Tchýně se montuje do výchovy - miminku by nacpala med

Napsat příspěvek
Velikost písma:
279
8.1.22 00:18

Pokud plně kojíte, tak nemusí ani čaj a ani vodu a ani nic dalšího. Já jsem to štěstí neměla, syn se tak nějak odstavil sám po 4 měsících. Takže já už zařazovat příkrmy musela. Za mě, pokud jsou to zeleninové polévky nesolené a nekořeněné, je to v pořádku. Rýžová, zeleninový vývar, krémy z rozmixované vařené zeleniny… tady bych asi problém neviděla a já osobně su ráda když i tchyně přinese rýžovou zeleninovou polévku a to umí jen tu jednu, nic jiného nevadí. Dítě si zvyká na nové chutě a hodně pediatrů udává, že čím víc chutí a druhů potravin dítě ochotná do jednoho roku, tím bude méně vybíravé, lépe trávit, pokud se zařadí ve vhodnou dobu a vhodném množství.

5 měsíčnímu miminku už pravděpodobně začínají prořezávat první zoubky a slazená jídla nejsou úplně správně.

Prostě poděkovat tchyni za její rady a nápady, ale důrazně trvat na tom, že za vývoj a výchovu plně zodpovídají jeho rodiče a připomenout jí, že je v roli babičky, že si svoje děti vychovala a že je načase předat žezlo moderním matkám. Taky důrazně informovat o tom, že dělat věci s děckem za zády rodičů na tajňačku vypovídá o zlých úmyslech a zdraví dítěte by mělo být na prvním místě a ego a vlastní ctižádost až na místě dalším. Takovéhle psychologické asertivní cancy zabírají nejvíc. Hlavně nepřestat komunikovat. A klidně si ten hovor nahrát na mobil. V dnešní době čp je nahráno je dáno a nedá z toho lehce vykroutit. Hlavně nehysterčete, neurážejte a jednejte rázně a klidně. Jinak si škaredě ublížíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
8.1.22 00:26
@Cenarius píše:
*mášJelikož když ona jej bude hlídat, tak to neovlivní nijak co ona mu dá. Jediná možnost je, tchýni dítě vůbec nedávat.

To taky není úplně vhodné řešení. Pořád je to maminka milovaného manžela (pokud tedy milovaný je). Spíš to asi nahrát na kontrolované hlídání. Dávat tchyni na hlídání jak často jen to jde ať se vnoučkem dostatečně nabytí, ale stát ji u toho fa zadkem. Chce to pevné nervy, ale ve finále se to vyplatí. Tchyně nemůže píchnout, že jí snaha nechce dát dítě.
A co se týče rodičovské kontroly, tak tam to jde zahrát pěkně po tchyňovsku do autu. Ale babičko, to zbytečně přeháníte. Je to už dlouho co jste se starala o tak malé dítě, vždyť na tom nic není, když vám chci pomáhat, abyste to všechno pěkně zvládla a vnouče si užila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
8.1.22 00:38

@Ba-stet přesně tak. Moje řeč. Pokud tam nebude fungovat otec dítěte, bude to pořád o nervy a konflikty budou pořád. Prostě se musí rodiče domluvit, jak chtějí dítě vychovávat nastavit si jak budou fungovat jako pár. Bez toho nebude fungovat nic. Taky se musí nastavit mantinely odsaď-pocaď a striktně na tom trvat. Co ještě ano a co už ne. Co hodit za hlavu a nestresovat se tím a co řešit až do konce.

Jako když je snacha blbka, tak se není čemu divit, že tchyně se do všeho montuje. Ale pokud je snacha rozumná ženská není důvod lpět na předpotopních názorech, které byly v současnosti vyvráceny a jít přes zdraví dítěte jenom proto, že „za nás se to tak dělalo a taky jsme přežili“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.1.22 17:50
@Kittanya píše:
Prostě poděkovat tchyni za její rady a nápady, ale důrazně trvat na tom, že za vývoj a výchovu plně zodpovídají jeho rodiče a připomenout jí, že je v roli babičky, že si svoje děti vychovala a že je načase předat žezlo moderním matkám.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
11.1.22 06:31
@Kittanya píše:
To taky není úplně vhodné řešení. Pořád je to maminka milovaného manžela (pokud tedy milovaný je). Spíš to asi nahrát na kontrolované hlídání. Dávat tchyni na hlídání jak často jen to jde ať se vnoučkem dostatečně nabytí, ale stát ji u toho fa zadkem. Chce to pevné nervy, ale ve finále se to vyplatí. Tchyně nemůže píchnout, že jí snaha nechce dát dítě.
A co se týče rodičovské kontroly, tak tam to jde zahrát pěkně po tchyňovsku do autu. Ale babičko, to zbytečně přeháníte. Je to už dlouho co jste se starala o tak malé dítě, vždyť na tom nic není, když vám chci pomáhat, abyste to všechno pěkně zvládla a vnouče si užila.

Co je to za hlídání, když hlídači stojíš za zadkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
11.1.22 06:33
@Kittanya píše:
A co se týče rodičovské kontroly, tak tam to jde zahrát pěkně po tchyňovsku do autu. Ale babičko, to zbytečně přeháníte. Je to už dlouho co jste se starala o tak malé dítě, vždyť na tom nic není, když vám chci pomáhat, abyste to všechno pěkně zvládla a vnouče si užila.

Teda upřímně na mne zkusit snacha komunikaci stylu…ale babičko…tak ji pošlu do pr… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
11.1.22 06:36
@Kittanya píše:

Nesouhlasim, aby prarodice sli proti rodicum a vynucovali si svoje metody, ale rict snach babicko a ze je to dlouho, co se starala, tak bych se nedivila, ze ji posle do pr… Jeste by frazi mohla sdelovat cukrovym hlaskem.

