Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mončatka Chrám matky boží
Já Sofiinu volbu nějak
úplně nepobrala
Samozřejmě nemyslím tu slavnou část z tábora. Ale pokud si pamatuju dobře, to není celý příběh ![]()
@JanaDaR četla jsem po narození dětí. To mi nevadí. V těhotenství jsem četla třeba Narodili se, aby přežili. To je o dětech narozených v koncentračních táborech.
Chlapec v pruhovaném pyžamu mi nepřišel špatnej ![]()
@Fiducia Pamatuju si, že jsme měli na gymplu srovnávat dvě knížky, které si vybereme, ale mělo to být srovnání, které ještě nikdy nikdo neudělal. Vybrala jsem si Chrám Matky Boží a k tomu Nezvalovu Manon Lescaut (další moje srdcovka). Profesor byl z toho tenkrát na větvi, ale líbilo se mu to. To jsem měla ještě sebevědomí a drzost na rozdávání
![]()
Děj Sophiiny volby je v knize předválečný, válečný a poválečný - život polské emigrantky očima mladého novináře. Ve filmu si nejsem 100% jistá, i když jsem ho viděla ![]()
@JanaDaR píše:
@mončatka jasně, taky preferuji knihu. Ale občas se podívám. Zajímavě mi subjektivně vyšlo například srovnání knižního a filmového počinu Musíme si promluvit o Kevinovi.
Musíme si promluvit o Kevinovi jsem četla, už je to nějaký pátek a doteď jsem netušila, že je i film? Stojí za vidění?
@citlivaduse já myslím že jo, matku hraje Tilda Swinton a už kvůli ní možná jo.
@JanaDaR píše:
@citlivaduse já myslím že jo, matku hraje Tilda Swinton a už kvůli ní možná jo.
Tu mám ráda, přijde mi taková neuchopitelná, nebo éterická, nebo prostě nevím, jak to přesně definovat
@mončatka píše:
@Fiducia Pamatuju si, že jsme měli na gymplu srovnávat dvě knížky, které si vybereme, ale mělo to být srovnání, které ještě nikdy nikdo neudělal. Vybrala jsem si Chrám Matky Boží a k tomu Nezvalovu Manon Lescaut (další moje srdcovka). Profesor byl z toho tenkrát na větvi, ale líbilo se mu to. To jsem měla ještě sebevědomí a drzost na rozdávání![]()
Děj Sophiiny volby je v knize předválečný, válečný a poválečný - život polské emigrantky očima mladého novináře. Ve filmu si nejsem 100% jistá, i když jsem ho viděla
tak to by mě zajímalo jak jsi je srovnala obě jsem četla ale to srovnání by mě zajímalo
@ka2ka Mám takový pocit, že jsem to vzala přes věk Manon a Esmeraldy a pak taky přes nenaplněný vztah. Quasimodo a des Grieux se nedají srovnat z hlediska vizáže, ale z pohledu hloubky citu k dívce, která je odmítá (Esmeralda rozhodně, Manon svojí přelétavostí vlastně taky) snad aspoň trochu ano. Už si to nepamatuju přesně, ale myslím, že takhle nějak jsem to měla jako základ rozboru. Dneska už mi to taky přijde nesmyslný, ale v 17 mi to smysl dávalo ![]()
@mončatka píše:
@ka2ka Mám takový pocit, že jsem to vzala přes věk Manon a Esmeraldy a pak taky přes nenaplněný vztah. Quasimodo a des Grieux se nedají srovnat z hlediska vizáže, ale z pohledu hloubky citu k dívce, která je odmítá (Esmeralda rozhodně, Manon svojí přelétavostí vlastně taky) snad aspoň trochu ano. Už si to nepamatuju přesně, ale myslím, že takhle nějak jsem to měla jako základ rozboru. Dneska už mi to taky přijde nesmyslný, ale v 17 mi to smysl dávalo
tak to musel být nářez ![]()
@Dobrej_tym no, nějak mám dojem, že už to nemá smysl. Mně ten poslední tahoun k naději zmizel a už není síla.
Jinak já ho považuji za mistra detailu a určitého živočišna.