Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pudloslava od antivax jsem se dozvěděla, že dehydratace organismu při průjmu u nás nehrozí, protože už v sanitce dostane pacient kapačku. Mají připravenou odpověď na cokoli.
@Pudloslava no tak jestli dítě dostalo zánět středouší nebo zvracelo, to se bralo jako že to k těm spalničkám patří
ale neznají fakt nikoho z bratranců, sestřenic, spolužáků, spoluobyvatel - prostě nikoho, kdo by měl nějaké trvalé následky nebo dokonce zemřel, to fakt ne
a trochu OT - tehdy se hned s dětmi ani nechodilo k doktorovi - matka měla dost úzkostlivé rodiče, ale s angínou ji nechali 3 dny, než se šlo pro penicilin, vždy se čekalo, že třeba ta nemoc sama přejde - takže vysoké horečky a zvracení byly při každé nemoci běžná součást, říkala že mívala i halucinace z horečky - prostě jiná doba, jiný přístup
a to bydleli ve městě, doktorka cca 400 metrů a tehdy ještě chodili doktoři i běžně ordinovat domů
takže zřejmě se zánět ucha nebo zvracení nepovažovalo za nějakou šílenou komplikaci, a na horečky se podával dětem drcený acylpyrin (paralen ještě nebyl vynazelen tehdy - asi), a též to přežily - v dnešní době nemyslitelné
@stinga píše:
@Pudloslava no tak jestli dítě dostalo zánět středouší nebo zvracelo, to se bralo jako že to k těm spalničkám patří
ale neznají fakt nikoho z bratranců, sestřenic, spolužáků, spoluobyvatel - prostě nikoho, kdo by měl nějaké trvalé následky nebo dokonce zemřel, to fakt ne
a trochu OT - tehdy se hned s dětmi ani nechodilo k doktorovi - matka měla dost úzkostlivé rodiče, ale s angínou ji nechali 3 dny, než se šlo pro penicilin, vždy se čekalo, že třeba ta nemoc sama přejde - takže vysoké horečky a zvracení byly při každé nemoci běžná součást, říkala že mívala i halucinace z horečky - prostě jiná doba, jiný přístup
a to bydleli ve městě, doktorka cca 400 metrů a tehdy ještě chodili doktoři i běžně ordinovat domů
takže zřejmě se zánět ucha nebo zvracení nepovažovalo za nějakou šílenou komplikaci, a na horečky se podával dětem drcený acylpyrin (paralen ještě nebyl vynazelen tehdy - asi), a též to přežily - v dnešní době nemyslitelné
no nevím
se mnou máti, když jsem měla horečky, šla hned k dr.se zánětem ucha také, nečekala co z toho bude…s tím acylpirinem máš pravdu, ten se normálně dával i dětem
@mojmira píše:
no nevímse mnou máti, když jsem měla horečky, šla hned k dr.se zánětem ucha také, nečekala co z toho bude…s tím acylpirinem máš pravdu, ten se normálně dával i dětem
máš kolem 60 let?
se mnou mamka také šla hned, když se jí to nezdálo jako běžné nachlazení, ale zas prý se mi hned po atb ulevilo a místo ležení v posteli jsem lozila oknem na balkon a zpět ![]()
@stinga píše:
@jege nechápu, proč v každé diskusi o čemkoli - zde tetanus - řešís své řidičské umění či neumění, fakt mi uniká jakýkoli oslí můstek s tetanem
Tak se podívej pár stránek do historie a uvidíš, kdo to vytahuje. Většinou je to někdo z provax, který se snaží najít nějakou domnělou špínu na oponenta a tím jej znevěrohodnit. Teď se „vyznamenala“ Baba, jak překvapivé, co?
@jege píše:
Tak se podívej pár stránek do historie a uvidíš, kdo to vytahuje. Většinou je to někdo z provax, který se snaží najít nějakou domnělou špínu na oponenta a tím jej znevěrohodnit. Teď se „vyznamenala“ Baba, jak překvapivé, co?
Ale prosimte. Psals to o sobe sam a nejen v tehle diskuzi. Me to jen pobavilo ![]()
@Pudloslava píše:
Celosvětově patří spalničky mezi hlavní příčiny úmrtí v dětském věku, především v nejméně rozvinutých zemích. …
a epidemie jsou již nyní, kdy je proočkovanost veliká, takže nevytahuj mantru „nemusel by to chytit“)
Máš pocit, že jsme nejméně rozvinutá země a že se u nás hromadně umírá na zápal plic? A epidemie je těch pár desítek lidí v jednom ohnisku a okolo cca 1.000 lidí za rok v celé ČR? A to všechno na pozadí celosvětové migrace?
