Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@MP Krista píše:
Toto je absolutně dokonalá ilustrace „jegeho“ osobnostního a intelektuálního milieu.
@MP Krista píše:
Mě fascinuje ta primocara jednoduchost a slovník sestávající z frází zakomplexovaných homemade intelektuálů.
Kuš, Ty vyšívaná dečko!
![]()
@SAJ píše:
Jak to tak vidím, paní Jegeová to nemá vůbec jednoduché. Ono taky mít doma toto…
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá anebo každý chvilku tahá pilku. ![]()
Kupodivu, čím mi je to víc u (_!_), tím to doma lépe klape! Žena je jako tvůj stín: běž za ní a bude před tebou utíkat, utíkej před ní a poběží za tebou. ![]()
@mroe píše:
Ale mozna je to cele jinak, ona ho dusi, je doma nejmensi ze vsech a tady hraje hrdinu, co vsechno vi, vsude byl a ma jediny spravny nazor.
@SAJ píše:
Jo, i tak to může být. Znám takové páry.
Ty můj kvítků medový, to se nikdo nedoví…
@jege píše:Číst tě je strašně smutné. Umíš si představit, že existují lidé, kteří si váží svého partnera a kteří k němu cítí lásku a úctu?
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá anebo každý chvilku tahá pilku.![]()
Kupodivu, čím mi je to víc u (_!_), tím to doma lépe klape! Žena je jako tvůj stín: běž za ní a bude před tebou utíkat, utíkej před ní a poběží za tebou.
@jege píše:
Ne, ale mne je uplne jedno, jak to mas doma. Jedine, co vim jiste je, ze, at jsi jaky chces, ja bych te doma snesla velmi kratce. ![]()
@SAJ píše: Číst tě je strašně smutné. Umíš si představit, že existují lidé, kteří si váží svého partnera a kteří k němu cítí lásku a úctu?
Prý ano, ale je stejné, jako s Yetim - každý o něm slyšel, ale nikdo jej ještě neviděl! ![]()
A nebuď smutná, já se bavím a ona to ani netuší… Teď dostala ultimátum do konce roku, ale netuší, čeho se to vlastně týká, í jenom, že to po Novém roce skončí, takže tápe a neví, co má očekávat - umřu nebo odejdu za jinou. ![]()
@jege píše:
Prý ano, ale je stejné, jako s Yetim - každý o něm slyšel, ale nikdo jej ještě neviděl!A nebuď smutná, já se bavím a ona to ani netuší… Teď dostala ultimátum do konce roku, ale netuší, čeho se to vlastně týká, í jenom, že to po Novém roce skončí, takže tápe a neví, co má očekávat - umřu nebo odejdu za jinou.
Byt na jejim miste, usetrim ti starosti a vyvezu te rovnou. I kufr bych ti mozna povolila zabalit. ![]()
@jege píše:
Prý ano, ale je stejné, jako s Yetim - každý o něm slyšel, ale nikdo jej ještě neviděl!A nebuď smutná, já se bavím a ona to ani netuší… Teď dostala ultimátum do konce roku, ale netuší, čeho se to vlastně týká, í jenom, že to po Novém roce skončí, takže tápe a neví, co má očekávat - umřu nebo odejdu za jinou.
Boha jeho… No, každopádně jí pak bude líp. Jen si prosímtě jedno z toho opravdu vyber a hlavně to doopravdy splň. ![]()
A já jdu spát.
@jege píše:
On je ještě větší ubožák, než jsem si myslela.
@mroe píše:
Byt na jejim miste, usetrim ti starosti a vyvezu te rovnou. I kufr bych ti mozna povolila zabalit.
Nemůže, jelikož beze mě to nezvládne, a to jak fyzicky, tak finančně. Je na mě závislá stejně, jako jsem byl já na ní, ovšem u mě to bylo z citových a morálních důvodů. ![]()
@SAJ píše:
Jen si prosímtě jedno z toho opravdu vyber a hlavně to doopravdy splň.
To je na tom to nejlepší, že to ani já nevím, co si z toho vyberu a jestli si vůbec něco vyberu! ![]()
@MP Krista píše:
On je ještě větší ubožák, než jsem si myslela.
