Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Niektorá z vás sa pýtala na kylu u miminka tak kuk na obrázok
@lesni.skritek píše:
@Ellie96 mělo by to tak snad být.. a teď screening maš na své gynekologii nebo externě? Stejně to asi nevyřešíš, jestli to budeš vědět o tyden dva dřív, stejně jako můžeš mít probíhající téhotenství a na screeningu zjistiš že má rozštěp přes celou hlavu.. první trimestr je fakt hop nebo trop.. můžeš zkusit zavolat si o výsledky krve do laborky, oni ti nadiktují hodnoty… Případně je neděle, dojed si na pohotovost, tam ti utz udělají..
Screening mám 6 března u své gynekoložky a 8 března v nemocnici. Tak je mi to jasný, že se může stát cokoliv a my třeba v rodině máme rozštěp patra
tajze z toho nejsem úplně klidná
no jako napadlo mě si zajet pro jistotu na pohotovost ale přijde mi to takový blbý
nevím co bych si tam jako vymyslela, určitě si tam nepojedu s tím jenom, že mám divný pocit by mě poslali někam
Nevím jako takhle na sílu přes pohotovost bych to asi neřešila, můžeš si vymyslet křeče nebo něco, ale asi to není úplně fér vůči lidem, co by tam opravdu přijeli s něčím závažným. Můžeš zkusit poprosit tu gyndařku, ale asi má nějakou praxi a zkušenosti, tak bych ji věřila. Březen je tu copydup, to uteče ❤️!! Věř mimču a sobě, kdyby se něco melo stát, stane se to stejně.. Můj gyndar si zve po těch 14 dnech, ale my jsme malé mesto, takže na to má třeba víc prostor než někdo kdo má nonstop natřískanou čekárnu😕 ale chápu tě… nemáš třeba nějakou známou na gyndě?😄. Moje kamarádka je porodka a na začátku těhu si dělala utzv sama v práci, ale než jsem to já stihla, je už na nemocenské, takže mám smolika😂
@deni2912 píše:
@Ellie96Nevím jako takhle na sílu přes pohotovost bych to asi neřešila, můžeš si vymyslet křeče nebo něco, ale asi to není úplně fér vůči lidem, co by tam opravdu přijeli s něčím závažným. Můžeš zkusit poprosit tu gyndařku, ale asi má nějakou praxi a zkušenosti, tak bych ji věřila. Březen je tu copydup, to uteče ❤️!! Věř mimču a sobě, kdyby se něco melo stát, stane se to stejně.. Můj gyndar si zve po těch 14 dnech, ale my jsme malé mesto, takže na to má třeba víc prostor než někdo kdo má nonstop natřískanou čekárnu😕 ale chápu tě… nemáš třeba nějakou známou na gyndě?😄. Moje kamarádka je porodka a na začátku těhu si dělala utzv sama v práci, ale než jsem to já stihla, je už na nemocenské, takže mám smolika😂
Právě z toho důvodu Nechci „zbytečně“ jezdit na pohotovost a zabrat tam místo pro něco akutního, jak píšeš není to fér vůči jiným ženám, který mají třeba vážný problém. Takže se nebudu stresovat, myslet na špatne věci a budu věřit, že je všechno v nejlepším pořádku a kdyby ne, nikdo to neovlivní, buď se má stát co se stát musí a nebo ne, budu to takto brát a počkám si na kontrolu u mojí gyndařky
ještě by mě tady tehulky zajímalo jestli se řídíte TT co máte v prukazce co stanovila gynekoložka dle UZ nebo podle aplikace a podle poslední MS?
@Ellie96 Ono celé těhotenství je dlouhé
Tak ono i později kontroly po 4-6 týdnech ti přijdou dlouhé. Tak je dobré hodit se do klidu hned na začátku
Jinak, jak tu někdo psal, že jsou malé město a chodí, co 14 dnů - jsem na vesnici cca 2 000 obyv a také je to klasika 4-6 týdnů. Ale doktorce věřím, že ví, co dělá ![]()
Kontrola moči by měla být běžná - kontrolu je snad bílkovina a kde co - může se podle toho snad poznat preeklampsie, cukrovka,… A je to drobnost.
Jinak z internetu: „Ultrazvuková vyšetření hradí zdravotní pojišťovna v průběhu fyziologické gravidity u ošetřujícího gynekologa pouze 3×.“ Tak myslím, že i ty 4 týdny jsou super.
