Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chci se zeptat, zda vám z krevních testů některé vyšlo také, že máte pozitivní protilátky? Já byla dnes na běžné kontrole u svého dr. s tím, že mi řekne jak mi vyšli testy z krve a vybalil na mě, že mám pozitivní protilátky
tak jsme jeli hned k apolináři, kde dělali UTZ a brali krev, aby se rozlišilo, které protilátky přesně jsou pozitivní. Prý mě budou muset více sledovat jak u mého dr, ale ještě budu každy cca měsíc docházet k apolináři na krev a UTZ.
@Kimber Tak to nám v tom případě vyšlo. Je pravda že furt něco mění a ruší. Taky mě těší že ještě neco takového je. Ještě se dalo vyčerpat po porodu příspěvek 500,– na pomůcky ke kojení - odsávačku, kloboučky, vložky do podprsenky… ale kdoví jestli to ještě je ![]()
@Danlea píše:
@Kimber Tak to nám v tom případě vyšlo. Je pravda že furt něco mění a ruší. Taky mě těší že ještě neco takového je. Ještě se dalo vyčerpat po porodu příspěvek 500,– na pomůcky ke kojení - odsávačku, kloboučky, vložky do podprsenky… ale kdoví jestli to ještě je
Vzala jsem si tam brožuru a píšou tam tři kategorie:
prvotrimestralni screening,
pak dentalni hygiena v těhotenství zakoupena v lékárně( kartáčky, pasty, ústní voda, nite atd),
podpurne aktivity v těhotenství, nebo při kojení ( kurzy od porodnice, cvičení, tampony do podprsenky, odsavacky).
Sepsala jsem to ve zkratce. Kolik na co davaj, to netuším. Ale v pondělí zajdu.do lekarny pro tu ústní hygienu ![]()
Já mám Vojenskou poj. Ta hradí prvotrimestralni screening nebo cvičení nebo předporodní kurz v hodnotě 800,– a pak přispívá 200,– na vitaminy. A jelikoz to uznaji 1× za kalendářní rok, tak to mohu znovu uplatnit jeste po novém roce ![]()
@Petacek Ahoj, já měla zácpu celý první trimestr. Co mi na to pomáhá je brát probiotika, jíst malé porce a častěji. Ráno snídám mlíčko se špaldovými lupínky a odpo mám jogurtík. Hodně dobře dodržovat pitný režim a procházky. Kdyby bylo zle, doktor předepisuje čípky. Já jsem měla rekord pět dní a pak to bylo na natržení p*dele. V lékárně můžeš koupit lactulozu. Jak povolí zácpa, tak by mohl povolit i to pálení žáhy. Zkus vynechat sladké a pokud piješ instantní kávu, tato taky umí spouštět. kolem svačiny piju půlitr vody s citronem. Když se nemůžeš vy, tak si lehni na záda na posteli, budď si opři nohy o zeď, nebo je měj pokrčené a dýchej zhluboka do bříška.. opakuj to každé ráno, když vstáváš a když můžeš i během dne. Udělá se ti víc místa v bříšku a střeva se budou posouvat. Stejným způsobem pak dýchám i na wc. Zní to blbě, ale když má člověk tři a půl měsíce zácpu, tak si člověk dává pozor, aby si neudělal hemoroidy od silného tlačení
![]()
A co se týče příspěvku jsem u české průmyslové a ted v těhotenství mám částku teda 1 500kč
700kč se mi strhl screening, ted jsem si byla proplatit těhotenské masáže a ještě si tam mrsknu dvě lekce těhotenského cvičení
at to do konce roku vyčerpám. Na 500 kč po porodu zatím nedostanu když jsem neporodila.
