Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lalouch už pár tydnu??
A já tady knucim po pár dnech
doufám, že to brzy naši malou přestane bavit ![]()
@Anonymní píše:
Nejde to. Těžko to tady dopodrobna rozebírat, ale fakt to nejde. Není, kdo by to za mne převzal, nejsem zaměstnanec, ale objem práce a termíny si bohužel neurčuju sama. Plus zákonná úprava vztahující se k mému povolání plus nemožnost pozastavit či zrušit datovku…
Zvládnu to, ostatně jako vždycky všechno, jen jsem si fňukla. Budu mít volno, snad až deset dní v kuse kolem termínu porodu. Plus naštěstí mohu cca 60% práce dělat z domova. Bude to dobrý…
Nejde
no nevím, děti nerodime kazdej rok, vyrostou..ale každého věc no, jaky to chce mít.. ![]()
@katka-365 píše:
Nejdeno nevím, děti nerodime kazdej rok, vyrostou..ale každého věc no, jaky to chce mít..
Těžko se obhájit, aniž bych to podrobně vysvětlila, což úplně nechci - chci si zachovat anonymitu.
Ano, děti nerodíme každý rok. Ale stát to nezajímá. Stát chce svý zálohy na zdravotní a sociální každý měsíc. Nejdou odložit, nejdou snížit (to už jsem ověřovala), jsou to desetitisíce měsíčně, ročně spolu s licencemi přes milion… někdo na to musí vydělat. Úspory jsou, ale ne v milionech… a statisíce nestačí.
Fakt jsem si jen pofňukala, ono to vážně řešení nemá a kdo není v mé pozici, nepochopí. A pohrdání si, myslím, nezasloužím. Už vám to tu plevelit nebudu.
@Anonymní píše:
Těžko se obhájit, aniž bych to podrobně vysvětlila, což úplně nechci - chci si zachovat anonymitu.
Ano, děti nerodíme každý rok. Ale stát to nezajímá. Stát chce svý zálohy na zdravotní a sociální každý měsíc. Nejdou odložit, nejdou snížit (to už jsem ověřovala), jsou to desetitisíce měsíčně, ročně spolu s licencemi přes milion… někdo na to musí vydělat. Úspory jsou, ale ne v milionech… a statisíce nestačí.
Fakt jsem si jen pofňukala, ono to vážně řešení nemá a kdo není v mé pozici, nepochopí. A pohrdání si, myslím, nezasloužím. Už vám to tu plevelit nebudu.
Nikdo nepohrda, ale ja mam třeba dítě vymodlene, takže to vidím asi jinak..jak píšu, každého věc a mě do toho nic není 👍
@katka-365 píše:
Nikdo nepohrda, ale ja mam třeba dítě vymodlene, takže to vidím asi jinak..jak píšu, každého věc a mě do toho nic není 👍
To s tím nesouvisí, taky jsem po IVF. Jen jsem prostě do té doby netušila, že to fakt nepůjde zařídit. Myslela jsem, že nějaká cesta přece existovat musí. Jenže ona nemusí a neexistuje, ne legálně, což mne dost zaskočilo. Měla jsem představu, jak to budu dělat, ale ukázalo se, že ta má představa je protizákonná.
