Tetanus v ČR

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35964
6.10.19 13:43
@Baba píše:
Něco takového by to být nemohlo? Nemusela bys ani bourat strop.

Určitě se to bude líbit, Tabákí se Ti neodváži odporovat! :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
6.10.19 13:46
@Baba píše:
Něco takového by to být nemohlo? Nemusela bys ani bourat strop.

Nene, zkopíruju klasiku. Taky se tomu říkalo Fronta na maso. Ale už mlčím. Nebudu plevelit tetanus uměním. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24700
6.10.19 13:51

@jege a tohle by se Ti nelíbilo???
Intramuskulární injekce (i. m.)
Injekce může být podávána různými způsoby, například do epidermis (intradermálně / intrakutánně), subkutánně (subkutánně), přímo do krevního řečiště (intravenózně) a v svalová tkáň (intramuskulární).
Výběr oblasti injekce
Existuje pět různých oblastí vhodných pro intramuskulární injekci. Dvě oblasti v sedlový sval (ventrogluteal ve svalovém gluteus medius a dorsogluteal ve svalu gluteus maximus), dva různé svaly na přední straně stehna (musculus vastus lateralis a muscularlatus rectus femoris) a svalů v horní části paže (musculus deltoideus) Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.

A tady ještě kousek :lol:

Metoda ventrogluteal eliminuje riziko poškození ischias a je méně bolestivá než metoda dorsogluteal. U melteltoideus by nemělo být injikováno příliš mnoho. Jedním z vodítek je, že pokud množství přesáhne 2 ml, mělo by být vybráno jiné místo vpichu. Výběr místa vpichu je založen na doporučení FASS, pokud jde o to, kam má být léčivo podáno, věk pacienta a stav pacienta, pokud jde o krevní oběh, pohyblivost nebo fyzickou obstrukci.

Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
6.10.19 13:52
@robínek píše:
Nene, zkopíruju klasiku. Taky se tomu říkalo Fronta na maso. Ale už mlčím. Nebudu plevelit tetanus uměním. :oops:

A že se jege nevyjádřil k Tvému příspěvku :think:

citace: Stejně je zajímavé, že osoba, která „jako jediná pochopila princip léčení tetanu i jeho teoreticky slabá místa“ vesele zaměňuje viry za bakterie, a když napsala (v jiné diskui) toto:

„současné podání imunoglobulinu a vakcíny snižuje výsledný efekt a vhodnější by bylo očkování provést až po vyléčení akutního tetanu“

tak tím myslela toto (co pak ten imunolog sprostě opsal)

„Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
6.10.19 13:54

@jege V tom druhem vlakne, kde tahle diskuze zacala. Smerovano to bylo na alifii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36894
6.10.19 13:55

:kytka: Pro trolly je to dřina, ale přece jim to nedáme. :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
6.10.19 14:02
@Lenka_Hal píše:
@jege to by me fakt nenapadlo, ze nekdo tak jasne vysvetleni pochopi uplne blbe :zed:

A to mě to zas ani nepřekvapilo. U Jegeho by mě spíš vyšokovalo, kdyby projevil špetku schopnosti analyzovat a následně pochopit psaný text. :) On ho sice přečte (dobrý :potlesk: ), ale pak ho přizpůsobí svému světonázoru a nehne s ním žádný argument. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35964
6.10.19 14:47
@stock píše:
Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.

A co to má společného s diskuzí o tom, jestli by TIG a vakcína měly být aplikovány současně nebo raději postupně? :nevim:

@Baba píše:
A že se jege nevyjádřil k Tvému příspěvku :think:

A proč bych měl, když už jsem to tady už vysvětloval a nebudu to opakovat pro méně chápavé jedince, které si to nejsou schopné vyhledat v předchozí diskuzi.

Pozoruji, že s paměti a vyhledáváním v historii máte obecně nějaký problém, viz. diskuze o pravidlech silničního provozu. Že by návštěva německého přítele? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35964
6.10.19 14:49
@Lenka_Hal píše:
@jege V tom druhem vlakne, kde tahle diskuze zacala. Smerovano to bylo na alifii.

A automaticky předpokládáš, že jsem to také četl a na základě toho se mnou diskutuješ v tomto vlákně? Zas tak abstraktní logiku nepobírám… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
6.10.19 14:52
@jege píše:
A proč bych měl, když už jsem to tady už vysvětloval a nebudu to opakovat pro méně chápavé jedince, které si to nejsou schopné vyhledat v předchozí diskuzi.Pozoruji, že s paměti a vyhledáváním v historii máte obecně nějaký problém, viz. diskuze o pravidlech silničního provozu. Že by návštěva německého přítele? :nevim:

Nevysvětlil. Okecat to jde blbě, co?
A Alzheimera vidím spíš u tebe, diskuzi o řízení si rozjel ty. Ale to už ti vysvětleno bylo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
6.10.19 14:56

@jege
Ještě si můžeš zkusit okecat tuhle svoji dedukci :roll:

*Když vezmu, že u TIG se uvádí, že funguje proti toxinu tetanu a vakcína obsahuje jenom toxin, aby se vyprovokovala imunitní odpověď organismus, tak si umím představit jako protikladné působení, tak i synergické, ale to protikladné je více pravděpodobné. Poskytnu organismu protijed, ale současně mu vstříknu další dávku jedu.
Je to stejné, jako bych otráveného jedince současně léčili protijedem i podával další dívky jedu pro zvýšení tolerance. Asi by bylo vhodnější jej nejdříve zachránit, detoxikovat a pak imunizovat. *

