Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mno co si tak čtu, tak vaše zkušenosti s tchýněmi a babičkami jsou dost otřesné. Já mám teda problémy s vlastní mámou. Mám těhu cukrovku, tak se snažim řídit těmi pravidly a necpát se sladkým a hlídat si celkový příjem sacharidů. Ale když jsem u našich na víkend tak je to děs. Máma na tu cukrovku nebere vůbec ohled, takže z jejich jídelníčku nejim prakticky nic a chodim si sama nakupovat. Nedávno na mě vyjela, že to mimčo je úplný chudák, že nic nežeru a že to bude pěknej mrzáček
To mě vyloženě dostalo! Vždyť to přece dělám hlavně kvůli mimču, aby bylo zdravé… Mno a dost tomu přidává ta moje přehnaná cilivost v těhu, ale to znáte.. Naopak teda tchýni mám úplně suprovou. Občas mám i pocit, že mě má partnerova rodina raději než ta moje. Úplně by se pro nás rokrájeli ![]()
@Novaska píše:
Hele holky, vy co máte problém s tchýněmi atd atd, jen mě zajímá jak to tak čtu, prosím neberte to zle, jen jsem prostě zvědavá a ptám seco vás vůbec vedlo k rozhodnutí žít na hromádce a rodiči? Ať už jsou to vlastní nebo partnera, málo kdo na to má povahu, aby z toho jednou bylo něco,, dobrého,,. Já otevřeně přiznám, že bych s tímto nikdy nesouhlasila a to mám skvěle vztahy jak s tchýni tak s mámou ale ani u jedné z nich, bych nechtěla žít, nebo mít společné nějaké prostory, pozemek apod, jak já říkám, na návštěvu a stačí, každý ať je pánem svého domu a tam si rozhoduje, když jsme u nich, respektujeme jejich pravidla, když jsou oni u nás, respektují naše. Já bych radši byla v garsonce než s nimi bydlet a do svého šla, až by to prostě šlo. Takže proč? Proc tohle vše chcete snášet? Víte že se to nikdy nezlepší, to fakt máte v plánu a tchýněmi válčit napořád? Myslím, že to co popisujete je dnes běžny bohužel v mnohem více domácnosti, kde žijí rodiny pospolu, ale já bych asi nechtěla žít s pocitem, že to takto prostě bude pořád a že mi takto někdo bude kecat jak do děti tak do bydlení.
No jinak s tím jídlem u babiček, to asi bude vždy, že nám ty děti budou cpat tím, čím nechceme, já když jsem tam, tak si na to dohlizim ale když jede malý na týden na prázdniny tak to prostě neřeším, když mi to nedělá před očima, dělám, že o tom nevím ale ne proto, že bych se bála na to něco říct ale že to tak má byt, pokud jí dávám důvěru a dítě ji sverim, nechávám na ní opravdu vše a nebudu ji do půlky kecat. Je to babička a prostě malý nárok na volnější režim u babičky to dítě má, babička nemá vychovávat, toho si už užili
dost a i děti to občas potřebuji. U nás to ale není žádný extrém, to vím, spíš prababička, moje babička, ta mi ho chce rvat od rána do večera sladkým i před obědem atd a to mi vadí ale NAŠTĚSTÍ náš malý moc na sladký není a bonbon si vezme výjimečně, on spíš krekry, BeBe sušenky, křupky atd..Jinak, kvalitní párek v roce, to mi zas taková tragédie upřímně nepřijde. My za potraviny utratíme měsíčně hodně a kupujeme si i kvalitní maso, z žádných velkochovů atd a já teda z principu nekoupím nic, na čem je napsané dětské, to je jen lákadlo, ale když vím, že sní párek s 95% masa, tak jsem s tím naprosto ok a sice si to nepamatuju 100% ale náš syn v roce baštil už relativně všechno.