Ale od nového roku zas bdue nová částka a možná tam bdue zahrnuto i něco jiného ale opět můžu vyčerpat nějakou částku v rámci těhotenství a pak samozřejmě těch 500 po porodu (to je asi všude stejné kojící polštář, monitor dechu, kojící potřeby jako kloboučky nebo vložky do podprdy z lékárny). No jsem u nich strašně ráda
původně jsem byla u revirní bratrské a ta měla taky slušné částky, jen na zlíně nemají pobočku a vše řešit přes dopisy mi pilo krev. Takže proto změna. Každopádně tento týden mě olsovil pan pojištovák na ulici pro VZP no poslala jsem ho k šípku, s tak blbou pojištovnou
jedni s nejmenšíma příspěvkama a to i u dětí. (Omlouvám se, ale já musela
mám na ně pifku)
Jdu se zeptat na váhu.. Jsem 14+6 tt mám dvě a půl kila nahoře. Snažím se vrátit k původnímu zdravému jídelníčku, první tři měsíce to prostě nešlo
Pojďte mě holky uklidnit
Že nejsem jediná, kdo si připadá, že nabírá hodně? ![]()
@Veronika.Berta
tak to se musim zasmat, urcite nejsi ja ac jsem predtim hodne brehala a cvicila tak co jsem tehotna jsem neudelala skoro nic mam pocit, ze jenom jim
doufam ze nebudu nejak moc tlusta
musim se trochu krotit
@Veronika.Berta já jsem teď 14+3 a taky mám nahoře asi 3 kila. V prvním trimestru jsem nezvracela, bylo mi špatně a na zvracení právě když jsem byla hladová tak jsem pořád jedla. U prvního dítka jsem za 1 trimestr měla nahoře 4 kila celkově 20 a to jsem se nijak nepřejídala jedla pravidelně a celkem zdravě a celé těhotenství jsem chodila do práce kde jsem byla celý den v pohybu ![]()
Ja jsem dnes 17+0 a mam -2kg
nezdá se mi ze bych nejedla, ale občas mam takovou nechuť k jídlu, ze sním treba jen rohlík s máslem, ale z toho bych byla schopna sníst cokoliv
doufam ze to pak nebude najednou moc kilo nahoru
@Danlea @Peeetha No asi bych si měla konečně uvědomit, že jsem těhotná
Nechci a nesmím v těhu moc přibrat, nejsem žádnej drobeček. Před těhotenstvím jsem zhubla 16 kilo během půl roku i s dávkou hormonů, které do mě cpali. Jsem nervozní z toho, že mi jde váha nahoru. Kalhoty obléknu pořád stejně, možná i líp než před těhotenstvím, jediné co musím, když si sedám, tak si rozepínám poklopec. Konečně mi bříško dovolí chodit na procházky, tak už plánuji trasy, kam budu chodit. I když tady v okolí toho moc není. Bydlíme zatím u tchyně v domě v samostatném bytě a opravujeme si domeček o pár kilásků dál. Musím vyhrabat jídelníček a zkusit se znova podle něj řídit. Rozežraná nejsem. Vždycky jsem měla problém, že jsem jedla málo a ještě blbě. Pak jsem objevila výživového poradce a doslova jsem se musela nutit jíst. To se nedalo sníst, co jsem měla doporučené
Našla jsem si práci, kde se hodně chodí a šlo to samo dolů. Teď jsem doma na rizikovém, protože jsem první trimestr prošpinila a občas jsem zakrvácela a hlavně jsem nevydržela více jak sedm hodin vzhůru v kuse. Návrat do práce nepřichází v úvahu, za měsíc mi končí smlouva. Musím se zase začít hýbat, jinak ze mě bude koule ![]()
Tak ja jsem 17+3 a mam zatim 4kg nahore ale diky zvraceni na zacatku tehu jsem zhubla 8kg takze jsem jeste 4kg pod svoji puvodni vahou ![]()
Ja 18+3 a jsem na tom stejne jako na zacatku. Ale v prubehu jsem shodila 1,5 kg (asi svalova hmota, protoze blbe mi nebylo a jedla jsem normalne), takze muzeme i rict, ze mam + 1,5 kg. A jak tu nekdo psal, bojim se, aby to pak neslo nahoru skokove ![]()
Já jsem 12+5tt a něco jsem shodila. Myslím že asi svalovou hmotu.
nezvracim a chuť k jídlu mám vic