Ticho, aby nebyla ostuda

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
8.9.17 00:37
@pedigka píše:
„Doma nebude mit takovou peci, jakou potrebuje“ coz v tomhle hospicu taky nema :think: a ze je tady zdravotnik neustale na blizku? Jo? Kdyz mu ani leky nedaji, jak maji? :think:. K cemu mu ten zdravotnik je?
Kdyz se ozvete ve chvili, kdy tam neni osoba, ktera to zakazala, tak jak se to dozvi?
Jen tak mimochodem za tuhle „peci“ platite?

Tak kdyby byla nějaká stížnost od jiných (jako od nás) tak počítám, že by jí to řekly sestry jak by vyzvidaly zda je vše v pořádku nebo by nápadně bylo najednou vše v pořádku. Jsem znechucená, opravdu, že jo. Sakra kašlu přece na to jestli ostuda bude nebo ne a navíc upozornění na zanedbanou péči snad ani není ostuda. Hlavně ať netrpí v bolestech. A ještě nám bylo řečeno když jsme se prostě hromadně rozčílili co je to tam za břídili, že už nám nebude sdělovat nic o jeho stavu tam, aby jsme z toho zase nedělali aféru :zed: tak ať nesděluje, vždycky ho tam prostě někdo zajede zkontrolovat. Ano platí se. Nějak kolem 8000 + té organizaci jde od sociálky příspěvek na péči.

• Citovat
  • Upravit
2098
8.9.17 02:22
@Anonymní píše:
Tak kdyby byla nějaká stížnost od jiných (jako od nás) tak počítám, že by jí to řekly sestry jak by vyzvidaly zda je vše v pořádku nebo by nápadně bylo najednou vše v pořádku. Jsem znechucená, opravdu, že jo. Sakra kašlu přece na to jestli ostuda bude nebo ne a navíc upozornění na zanedbanou péči snad ani není ostuda. Hlavně ať netrpí v bolestech. A ještě nám bylo řečeno když jsme se prostě hromadně rozčílili co je to tam za břídili, že už nám nebude sdělovat nic o jeho stavu tam, aby jsme z toho zase nedělali aféru :zed: tak ať nesděluje, vždycky ho tam prostě někdo zajede zkontrolovat. Ano platí se. Nějak kolem 8000 + té organizaci jde od sociálky příspěvek na péči.

Kdyz to tam takhle „funguje“, tak si tam, doufam, stezuje vic rodin. Nekvalitni pece by mela mit zpetnou vazbu.
Coze? Tolik penez dostavaji? Za ty jejich „sluzby“? To by se ta pribuzna mela sakra ozvat. At si sebou vezme nekoho razneho, jestli se ji do toho samotne nechce. Je mi smutno z takove „pece“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
8.9.17 04:39

Svedomi by mi nedovolilo to tak nechat. Tim spis, ze jde o cloveka me blizkeho.
Veta :ticho, at neni ostuda" patri snad do minuleho stoleti.
Zjistila bych zrizovatele, zda to neni nejaka ona „dobrocinna organizace“, ktera bere prispevky od statu a dotace a jaksi je zapomina vyuzivat jak ma. Zavolala bych na vsechny mista, ktere s tim mohou byt spojene /hygiena, financak, lekarska komora-nevim co presne, ale zjistila bych to/ a podala namet k presetreni a kontrole. A kdybych byla na navsteve, okamzite bych aktualni problem resila s vedenim.
Tohle se deje. Oni spolehaji na to, ze lide jsou radi, ze se o jejich blizkeho nekdo „postara“, nekteri, ze to nemusi delat sami, nekteri, ze tomu nerozumi a nedovoli si.
A podle popisu tam musi trpet i dalsi lide. A ty treba nikdo nenavstevuje a nemaji moznost se jak ozvat.
Ne, svedomi by mi nedovolilo to tak nechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.17 06:09

Tak ono to nemusí být uplně cíleně chyba personálu, některé věci prostě uplně ohlídat nejde a mají toho moc. Rozhodně to ale „v dobrém“ začněte řešit, nechápu, proč se bát! Na nějaký zákaz se vybodni. Máte na to právo! No a pokud nebude personál dělat co má, tak převést jinam!!!

