Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Haninac:
Ahoj, jsem na rizikovém. O první miminko jsme přišli z důvodu VVV ve 20.tt v únoru. Minule jsem krvácela, teď jsem v 8.tt špinila. Tak mě doktorka radši nechala doma. Mám to do práce hoďku přes celé Brno šalinou, tak nechtěla riskovat. Jinak jsem učitelka. Docela mi práce chybí. ![]()
Ahoj, tak nám řekl doktor pohlaví už ve 12.tt na NT+. Ale já byla v Brně na Veveří u pana doktora Vlašína. To je kapacita v oboru. Je to soukromé centrum a mají docela dobrý ultrazvuk. Na ultrazvuk ve 20.tt chci jít taky k němu. Nám taky vyšlo NT+ dobře. Ale i přesto mě poslala doktorka na odběr na tripltesty. Prý projistotu, aby se něco nezanedbalo. Zítra si tam budu volat, tak jsem sama zvědavá, jak to dopadlo. Celou dobu jsem byla v klidu, ale dneska jsem tak trochu nervózdní. Jediný co mě štvě na doktorce je, že nezavolá, když jsou výsledky blbý. Při minulém těhu měla výsledky už dva dny a nezavolala, že je něco v nepořádku. Čekala až zavolám já. Prostě když ji dojdou výsledky, tak se nepodívá, čeká až na telefonát pacienta. Ale jinak je dobrá a příjemná. Zatím proto nenakupuju na prcka nic. Říkala jsem si, že počkám do listopadu na 20. tt a ultrazvuk. A když bude vše OK, tak pak se do toho vrhnu.
Ale už mám vyhlídlé všechno, jen to ponakupovat. Taky jsem si říkala, že využiju Vánoce. Napíšu si Ježíškovi. A co Ježíšek nedonese pak po Vánocích dokoupím sama. U nás je to doma zvykem. Napíšem si na lísteček co chcem a Ježíšek to sežene. Nás je doma moc, a nemá smysl kupovat kravinky. Tak se takto vždycky domluvíme.
verunielka píše:
Hani, německá průkazkaTo jsem taky zvědavá jak se na ni bude tvářit.A co tam děláš?Na Vánoce se vracíš na pořád?
jj, na Vanoce definitivne domu. Jsem tu na praxi, puvodne se mi mela pak rozjet kariera po statnicich, ale nejak prislo neplanovane mimi, ale nelituju toho. Moje mama delala karieru taky az po daleko po 30. ![]()
Haninac píše:
Kote, mate doma dobry system s jeziskem
To jo, než dostat blbosti, tak je lepší se domluvit. A ušetřené penízky pak můžem použít třeba na spoření pro mimčo. ![]()
AHojky holky, taky se k vám přidávám. Termín mám 27.3., takže možná že by to mohlo být i dubňátko
Já mám trošku strach, co jsem byla na screeningu u dr. v 12tém týdnu, vyšel mi blbě krevní test. Nějáká Paap nebo tak nějak trošku pod normou. Při druhém odběru v druhém trimestru mi prý zase vyšlo zvýšené hcg
Zítra mě čeká genetická konzultace, co od toho mám očekávat? No a ve středu jdu na UZ k doktorovi. Bojím se, co mi na té genetice řeknou, mám strach jít na odběr plodové vody, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat ![]()
Jinak to bude naše první mimi.
Ahoj Orlynko, nemas to lehke
co muzes ocekavat ti nereknu, jsem tehotna taky poprve a nemam zatim ani NT ani tripply (ty si necham udelat mozna ve CT). Chci jen rict ze drzim pesti at vsechno dobre dopadne. Pisni pak zkusenosti jestli budes chtit ![]()
orlynka píše:
AHojky holky, taky se k vám přidávám. Termín mám 27.3., takže možná že by to mohlo být i dubňátkoJá mám trošku strach, co jsem byla na screeningu u dr. v 12tém týdnu, vyšel mi blbě krevní test. Nějáká Paap nebo tak nějak trošku pod normou. Při druhém odběru v druhém trimestru mi prý zase vyšlo zvýšené hcg
Zítra mě čeká genetická konzultace, co od toho mám očekávat? No a ve středu jdu na UZ k doktorovi. Bojím se, co mi na té genetice řeknou, mám strach jít na odběr plodové vody, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat
Jinak to bude naše první mimi.