@Anonymní píše:
to me mrzi, to mas nejake zvlastni podnikani/zivnost…
ja jsem osvc a zalohy behem MD netreba platit, ale pravda, ja jedu jen na sebe, nemam zamestnance nebo tak, jako mozna kvuli matersky prijdu o nejvetsiho klienta, ale snad ne a i kdyby, tak pak najdu jine…
skoda, ze to neslo nejak vymyslet, abys mela klid… ![]()
@Terez097 jo mam to tak od 27tt, ted jsem 32+4, takze uz par tydnu, ale posledni 2 mi to prijde vic v pohode, i kdyz tam tu nohu porad rve
preju, at je to brzo lepsi
@lalouch píše:
to me mrzi, to mas nejake zvlastni podnikani/zivnost…
ja jsem osvc a zalohy behem MD netreba platit, ale pravda, ja jedu jen na sebe, nemam zamestnance nebo tak, jako mozna kvuli matersky prijdu o nejvetsiho klienta, ale snad ne a i kdyby, tak pak najdu jine…
skoda, ze to neslo nejak vymyslet, abys mela klid…
Mně řekl daňový poradce, že když půjdu na MD, tak nesmím práci osobně vykonavat (tedy ani koordinovat zaměstnance) plus odpustí mi jen moje zálohy na socko. Zdravotní musím platit dál, byť za mne pojištění hradí stát - to se zúčtuje až 2022, zatím jsem k zálohám povinna dle loňského roku (tudíž budou obrovský). Zároveň tím, že nesmím práci vykonávat, můžu zavřít krám (protože k některým podstatným úkonům ze zákona nejsou zaměstnanci oprávněni, to smím jen já. Fakticky peníze vydělávám jen já, zaměstnanci jsou pomocné profese - asistenti, IT, účetní atd.) ale zaměstnancům v takovém případě stejně musím zaplatit 5 platů (výpovědní doba plus odstupné), to si je rovnou můžu nechat.
Takže na MD nepůjdu, půjdu jen na rodicak, a to bez možnosti volby rovnou na 4 roky. Což ale znamená, že musím pracovat o to víc, protože mi výpadek příjmů nepokryje mateřská. A na ty moje lidi já prostě musím vydělat.
Jak to děláš po dobu MD ty? Vůbec nepracuješ? Pokud totiž pracuješ (práce je i odpověď klientům na mail, že nepracuješ, nebo otevření datové schránky), dopouštíš se podvodu.
@lalouch Jo a ještě: není to živnost podle živnostenského zákona, jde o tzv. svobodné povolání. Nevztahuje se na mne ŽZ, ale specifické zákony, které upravují jen mou profesi.
@Anonymní píše:
Mně řekl daňový poradce, že když půjdu na MD, tak nesmím práci osobně vykonavat (tedy ani koordinovat zaměstnance) plus odpustí mi jen moje zálohy na socko. Zdravotní musím platit dál, byť za mne pojištění hradí stát - to se zúčtuje až 2022, zatím jsem k zálohám povinna dle loňského roku (tudíž budou obrovský). Zároveň tím, že nesmím práci vykonávat, můžu zavřít krám (protože k některým podstatným úkonům ze zákona nejsou zaměstnanci oprávněni, to smím jen já. Fakticky peníze vydělávám jen já, zaměstnanci jsou pomocné profese - asistenti, IT, účetní atd.) ale zaměstnancům v takovém případě stejně musím zaplatit 5 platů (výpovědní doba plus odstupné), to si je rovnou můžu nechat.Takže na MD nepůjdu, půjdu jen na rodicak, a to bez možnosti volby rovnou na 4 roky. Což ale znamená, že musím pracovat o to víc, protože mi výpadek příjmů nepokryje mateřská. A na ty moje lidi já prostě musím vydělat.
Jak to děláš po dobu MD ty? Vůbec nepracuješ? Pokud totiž pracuješ (práce je i odpověď klientům na mail, že nepracuješ, nebo otevření datové schránky), dopouštíš se podvodu.
pracovat nebudu behem MD, nicmene co rikas, mi prijde trochu jako blbost, protoze i na MD budu muset napriklad podat danovko, takze datovku samozrejme pouzivat budu ![]()
nesmim fakturovat, to je jasne, ale porad budu muset podavat priznani k DPH (i kdyz bude 0), takze takove akce musi byt na MD v poradku ![]()
stejne tak jako se snad muzu dal vzdelavat v oboru - cist chytre knizky apod.
@lalouch píše:
pracovat nebudu behem MD, nicmene co rikas, mi prijde trochu jako blbost, protoze i na MD budu muset napriklad podat danovko, takze datovku samozrejme pouzivat budu
nesmim fakturovat, to je jasne, ale porad budu muset podavat priznani k DPH (i kdyz bude 0), takze takove akce musi byt na MD v poradku
stejne tak jako se snad muzu dal vzdelavat v oboru - cist chytre knizky apod.
