Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Baba píše:marnost, vid?
Priste ho poprosim, at k vysvetleni prida schematka a obrazky i pro Jegeho. No nic, pujdu se synem procvicovat kvadraticke funkce, jiste to bude produktivnejsi…
@Lenka_Hal píše:
Tak ja se priznam, ze jsem taky kontaktovala odbornika. Mam jednoho ve vzdalenejsim pribuzenstvu.
Je nejen imunolog, venuje se primo vyzkumu, zamereni imunologie infekcnich onemocneni, klinicka imunologie, cytokiny atd. Vede jeden institu, ktery tu samozrejme nechci jmenovat a ma vyrazne vyssi H-indez nez ja
Jeho odpoved, proc se podava vakcina ihned. Myslim, ze je jasne z odpovedi, ze tam jde jen o to, dat ten globulin, nez se plne rozjede odpoved ipo ockovani, je to typicke dve komplementarni metody…"**Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. Je to vyzkoušené experimentálně i v klinické praxi.
Co se týče etické otázky tohoto případu, tak jsme v úplné shodě, i *** z toho byla hodně špatná. Bohužel je to klasický příklad důsledků naší tzv. postfaktické doby, kdy většina informací na internetu není pravdivá a pro některé lidi (i pro VŠ vzdělané) je názor kadeřnic na mateřské důležitější než stanoviska odborníků, kteří se problematice věnují desítky let.**"
Příspěvek upraven 05.10.19 v 14:47![]()
@Lenka_Hal píše:Úplně blbě? Tak pokud si TIG a vakcína nekonkurují a vzájemně se neeliminuji, proč se tedy musí aplikovat do různých části těla, aby se náhodou nepotkaly? Vždyť to to i ten známy tímto zdůvodňoval daný postup!
@jege to by me fakt nenapadlo, ze nekdo tak jasne vysvetleni pochopi uplne blbe
Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. Je to vyzkoušené experimentálně i v klinické praxi.
Tak jeste jednou, jak pro blbecky…
My od zacatku piseme, se se ty dve metody nerusi, vy s Alifii, ze se rusi, snizuje se ucinnost.
Napriklad pises:
„…jestli se takto část TIGu zbytečně nespotřebuje na kompenzaci aktivních prvků vakcíny namísto působení na samotnou nemoc, ale třeba se to kompenzuje zvýšenou dávkou TIGu.“
V odpovedi je pritom jasne napsane:
„Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď.“
Jinak receno, tim ze se to pichne zaroven a do jinych mist, umozni se to, ze ty dve metody funguji komplementarne, ne proti sobe. Ze zacatku a lokalne funguje spis ten globulin, mezitim se startuje i imunitni system. Proste jsou v krvi porad protilatky, ze zacatku jen TIG, pak se pridavaji protilatky vyrobene primo imunitnim systemem. Mne z toho vychazi, ze je jednoznacne naopak vyhodnejsi pichnout vakcinu co nejdriv.
Proste jako vzdy, to chapes uplne opacne… ![]()
To s tim synem teda slo fakt jednoduseji. Misto toho, abych mu to vysvetlovala, uz si to nasel na netu, jak to delat a mel to hotovy. Vidis, nekteri i umi googlovat ![]()
@Lenka_Hal píše:
Proste jako vzdy, to chapes uplne opacne…
A já si myslím, že Ty to chápeš hrozně zjednodušeně a nevidíš souvislosti. TIG je tam pořád, nečeká někde v pozadí, až se probudí imunitní systém a přidá se k němu. Takže pokud potká cílovou látku z vakcíny, tak se na ni naváže a tím se znehodnotí. Tohle se dá částečně eliminovat tím, že se obě látky aplikují na různá místa a potkají se až později, rovněž se využije to, že vakcína před eliminaci stihne vyvolat imunitní odezvu, přesto ale nelze tvrdit, že obě látky působí komplementárně a nezávislé na sobě.
Naopak, obě látky jsou vzájemně nekompatibilní a vzájemně se eliminují, ale speciálním způsobem použití a vhodným využití jejích odlišných vlastností lze dosáhnout uspokojivou funkčnost při jejích současné aplikaci.
Otázkou pořád zůstává, jestli by opravdu nebylo účinnější jejích rozdělené použití, hlavně v kritických případech s dobrou následnou kontrolovaností pacienta. Jenom o tom se tady alifie a já pořád dohadujeme!
