Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
orlynka píše:
No, teď jsem četla, že ve 4tém měsíci by se UZ dělat nemělo, že se mimču vyvíjí vnitřní ucho, tak aby se nepoškodilo. Co je na tom pravdy? A holky, jak často chodíte na UZ? Já chodím pravidelně každej měsíc. Zítra se mnou poprvé půjde i manžel, tak jsem zvědavá.
A ten velký UZ co se dělá se dělá u mého dr. nebo mě někam pošle?
Verunielka, no já mám taky takové divné pocity, jakoby ale malej kopal, ale je ještě brzy na to cítit pohyby… Ale, pokud jsem úplně v klidu a uvolněná, tak cítím občas takové jakoby pohyby, jde to spíše z podbříška, tak nevím co to vlastně je![]()
Velký ultrazvuk může udělat i tvůj doktor, pokud na to má příslušný přístroj. Pokud ho nemá, tak tě pošle do nějakého většího centra, buď soukromého, nebo nemocnice. Podrobný ultrazvuk se říká proto, že se na něm kontrolují jednotlivé orgány miminka, měří se délky kostí, počítají se počty prstíků. Prostě podrobná kontrola všeho, co má mít miminko. Na tomto ultrazvuku se dá i poznat, co čekáte. Pokud to vědět nechceš, měla bys jim to říct. To poznání pohlaví je ale závislé na natočení mimča. Když je doktor dobrý, tak pozná už dříve. Já byla ve 12.tt ve spešl centru (http://www.prenatal.cz/). Tento ultrazvuk je placený státem a měl by vyloučit všechny dosud nalezitelné (na ultrazvuku) vývojové vady, anomálie apod. Ne vše ale je na ultrazvuku vidět. Například pozná, když je nějaký orgán jinde, nebo špatné srdce. A na základě určitých letitých pozorování může odhalit některé genetické vady (Downův syndrom apod.). Taky si poslechne srdíčko mimča a prozkoumá průtoky pupečníku. Pokud svému doktorovi nevěříš, že by toto vyšetření zvládl, tak si nech napsat průvodku a můžeš zajet do většího centra nebo nemocnice. Přečti si můj odkaz výše a tam jsou jednotlivé procedůry popsané.
Ráda poradím, ale jen do 20. týdne. Dál jsem těhotenství ještě nezažila. ![]()
Toto vyšetření se dělá taky proto, že do 24.tt je možné přerušit těhu ze závažných vývojových vad mimča. Ale vše je to na tvém rozhodnutí. Ikdyby mimčo bylo nemocné a tys ho chtěla, tak ti ho vzít nemohou.
Jéé, opět děkuju za vyčerpávající odpověď
No, myslím, že jsem našla dobrého dr, takže mu zatím věřím. Má i stránky a teďkom po prostudování jsem zjistila, že i on dělá genetický UZ. Zítra se ho zkusím poptat na to.
http://gynekologie.granak.com/index.php?…
Akorát jsem se divila, že když jsem chtěla první snímek mimča, tak jsem zaplatila 100Kč, ale v ceníku má zcela něco jiného…
Ahoj Hani já mám také těhotenství bez problémů ani jednou jsem nezvracela.Ale jsem doma a ráno posnídám pak uvařím ulidím a přijede manža z práce takže se celkem nenudím jinak nějaké ty věci pro mimi už máme ale spíš jen ty drobnosti a na vánoce pod stroměček by jsem chtěla už koupit kočárek ať to nemáme vše najednou aby jsme se uplně nevydali z peněz.
Verunielko mám to poslední dobou tak jak píšeš taky mi jakoby ztuhne bříško já jdu teď v pátek do poradny zatím mi ultrazvuk dělali každý měsíc a samozžejmě se zeptám už i na pohlaví to by už měli zjistit.Manžel byl se mnou na genetice v 12 týdnu a byl nadšený prej na tom lcdéčku bylo tak velký jako bych měla právě rodit
vezmu ho zase na genetiku v tom 20týdnu tam mají lepší ultrazvuk tam si necháme pohlaví potvrdit.
Já dnes byla na UZ, nějak jsem blbě počítala a už jsem pomalu v 18tém týdnu
Sakryš toto utíká, vůbec se netěším pak na ten konec až to pude už ven ![]()
Jinak dr s velkou jistotou řekl, že je to holka. Ukazoval mi štěrbinku, myslíte, že může časem vyrůst ještě pindík?
Příští úterý mě hned zas objednal na genetický UZ, tak tam snad s jistotou potvrdí jaké je pohlaví. I když, jak jsem pročítala, mnohým mamkám to nevyšlo, tak jsem zvědavá ![]()
Orlynko, gratuluji k předběžné holčičce!!!