Na to proč, mám celkem jednoduchou odpověď. Opustila jsem předešlý vztah po 8 letech s tím, že jsme bydleli v Brně v bytě 2kk, já platila nájem a část potravin, ale zhoršil se mi zdravotní stav a to dost radikálně a s nemocenskou 12 tis a sama bych zkrátka dobře nenašla bydlení, tak abych neumřela hlady. Byla jsem na tom bídně, jako druhotný následek genetické nemoci se mi rozvinula bipolární porucha deprese, takže jsem byla až na krizovém centru psychiatrie. No a jediné, kam jsem mohla jít bylo k mým rodičům. Tam jsem bydlela rok a půl ale v důsledku té poruchy a klasické ponorky, když jsem se seznámila s manželem a jeho rodiče souhlasili s tím, abych se nastěhovala k nim (měl pokoj v patře, oni byt v přízemí), tak jsem neváhala, protože jsem se prostě chtěla už odtrhnout od rodičů, aby nám to nepokazilo vztahy. No a manžel-tehdy ještě přítel- mi řekl, že si to chce už delší dobu zrekonstuovat na vlastní byt, načež tchán řekl, že když si to zrekonstruujeme bude to naše. Tak jsem souhlasila. Kdybych tehdy věděla, že bude to vaše znamená- budete to moct užívat, ale jinak to bude furt naše a pak to podědí syn a dcera napůl, nikdy v životě bych do toho nešla. Vrážet peníze do něčeho, co mi nebude nikdy říkat pane, a ještě zhodnocovat dědictví pro švagrovou…no nejsem pako. Jenomže tyto problémy začaly vyplouvat tak nějak až od doby, co sem švagrová začala zase jezdit s dcerou (před tím sem tak často nejezdila) a já vidím, jak my jsme pomalu ale jistě odsouváni na vedlejší kolej, přestože se všemi pracemi kolem domu (dřevo topení, dvůl, uklízení ho*en po psovi, údržba bazénu) pomáháme my a švagrová si sem jen jezdí užívat. Samozřejmě je ta nejlepší, protože tchýni vozí po doktorech, jelikož na to má čas, je na rodičáku a manžel v práci a můj řidičák má můj tát a vrátí mi ho kvůli autonehodě až si udělám kondiční jízdy-autonehodu jsem nezavinila, jen jsem ji na sebe já kravka vzala, jelikož ten co ji způsobil neměl řidičák a sliboval mi hory doly. A manžel si fakt nebude brát volno v práci, aby maminku odvezl k lékaři (tchíni je 47 let), když jí tam jede autobus a je tam za 10 minut. Na dvorku si nemůžu udělat ani zeleninový záhon, protože tchýně má všude nesmyslné skalky a hlavně bazén na pět použití za sezónu. Vybarvila se takto opravdu až s vnučkou, je z ní poprděná až za ušima a dává to dost okatě najevo. Připisuji to opravdu její omezené inteligenci. Manžela má už jen jako pomocnou sílu a zamnou, ačkoli jsem doma pořád (plný ID), tak se nestaví ani na kafe, že prý do těch schodů nevyleze, ale když něco potřebuje vyskotačí je jedna radost.