Tak od Tebe je to kompliment! ![]()
@jege píše:
Už jsem to tady X psal…Že teoreticky jdou TIG a vakcína proti sobě a vzájemně si snižují účinnost, ale pokud se aplikují na různá místa, tak to prakticky nevadí, jelikož vakcína je rychlejší a vyvolá imunitní reakci dříve, než jí TIG zneškodní. Je to asi jednodušší, univerzálnější a asi i levnější, než nejdříve vyléčit nakaženého TIGem a pak mu aplikovat vakcínu.
Tak zpátky k tetanu.
A z čeho jsi usoudil tohle?
Proč myslíš, že je to asi jednodušší, univerzalnejsi a asi levnější?
Pokud se něco nesmí aplikovat do stejného místa, tak to potvrzuje, že se to vzájemně negativně ovlivňuje. Že to věda nějak vyřešila pro praktické použití, je už věc jiná.
Mimochodem, jenom alifie a já jsme si povšimli, že TIG a vakcína působí proti sobě a dotazovali se, proč se aplikují současně, když by logicky mělo být lepší, kdyby se aplikovali s nějakým časovým odstupem. Nikdo z provax na to nebyl schopen logicky odpovědět, ale všichni shodně tvrdili, že náš dotaz je nesmyslný a že nic nechápeme. Jak vyplývá z odpovědě daného imunologa, tak dotaz není tak nesmyslný a jenom my s alifie jsme pochopili princip léčení tetanu i jeho teoreticky slabá místa. ![]()
Když říkáš, že jsi nikde neřekl, že se „perou“, tak co je tohle? A to je jenom jedno zkopírování Tvých pochopeni principu, leceni a slabých mist.
![]()
@jege píše:
Ale on to přece popsal přesně tak, jak to chápu já!Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. Je to vyzkoušené experimentálně i v klinické praxi.
Pokud se něco nesmí aplikovat do stejného místa, tak to potvrzuje, že se to vzájemně negativně ovlivňuje. Že to věda nějak vyřešila pro praktické použití, je už věc jiná.
Mimochodem, jenom alifie a já jsme si povšimli, že TIG a vakcína působí proti sobě a dotazovali se, proč se aplikují současně, když by logicky mělo být lepší, kdyby se aplikovali s nějakým časovým odstupem. Nikdo z provax na to nebyl schopen logicky odpovědět, ale všichni shodně tvrdili, že náš dotaz je nesmyslný a že nic nechápeme. Jak vyplývá z odpovědě daného imunologa, tak dotaz není tak nesmyslný a jenom my s alifie jsme pochopili princip léčení tetanu i jeho teoreticky slabá místa.
a co bys dal první? Logicky vakcínu, než budou protilátky kolovat v obehu, jenže ten nakaženej potřebuje dřív to sérum.
(do diskuse jsem se zapojila pozde, jadro sporu mi uniklo a ted mi to pripada, ze to je nejake slovickareni)
@Pudloslava, v tehle diskuzi to začalo tím, že jege zpochybnil podání immunoglobulinu a vakcíny při jiz rozbehlem onemocneni/tetanu. Ostatně v té druhé diskuzi to bylo to samy v „bledemodrym“.
Tady člověk, který tomu rozumi:
**Se současným podáním vakciny a hyperimunního séra není problém, protože se aplikují intramuskulárně a nesmí se aplikovat do stejného místa. Látky se uvolňují postupně a dendritické buňky, zodpovědné za to, aby se cizí antigen (vakcína) dostal do lymfatické uzliny k Tfh lymfocytům, pracují docela rychle. Takže v době, kdy by se do toho místa aplikace vakcíny dostala blokující protilátka, tak už se ve spádové uzlině startuje imunitní odpověď. Je to vyzkoušené experimentálně i v klinické praxi. ---------- ---------------- ------------- --------------- ------------
A tady jege:
Takže alifie a posléze i já jsme měli pravdu, když jsme se pozastavovali nad tím, že TIG a vakcína si vzájemně konkurují a neměly by se podávat současně, jelikož se vzájemně eliminuji. Dle Tvého zjištění se to obchází aplikaci na různá místa, aby se obě látky „potkaly“ co nejpozději a současně se využívá vyšší „rychlosti“ vakcíny při vyvolání imunitní odpovědi organismu.
Otázkou stále zůstává, jestli by větší časový rozestup mezi TIG a vakcínou nebyl pro organismus prospěšnější a jestli se takto část TIGu zbytečně nespotřebuje na kompenzaci aktivních prvků vakcíny namísto působení na samotnou nemoc, ale třeba se to kompenzuje zvýšenou dávkou TIGu.
