Poradna duly
Jana Čurdová
@moncaHK Teda mě už pupík taky trošku vyskočil, ale jako stále nic moc .. jako nikdy mi nevěří, že jsem v sedmém měsíci
Spíš vypadám jak po guláši se šesti
Už se sousedi nenápadně ptali přítele jestli jsem opravdu těhotná ![]()
Ahoj holky,
taky čekáme přírůstek v lednu, občas tu nakouknu, co tu řešíte, ale zatím jsem se do diskuze nezapojovala. ![]()
Zajímalo by mě, jestli některá z vás zvažuje ambulantní porod? Možná už se to tu řešilo, tak mě kdyžtak odkažte na jinou stránku této diskuze
A není tu některá z Brna?
@Indrani nedávno jsem na ten pojem narazila a vcelku mě to zaujalo ale jako prvorodička bych se bála do toho jít. Ale popravdě jsem netušila že něco takového je možné. Já v Brně pracuji ale odjíždím 3/4 hodinky od Brna ![]()
@flicek18 @flicek18 Já jsem o tom hodně četla, bavila jsem se i s dulou a ta mi říkala, že pokud nebude problém během porodu či po něm a budu mít zajištěná všechna poporodní vyšetření a budu mít doma servis, tak může ambulantní porod zvolit i prvorodička. Spousta matek mi říká, že ty 3 dny se v porodnici vydržet dají, že mi tam poradí, budu tam mít servis a sestry mi dítě pohlídají když budu potřebovat do sprchy atp… No ale vzhledem k tomu, že mám speciální dietu a žádné z jídel co tam vaří jíst nebudu a měla bych doma zajištěná vyšetření a návštevy od PA a duly, tak to pro mě zas takový servis není… Raději dám dítě pohlídat tatínkovi, když budu potřebovat do sprchy, než cizím lidem na sesternu a stejně by mi musel manžel každý den nosit jídlo na celý den… A děsím se vizit, toho jakou chytnu spolubydlící a střídajících se směn.
Nejsem žádná biomatka ani domarodka, ale myslím si, že je pro dítě i pro celou rodinu mnohem lepší být v domácím prostředí… V jiných zemích to funguje, to jen v ČR si na to musíme asi holt ještě počkat. V Brně jsem nenarazila na doktora, který je ochotný dojet za novorozencem domů ho zkontrolovat. Tak nevím, možná to po prvním porodu ty tři dny v nemocnici vydržím a za problémovou matku budu až u dalšího.
Ty už máš vybraného doktora? A kdy jdeš na mateřskou?
@Indrani Asi kdybych o tom věděla už na začátku těhu, tak bych si o tom zjišťovala víc a třeba se rozhodla že ano, ale vím o tom asi týden dva, sice jsem si něco načetla, ale nemám na to odvahu. navíc bydlíme prozatím s tchýní a i když nemocnice mě obecně děsí, nedovedu si představit že bych hned po porodu šla dom (i když s tchýní vycházím vcelku dobře, má to své mouchy a ona co nezná z její doby nebo že to dělá známá tak to neuznává). Pediatra už mám vybraného, ale tady u nás ne v Brně. Rodit chci u Milosrdných bratří a doufám, že budu mít štěstí a bude volný nadstandard kde s námi může být tatínek 24 hodin denně, i kvůli tomu jak říkáš abych nemusela dávat mimčo sestřičkám atd… ale když potřebuješ speciální jídlo tak to chápu, že o tom uvažuješ, určitě je to pro člověka v určitých situacích o 100% lepší řešení. Kdyby u nás jako v jiných zemích byli domácí porody běžné ( jsou země kde jsou domácí porody nebo porody v různých centrech běžné a porody v nemocnicích jsou výjimečné - při komplikacích atd…) tak bych do domácího porodu šla hned, ale tím že to u nás není zažité v případě komplikací by musela dula/porodní asistentka před příjezdem sanitky pryč/schovat se aby neměla průser atd atd tak jsem o něm vlastně ani neuvažovala. na mateřskou nastupuji 18.listopadu ( jdu 8 týdnů před termínem porodu) ![]()
@flicek18 Já jsem se nejdřív taky bála, ale čím víc čtu, tím víc se utvrzuji v tom, že se dá porodit i přirozeně bez zbytečných vyšetření a zásahů doktorů.
Jak píšeš, v jiných zemích je to normální a není tam nijak vyšší úmrtnost novorozenců než u nás… Jak nás tady rádi straší. Jinak s tou tchyní to chápu, já se na tohle téma nemůžu bavit ani s mamkou, naprosto nechápe. Kdybych se k ambulantnímu porodu rozhodla, asi bych jí to předem nehlásila
Já chci taky rodit u Milosrdných, taky doufám v nadstandard. (třeba se potkáme na obyčejným pokoji, haha
) Takže termín máš 18.1.? Já 11. ![]()
A kde pracuješ? Já jsem ráda, že můžu být doma a psát bakalářku, jen doufám, že to do konce prosince stihnu… jinak už se k tomu asi nikdy nedokopu, s miminem ![]()
@Indrani já mám termín 13.1. Takže ne že mám ten nadstandard vyfoukneš ![]()
Právě vím že je to ve světě běžné ale jsem teď že všeho vystrasena. Takže k tomu nemám dost odvahy a přeci jen kdybych se toho bála a šla do toho tak by to pak bylo akorát na prd ![]()
Já pracuji v Erotic City jako prodavačka ![]()
Držím palce s bakalarkou ![]()
@Indrani Obdivuji že do toho půjdeš, nesnáším nemocnice a jakmile tam musím být, beru to jako největší katastrofu co se mi mohla přihodit, většinou celej pobyt prořvu.. Prostě jak malá noo
Ale zase na druhou stranu jsem strašpytel a asi bych pak doma nebyla v klidu kdybych šla hned, tak si tam ty tři dny radši pobudu ale už teď se mi tam vůbec nechce být.. ![]()
@flicek18 No tak třeba se tam zrovna mineme na tom nadstandardu
Já spíš nemám dost odvahy na to, hádat se s doktorama
Zatím. ![]()
To musí být zajímavá práce, to jsem nečekala
Děkuji ![]()
@Deniszja Půjdu do toho, pokud najdu doktora ochotného ošetřit miminko doma, dnes jsem obvolala už tři a všichni jsou proti ambulantním porodům
Tak nevím, snažím se najít info jak to řešily ostatní matky, který se rozhodly rodit ambulantně, jak pak doktora donutily přijmout dítě do péče když bylo mladší 72 hodin, ale zatím nic nenacházím. Ale jak jsem psala výš, možná si to teď v tý porodnici vytrpím, zjistím, jestli je to doopravdy tak hrozný jak předpokládám a pak aspoň budu mít pádný argumenty pro příště.
Ještě zvažuju, že pokud to tam bude fakt hrozný, tak bych odešla po dni nebo po dvou a mudru prostě nějak ukecala. Snad by mě s miminem nevyhodila ![]()
On je strašpytel skoro každý, protože doktoři rádi straší a bývají i nepříjemní, když se dovolíš s nimi v něčem nesouhlasit. Já se nerada hádám a nechám se snadno rozhodit, ale pokud se nebudeme snažit prosadit zájmy rodiček, tak se v českém porodnictví nic nezmění. ![]()
@Deniszja to máme dost podobné, taky pro mě už jen slovo nemocnice značí hrůzu. Takže na pobyt v porodnici se psychicky připravují už nějaký ten měsíc
s tím že u toho ambulantního porodu bych měla strach protože nemocnice je od nás nejblíž půl hodiny, takže jsem ohledně toho trochu srab ale obdivuji když do toho někdo jde.
@Indrani to by bylo perfektní
jo svou prací často lidi prekvapim ![]()
Se mi tak vybavilo, před pár dny někdo zakládal diskuzi kde hledal jestli někdo nezná doktora v Brne co by si vzal mimčo do péče po ambul. porodu. Teda nevím jestli jsi to nebyla náhodou ty
a kdybychom se sešli na klasickém pokoji tak si to tam navzájem zprijemnine a dáme to ![]()
@flicek18 My máme shodou okolností dětskou nemocnici ve vedlejší ulici, takže doktoři v případě nouze za rohem.
Já zatím žádnou diskuzi nezakládala, ale tu o které mluvíš teda nemůžu najít
Všechny min. 2 roky starý, ale ještě mkrnu důkladněji ![]()
Jo, to by byla sranda, kdybychom se tam potkaly.
Kdyžtak poznávací znamení je chlapeček s nezvykle znějícím cizokrajným jménem (pokud se teda doktoři nespletli a opravdu to bude kluk
)
@Indrani
dobře, u nás pohlaví nevíme ale v případě holčičky to vypadá na Abigail v případě chlapečka zatím nevíme. Ale příjmení je samo o sobě u nas neobvyklé po tatínkovi, takže se určitě poznáme
![]()
@flicek18 @Deniszja Mám to s nemocnicemi úplně stejně
Čím více se blíží termín, tím více na to myslím … Nemám je ráda už od malička. Celkově to nemocniční prostředí
Opravdu obdivuji lékaře, sestry atd. Ani tak mě neděsí porod, jako představa tří dnů na nemocničním pokoji
Když jsem šla na operaci s kolenem měla jsem takový tlak, že mě na sále ani nechtěli vzít. Ať už je to za námi a jsme všechny v pořádku doma s partnerem a rodinou ![]()
Mám doporučeny dobrá homeopatika a aromaterapii, tak 14 dní před termínem začnu ![]()
Ahoj holky tak vcera me bolelo prave trislo a dneska zacali obe. Co sem cetla tak na to prej nic moc nepomaha tak treba to prejde
ma to taky nektera z vas?