K tomu jídlu- tchýně je Kauflandový typ, nakupuje jen ve slevách a na složení nebo kvalitu vůbec nehledí, hlavně když je to v akci
místo aby naškrábala jablko s mrkví a piškotem, koupí sušenky s čokoládou a cucíka a myslí si jaká není hvězda. Obecně u nich je ještě zažité, že ne všechno levné znamená dobré. Třeba na velikonoce nakoupila pro sestřenice manžela a vnučku tofiffe, protože bylo jedno jen za 20Kč!!!, ale barvení vajec pletení pomlázky, na to se tu nehraje. Dost mě dojalo, že já holka z města, jsem učia svého 27 letého manžela plést mrskačku a když mi říkal, že s ním táty nikdy nebyl na mrskut jako s malým, bylo mi ho děsně líto…a to prosím vyrostl na vesnici…
Ahoj holky, tak jsem dnes už byla v rizikové poradně v porodnici a po zvážení všech okolností jsme se s doktorem dohodli na spontánním porodu
Takže začnu masírovat tu hráz
. Doufejme, že to všechno dopadne dobře. Zatím to vypadá, že mimi je standardní a má 1800g v 33tt. Pokud nepřeroste nějak zásadně, tak budu moc porovnat císaře i normální porod. ![]()
@xacxa děkuji za odpověď, proto jsem psala, abyste se na mě nenaštvaly jelikož neznám vaše životy a to čím jste si prošly, proto mě právě zajímalo co k tomu může vést, že chce žít takto společný život. Upřímně tě chápu, jednala si dle svých možností a bohužel se evidentně vše nevyvedlo tak, jak by sis asi přála. Máš pravdu, že za jiných okolností cpat peníze do něčeho, co ti nemá jednou říkat pane, je nesmysl ale všichni se snažíme nějak žít, tak aby nám bylo co nejlépe. Z toho jak píšeš ale vnímám, že manžel stojí při tobě? Pokud ano, je to možná ta největší výhra, kterou o proti tchýni máš. Budeš se muset smířit s tím, že ji nezměnis a pokud víš, že manžel je na tvé straně a podporuje tě, určitě bych s tchýni nevedla válku ( to nikam nepovede) ale nenech si s prominutím srat na hlavu, je to váš život a klidně to tchýni řekni, za cenu, že se urazi? Je to teď jiný? Stejně ne, takže držím palce, aby jsi si našla v rodině co možná nejklidnější cestičku, jak svůj ( váš) život žít
![]()
@Monalisasmile tak to je super, že můžeš rodit spontánně
je to rozhodnutí, které by mělo být finální nebo se to může ještě změnit?
Ahojky holky, tak téma tchýně je opravdu bohaté.
Bohužel většinou ne v dobrém smyslu. Ani my na tom nejsme dobře, ikdyž jako výhru považuji vlastní bydlení daleko od sebe a hlavně podpora manžela! Jezdíme na návštěvy 1× za měsíc na víkend, vždy se něco potento… Ale v rámci „dobrých“ vztahů to raději polknu a jede se dál. Dříve jsem si myslela, že máme dobrý vztah, ovšem po narození syna se to změnilo a veškerá přetvářka vyplula na povrch. Nestačila jsem se divit!
Opět jsem se utvrdila, že mám skvělého muže, který při mě stojí! A další kapitola je nasáčkovaná švagrová u tchýně pravidelně, když dojedeme…teda ona je tam pořád, to je jejich věc, když jim to tak vyhovuje, ale trápí mě, když se náš syn těší na babi a dědu a pořád jen musí poslouchat a ustupovat mladšímu bratránkovi, který je tam pořád. Pak za mnou přijde a sám my to řekne, takže to není jen můj pocit…syn má 4,5 roku. No každopádně je to vždy boj a nedokážu si to představit, že by to byl každodenní chleba
Přála bych vám lepší prožití tak krásných chvil a okamžiků, jako je příchod nového života do toho vašeho!
Nic nad to není!!!