Z toho je ale jasně vidět, že jsme došli stejnému závěru, a to že současné podání imunoglobulinu a vakcíny snižuje výsledný efekt a vhodnější by bylo očkování provést až po vyléčení akutního tetanu.
Současné podání je vhodné jenom v případech, kdy časově rozdělené podání není možné. :cert:

Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24700
6.10.19 14:57

@jege
dnes v 14:47
@stock píše:
Výběr místa vpichu závisí na léčivé látce a množství léčiva, které má být přijato injikované a pro některé léky jsou označeny FASS, pro kterou oblast je nejvhodnější jen ten lék.

A co to má společného s diskuzí o tom, jestli by TIG a vakcína měly být aplikovány současně nebo raději postupně? :nevim:

Především to má hodně společného s Tvým tvrzením, že bodnutí na dvě ruzna místa =vakcíny se spolu „perou“ :mrgreen: :mrgreen:
Nech toho a počkej si na ještě jedno vyjádření odborníka, když Ti to Lencino nestaci/nejde pod vousy :lol: :lol: Já vím, vousy nemas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35964
6.10.19 21:18
@Baba píše:
Nevysvětlil. Okecat to jde blbě, co?
A Alzheimera vidím spíš u tebe, diskuzi o řízení si rozjel ty. Ale to už ti vysvětleno bylo :roll:

Okecávat se to nemusí, pokud mluvíme o nakažení kopáním se v hlíně, je absolutně jedno, je napíšu virus, bakterie nebo plíseň. Formálně to chyba je, ale smysl sdělení to absolutně nemění. Stejně jako když řeknu, že v tramvaj se mohu nakazit virem/bakterii chřipky. Mohu? Ano. Má na to vliv, jestli je chřipka virus nebo bakterie? Nemá! Mění tudíž záměna viru za bakterii a opačně smysl sdělení? Nemění.

Rozumný člověk to pochopí, max. upozorní, že jsem se spletl v typu původce nemoci, ale hnidopich se toho chytí a bude to škodolibě vytahovat, když mu dojdou faktické protiargumenty. :mrgreen:

@Baba píše:
@jege
Ještě si můžeš zkusit okecat tuhle svoji dedukci :roll:

Já tam rozpor nevidím, vakcína nejdříve eliminuje léčebný efekt TIG, ale současně dokáže vyvolat jeho produkci. Záleží proto na konkrétní míře eliminace i podpory, jestli je výsledný efekt pozitivní nebo negativní. Když se vakcína naváže na veškerý TIG, k léčbě nedojde, pacient umře a imunizace již nestihne proběhnout. Když TIG eliminuje vakcínu, tak se imunizace nevyvolá a pacient se vyléčí nebo umře podle toho, kolik TIGu zbylo po eliminaci vakcíny, ale nebude imunní. Samozřejmě tohle je amatérská teorie, pravda bude někde mezitím a kromě toho do toho vstupuje hromada jiných parametrů, které to mohou ovlivnit, viz. aplikace na různá místa, různá rychlost působení a toxoidace vakcíny.

@stock píše:
Především to má hodně společného s Tvým tvrzením, že bodnutí na dvě ruzna místa =vakcíny se spolu „perou“ :mrgreen: :mrgreen:

Bože, tady to je jak u blbejch, každá si příspěvky vyložíte podle svého a pak mě tu obviňujete ze všeho možného! Nikdy a nikde jsem nepsal, že 2 různá místa = vakcíny se spolu „perou“. :zed: :zed: :zed:

Psal jsem, že podle principu svého působení se tetanový imunoglobulín a vakcína s tetanovým toxoidem při současné aplikaci musí spolu „prát“ a tudíž se tím logicky musí snižovat jejích účinnost, takže by bylo vhodné je aplikovat s nějakým časovým rozdílem. Vlastně úplně na počátku něco takového psala alifie a já jsem to podrobněji vysvětlil a rozvinul.

LenkoHalin imunolog napsal, že nemusí, jelikož se aplikují na různá místa, takže se hned tak „nepotkají“ a když se nakonec potkají, tak vakcína již stihla „nastartovat“ imunitní odpověď organizmu, takže po čase injekční TIG nahradí vlastní výroba. Kapišto? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
6.10.19 21:32
@jege píše:
Ale on to přece popsal přesně tak, jak to chápu já!

Na tom furt trváš, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
6.10.19 21:42

Takže když imunolog napsal:
Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď.

Tak tím vlastně myslel toto:
"Poskytnu organismu protijed, ale současně mu vstříknu další dávku jedu.
Je to stejné, jako bych otráveného jedince současně léčili protijedem i podával další dívky jedu pro zvýšení tolerance. Asi by bylo vhodnější jej nejdříve zachránit, detoxikovat a pak imunizovat.

Takže imunolog napsal že s tím není problém, startuje se imunitní odpověď a to je vlastně špatně a mělo by se s tím počkat, až se pacient vyléčí.

Mám to dobře?

Já jsem na cizí jazyky docela dobrá, ale přiznám se, že jegeovština mi dává docela zabrat. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek