už je to jiné. Ale u malého miminka jsem to měla jinak. Hlavně jsem se nikam daleko nevzdalovala, pokud nemohl hlídat můj muž. Babi byla až jako další v pořadí.
@Russet píše:
Když mi tchyně hlídá syna, taky lecos „přehlédnu“. U sedmileťáka už je to jiné. Ale u malého miminka jsem to měla jinak. Hlavně jsem se nikam daleko nevzdalovala, pokud nemohl hlídat můj muž. Babi byla až jako další v pořadí.
No to je jasný. Moje děti jako mimina trpěla na ekzém a ta strava to hodně ovlivňovala. Takže když bylo potřeba, hlídal spíš manžel, babičkám jsem v tomto nemohla úplně důvěřovat (tak si vem kousek čokoládky, mamce to neřekneme
). Takže vzdalování od prcků „za zábavou“ jsem praktikovala až v době, kdy byli fit a už tak moc nezáleželo na tom, co budou jeden večer jíst nebo v kolik půjdou spát.
Jsme dvě sestry, děti máme od sebe 3 dny. Letos jim byly dva roky. Sestry výchova je striktní, ovoce jako odměna po celém snědeném obědě, k pití pouze kojeneckou vodu. Já mám výchovu volnější, jídlo dojídat nemusí, ovoce je běžně k dopolední svačině, nebo jako příloha ke snídani, k pití dávám čaj, mléko a dokonce občas dostane domácí kakao s dětským čekankovým sirupem.
Mamka se sestrou hodně bojuje, ráda by malému dala čaj s trochou citrónu (když je nemocný), sem tam by mu chtěla dát bonbón (bez přidaného cukru -z lékárny). Navíc malej se po všem sladkém může totálně utlouct. To zase víme od tchýně sestry- je cukrářka. Takže mu naši dopřávají tajně. Ovšem s rozumem - jablíčko, ovocný jogurt, teď liči a kaki. Po mně by mamka chtěla zastání, ale má smůlu, do sestry výchovy se plést nehodlám. Pak u nás vznikají komické situace, kdy se mamka ptá, zda mému dítěti může oloupat mandarinku, to zas kroutím očima já. ALE sestra ví, že pokud dítě nechá na hlídání u mě, tak dám oběma dětem to samé a je s tím v pohodě.
Tchýně malému potají dopřává vše co zrovna peče a má z toho děsnou radost.
Mamka malému dopřává tajně, ale dobré věci a má z toho výčitky.
Někdy si říkám, zda je naše rodina normální. ![]()
Prosím zachovat anonym.
@Anonymní píše:
Jsme dvě sestry, děti máme od sebe 3 dny. Letos jim byly dva roky. Sestry výchova je striktní, ovoce jako odměna po celém snědeném obědě, k pití pouze kojeneckou vodu. Já mám výchovu volnější, jídlo dojídat nemusí, ovoce je běžně k dopolední svačině, nebo jako příloha ke snídani, k pití dávám čaj, mléko a dokonce občas dostane domácí kakao s dětským čekankovým sirupem.
Mamka se sestrou hodně bojuje, ráda by malému dala čaj s trochou citrónu (když je nemocný), sem tam by mu chtěla dát bonbón (bez přidaného cukru -z lékárny). Navíc malej se po všem sladkém může totálně utlouct. To zase víme od tchýně sestry- je cukrářka. Takže mu naši dopřávají tajně. Ovšem s rozumem - jablíčko, ovocný jogurt, teď liči a kaki. Po mně by mamka chtěla zastání, ale má smůlu, do sestry výchovy se plést nehodlám. Pak u nás vznikají komické situace, kdy se mamka ptá, zda mému dítěti může oloupat mandarinku, to zas kroutím očima já. ALE sestra ví, že pokud dítě nechá na hlídání u mě, tak dám oběma dětem to samé a je s tím v pohodě.
Tchýně malému potají dopřává vše co zrovna peče a má z toho děsnou radost.Mamka malému dopřává tajně, ale dobré věci a má z toho výčitky.
Někdy si říkám, zda je naše rodina normální.
Prosím zachovat anonym.
Tyjo, máte to divoký teda, na všechny strany ![]()
@Anonymní píše:
Tchýně malému potají dopřává vše co zrovna peče a má z toho děsnou radost.Mamka malému dopřává tajně, ale dobré věci a má z toho výčitky.
Někdy si říkám, zda je naše rodina normální.
Prosím zachovat anonym.
Ovoce za odmenu??
To je snad bezna, zdrava svacina ne? Chudak dite ty jo.
@Eemii Já nedávám ovoce před odpoledním spaním a večer, ale je to její výchova, má opravdu hodně načteno, dělá domácí věci pro celou svou rodinu a takto zdravě (pro mě až asketicky) žijou všichni. Místo ovoce dává zeleninu kromě mrkve a dýně. Snad můj první příspěvek nevyzněl vůči sestře moc útočně. Jen jsem chtěla říct, že dávat něco tajně je prostě špatně.
@Anonymní píše:
@Eemii Já nedávám ovoce před odpoledním spaním a večer, ale je to její výchova, má opravdu hodně načteno, dělá domácí věci pro celou svou rodinu a takto zdravě (pro mě až asketicky) žijou všichni. Místo ovoce dává zeleninu kromě mrkve a dýně. Snad můj první příspěvek nevyzněl vůči sestře moc útočně. Jen jsem chtěla říct, že dávat něco tajně je prostě špatně.
Krome mrkve a dyne… hm… az to pujde, zacne si to dite samo tajne schranovat zasoby jidla a jist je s pocitem viny.
Jestli si dítě bude zakázané potraviny kupovat tajně, to podle mě hodně závisí na povaze jedince. My jsme jako děti měly jediný, zato nepřekročitelný zákaz - pít colu, a to do 15 let (v devadesátkách, to kdo nepil symbol západu, jako by nebyl). Pak nám ve škole instalovali automat na nápoje a občas jsem dostala peníze, abych si v něm koupila pití, později jsem měla i vlastní kapesné. A colu jsem si nikdy nekoupila, ten zákaz pro mě byl nepřekročitelný, a to jsem nebyla extra poslušné dítě. Teď v dospělosti mám ke cole normální vztah, piju ji párkrát do roka, když mám extra blbý tlak. Ségra si ji tajně kupovala a teď ji pije místo vody
Taky znám dítě vyléčené bulimičky, která se přes PPP dostala, ale celý život celá rodina jedla superzdravě. Její dítě si i v dospělosti dá do espressa 6 lžiček cukru (to jsme viděla na vlastní oči).
Nicméně u toho tajného podávání jídla vidím jiný, mnohem závažnější problém - a to, že se dítě učí, že má mít tajnosti, že je v pořádku něco dělat a neříct to, kor vlastní mámě. To by pro mě bylo nesnesitelný, svoje dítě chci vychovat tak, aby vědělo, že mi může říct všechno, že žádný průser na světe není tak velký, aby se muselo bát mi to říct. Já jsem na jídlo přísná, doma se snažím eliminovat průmyslově zpracované potraviny, spoustu věcí vyrábím sama, aby to bylo v kvalitě, jakou chci, nekupuju prakticky žádné konvenční potraviny. Ale vím, že nebudu dělat z jídla téma, že u babičky nebo u kamarádů se to vede jinak. A raději budu dítěti svoje postoje vysvětlovat, přesvědčovat a doufat, že se myšlenka usadí (byť třeba v pozdějším věku), než riskovat, že se něco bude dít za mými zády…