@Novaska Já s ní ani tak neválčím, spíš mě mrzí to co vidím. Na jednu stranu tvrdí, že nedělá rozdíly, na druhou stranu je dělá a dost očividné. Aspoň jsem ji naučila, že se klepe a vyčká se na vyzvání…to beru jakoúspěch
A manžel stojí při mně na 100% Dokonce říkal, že až se prcek narodí, tak si s rodiči sedne a pokusí se nějak vyřešit otázku toho bydlení, jelikožjak jsem teď přecitlivělá, občas možná přeháním. Ale když vím, že jsme do té rekonstrukce už teď vrazili skoro to, za co oni ten dům koupili, tak mi přijde hloupé, aby pak švagrová zdědila polovinu, když manžel si tu svoji polovinu v podstatě zaplatil
Nevim no, my jsme s bráchama 3 a je pro nás automatické, že ten, kdo rodiče dochová má právo dostat dům. A představa, že tchýni dochochovám i s tchánem jakožto nemocná osoba s dětmi a pak přikráčí švagrová pro svoji půlku peněz se mi příčí. Už jsem takto pečovala o dědu a tetička mu natolik vymyla mozek (80 letý pán), že byt napsal na ni a táta utřel. A to mi děla sliboval, že mi ten byt nechá, za to jak se o něho krásně starám, ačkoliv o byt mi nikdy nešlo- šlo mi o dědečka…ale tetě šlo o byt, protože než jsem se tam nastěhvala, totálně na něho házela bobek, ačkoli byl po několika operacích. Navíc mu pak naklavírovala do hlavy, že jsem tam byldela zadarmo, i když jsem platila energie a potraviny a po dědovi jsem chtěla jen spravedlivý podíl za chod domácnosti ()jídlo, čistící prostředky)…takže se mi už podruhé blbu dělat nechce
A ona tchýně není zlá, jenom mě uráží a ponižuje, aniž by si to uvědomovala, jelikož má jednoduché myšlení. Tak například včera mi říkala, jak ona s dětma všude jezdila sama (míněno nákupy a k babičce), ale že chápe, že já jsem teda nemocná tak tohotolik nezvládám a toto mi řekla když jsem podotkla, že to cestování vlakem po doktorech 45km v 8. měsíci už nedávám, a že mi manžel řekl, že mě bude vozit autem. Takže ona k zubaři 10 minut autobusem nemůže, ale já s bendžem vlakem skoro hodinu jet můžu, a když ne tak to vlastně nezvládám
jsem na rizikovém a i tak zvládám uklízet, vařit a prát, ale já jsem přece nemocná, takže chápe, že to nezvládám. Dost časo mi dává na jevo, že ona je maminka, tedy něco víc než já, ale kdyby se zeptala manžela, možná by se nestačila divit. Už několikrát byl nachystaný jít ji srovnat, ale já ho zadržela,, že nechci aby byl na maminku hnusný, že ona za to nemůže, že nepřemýšlí o tom jak co říká, a že je to většinou nevhodné.
Tak jsme se rozhodli, že budeme šetřit a mě dokonce napaadlo, že bychom ten dům od nich odkoupili, ale na to oni nepřistoupí a je mi jasné, kde by ty peníze skončily..dali by je švagrové, aby mohla do většího.
Jsem zvědavá, jak to manžel vykoulí
jelikož vím, že jeho setra, ačkoliv se na rodiče vyprdla, je na prvním místě
@Monalisasmile píše:
Ahoj holky, tak jsem dnes už byla v rizikové poradně v porodnici a po zvážení všech okolností jsme se s doktorem dohodli na spontánním poroduTakže začnu masírovat tu hráz
. Doufejme, že to všechno dopadne dobře. Zatím to vypadá, že mimi je standardní a má 1800g v 33tt. Pokud nepřeroste nějak zásadně, tak budu moc porovnat císaře i normální porod.
Jej…já byla na kontrole ve 30tt a reálně jsem byla 29+0, podle prvního utz 29+6 a mimi odpovídalo 31+6 s tím, že odhadovaná váha na této kontrole byla 1850g…takže obřík ![]()
@Monalisasmile Gratuluji k rozhodnutí
snad to klapne a bude vše v pořádku. Jsem ve stejné situaci, první syn nakonec akutní císař, tak také doufám nyní ve spontánní porod
Zatím je k tomu vše nakloněno, tak snad to vydrží i u nás. Ve středu mě čekají první ozvy v 36tt, tak se těším ![]()
@Monalisasmile to je super. Jsem zvědavá na tvoje postřehy císař vs spontánní porod. ![]()
@xacxa no myslím, že máš neuvěřitelnou trpělivost, chápu jak to vše myslíš ale myslím, že bys tchýni neměla omlouvat tím, že je jí vlastně nedochazi to, jak tě uráží a co říká, protože jí tím vlastně dáváš najevo, že ti to nevadí. A jestli jak píšeš, tvůj manžel za tebou stojí a sám už s ní o tom chtěl několikrát mluvit, tak mu nebran, troska kritiky neuškodí ani mamince a ona to bude muset přežít. Trošku ti nezávidím tu situaci s tím, že jste dali spoustu peněz do rekonstrukce a jak říkáš, jednou přijde švagrová pro půlku? Tohle je jste podle mě měli vše právně ošetřit před zahájením rekonstrukce a domluvit se s rodiči co a jak bude do budoucna. Bylo by to vůči vám hodně nefér ale vzhledem k tomu co o tchýni píšeš je reálný, že taková situace prostě nastane.