Když někde v Africe nebo válečném konfliktu mám pacienta s podezřením na tetanus nebo i s potvrzeným tetanem a nevím, co s ním i se mnou bude za pár hodin/dní, tak je takový postup asi plně logicky a nese maximální efekt při minimálním riziku, ovšem v civilizované společnosti s rozvinutou medicínou a kvalitní následnou péči může být nejlepší způsob úplně jiný! Je ale také možné, že výsledný efekt bude natolik nepatrný, že nestojí za to mít 2 různé postupy pro 2 různé situace. ![]()
@jege píše:
A já si myslím, že Ty to chápeš hrozně zjednodušeně a nevidíš souvislosti. TIG je tam pořád, nečeká někde v pozadí, až se probudí imunitní systém a přidá se k němu. Takže pokud potká cílovou látku z vakcíny, tak se na ni naváže a tím se znehodnotí. Tohle se dá částečně eliminovat tím, že se obě látky aplikují na různá místa a potkají se až později, rovněž se využije to, že vakcína před eliminaci stihne vyvolat imunitní odezvu, přesto ale nelze tvrdit, že obě látky působí komplementárně a nezávislé na sobě.Naopak, obě látky jsou vzájemně nekompatibilní a vzájemně se eliminují, ale speciálním způsobem použití a vhodným využití jejích odlišných vlastností lze dosáhnout uspokojivou funkčnost při jejích současné aplikaci.
Otázkou pořád zůstává, jestli by opravdu nebylo účinnější jejích rozdělené použití, hlavně v kritických případech s dobrou následnou kontrolovaností pacienta. Jenom o tom se tady alifie a já pořád dohadujeme!
Když někde v Africe nebo válečném konfliktu mám pacienta s podezřením na tetanus nebo i s potvrzeným tetanem a nevím, co s ním i se mnou bude za pár hodin/dní, tak je takový postup asi plně logicky a nese maximální efekt při minimálním riziku, ovšem v civilizované společnosti s rozvinutou medicínou a kvalitní následnou péči může být nejlepší způsob úplně jiný! Je ale také možné, že výsledný efekt bude natolik nepatrný, že nestojí za to mít 2 různé postupy pro 2 různé situace.
A ja myslim, ze odbornikovo vyjadreni bylo jasne a davalo perfect sense tady vsem, jen Jege si dal bude mlit to svoje…
Nic si z toho ale Jege nedelej, ne kazdy musi byt nutne inteligentni a v oboru imunologie vzdelany. Kazdy ma nejake sve misto ve svete, urcite i ty… ![]()
@Lenka_Hal píše:
Nic si z toho ale Jege nedelej, ne kazdy musi byt nutne inteligentni a v oboru imunologie vzdelany. Kazdy ma nejake sve misto ve svete, urcite i ty…
Budeme se prostě muset smířit s tím, že na světě neexistuje síla, která by dokázala vyvrátit jegeovský názor. A vo tom to je.
@stock píše:
Tady k tem spalničkám trochu z DanskaJste infikováni vy nebo vaše dítě? Lékař může očkovat až 72 hodin po infikování a protilátky mohou být podány až šest dní poté. Spalničky se v Evropě rychle šíří V roce 2018 WHO zaregistrovala v Evropě 41 000 případů spalniček. 37 zemřelo. To je v ostrém kontrastu se skutečností, že v roce 2017 a 2016 bylo v Evropě 24 000 případů pouze 5 000 případů. To je nárůst o 30 procent. Zajímavosti pro turisty Ukrajina je nejvíce zasaženou zemí s 27 000 případy spalniček v roce 2018. Pak přichází Srbsko, Rumunsko a Francie, Řecko a Itálie. Dánský sérový institut doporučuje Dánum, který jedou do zahraničí, aby byli očkováni proti spalničkám, pokud oni a jejich děti ještě nejsou očkováni Na celém světě zemře více než 146 000 lidí každý rok na spalničky, drtivou většinu dětí do pěti let. Zdroje: WHO, PhD, Statens Serum Institut
Ta statistika o mrtvých jako obvykle míchá děti do 5 let z evropy a podvyživenejma dětma z afriky, a manipulativně naznačuje že bez očkování by evrope byla mortalita dětí na spalničky obrovká, navíc u těch 37 mrtvých není nikde uváděn jejich věk pravděpodobně proto že je tato informace nevhodná, uvádí jen počet nemocných, 45% případu jsou lidi starší 15 let a největší množství je mezi kojenci do 1 roku které není možné vakcinovat a kteří nodostavi líky očkování protilátky od matky to je ta nejohroženejší skupina kterou jsme očkováním rodičů připravily o imunitu. Zatím je možné že vakcíny na spalničky mortalitu snižují ale jejich dlouhodobý nehgativní dopad na imunitu populace se projeví až se spožděním a sle odborníků na imunologii je jen otázka času než vakcinace na spalničky vyvolá pandemii s vysokou mortalitou mezi lidmi s vyvanutou imunitou.