TT budu brát ten, který stanoví doktorka a hotovo
Na to si tedy pár týdnů ještě počkám - myslím, že s vystavením průkazky a tím prvním screeningem to budu vědět.
@Ellie96 píše:
Ahoj holky, víte co mi vrtá hlavou? Ty první odběry v těhotenství. Sestřička mi odebírala cca 6 zkumavek krve, vím zhruba, že se odebírá na pohlavní choroby, kompletní krevní obraz, krevní skupina, Rh faktor ale co by mě zajímalo odebírá se i na HCG?? Jestli se díky těm odběrům dá zjistit prosperující těhotenství 🤷 já mám kontrolu až v březnu a Mimi sen viděla naposledy na potvrzení trhu 27.1 a od té doby pouze krevní odběry, jsem z toho dost na nervy, proto mě zajímá jestli se dá odpichnoout i od těch prvních odběru? Děkuji za odpověď
Ja jsem poprvé na gyndě byla 23.1. (8+6), o tyden pozdeji na krvi a na prvni ultrazvuk jdu 22.2. (to budu 13+1). A druhy ultrazvuk mam 20.3. Vse po mesici.
@x.lenulinek.x píše:
@Veru.1616 Myslím, že úplně normální
Také si myslím, aspon tam bude vidět ten velky posun
doufám, ze tedy jenom k lepšímu 🙂
@Veru.1616 Vůbec bych o tom nepochybovala
Těch 9 měsíců je fakt dlouhých - takže pozitivní mysl.
@x.lenulinek.x já se právě taky řídím to co stanovila doktorka 🤷 😁 já když sem šla na první kontrolu 27.1 tak sem se řídila dle aplikace MS takže sem předpokládala, že sem min a na kontrole pro potvrzení stanovila, že odpovídá 7+1 pak sem šla na krev to sem byla 8+6 dle průkazky, jen teda termíny porodu jim moc nevychází dle jejich TT 😁 ale říkala sestřička, že se budou řídit termínem porodu, který mi stanoví na prvním screeningu
@Ellie96 JJ, proto mi to doktorka ještě neřekla
odhadem podle mne někdy 20.-22. září to podle mne bude. Takže opět velký úspěch bude min dotáhnout těch 38tt. Já jsem skromná. (byla jsem i ráda s prvním, že jsem šla na mateřskou jakmile jsem mohla - jinak bych z toho nic moc neměla a opravdu je škoda, že si člověk nemůže odpočinou/naspat do zásoby
a to si myslím, že mám vcelku zlaté první dítko)
@x.lenulinek.x píše:
@Ellie96 JJ, proto mi to doktorka ještě neřeklaodhadem podle mne někdy 20.-22. září to podle mne bude. Takže opět velký úspěch bude min dotáhnout těch 38tt. Já jsem skromná. (byla jsem i ráda s prvním, že jsem šla na mateřskou jakmile jsem mohla - jinak bych z toho nic moc neměla a opravdu je škoda, že si člověk nemůže odpočinou/naspat do zásoby
a to si myslím, že mám vcelku zlaté první dítko)
Já dostala podle MS prý 17 září a dle UZ prý 20 ale počkáme si na první screening ![]()
Já rodila ve 39tt první dceru (týden před termínem) tak doufám, že druhý půjde taky dřív před termínem 😁 já musím říct tedy, že ikdyz mám dceru doma nebo ve školce tak si s ní dokážu i odpočinout, ležím s ní v pokoji a hrajeme si nebo si hraje sama, takže sem opravdu vděčná, že si mohu odpočinout 😁 a když bylo nejhůř tak naštěstí všechno zastal partner sice měl řeči ale musel slapat jelikož já nebyla schopna, teď sem vděčná, že můžu fungovat ![]()
@Ellie96 Tak my ještě školkoví nejsme
Ani zdaleka - myslím, že rok tu budu mít kolotoč kolem dvou - bude sranda. A je fakt, že když jde malý po-o spát, tak se natáhnu taky (sice brigáda trochu stojí, ale neva). A v noci nejsem absolutně schopna vstávat, tak vstává manžel.
Mohu se zeptat? Nezkoušela jste si některá dělat těhotenský test v 8.tt?
Přestali mě bolet prsa, tak jsem se chtěla “ujistit” testem, že je všechno v pořádku a vyšla mi slabší čárka než před týdnem. Ta spodní je dnešní. Tak teď jsem z toho ještě víc na nervy
![]()