M dr.předevčírem nic neřekl, tak musím počkat velkej UTZ.Už se těším, ale je to až za dlouho ![]()
aahojda holky ja taky cekam na velkej utz testy tripl jeste nemam vyhodnoceny to jsou jen nervy,me rekli podle krve kluk jak se pocitaji ty roky a podle testu pohlavi holka ale ten je prej falesne negativni a naopak tak to bude asi dinosaur
![]()
Ahoj holky!
tak ted jsem prisla z kontroly. Malej se tak mlel, ze nesla udelat poradne ani fotka, ale nejakou mam. Pohlavi taky nic, je moc zivej a spatne natocenej
tak pry priste. JInak chtela jsem po ni tripply a ty jednoznacne zamitla, ze uz se tady nedelaji
Takze jsem bez testu. No ale pry mrkne na malyho poradne ve 20. tydnu a kdyz budu chtit, tak si muzu zaplatit (250e
) nejaky geneticky testy co se delaji i z kreve i z ultrazvuju mezi 20-22 tydnem. Slyseli jste nektera neco o tom?? nejaka obdoba NT
Ahoj Holky,
tak já byla včera na ultrazvuku a doktorka docela s velkou jistotou tvrdila, že to bude kluk:-)) Tak si jdu koupit nějaký věcičky dneska, už to nevydržím. Zatim jsem furt čekala, než mi řekne co to bude. Na ten velký genetický ultrazvuk jdu zas za 4 týdny. A na výsledky genetiky (krevních testů) si mám zavolat v pátek, tak snad všechno bude v pořádku.
Hani, genetický UTZ se normálně dělá, ale o braní krve k tomu jsem nic neslyšela ![]()
No, chlap je trošku zklamaný z předběžného výsledku, že to bude holčina
Ale tak hlavně, že to bude zdravé.
já jsem byla na genetice z krevních testů, to se dělá tak v 15-16 týdnu, nebo teda já jsem byla. Brala mi krev a zpovídala jestli má moje rodina a manželova zdravotní problémy. Ptala se mě dokonce i na moje prarodiče. A kvůli výsledkům si mám zavolat zítra. A nedělal to můj gynekolog, ale poslal mě vyloženě na nějaké genetické oddělení (nevím přesně jak se to jmenuje, ale chodí tam už třeba i s postiženými dětmi)
no az se vratim zprace dom, tak poradne zagooglim, tady mi vseci koukaj do monitoru ![]()
ale asi bude v cechach na gynde veselo az tam prijdu bez NT, bez tripplu
snad bude vse OK.
snad tady v Nemecku vi co delaji ![]()
stejne bylo ale uzasny jak hybal rucickama a nozickama
bych neverila, ze si tam tak hraje ![]()
ahoj holky,
tak jsem zvldl precist celou diskuzi a s dovolenim se pripojim ![]()
Jsem z Brna jako dve z vas, TP mam 2.4, ale myslim, ze to bude breznatko jako ja s manzelem
, na Veveri jsem byl minuly patek na odberu plodovky (v zivote uz NEE), na vysledky cekam, dle Vlasina to je 100% holcicka
, na plodovce jsem byl kvuli veku, tripltesty mi nedelali a jinak je vse v poho, snad to bude dobre.
Jinak mam uz 16tileteho syna, takze jedno zdarne tehu za sebou, v sobotu prvni den 17tt jsem ucitila prvni pohyby, holky troufam si tvrdit ze to, co si myslite, ze pohyby nejsou, ale doufate v to, pohyby jsou
obvzlaste podle toho, jak je popisujete. Vcera jsme byli u meho dr na kontrole po te plodovce, vse je nastesti v poho, taktez potvrdil holcicku, takze jsme byli poprve kuknout na mimi vecicky, uz mam lecos vybrano, ale pockam si na pristi tyden na vysledky, zda je vse v poradku, zda nema o nejaky ten chromozomek vic ci min a pokud tam budou opravdu dve XX vrhnu se s nakupni horeckou do toho, tak drzte palecky ![]()
sakra koukam ze klavesnice stavkuje a vynechava pismenko A tak se omlouvam ![]()
Haninac píše:
Ahoj holky!
tak ted jsem prisla z kontroly. Malej se tak mlel, ze nesla udelat poradne ani fotka, ale nejakou mam. Pohlavi taky nic, je moc zivej a spatne natocenejtak pry priste. JInak chtela jsem po ni tripply a ty jednoznacne zamitla, ze uz se tady nedelaji
Takze jsem bez testu. No ale pry mrkne na malyho poradne ve 20. tydnu a kdyz budu chtit, tak si muzu zaplatit (250e
) nejaky geneticky testy co se delaji i z kreve i z ultrazvuju mezi 20-22 tydnem. Slyseli jste nektera neco o tom?? nejaka obdoba NT
Hani, gartuluji k tak živému dítěti, můj je lenoch, sice se včera taky hýbal, ale zas jako aby se mlel tak aby nešel vyfotit tak to nee
O tom testu jsem neslyšela.Asi se to tady nedělá
A já na triply taky nejdu.