Já mám jednoho bráchu a mamka bydlí sama, má vlastní dům, zahradu, auto + nějaké spotřeni a my už se asi 3 roky zpět všichni na všem domluvili, mamka sepsala závěť a prostě víme jak to jednou vše bude a že se nebudeme o nic hádat, všichni jsme se vším souhlasili. U tchýně je to jedno, nemá manžela, rodiče už také ne a manžel je jedináček, takže je jediným dědicem a oni tuto otázku řešit nijak nemusí.
No tak hlavně aby jsi po porodu měla alespoň trošku klidu a moc tě neprudila ![]()
Vím že tohle téma tu bylo nedávno, tak promiňte že se k tomu ještě vracím… trochu závidím tem co mají kvalitní sexuální život i v tehotenstvi. Jsem teďka 27tt a skoro spolu nespíme, možná tak jednou tydne. V prvním trimestru jsme spolu spali normálně a to i přesto že jsme se oba bali (jednou jsem potratila). No je mi to hodně divné pac dříve jsme s manželem byli dost akcni. Nejsem žádná velryba jen bricho mi narostlo. A myslím že milenku žádnou nema. Ale prostě jsem si tak potřebovala trochu ulevit že je to horší a horší a nevím proč. Jinak objetí, polibky, společný cas trávíme spolu furt a je to ok. Cítím se méněcenna že už se mnou nechce spát teď, a co teprv po porodu?
![]()
@Monalisasmile píše:
Ahoj holky, tak jsem dnes už byla v rizikové poradně v porodnici a po zvážení všech okolností jsme se s doktorem dohodli na spontánním poroduTakže začnu masírovat tu hráz
. Doufejme, že to všechno dopadne dobře. Zatím to vypadá, že mimi je standardní a má 1800g v 33tt. Pokud nepřeroste nějak zásadně, tak budu moc porovnat císaře i normální porod.
Jé tak super, to Ti přeji, císaře jsi nechtěla ne? Kdo by taky
tak už držím jen palečky ať máš vše v pořádku a mimi jde spontáně
Už aby měla malá tolik a nebála jsem se pořád každého píchnutí ![]()
@Vladimirovna píše:
Vím že tohle téma tu bylo nedávno, tak promiňte že se k tomu ještě vracím… trochu závidím tem co mají kvalitní sexuální život i v tehotenstvi. Jsem teďka 27tt a skoro spolu nespíme, možná tak jednou tydne. V prvním trimestru jsme spolu spali normálně a to i přesto že jsme se oba bali (jednou jsem potratila). No je mi to hodně divné pac dříve jsme s manželem byli dost akcni. Nejsem žádná velryba jen bricho mi narostlo. A myslím že milenku žádnou nema. Ale prostě jsem si tak potřebovala trochu ulevit že je to horší a horší a nevím proč. Jinak objetí, polibky, společný cas trávíme spolu furt a je to ok. Cítím se méněcenna že už se mnou nechce spát teď, a co teprv po porodu?![]()
Tak přesně tohle mám já, my už spolu nespali skoro 14 dní, manžel sám nezačne a proto si taky nepřijdu už pro něj sexy, což asi nejsem
i když mi tvrdí, že ho stále přitahuji
a vlastně upřímně to te´d ani nevadí, samo nad tím přemýšlím, ale u malého jsem chtěla pořád já a teď bych klidně nemusela vůbec, i když mám někdy taky choutky, ale ta představa že souložíme a já vidím to břicho a pořádně nemůžu dýchat
obdivuji ty co si to fakt v těhu užívají, to o mě se tedy říci nedá
Tak nevím asi zase budu muset se do toho dokopat aby mi neutekl jinam ![]()
@svlucka no to máme stejně já když nezačnu tak nic není a moc mě to neba a cítím se blbě ![]()