• Citovat
  • Upravit
1085
8.9.17 06:26

Ja mam pribuzneho cely zivot v ustavu, driv se tomu rikalo, ze je mentalne zaostaly, proste je cely zivot mentalne na urovni predskolaka. A ze zkusenosti vim, ze se ozvat musis, protoze jinak k naprave nedojde. Dal si personal pojede to svoje a ty se budes uzirat vycitkami, ze cloveku, na kterem ti zalezi, se nedostava potrebna pece a trpi… nebo fakt podplat personal, ale tenhle hospic neni uplne nejlevnejsi, tak by me to stvalo jeste o to vic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
8.9.17 07:29

Na nějaké ticho se vykašli. Zajeď tam a podívej se, jakou péči tam opravdu má. Pokud špatnou, tak to řeš. Hospic by měl zvládat tišení bolesti, podávání opiátů.
Já mám zkušenost s LDN a hospicem. Hospic výborný, nepodávali ani infuze na zavodnění, které by jen babičku udržely při životě (trápení se). Opiáty samozřejmost. LDN normální, no. Málo personálu, ale léčba bolesti samozřejmá, i léčba ran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
8.9.17 07:41

Bohuzel mam, vzala jsem mamu domz, skoncila v praci a postarala se, umrela doma, v klidu, „stastna“ bylo ti hrozne obdobi, ale ten hospic. v Praze - Strasburk. hrozna zkusenost..jedine si nekde stezovat, o jaky jde hispic?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
8.9.17 07:51

Mám podobnou zkušenost s LDN, babi taky ať nedělám ostudu, ale vyplatilo se se ozvat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.9.17 08:22

Myslím, že příbuzným nejde ani tak o ostudu, jako se spíš obávají, že by museli shánět nové nebo dražší ubytování v jiném hospicu, kdyby si stěžovali. I vy se během návštěvy můžete na situaci poptat sester a ošetřujícího lékaře a navrhnout zlepšení a změny. Možná, že lékař o pochybení neví. Zkuste to též probrat se staniční sestrou. Jednejte pokud možno v klidu. Řvát a dělat záměrně hlasitou ostudu je na místě, až když pacient nedostane lék proti bolesti, svíjí se bolestí a někdo mu ho nechce podat. Na péči o pacienta dohlédnete nejlépe tak, že ho budete co nejčastěji navštěvovat.
Taky jsem doprovázela pacientku z řad vzdálených příbuzných ke smrti v hospicu a potýkala se s tímto problémem v rodině a vyplatilo se mi ozvat se, lékař okamžitě zjednal nápravu.
Zauvažujte, jestli by nebylo možné ho vzít domů a zapojit do péče docházející sestry a lékaře z mobilního hospicu Cesta domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
8.9.17 08:45
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi. Já osobně a nejen já bychom nejradši udělaly takový rachot, že už by si to nedovolili. Ale nesmíme, bylo nám řečeno, že pokud se ozveme vezme ho odtamtud pryč a doma nebude mít takovou péči jakou potřebuje. To jest zdravotník neustále nablízku. Ale je to člověk, kterého miluju z celého srdce, strašně moc pro mě znamená a to co za celý život pro mě udělal za to nejde ani dostatečně poděkovat. Už tak se nemohu smířit s tím, že nás pouští a trpí. A teď ještě toto. Celý den myslím na to jestli se o něj postarali jak je třeba a nemá bolesti. Těch léků potřebuje strašně moc a hrozně moc silné. Vím, že pokud uvidím, že je špinavý a nebo má bolesti nevydržím být ticho ani já ani jiný člen rodiny, ale bojím se, abych mu tou,,ostudou,, ještě neuškodila. Nechci dělat dusno, jen si přeji ať odejde důstojně a bez bolestí a trápení :(

No tak když k němu máš takový vztah, tak je teď přece řada na tobě, aby ses o něj postarala a zjednala nápravu. Určitě bych se ozvala, ne dělat nějaký hlasitý humbuk, ale promluvit s nadřízenými. Myslíš, že by si ho jeho manželka fakt vzala domů? Mám za to, že je ráda, že se o něj někdo stará. I kdyby k tomu nakonec došlo, pochopila jsem, že je vás víc blízkých, složte se na kvalitní domácí hospicovou péči. Když zůstane v současném zařízení, střídejte se s ostatními lidmi v kontrolách, jezděte za ním.
Každopádně rozhodně to nenechej tak, nenech se zastrašit, protože by tě to mohlo dosmrti mrzet. Další šanci projevit mu lásku, vděk a péči už nikdy nedostaneš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.17 12:06

Právě, že v domácí péči byl a mobilní hospic dojížděl několikrát denně píchat injekce na bolesti. Stačilo zavolat a během chvilky přijeli, v případě potřeby přijel i lékař. Jakoukoliv pomoc jsme nabízeli 4 příbuzní. Občas byla využita k nějakým věcem jako vyřízení něčeho nebo dojít do obchodu, lékárny atd. ale nikdy jsme nebyli puštění k přímé péči. Prý není třeba, že to zvládá což opravdu byla pravda. Byl čistý, ránu měl okamžitě při zašpinění krytí vyměněné za čisté, od bolesti okamžitě dostával léky, ale při zhoršení stavu byl umístěn do tohoto zařízení z důvodu, který… Nevím, mám na něj svůj názor, ale prostě prý nechce být u toho až ten konec přijde tak proto je tam. Přemýšlela jsem nad tím celou noc. Prostě se tam budeme střídat, dělat nárazové,,kontroly,, pokud to půjde denně i když to není zrovna nejblíž.