Právě naopak: fakturovat smíš, nesmíš práci osobně vykonávat. A skutečně se to vztahuje na všechny činnosti s prací související, včetně podání DP (dle některých výkladů) - to má za tebe dělat daňový poradce.
A správně bys neměla ani absolvovat školení ani číst odborné knihy, to ale nikdo kontrolovat nebude ![]()
@Anonymní píše:
Právě naopak: fakturovat smíš, nesmíš práci osobně vykonávat. A skutečně se to vztahuje na všechny činnosti s prací související, včetně podání DP (dle některých výkladů) - to má za tebe dělat daňový poradce.
A správně bys neměla ani absolvovat školení ani číst odborné knihy, to ale nikdo kontrolovat nebude
a kdyz mi neco urady poslou do datovky, ja se na to vyprdnu kvuli MD, po 90 dnech se
to smaze a ja budu mit pruser, tak jim
povim, ze prece nemuzu otevirat datovku ne? ![]()
muze ti ten tvuj poradne dat odkaz na prislusnej zakon? docela by me to zajimalo ![]()
@lalouch píše:
a kdyz mi neco urady poslou do datovky, ja se na to vyprdnu kvuli MD, po 90 dnech se
to smaze a ja budu mit pruser, tak jim
povim, ze prece nemuzu otevirat datovku ne?
muze ti ten tvuj poradne dat odkaz na prislusnej zakon? docela by me to zajimalo
To je ale hrozná pitomost, že jo? Znovu se ho vyptám, jak to myslel a jak to teda máme dělat.
Upozornuju jen, že to, co tu říkám, se týká hlavně „našeho” zákona (tedy zákona upravujícího mou profesi) - ten totiž dost přesně definuje, co je a co není považováno za „výkon profese” a je tam například i odeslání zprávy datovkou. Ale samotné otevření datovky a přijetí zprávy třeba od finančáku ne. Přijetí zprávy od dalšího subjektu (kontrahenta) už ale ano. Zmatek…
@Anonymní píše:
To je ale hrozná pitomost, že jo? Znovu se ho vyptám, jak to myslel a jak to teda máme dělat.Upozornuju jen, že to, co tu říkám, se týká hlavně „našeho” zákona (tedy zákona upravujícího mou profesi) - ten totiž dost přesně definuje, co je a co není považováno za „výkon profese” a je tam například i odeslání zprávy datovkou. Ale samotné otevření datovky a přijetí zprávy třeba od finančáku ne. Přijetí zprávy od dalšího subjektu (kontrahenta) už ale ano. Zmatek…
bylo by to super, ja dnes pul dne hledala nejakejch vic info o tomhle pro osvc v ramci zakoniku a nic jsem nenasla… a ptala jsem se znamych osvc, co byly/jsou na matersky a normalne podavaj priznani a tak, komunikuji datovkou… ono kdybych treba behem materske zadala o hypoteku, tak bych musela taky datovkou poslat na FU zadost o bezdluznost… to proste nejde rict, ze behem materske nemuzu pouzit ani datovku… stejne tak jako to, ze bych si treba nemohla precist clanek z meho oboru, to by bylo na hlavu… vzdyt by se spis melo podporit, aby zena na materske uplne nezblbla ![]()
Já už stríhám metr, kdy to malý vyleze - bolí mě záda, pálí mě zaha, břicho mám citlivý už docela dlouho - pokud nekope malý jak divy, tak mě kopne malá - 16 měsíců 🤣navíc mě bolí poporodní jizva, no děs ať už je to za mnou. Na malého se těším, ale kdyby to netrvalo tak dlouho ☺️️ navíc už se mi začínají do hlavy vkradat myšlenky na porod - ten první byl otřesný, takže tak nějak doufám, že podruhé už to snad horší nebude ![]()