Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak ja mam Mirenu skoro 2 roky. A v dohledny dobe poputuje do kose. Patrim mezi ty, kterym nesedla. Prvni rok neustale krvaceni a spineni, druhym rokem JEN nepravidelna MS, nekdy i po 14 dnech, obcas mezi to spineni, unava, vykyvy nalad, bolest podprisku..
Právě dnes jsem šla po 5-li letech Mirenu vytáhnout. Po zavedení jsem cca 3 měsíce špinila vkuse a pak další 3 měsíce po každé sportovní aktivitě. Začaly se mi objevovat cysty, neškodné do 2 cm. Sem tam tlak v podbříšku. Celou dobu žádné záněty a výtoky, žádná menstruace. Při milování párkrát manžela „kousla“ a já poskočila.Jinak bez přibírání a bolestí prsou.Avšak. Poslední 4 měsíce mi vyrašilo akné (dvě děti a 36 let,prý 1 ze sta), 2× týdně migréna a poslední dva měsíce slabé měsíčky a tlak v prsou.Teď budu brát tablety, což je o dost dražší, ale po roku jdu znova do tělíska.Uvidím, co bude na trhu. ![]()
Je to pár dní co mi museli vyndat tělísko v narkóze. Měla jsem ho 3 roky. Zavedení docela šlo, nicméně asi dvě hodiny potom začaly hrozné křeče. Druhý den jsem nemohla ani do práce. Trápilo mě to ještě asi půl roku - občas křeče, ale pořád jsem si říkala, že vydržím. Pak křeče ustaly. Před pár dny jsem se vzbudila v noci s bolestí v podbřišku a skončila jsem na sále. Tělísko se prý hnulo a naráželo do děložní stěny. Tedy jestli jsem to dobře pochopila. Hrozně se mi ulevilo, že je ta věc venku. Nějak jsem se nikdy nesrovnala s tím, že mám něco navíc v děloze. Já osobně už bych do toho nikdy nešla. Mám ale dvě kamarádky co si to nemůžou vynachválit. Prostě, každá jsme jiná. Ppokud nemáte jistotu, volila bych nejprve levnější variantu. Přeji šťastnou ruku v rozhodování ![]()
Zdravím,
pro ty, kdo se ještě nerozhodly možná pomůže tento článek
http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?…
Pak si mnohé z vás řeknou, ale co potom, když né hormonální antikoncepci ? To mi teď vrtá také hlavou…
Musíte si ovšem vybrat - pohodlnost nebo zdraví !!
Katka
Cate16 píše:
Zdravím,pro ty, kdo se ještě nerozhodly možná pomůže tento článek
http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?…Pak si mnohé z vás řeknou, ale co potom, když né hormonální antikoncepci ? To mi teď vrtá také hlavou…
Katka
Musíte si ovšem vybrat - pohodlnost nebo zdraví !!
leta pouzivam pharmatex a stopro ucinnost/aspon na mne,a to jsem megaplodnice plodna/ ![]()
Moc děkuji za radu.
Našla jsem si, že ten Pharmatex je nehormonální antikoncepce a že nežádoucí účinky nejsou známy.
To zní dobře, takže na to ještě mrknu a uvidím.
Záleží také na ceně ![]()
tak mě tohle teda vubec užasné nepříjde,porád myslet na to že si musím jít něco zavest nebo aplikovat.to je hned po romantice „tak miláčku ted chvilku počkej jdu se vystříkat krémem“ ![]()
a co sex v autě nebo jen tak v lese to abych to měla porád v kabelce??
tak přeji hodně štěstí a pevné nervy.jinak jsou u nás i lubrigační geli se spermicidními přípravky což je to samé.
To asi nebyla rada pro Vás - vám je zřejmě 26 let.
Já nestojím někde u silnice a také si to nerozdávám s manželem vzadu našeho auta mezi dětskýma sedačkama.
A i kdyby, tak mezi námi není žádné tabu, zavedení antikoncepce není problém, můžeme to brát třeba jako předehru, jiné sexuální hrátky nám také nejsou cizí
než jen „šup sem“ …
Jinak jsem měla na mysli globule Pharmatex !
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat zda kontrolujete ty nitky od mireny? ja je nemuzu posledni tyden vubec najit, tak se bojim abych nemohla otehotnet. Dekuji za odpovedi
Mám mirenu již 8let (5let-první a nyní 3roky druhou
a jsem naprosto spokojená, nepociťuji žádné vedlejší účinky, menstruaci nemám (1× do roka cca 4dny mírně) a spolehlivost 100% ![]()
Již nikdy bych nešla do jiné antikoncepce ![]()
P.S.Pro rýpálka, který tu v diskuzi oponoval, že tato antikoncepce není dlouhodobě prověřená, tak tady je jedna dlouholetá zkušenost ![]()
mohl by mi někdo napsat zda měl s mirenou i problemy s chuti na sex? pokud ano, da se stim delat neco jineho nez ji vytahnout? diky za reakce
šňůrky nekontroluju, předpokládám, že bych poznala, že mi vypadla
chutě se mi s tělískem nezměnily ![]()
Beru už čtvrtým rokem HA, ale poslední dobou mi začíná vadit, že mi jde do těla různá chemie, proto jsem začala uvažovat o bezhormonálním tělísku. Nejradši bych nebrala prášky žádné,ale mám dlouholetý vztah, což se bez bezpečné ochrany neobejde, ale začalo mě zarážet, že o tělísku nemluví žádná dívka v mém věku. Proto jsem se chtěla ujistit, zda je pro mne tělísko vhodné. Raději se tedy poradím s lékařem a děkuji za odpověď.