To mi pripomina (tady to strasny placani nade mnou…tohle vlakno je nejak obzvlast atraktivni pro mistni blazny
) jednu hezkou studii:
https://science.sciencemag.org/…348/6235/694
„Immunosuppression after measles is known to predispose people to opportunistic infections for a period of several weeks to months. Using population-level data, we show that measles has a more prolonged effect on host resistance, extending over 2 to 3 years. We find that nonmeasles infectious disease mortality in high-income countries is tightly coupled to measles incidence at this lag, in both the pre- and post-vaccine eras. We conclude that long-term immunologic sequelae of measles drive interannual fluctuations in nonmeasles deaths. This is consistent with recent experimental work that attributes the immunosuppressive effects of measles to depletion of B and T lymphocytes. Our data provide an explanation for the long-term benefits of measles vaccination in preventing all-cause infectious disease. By preventing measles-associated immune memory loss, vaccination protects polymicrobial herd immunity.“
@MartinKa36 tady něco pro Tebe https://annals.org/…cohort-study
A ještě něco pro Tebe..pokud mas „vyvanutou imunitu“ tak se nech přeočkovat. Není nic jednoduššího. Fakticky doufám, že to Tvoje strašení vybudi lidi k očkování, alespoň děti. A to proto, aby je ti „vyvanuti“ nenakazili.
@jege píše:
Odpovědi pro Vás dvě mohu spojit dohromady, jste fakt jak Šerchán a Tabákí aneb robínek hned přispěchá podpořit Babu, i kdyby ta neměla pravdu.Bart-olomej psal o nutnosti dodržovat zákony a pravidla a jako příklad uvedl pravidla silničního provozu, kde jsem mu namítl, že jejích striktní dodržování za všech situací nejenom není nutné, ale je dokonce škodlivé a že lepší je pravidla používat jenom jako orientační pomůcku a v konkrétní situaci se řídit zdravým rozumem.
Mimochodem, již se mi stalo, že když jsem jsem uhnul na krajnici nákladnímu autu s přívěsem, který v protisměru předjížděl, tak se mě spolujezdec zeptal, proč jsem mu uhnul, když jsem byl v právu. Byl to taky řidič a myslel to úplně vážně!
Ohledně emailu a e-mailu se už raději dále neztrapňujte, pokrok jde kupředu a email se běžně používá ve smyslu e-mail. Hromada lidí ani neví, co email původně znamenal, viz.: https://www.ceske-korektury.cz/…l-nebo-mail/
Je pozoruhodné, že do jakéhokoli psaného textu dokážeš vložit svoji přidanou jegeovskou hodnotu. Navíc sis nevšiml CO čteš
@stock píše:
@MartinKa36 tady něco pro Tebe https://annals.org/…cohort-studyA ještě něco pro Tebe..pokud mas „vyvanutou imunitu“ tak se nech přeočkovat. Není nic jednoduššího. Fakticky doufám, že to Tvoje strašení vybudi lidi k očkování, alespoň děti. A to proto, aby je ti „vyvanuti“ nenakazili.
No ty jsi nepochopila ty rizika spojené se spalničkami, nejohroženejší skupina jsou zatím děti které není možné očkovat, a za 10 let to budou dúchodci očkovaní proti spalničkém. A v pozdtatě všichni protože bude přetíženo naše zdravotnictví a to zvedne mortalitu
Nejlepší c zodpovědný rodič může pro děti udělat je neočkovat je proti spalničkám,
@MartinKa36 píše:
No ty jsi nepochopila ty rizika spojené se spalničkami, nejohroženejší skupina jsou zatím děti které není možné očkovat, a za 10 let to budou dúchodci očkovaní proti spalničkém. A v pozdtatě všichni protože bude přetíženo naše zdravotnictví a to zvedne mortalitu
Nejlepší c zodpovědný rodič může pro děti udělat je neočkovat je proti spalničkám,
Nerozumět řeči tvého kmene. Čím bude přetíženo zdravotnictví? Přeočkováváním důchodců proti spalničkám?