@Baba píše:
Ale prosimte. Psals to o sobe sam a nejen v tehle diskuzi. Me to jen pobavilo
A do tetanu to dotáhl kdo? ![]()
@jege píše:
A ani jednu z nich nezavinil…Ovšem abych byl spravedlivý, tak pár mých krizovek „vyžehlili“ ostatní, stejně, jako jsem já „vyžehlil“ chyby jiných řidičů. Důležitější je používat zdravý rozum a vhodně reagovat na konkrétní situaci, než slepě dodržovat pravidla a nezabránit havárií, byť je pravda na mé straně.
Cetla jsem v jine dizkuzi, jak jsi se vytahoval, ze nedorzujes pravidla cestni premavky.
Takovej clovek jak jsi ty, by nemel mit vodicskej prukaz. Bohuzel na nej maji narok vsichni, i narcistni a zamindrakovani lide a omezenci vsech druhu.
Potrebuji se se svym autem predvadet jak deti ve skolce, pac osobnostne jsou nuly a proto sami sebe identifikuji s kusem plechove haraburdy na 4 kolech. Nedodrzuji rychlost, protoze oni jsou rychlejsi jak ti druzi, ale omezena mentalni kapacita jim nedovoluje zamyslet se nad otazkou, kam se to vlastne celej zivot ponahlaji. Nedodrzuji pravidla, protoze jim to dava na chvili falesnej pocit, ze nejsou jak ta obycejna bakas kolem a potrebuji si diky mindrakum neustale s ostatnimi pomerovat svyho pindika.
Pokud by jste ohrozovali jenom sebe, klidne, ale ohrozujete jine lidi, nevinne a to je neodpustitelne. Bohuzel ve sve omezenosti si tohle nejste schopni uvedomit a protoze jste navic i arogantni, na ostatni lidi kaslete.
Omlouvam se za ton, ale s potencialnimi agresori a vrahy na cestach jinak mluvit nejde.
@Baba píše:
Me to fakt rozchechtalo. I kdyz je to smutny. Kvuli takovym idiotum i mimo mesto na hlanvi zpomaluju a rozhlizim se, kdyz se napojuje vedlejsi, pocitam s tim, ze mi tam nejaky jege muze vlitnout.
presne.
@My Melody píše:
Cetla jsem v jine dizkuzi, jak jsi se vytahoval, ze nedorzujes pravidla cestni premavky.
Takovej clovek jak jsi ty, by nemel mit vodicskej prukaz. Bohuzel na nej maji narok vsichni, i narcistni a zamindrakovani lide a omezenci vsech druhu.
Potrebuji se se svym autem predvadet jak deti ve skolce, pac osobnostne jsou nuly a proto sami sebe identifikuji s kusem plechove haraburdy na 4 kolech. Nedodrzuji rychlost, protoze oni jsou rychlejsi jak ti druzi, ale omezena mentalni kapacita jim nedovoluje zamyslet se nad otazkou, kam se to vlastne celej zivot ponahlaji. Nedodrzuji pravidla, protoze jim to dava na chvili falesnej pocit, ze nejsou jak ta obycejna bakas kolem a potrebuji si diky mindrakum neustale s ostatnimi pomerovat svyho pindika.Pokud by jste ohrozovali jenom sebe, klidne, ale ohrozujete jine lidi, nevinne a to je neodpustitelne. Bohuzel ve sve omezenosti si tohle nejste schopni uvedomit a protoze jste navic i arogantni, na ostatni lidi kaslete.
Omlouvam se za ton, ale s potencialnimi agresori a vrahy na cestach jinak mluvit nejde.
Rychlost někdy poruší téměř každý. V klidu přiznám, že to taky někdy udělám a nikoho tím neohrožuju.
@lucenka píše:
Rychlost někdy poruší téměř každý. V klidu přiznám, že to taky někdy udělám a nikoho tím neohrožuju.
Dulezite je, aby se clovek vzdy snazil jit predepsanou rychlosti, aby to nebylo vedome nedodrzovani pravidel. Ujit to samozrejme muze kazdemu.
Příspěvek upraven 05.10.19 v 02:21
A vzdy jsem slysela od takovych omezencu, kteri pozdeji zpusobili havarii, tu samou pisnicku, jak jsou dokonali ridici, jak oni tim, ze nedodrzuji predpisy, vlastne predchazeji havarii, protoze oni jsou vyjmecni soferi. Vsichni maji stejne symptomy.
@My Melody píše:
Dulezite je, aby se clovek vzdy snazil jit predepsanou rychlosti, aby to nebylo vedome nedodrzovani pravidel. Ujit to samozrejme muze kazdemu.Příspěvek upraven 05.10.19 v 02:21
Tak já to někdy porušuju vědomě. A nikoho tím neohrožuju.