Poradna duly
Jana Čurdová
Samou nedočkavostí jsem si myslela, že již tuto středu mám kontrolu, jdu ale až příští týden. A to budu v tom 13.týdnu a ptala jsem se, vskutku se bude dělat prvotrimestrální screening. Nebudu platit nic a to mám VZP.
Už jste dámy aspoň trochu břichaté?
@mishina to je divný ze bys neplatila. Co tu ctu různé diskuze tak se za to platí 1500 a nektere pojišťovny část peněz proplaci. V 13 TT mi doktor udělal utz a to velmi dukladny. A pozval me na triple testy za tři neděle. Takže jdu vlastně za 14 dni. Krev, moc a utz. A je to zdarma.
Mishina: a proč se dělají ještě ty tripple testy, já jsem slyšela, že jsou potom hodně klamavé, že vycházejí hodně nepřesně a hodně maminek to hodně rozhodí. ![]()
Kaluška: mám to podobně. Ten ultrazvuk mě čeká příští týden, to budu 14tt. A nejde o placený screening.
Mishina: jelikož je to druhé těhotenství, tak už to břicho pěkně vykukuje.
Mě už také hodně vykukuje bříško
a pokaždé k večeru se cítím hodně nafouknutá
![]()
Holky samotný screening není placený, ale pokud se poptáte na NT+, tak ten už placený je, to je těch plus mínus 1400kč.
@Petulka1234 to já pravé nevím. Na poslední kontrole řekl doktor ze me pozve za tři týdny, to budu 16 tt a udělají triple testy. Na poslední kontrole ve 13 TT dělal utz. Trval DELE než jindy. Pak přišly výsledky krve. ![]()
Tak to je vážně divný s tím ne/placením. Právě jsem si tam na to speciálně volala, na co to vlastně jdu a kolik zaplatím a prý, že to mám plně hrazené. Tak asi slovo screening není tak jednoznačné. Pak poreferuji, jak jimi zmiňovaný „screening“ probíhal a srovnáme tu, co jsem vlastně absolvovala. Pořád tomu nerozumím, v čem by to tedy mělo být jiné a tak drahé. Jde o přístroj? Možná by mohl, kdo má za sebou, poreferovat…
Také mám druhé těhu, tak to bude asi tím, že jsem tak pupkatá.
Zdravím všechny těhule na listopad! Já jsem taky listopadka, 11.11.,ale nikam jsem raděj z pověrčivosti nepřispívala, dokud nemám po screeningu. Loni v létě jsem potratila v 7tt, tak jsem byla teď ve všem obezřetnější. Vidím, že zde diskutujete na téma screening - neplacený je klasický ve 12tt, potom následuje tripple, který už je léta za zenitem - vychází falešně pozitivně či negativně. To, o čem zde některé píší, je nejnovější typ testování na VVV, tři trizomie včetně Downa, Váš dr. na to musí být certifikovaný, aby Vám tento typ screeningu mohl nabídnout. Ceny jsou, co vím od 1000-1500 dle pracoviště.
@lachtanek11 tak já byla ve 12 tt na tom placeném-týden před tím krev a když přišli výsledky, tak utz.co mi říkal doktor, tak se spojí výsledky z krve s výsledkama z utz a to je ten screening na vvv. platila jsem 1000kč, ale kdyby se mi chtělo do prahy, tak bych to měla zadara. podolí a tuším apolinář to prý dělají na pojišťovnu. tak mi to aspoň říkal můj doktor.
a triple se u nás naštěstí už prý nedělají
Já jsem právě byla také na screeningu a nic jsem neplatila, tak jsem se pana doktora zeptala, proč některé z mých kamarádek platily na screeningu a on mi věsvětlil, že je to VVV, tři trizomie, včentě downa a ten je na vyžádání a samozřejmě placený. Ptala jsem se jestli si to můžu ještě promyslet a zeptat se na to svého gynekologa, ale pan doktor mě ujišťoval, že to ještě musíme udělat ten týden, že to musí být co nejdříve, protože pozdějic už to procento zjištění klesá a přítel, který byl se mnou hned řekl, že když už jsme na místě a ať tam zase druhý den nemusíme jezdit, tak ať mi pan doktor vezme hned krev, pošle výsledky a pak mě dají ještě v ten vědět. Platila jsem 1450kč.
Výsledky na downa negativní. Řekl mi, že potom jsou v pozdějším týdnu ještě tripple testy, ale tam je procento zjištění rizika velice nízké (není to tak přesné jako v tom 12tt.)
Naštěstí tripple testy nebudu mít (ani bych si je nedávala, když už mám tenhle 12tt zjišťování a navíc by mě to příšlo zbytečné, když procento je nízke a prý hodne falešné výsledky.
Zbláznila bych se, kdyby mě těd ve 12tt řekli, testy na down negativní a z tripplů pak pozitivní (a ještě falešné).
Takže jak řekl přítel, radši obětovat 1450kč a mít výsledky s vysokým procentem, že dítě je z tohohle hlediska zdravé, než nezaplatit a potom si zbytek života vyčítat, při pohledu na dítě s downem, že jsem to nezaplatila. Je to hrozné, že to tak píšu, ale je to tak.
@Petulka1234: já měla taky takový názor že raději objetuju ty peníze než se potom stresovat
nám to vyšlo dost dobře roziko na downa máme jen 1:17499
a všechno vypadá vážně dobře
ale všichny prý měli ten ultrazvuk dlouhy tak 15-20 min my ho měli jen tak 5 minut
ale nedivím se bobek pořád spal
doktor ho budil ale jen se protáhl, otočil a spal dál takže se moc nenechal prohlédnout ale prý máme dvě ruce i nohy ![]()
@ChZuzka my měli taky cca 15 minut. a taky jsme nespolupracovali-doktor do něj do chudáka pořád dloubal, aby se líp ukázal a ono nic. ![]()
ale výsledky jsou o. k.
@micta Zdravím
tak v Praze screening určitě zdarma není. Byla jsem tento týden v Podolí a platila jsem 1500. Je pravda, že mi ale vše udělali vše v jeden den krev, ultrazvuk i konzultaci výsledků. Zjišťovala jsem si teď pojišťovny a třeba moje (VZP) mi z toho 500 proplatí.