Původně byla námitka, že pacientovi ta vakcína ještě přitíží, ale nevím, jestli v tehle diskuzi. Jedna se o nějakého chudáka kloucka, kterého neockujici matka přivezla do nemocnice s již rozbehlym onemocněním. Ostatně to je ten „zaklad“ tehle diskuze. A to se ani jegemu neřeklo, že ta vakcína do levý ruky(pokud je zranění znečištěny) a immunglobulin do stehna, oboje im. Potom za měsíc druha vakcína proti tetanu a třetí za rok. Ne, nejsem doktor, ale doktorů se nebojim
![]()
@mroe píše:
Jestli to bez tebe nezvladne, tak jsi opravdu ubozak.
No jasně, chlap a navíc antivax je vždy ubožák a hajzl, ovšem ženská a navíc provax sklidí za „mávání s chlapem“ jenom obdiv.
Ať to je, jak to je, teď nám to doma funguje mnohem lépe, manželka mě nemá jistého a mnohem víc si mě hledí. Mě je to 4, takže nevyletím pokaždé jako čertík z krabičky a zařídím se podle sebe. Asi to fakt chtělo méně lásky a méně požadavků na partnera. ![]()
@jege píše:
No jasně, chlap a navíc antivax je vždy ubožák a hajzl, ovšem ženská a navíc provax sklidí za „mávání s chlapem“ jenom obdiv.Ať to je, jak to je, teď nám to doma funguje mnohem lépe, manželka mě nemá jistého a mnohem víc si mě hledí. Mě je to 4, takže nevyletím pokaždé jako čertík z krabičky a zařídím se podle sebe. Asi to fakt chtělo méně lásky a méně požadavků na partnera.
A ty bys to sam s detmi zvladl? Mozna by pomohlo, kdyby odjela na pulrocni dovolenou, sama.
@stock píše:
Tak zpátky k tetanu.
A z čeho jsi usoudil tohle?
Proč myslíš, že je to asi jednodušší, univerzalnejsi a asi levnější?Pokud se něco nesmí aplikovat do stejného místa, tak to potvrzuje, že se to vzájemně negativně ovlivňuje. Že to věda nějak vyřešila pro praktické použití, je už věc jiná.
Mimochodem, jenom alifie a já jsme si povšimli, že TIG a vakcína působí proti sobě a dotazovali se, proč se aplikují současně, když by logicky mělo být lepší, kdyby se aplikovali s nějakým časovým odstupem.
Když říkáš, že jsi nikde neřekl, že se „perou“, tak co je tohle? A to je jenom jedno zkopírování Tvých pochopeni principu, leceni a slabých mist.![]()
Ty pořád nechápeš celý kontext globálně a vytrháváš z něho části, které bez zbytku znamenají něco jiného.
Takže od začátku:
Protilátka = imunoglobulín
Protilátka proti tetanu = tetanový imunoglobulín = TIG
Vakcína = oslabená nebo mrtvá baktérie/virus nemoci nebo její/jeho část.
Vakcína proti tetanu - tetanický toxoid
Už z popisu výše uvedených názvu je logicky zřejmě, že protilátky působí proti bakteriím a virům, takže se při současné aplikaci (na stejné místo) částečně nebo úplně eliminují.
Tohle je naše s alifie logická konstrukce, která byla, dle mého názoru, potvrzená tím, že se protilátka a vakcína nesmí aplikovat současně na stejné místo.
Jelikož se ale aplikují na různá místa a současně vakcína „naočkuje“ organismus dříve, než ji „spolkne“ protilátka, tak to až tak nevadí a asi je rychlejší, jednodušší a levnější je aplikovat současně než nejdříve nemocného tetanem vyléčit protilátkou a až pak jej naočkovat.
Rychlejší a jednodušší hlavně proto, že se na očkování nemusí myslet a dělat ho později a levnější proto, že se ušetří případná drahá protilátka v průběhu léčení, kdyby původní dávka nestačila, jelikož vakcína zajistí její produkci v pozdější době.
To všechno má ale smysl hlavně v případě většího množství podobných případů v stížených podmínkách, třeba u humanitárních katastrof nebo válečných konfliktů, proto se alifie ptala, jestli by u takto ojedinělých případů jako je chlapeček v Brně, nebylo lepší vyléčit pacienta jenom aplikací protilátky a až pak jej naočkovat.
Pochopila?
Příspěvek upraven 09.10.19 v 10:56