• Citovat
  • Upravit
49159
8.9.17 20:04
@Anonymní píše:
Tak ono to nemusí být uplně cíleně chyba personálu, některé věci prostě uplně ohlídat nejde a mají toho moc. Rozhodně to ale „v dobrém“ začněte řešit, nechápu, proč se bát! Na nějaký zákaz se vybodni. Máte na to právo! No a pokud nebude personál dělat co má, tak převést jinam!!!

nezlob se, ale hospic je především od toho, aby lidé netrpěli bolestmi to je základ péče není to nějaký banální nedostatek typu - špatně utřený stoleček, čili že NĚKTERÉ věci ohlídat nejde je fakt výmluva a kec.. co jiného už by měli sledovat než medikace? personálu v těchto zařízeních je dost, více než v běžných LDN..proto se tam ti lidé dávají aby měli nadstandardní péči, netrpěli nesnesitelnou bolestí, bylo o ně důstojně pečováno, proto je to placená služba.. kdybych chtěla blízkého ve stavu jak ho popisuje zakladatelka, tak ho můžu nechat na obyčejné interně kde je toho personálu fakt málo a sestřičky jsou přetížené.. výsledek by byl stejný ne-li lepší..
za mě ozvat se, poslat tam audit, kontrolu, toto se stát prostě nesmí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
8.9.17 20:05
@Anonymní píše:
Přeji dobrý večer všem. Jsem s prominutím tak nas… že to ani slovy vyjádřit nejde. Můj velmi, velmi blízko člověk je v hospici v terminálním stádiu. Je tam pár dní a jsem zhnusena. Nechci moc detailně rozvádět, takže jen tak ve zkratce. Má strašně velké bolesti a v určitou hodinu, opravdu přesně na čas mu má být vyměněn medikament na utišení bolesti. Při návštěvě bylo zjištěno, že mu podán nebyl a klepal se bolestí. Byl mu podán až o dost později v hodinu určenou personálem kdy jej podávají všem prý aby se jim to nepletlo, mezitím byla podána pouze injekce, než se to bude dávat teda i ostatním. Ta injekce má být podána ale i tak navíc k tomu medikamentu. Navíc byl špinavý od již zaschlých tělních tekutin a to jak na těle tak měl znečištěnou postel a ložní prádlo. Navíc ani neměl zakryté sterilním materiálem místo, které je třeba převažovat několikrát denně neboť z něj často krvácí. Měl to místo prostě obnažené a přitom to opravdu zakryté čistým sterilním materiálem být musí. Až tam byla návštěva odpoledne tak sestra strašně chtěla povlekat postel a podávat ten medikament co měl být podán na čas ráno. Jen jsem to slyšela srdce se mi svírá. Prý tam pacientovi zajistí důstojný konec a dělají vše pro to, ať nemá bolesti. Pche… Jenže od manželky příbuzného máme zakázáno cokoliv říct, na cokoliv upozornit nebo si na cokoliv postěžovat, protože aby prý nebyla ostuda. No jo no, to by byla přímo nadnárodní ostuda říct ať laskavě se o něj starají a dávají mu léky na bolest tak jak musí ne tak jak oni si to určí. Je mi strašně úzko když si pomyslím, že tam prostě leží v bolestech a nemá ani ošetřené zakrvácené krytí rány. Bohužel je to pro mě moc daleko tam denně jezdit, dostanu se tam až teď o víkendu a nedovedu si představit zůstat ticho kdybych to tak tam viděla. Ale nesmíme personálu nic říct, protože by byla ostuda a musela by ho odtamtud vzít pryč. Pokud máte prosím někdo podobnou zkušenost, že jste nebyly spokojené s hospicovou péči co jste prosím dělaly? Jak jste to řešily?

který je to hospic? jednak abych tam nedejbože někoho blízkého nedala a druhak.. jistě lze zjistit zřizovatele a tam bych - být tebou podala stížnost.. toto je nepřijatelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová