Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Baba píše:
Něco takového by to být nemohlo? Nemusela bys ani bourat strop.
Určitě se to bude líbit, Tabákí se Ti neodváži odporovat!
![]()
@Baba píše:
Něco takového by to být nemohlo? Nemusela bys ani bourat strop.
Nene, zkopíruju klasiku. Taky se tomu říkalo Fronta na maso. Ale už mlčím. Nebudu plevelit tetanus uměním. ![]()
@jege a tohle by se Ti nelíbilo???
Intramuskulární injekce (i. m.)
Injekce může být podávána různými způsoby, například do epidermis (intradermálně / intrakutánně), subkutánně (subkutánně), přímo do krevního řečiště (intravenózně) a v svalová tkáň (intramuskulární).
Výběr oblasti injekce
Existuje pět různých oblastí vhodných pro intramuskulární injekci. Dvě oblasti v sedlový sval (ventrogluteal ve svalovém gluteus medius a dorsogluteal ve svalu gluteus maximus), dva různé svaly na přední straně stehna (musculus vastus lateralis a muscularlatus rectus femoris) a svalů v horní části paže (musculus deltoideus) Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.
A tady ještě kousek ![]()
Metoda ventrogluteal eliminuje riziko poškození ischias a je méně bolestivá než metoda dorsogluteal. U melteltoideus by nemělo být injikováno příliš mnoho. Jedním z vodítek je, že pokud množství přesáhne 2 ml, mělo by být vybráno jiné místo vpichu. Výběr místa vpichu je založen na doporučení FASS, pokud jde o to, kam má být léčivo podáno, věk pacienta a stav pacienta, pokud jde o krevní oběh, pohyblivost nebo fyzickou obstrukci.
Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:37
@robínek píše:
Nene, zkopíruju klasiku. Taky se tomu říkalo Fronta na maso. Ale už mlčím. Nebudu plevelit tetanus uměním.
A že se jege nevyjádřil k Tvému příspěvku ![]()
citace: Stejně je zajímavé, že osoba, která „jako jediná pochopila princip léčení tetanu i jeho teoreticky slabá místa“ vesele zaměňuje viry za bakterie, a když napsala (v jiné diskui) toto:
„současné podání imunoglobulinu a vakcíny snižuje výsledný efekt a vhodnější by bylo očkování provést až po vyléčení akutního tetanu“
tak tím myslela toto (co pak ten imunolog sprostě opsal)
„Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. “
@jege V tom druhem vlakne, kde tahle diskuze zacala. Smerovano to bylo na alifii.
@Lenka_Hal píše:
@jege to by me fakt nenapadlo, ze nekdo tak jasne vysvetleni pochopi uplne blbe
A to mě to zas ani nepřekvapilo. U Jegeho by mě spíš vyšokovalo, kdyby projevil špetku schopnosti analyzovat a následně pochopit psaný text.
On ho sice přečte (dobrý
), ale pak ho přizpůsobí svému světonázoru a nehne s ním žádný argument. ![]()
@stock píše:
Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.
A co to má společného s diskuzí o tom, jestli by TIG a vakcína měly být aplikovány současně nebo raději postupně? ![]()
@Baba píše:
A že se jege nevyjádřil k Tvému příspěvku
A proč bych měl, když už jsem to tady už vysvětloval a nebudu to opakovat pro méně chápavé jedince, které si to nejsou schopné vyhledat v předchozí diskuzi.
Pozoruji, že s paměti a vyhledáváním v historii máte obecně nějaký problém, viz. diskuze o pravidlech silničního provozu. Že by návštěva německého přítele? ![]()
@Lenka_Hal píše:
@jege V tom druhem vlakne, kde tahle diskuze zacala. Smerovano to bylo na alifii.
A automaticky předpokládáš, že jsem to také četl a na základě toho se mnou diskutuješ v tomto vlákně? Zas tak abstraktní logiku nepobírám… ![]()
@jege píše:
A proč bych měl, když už jsem to tady už vysvětloval a nebudu to opakovat pro méně chápavé jedince, které si to nejsou schopné vyhledat v předchozí diskuzi.Pozoruji, že s paměti a vyhledáváním v historii máte obecně nějaký problém, viz. diskuze o pravidlech silničního provozu. Že by návštěva německého přítele?
Nevysvětlil. Okecat to jde blbě, co?
A Alzheimera vidím spíš u tebe, diskuzi o řízení si rozjel ty. Ale to už ti vysvětleno bylo ![]()
@jege
Ještě si můžeš zkusit okecat tuhle svoji dedukci ![]()
*Když vezmu, že u TIG se uvádí, že funguje proti toxinu tetanu a vakcína obsahuje jenom toxin, aby se vyprovokovala imunitní odpověď organismus, tak si umím představit jako protikladné působení, tak i synergické, ale to protikladné je více pravděpodobné. Poskytnu organismu protijed, ale současně mu vstříknu další dávku jedu.