• Citovat
  • Upravit
163
11.1.22 09:36

Zakladatelko tak co? Jak jste to vyřešili? Co tchyně? Hlídala od té doby? :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
11.1.22 11:17
@Venetia píše:
Co je to za hlídání, když hlídači stojíš za zadkem?

Neni to hlidani, ale podporujes tim vztah ditete s babickou a zároveň si muzes ohlidat, aby bylo po tvem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
11.1.22 11:17

@Venetia je to jako dobrá investice. V krátkém horizontu to stojí za :poblion: ale v dlouhodobém se to časem vyplatí.

Časem to bude nervit i tu tchyni, neudrží se a zeptá se proč musí stát snacha tchyni za zadkem. V tu chvíli je čas na větu typu „Kdybych měla v tobě důvěru, že mi neprovedeš nic na truc za zády (jako jsi to už udělala několikrát), nemela bohužel k tomu žádný důvod.“

Tchyně působí na snachy psychologicky a některé dokonce zákeřně citovým vidíráním.
Když se ale snacha nastaví jako zrcadlo a odráží tchyniny vlastní ataky, jsou síly minimálně vyrovnané.

Reagovat co nejdříve, po vychladnutí akutních emocí, asertivně a hlavně chytře bez uvážení a vulgarity. Jakmile člověk ztratí tvář, nemá váhu. To je nejlepší obrana jaká může být, když se jí člověk naučí.
Hlavně to nenechávat bobtnat a vyhnít.

To se mi osvědčilo jak u tchyně, tak u nadřízených, i u podřízených, u neochotných úředníků, zákazníků i úplně cizích lidí.

Samozřejmě až po tom, co selhává metoda „rozumně si promluvit“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
11.1.22 11:44
@j.a.n.i1 píše:
Neni to hlidani, ale podporujes tim vztah ditete s babickou a zároveň si muzes ohlidat, aby bylo po tvem.

Jo tak, to beru asi jako návštěvu a hlídání, když rodič potřebuje být jinde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
11.1.22 11:47
@Kittanya píše:
@Venetia je to jako dobrá investice. V krátkém horizontu to stojí za :poblion: ale v dlouhodobém se to časem vyplatí.

Časem to bude nervit i tu tchyni, neudrží se a zeptá se proč musí stát snacha tchyni za zadkem. V tu chvíli je čas na větu typu „Kdybych měla v tobě důvěru, že mi neprovedeš nic na truc za zády (jako jsi to už udělala několikrát), nemela bohužel k tomu žádný důvod.“

Tchyně působí na snachy psychologicky a některé dokonce zákeřně citovým vidíráním.
Když se ale snacha nastaví jako zrcadlo a odráží tchyniny vlastní ataky, jsou síly minimálně vyrovnané.

Reagovat co nejdříve, po vychladnutí akutních emocí, asertivně a hlavně chytře bez uvážení a vulgarity. Jakmile člověk ztratí tvář, nemá váhu. To je nejlepší obrana jaká může být, když se jí člověk naučí.
Hlavně to nenechávat bobtnat a vyhnít.

To se mi osvědčilo jak u tchyně, tak u nadřízených, i u podřízených, u neochotných úředníků, zákazníků i úplně cizích lidí.

Samozřejmě až po tom, co selhává metoda „rozumně si promluvit“.

Vzhledem k tomu, že jsem jako tchyně a brzo i babička, tak si takové jednání vůbec neumím představit.
Aby se ke mně snacha chovala jak k malými Harantovi, kterého je potřeba hlídat?
Tak to přijdu občas na kafe a jinak má smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
11.1.22 12:02
@Venetia píše:
Vzhledem k tomu, že jsem jako tchyně a brzo i babička, tak si takové jednání vůbec neumím představit.
Aby se ke mně snacha chovala jak k malými Harantovi, kterého je potřeba hlídat?
Tak to přijdu občas na kafe a jinak má smůlu.

tak pokud bys krmila jeji dite za zady naschval presne tim, cim si ona nepreje, tak verim ze system na kafe a pryc bude vyhovovat i ji :nevim: Ja skutecne nevim, proc si tolik babicek mysli, ze ty deti jsou pomalu vic jejich, nez rodicu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
11.1.22 12:05
@Liberalissima píše:
tak pokud bys krmila jeji dite za zady naschval presne tim, cim si ona nepreje, tak verim ze system na kafe a pryc bude vyhovovat i ji :nevim: Ja skutecne nevim, proc si tolik babicek mysli, ze ty deti jsou pomalu vic jejich, nez rodicu :nevim:

Tak to ja rozhodně nejsem 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
11.1.22 12:07

@Venetia stejně tak není nutné, aby se tchyně chovala ke snaše jako k harantovi.

Pokud selže rozumná dohoda, a je snaha o zachování kontaktu vnoučete s babičkou, pak je toto vhodné řešení.
Jedna z možností je prostě babičku odstřihnout a to už si myslím, že je to nejhorší (bohužel nejúčinnější) možnost.
Toto jsem uvedla jako mírnou a celkem jemnou možnost k možnosti vyloučit kontakt úplně.

Samozřejmě pokud ve vztahu funguje otec dítěte jak má, pak není nutné mít jakékoli rozbroje a ataky mezi rodinami. V založených diskuzích ale v drtivé většině není přestřižena pupeční šňůra matky a dospělého člověka. Tady je pak jakákoli účinná zbraň cenná.

Nevidím jediný rozumný důvod, proč by měla tchyně dělat něco snaše za zády. Snad jsou to dospělé a svéprávné ženy obě dvě, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová