Poradna duly
Jana Čurdová
My jsme v Praze-prvních 14 dni byla hnusna inverze-detska dr. prijela i k nam domu 2× na kontrolu -abych malou nebrala ven-pry je to spatne na plice-ten vzduch tady není nic moc..kdyz mrzne vic jak -5,tak taky malou ven neberu-vy ano?
jinak vecer Nikča chodi spat mezi 8-10-zalezi jak nakojime-zatim nemame zadny rezim-nejak nevim jak na to…nebo vy budite aby se kojilo vždy ve stejnou dobu?
spi skoro celou noc-jen vzbudim na prebaleni, nakojeni a odkrknuti- to nam moc nejde a jde zase spat…nejhorsi je to vecer-trapi ji prdiky-tak celkem dost rve
Ahoj, mou malou dosti vecer trapiváli prdíky, takže se mi v noci dosti kroutila a kojila jsem asi co 2-3 hodiny, někdy se stalo, že jsem kojila i co 1,5 hod., bylo to ze začátku náročné, byla jsem hodněkrát nevyspaná a bála se každého večera(bojím se ještě i teď), ale nevím co se stalo, je to už dnes druhá noc, kdy malá začala spávat celou noc. Zkouším mít trochu režim. V 19hod. je probuzená, koupání, hraní si, okukávání různých věcí, kojení a potom když je už 21hod. tak ji zabalím do zavinovačky včetně ruček, lehnu si k ní na postel, přiložím k prsu a hned usne (jakoby se v té zavinovačce a prsem v puse uklidní, cítí se v bezpečí). Pak vstane ve 2 ráno na kojení, hned usne a pak vstává až o půl sedmé ráno, takže já mohu říci, že jsem poprvé druhý den vyspaná od porodu ![]()
A s pasením koníčků, si myslím, že je ještě brzoučko. Doktor nám doporučil ať každý den malou před kojením na pár minut položím na bříško a nechám ji cvičit. Ta se u toho vždy dokáže pořádně vztekat a je mi ji pokaždé líto, jak se snaží a trápí a nejde ji to ![]()
Zatím jen dokáže zvednout na chvilku hlavičku a otočit ji na obě strany, ale je to opravdu moment, má ještě čas dle mého názoru a vím, že vše bude umět, nechci to tlačit do tzv. tabulek. To se mi příčí (už umí tohle a to by už měla umět atd…) ![]()
Každé dítě je individuální a nechci na nic tlačit.
Já jen doufám, že ji to krásné spaní vydrží dlouuuuuuuuho a vám ostatním přeji to stejné ![]()
Děvčata, stalo se vám některé, že se vám osypalo mimčo? mě se to stalo tento týden po pomeranči. Už nic citrusového nejím, takže už to osypání zmizelo. Ale když to začalo mít, tak bych si fakt za takovou blbost nafackala. ![]()
@Irisek83 Náš malý spinká s tátou v posteli, hodně ho svazujeme do zavinovačky, aby se nebudil rozhazováním ručiček a dokáže tak spát i sedm hodin v kuse, jinak taky žádný režim nemáme. Ke koníčkům přidávám jedno starší foto, už mu to docela jde a sám vyžaduje na bříšku být ![]()
@Papia My jsme taky z Prahy a doktorka nám nic takového neříkala
opravdu s malým chodím ven už od prvního dne z porodnice a nikdy mu nic nebylo ![]()
@nikiD ![]()
no my se narodili az 11.11 a fakt byly v te době hnusne inverze-taky jsem o tom neslyšela, ale když mi to dr. rekla, tak jsem ven ze zacatku 14 nesla-popravde bych to ani ja sama nezvladla zdravotne- byla jsem rada ze to zvladnu s malou doma a to byla ještě vic spaci nez ted…mozna jak uz jste byly vetsi tak pak ta inverze nevadi-asi vadi jen uplne cerstvym miminkum ![]()
konicky taky celkem trénujeme, mala ani moc nerve-celkem ji to jde-ale tolik co vy se ještě nezvedne…hodne ji bavi drzet sama hlavu když davame odkrknout-tim také ten krk posiluje ![]()
holky co kojite-jak dlouho vydržíte nez mate uz fakt potrebu prso odstrikat a nebo kojit?…ja vydrzim tak max 4,5 hodiny
-ale to je uz extrem-takze malou budim i kdyby chtěla spat dyl…v noci většinou tak po 4 hodinach
@Petulka1234
zavinku jsme davali na zacatku, ted uz ne…mozna to zase zkusim jestli ji nebude lepe-nase tak okolo 5 rano(jak kdy) zacne tlacit ze spani a vydrzi to delat tak 2 hodiny- vůbec ji to nejde-prdiky ji dost trapej-ani kapicky nepomahaji
v pondělí jsme byli na kontrole v krci-koukali na to jeji rozstouple brisko-dr. rikal, ze to je ok-dostali jsme kylni pas-jenze po tom zacala mala blinkat- jinak tim netrpi-takze jsme ji ho nechali v pondělí az do vecera, ale pak uz jsem se bala aby neblinkala i celou noc, tak jsem ho zase sundala-asi ji to dost tlaci na zaludek a ne jen na ten jeji vylezlej pupik…tak nevim co s tim…měli jsme i tejpy, ale po tom mam mala vyrážku a hlavne jak se to lepi na tu miminkovskou kuzicku co je hodne jemna, tak je to sila to pak odlepit…takze nevim no ![]()
jinak v utery mela mala 7 tydnu a vazi 5.450 a meri 58 cm- je ji peknej kousek ![]()
@Papia páni, tak to máte pěkného obříka
my neměli 5 kilo ještě ani teď ve 2 měsících
jinak my měli TP až 12.11. ale narodil se předčasně 27.10. a ani tak nám nikdo nic nezakazovat. Asi co doktor, to jiný názor ![]()
Tak malá se narodila 16.11 předevčírem byla vážená a máme už 4890g, tak jsme od posledního vážení za tři týdny přibrali 760g, tak jsem moc spokojená, že ji mateřské mlíčko tak prospívá. ![]()
Děkuji za info, holky. No já si myslím, že dělám asi chybu, že Elišku nedávám do zavinovačky jako vy. Spinká pod peřinou a je fakt, že rukama šermuje. Dudlik chce jak kdy, přes den ani nee a večer podle nálady. Dám jí kolem půl 9 najíst a někdy se trápíme i dvě hodiny než usne. Teď má nově daný kolotoč nad postýlkou a ten sledovala tak dlouho, až usla. Ale nevím, zda je to dobře. Nechci ji moc učit na ruky, už teď vážíme 5250 g a měříme 58 cm a to má malá necelých 8 týdnů. V noci to máme v pohodě, budí se po cca 4 hodinách, ale to usínání…fakt se večerů děsím
Ale je jasné, že je maličká a časem to půjde, ale já teď prostě nevím…
@Irisek83
kolotoc se na usnuti nemá vůbec davat-spis to miminko probere, nez uklidni-taky jsem to nevedela, ale docetla jsem se to
a myslim, ze to tak asi bude
taky uz nedavame do zavinky a presne jak pises-mala sermuje rukama-zvlast když ma prdiky, nebo tak něco…spi pod flisovou dekou…
dudlik ta nase nechce vůbec-a to mame takove opravdu pekne-ale ona se jen zasklebi avytlaci to z pusinky
-jakoze bleee
@Papia píše:
@Irisek83
kolotoc se na usnuti nemá vůbec davat-spis to miminko probere, nez uklidni-taky jsem to nevedela, ale docetla jsem se toa myslim, ze to tak asi bude
taky uz nedavame do zavinky a presne jak pises-mala sermuje rukama-zvlast když ma prdiky, nebo tak něco…spi pod flisovou dekou…
dudlik ta nase nechce vůbec-a to mame takove opravdu pekne-ale ona se jen zasklebi avytlaci to z pusinky-jakoze bleee
Taky tak. Kroutí se, bručí, šermuje ručkama a mě to probudí. Kuknu na ni, ona zavřené oči za chvilku slyším prdíky a zase klid. To bývá nad ránem. Ale dneska na noc vyzkouším tu zavinovačku. Uvidíme. A kolotoč je tada na co když né na uspání?
Je tam i hudba na uspání, světýlko aby mimčo vidělo, jak se točí…
@Irisek83
kolotoc je asi na zabaveni přes den…ja ho prave radeji vecer nepouzivam…ale ona je zatím moc mala, takze ji ještě stejne nezajima, ani hracky…taky dnes zkusime zavinku…ale dneska je tedy strasne hodna az se te noci trochu bojim-skoro cely den spi…jsem premyslela jestli ji není chladno a dnes ji vice oblekam a ona trosku vic ted spinka…
taky jsme na ulozto stahli „bily sum“- je to hodinova nahrávka sumeni, co ma miminko uklidnit-funguje to na ni jen chvilku, ale třeba by to nekomu pomohlo ![]()
Nechci delat chytrou, ale zkus vecer nakojit, dat kapky na prdy, prebalit a pri tom namasirovat beisko a zacvicit nozkama. Pak zabalit do zavinovacky a pokud porad trapi prdy, tak nahrat pytlik s peckama (DMko) a dat do zavinovacky na brisko. Strcit dudlika a pokud breci a chce te, tak lezet s ni v posteli. V zavinovacce se pak dobre prendavaji prcci do postylek.
Mala miminka maji radi, kdyz se pevne zabali, pripomina jim to delohu a lip spinkaji. Znas Kiedronovou a Neznou naruc? Propaguje zavinovani deti. Knizku moc doporucuju. ![]()
My tu taky mame inverze a chodime ven, jen pri inverzi na kratsi dobu. Pri mrazu bez omezeni. Me tedy ani nic jineho nezbyva-starsi nemuze drepet tyden doma kvuli inverzi, musime jist, chodit po doktorech. V porodnici ani Mudr zadne omezeni nezminili.