Ahoj, na genetice bude jen popovídání s doktorkou. Popíšeš ji svoji anamnézu, jestli máš zdravou rodinu, jestli má zdravou rodinu partner. Nachystej si anamnézu rodiny svoji, sourozenců, rodičů a prarodičů. Zajímá je počty porodů v rodině, počty úmrtí při porodech (na co umřeli), potraty, úmrtí v rodině ( v kolika letech, na co). Úmrtí stářím ji nezajímá. Dále ji bude zajímat zda s partnerem nejste nějak moc blízcí příbuzní, popřípadě jestli se v rodině nebrali nějací příbuzní (sestřenice apod.). Pokud zjistí nějakou dědičnou chorobu, tak ti vezmou krev nebo stěr z pusy na genetické vyšetření genomu (toho, co by mohl být vadný). A to stejný udělá s partnerem. Tím zjistí, jestli je tam nějaké riziko apod. Pokud máš rodinnou anamnézu vpohodě a partner taky. Tak ti doporučí odběr plodové vody hned. Pokud budou dělat genetický test, tak asi na odběr počkaj. Aby mohli pak udělat ten stejný test miminku z plodovky. Záleží jak máš hodnoty špatné, jakým směrem. Jestli spíše na genetickou mutaci nebo rozčtěpovou vadu. Zjisti si anamnézu v rodině. Já třeba až teď, když jsem v těhu měla problém, tak jsem zjistila, že mamka byla jednou na potratu a babička taky. Nemělo to sice vliv na můj problém, ale ne vše se v rodině říká. S potraty se rodiče a prarodiče nesvěřují, když nemusí. A to máme dobrý vztah s mamkou. Každopádně pokud netrpíš na potraty, tak se plodovky neboj. Pod ultrazvukem tě píchnou do břicha a odeberou trochu plodovky. Mimčo si ju pak samo dotvoří. Pokud je moc nemocný, tak sice potratíš, ale bude to přirozeně. Pokud je silné, tak to vydrží. Jen pak hodně odpočívej a nic nedělej. Prostě na záchod, najíst se a do postele, aspoň tři dny. Nech všechnu práci na chlapovi. Já na odběru plodovky byla letos v únoru. Vyšli mi blbě tripltesty. Z plodovky zjistili, že mám zdravého chlapečka (geneticky). Ale na ultrazvuku pak zjistili těžkou rozštěpovou vadu a špatně vyživující placentu. Takže ti radím nestresuj se, nemá to smysl. Nějak to dopadne. Pokud na amnio nechceš, nemusíš, nikdo tě nenutí. Ale promysli si, jestli jsi schopna se případně postarat o postižené dítě apod. Jo a jdi na dobré pracoviště. Zajela bych do nějakého velkého města, Praha, Brno nejlépe. Pokud si nebudeš jistá s výsledkem od doktorů, navštiv jiného, třeba jen na konzultaci. POkud jsi z okolí Brna, můžu ti dát kontakt na dobrého doktora.
Budu držet palce, a´t to dopadne dobře ![]()
Haninac píše:
Ahoj Orlynko, nemas to lehkeco muzes ocekavat ti nereknu, jsem tehotna taky poprve a nemam zatim ani NT ani tripply (ty si necham udelat mozna ve CT). Chci jen rict ze drzim pesti at vsechno dobre dopadne. Pisni pak zkusenosti jestli budes chtit
Ahoj, tripltesty jsou dost často falešné, lepší je NT+ ve 12.tt. Takže když ti tripltest vyjde blbě, tak to neber tragicky. Nech si udělat podrobný ultrazvuk. Může se ukázat, že jsou výsledky falešné.
Kote5 píše:Haninac píše:Ahoj, tripltesty jsou dost často falešné, lepší je NT+ ve 12.tt. Takže když ti tripltest vyjde blbě, tak to neber tragicky. Nech si udělat podrobný ultrazvuk. Může se ukázat, že jsou výsledky falešné.
Ahoj Orlynko, nemas to lehkeco muzes ocekavat ti nereknu, jsem tehotna taky poprve a nemam zatim ani NT ani tripply (ty si necham udelat mozna ve CT). Chci jen rict ze drzim pesti at vsechno dobre dopadne. Pisni pak zkusenosti jestli budes chtit
ja NT promeskala, tripply tu v nemecku bezne nedelaji, tak si o tom chci nejdriv promluvit s doktorkou jak to tu maji osefovane, jestli se dela az ten velky ultrazvuk ve 20. tydnu… nevim. Mrzi me ten zmeskany NT ![]()
Kotě, děkuju za velice vyčerpávající odpověď. Pokud by mi vše vyšlo, tak bych asi ani na tu plodovku nešla. A chlap by tam měl jít se mnou? O tom jsem ani zdaleka nevěděla
Bohužel bude v práci
Co se týče rodiny, tak nic moc nevím, ale půjde tam se mnou mamka, tak mi s tím aspoň pomůže. Já jsem bohužel z Havířova, takže do Brna či Prahy je to trochu od ruky
Tak to jsem tedy zvědavá, jak to všechno dopadne… Sice mám těhotenství úplně v pohodě, ale i tak tu plodovku bych chtěla, kdyby to bylo vážně nějak akutní ![]()
Ještě chci dodat, že nevím, zda netrpím na potraty, je to moje první mimi
Ale zatím se drží a žádný problémy nemám ![]()
Příspěvek upraven 18.10.10 v 22:37
Kote, a co ti zjistili v tom 20tt?Měla jsi nějaké problémy?
Zdravím, novou těhulku ![]()
holky tak za chvili mazu na ty triply je me blbe z nervu,zhladu a padam zizni a to se musim jeste dopravit sama autem do 20km zdaleneho mesta,bezva den hned od rana,jeste ze tady nepada snih to bych asi vzdala.uz at to mam za sebou.jo trapi vas taky mykoza???me ted chytla po atb a nemuzu se ji zbavit ani candibene nezabralo moc,tak uvidim na ko jdu za týden,
![]()
Ahoj já jsem tu nová tak ještě ledačemu nerozumím.Jinak můj termín porodu je dle pm 3.4.2011 a dle utz 29.3.2011
Jano - drzim pesti!
vitam novou tehulku! Mas krasny obrazek, doufam, ze ve ctvrtek dostanu taky takovy ![]()
sedim v praci a nic se mi nechce
a to tu musim dneska sedet do sesti. AAAch jo, at uz to utece