Je to stejné, jako bych otráveného jedince současně léčili protijedem i podával další dívky jedu pro zvýšení tolerance. Asi by bylo vhodnější jej nejdříve zachránit, detoxikovat a pak imunizovat. *
Z toho je ale jasně vidět, že jsme došli stejnému závěru, a to že současné podání imunoglobulinu a vakcíny snižuje výsledný efekt a vhodnější by bylo očkování provést až po vyléčení akutního tetanu.
Současné podání je vhodné jenom v případech, kdy časově rozdělené podání není možné. ![]()
Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:57
@jege
dnes v 14:47
@stock píše:
Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.
A co to má společného s diskuzí o tom, jestli by TIG a vakcína měly být aplikovány současně nebo raději postupně? ![]()
Především to má hodně společného s Tvým tvrzením, že bodnutí na dvě ruzna místa =vakcíny se spolu „perou“
![]()
Nech toho a počkej si na ještě jedno vyjádření odborníka, když Ti to Lencino nestaci/nejde pod vousy
Já vím, vousy nemas
@Baba píše:
Nevysvětlil. Okecat to jde blbě, co?
A Alzheimera vidím spíš u tebe, diskuzi o řízení si rozjel ty. Ale to už ti vysvětleno bylo
Okecávat se to nemusí, pokud mluvíme o nakažení kopáním se v hlíně, je absolutně jedno, je napíšu virus, bakterie nebo plíseň. Formálně to chyba je, ale smysl sdělení to absolutně nemění. Stejně jako když řeknu, že v tramvaj se mohu nakazit virem/bakterii chřipky. Mohu? Ano. Má na to vliv, jestli je chřipka virus nebo bakterie? Nemá! Mění tudíž záměna viru za bakterii a opačně smysl sdělení? Nemění.
Rozumný člověk to pochopí, max. upozorní, že jsem se spletl v typu původce nemoci, ale hnidopich se toho chytí a bude to škodolibě vytahovat, když mu dojdou faktické protiargumenty. ![]()
@Baba píše:
@jege
Ještě si můžeš zkusit okecat tuhle svoji dedukci
Já tam rozpor nevidím, vakcína nejdříve eliminuje léčebný efekt TIG, ale současně dokáže vyvolat jeho produkci. Záleží proto na konkrétní míře eliminace i podpory, jestli je výsledný efekt pozitivní nebo negativní. Když se vakcína naváže na veškerý TIG, k léčbě nedojde, pacient umře a imunizace již nestihne proběhnout. Když TIG eliminuje vakcínu, tak se imunizace nevyvolá a pacient se vyléčí nebo umře podle toho, kolik TIGu zbylo po eliminaci vakcíny, ale nebude imunní. Samozřejmě tohle je amatérská teorie, pravda bude někde mezitím a kromě toho do toho vstupuje hromada jiných parametrů, které to mohou ovlivnit, viz. aplikace na různá místa, různá rychlost působení a toxoidace vakcíny.
@stock píše:
Především to má hodně společného s Tvým tvrzením, že bodnutí na dvě ruzna místa =vakcíny se spolu „perou“![]()
Bože, tady to je jak u blbejch, každá si příspěvky vyložíte podle svého a pak mě tu obviňujete ze všeho možného! Nikdy a nikde jsem nepsal, že 2 různá místa = vakcíny se spolu „perou“.
![]()
Psal jsem, že podle principu svého působení se tetanový imunoglobulín a vakcína s tetanovým toxoidem při současné aplikaci musí spolu „prát“ a tudíž se tím logicky musí snižovat jejích účinnost, takže by bylo vhodné je aplikovat s nějakým časovým rozdílem. Vlastně úplně na počátku něco takového psala alifie a já jsem to podrobněji vysvětlil a rozvinul.
LenkoHalin imunolog napsal, že nemusí, jelikož se aplikují na různá místa, takže se hned tak „nepotkají“ a když se nakonec potkají, tak vakcína již stihla „nastartovat“ imunitní odpověď organizmu, takže po čase injekční TIG nahradí vlastní výroba. Kapišto? ![]()
@jege píše:
Ale on to přece popsal přesně tak, jak to chápu já!
Na tom furt trváš, jo?
Takže když imunolog napsal:
Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď.
Tak tím vlastně myslel toto:
"Poskytnu organismu protijed, ale současně mu vstříknu další dávku jedu.
Je to stejné, jako bych otráveného jedince současně léčili protijedem i podával další dívky jedu pro zvýšení tolerance. Asi by bylo vhodnější jej nejdříve zachránit, detoxikovat a pak imunizovat.
Takže imunolog napsal že s tím není problém, startuje se imunitní odpověď a to je vlastně špatně a mělo by se s tím počkat, až se pacient vyléčí.
Mám to dobře?
Já jsem na cizí jazyky docela dobrá, ale přiznám se, že jegeovština mi dává docela zabrat. ![]()