Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kolik Nepoletíme,ale pojedeme. Ubytování je fakt a když někam jdem tak vstupy. Jinak pohodá.
Ale lecos si člověk i odpustí. Ale děti neišidím. Mají myslím i docela dost kroužků. Zatím ty dva teda.Pak až nejmladší vyroste tak nejstarší bude plnoletý. Teda to je strašný jak to letí. ![]()
Manžela mám, ale nemá žádnou závratnou výplatu, kolem 20tis, já jsem na RD, v mojí práci nemůžu pracovat s malými dětmi. Snažím se najít nějaký přivýdělek, ale nedaří se a to má být od nového roku vše ještě dražší. Dluhy nemáme, ale už teď vycházíme jen tak tak.Pro mě to zatím vychází dítko si nenechat, nechci šidit ty první děti.
Upřímně- mám 3 děti, alen NAŠTĚSTÍ ta nejstarší je již soběstačná. Bohatě mi ohl. výdajů stačí ty dvě další a nejvíc spolkne ta starší - to jsou v průměru několikatisícové položky měsíčně fuč. Příjem tak nějak jako vy, ale máme vysoký nájem, takže se máme sakra co ohánět. děti porostou a výdaje se oproti miminkovskému období znásobí, upřímně- zvaž i tohle do boudoucna.
@berry4 tohle všechno zvažuji a vím, že si to nechat nemůžem i když se mi na ten zákrok vůbec nechce.Ale musím kvůli ostatním dětem, chci aby se měly alespoň trošku dobře.
@Anonymní píše:
@berry4 tohle všechno zvažuji a vím, že si to nechat nemůžem i když se mi na ten zákrok vůbec nechce.Ale musím kvůli ostatním dětem, chci aby se měly alespoň trošku dobře.
Já vím, jaký to je, kdysi jsem před tímhle rozhodnutím taky stála ![]()
Ale ještě není všem dnům konec, na „starý“ kolena mám doma skoro dvouletou cácorku, jsme z ní úplně hotoví a to doslova, ještě nevíš, co ti život přinese a zpětně zjistíš, že to tak púrostě mělo být ![]()
Drž se. ![]()
@berry4 moc děkuji!!!Je to šílené, nevím jestli to dokáži tam jít.
Vy si taky polepšíte až začneš zase pracovat, když je ženská na RD a je jen jeden příjem,.tak je to sakra znát.
Jako samá pozitiva a sociální jistoty?
… Já nejspíš přijdu po RD o práci, protože nedostanu malou do školky a na soukromou nemám. Ta je rovna mému výdělku.
Takže kdoví, co nás ještě čeká.
Ale to sem už nepatří, budem se s tím muset nějak poprat, zatím je čas na katastrofické scénáře.
@berry4 mám to velmi podobně s druhým synkem, je narozen v únoru, takže nepočítám s tím, že by ho letos u zápisu vzali. Jinak se nám tady žije přeci fajn ne ![]()
Zakladetelko, pořádně zvaž interupci. Aby ses tím celý život pak netrápila. Já na interrupci nebyla, ale ve 20.tt z důvodů nefunkční placenty jsem musela podstoupit ukončení těhotenství. Teda rozhodla jsem s epro ukončení. Nikdo mě nenutil, rozhodnutí bylo na mě. A musím ti říct, že dodnes si nejsem na 100% jista, zda jsem to měla udělat. Dítě by pravděpodobně nepřežilo, ale to už dneska nikdo neví. Do roka jsem si pořídila holčičku. Před ní jsem se v tom pořád hrabala a byla psychycky špatná. Dej si na to bacha, abny sis to pak nevyčítala.
Já jsme ze 4 dětí. Jsme po 3 a pak 7 a 7 letech. Ségra je po mě a narodila se při převratu. A táta tenkrát přišel o místo a docela to bylo kruté. Nicméně až teď jsme se dozvěděla, že mamka po ségře přišla o dítě díky otěhotnění při tělísko, musela to dát pryč, a pak si stejně 4té dítě pořídila, páč byla psychycky na dně. A zvládli to. DOkonce žili jen ze začátku z úspor a rodičáku a pak šla mamka pracovat. Plat měla a má doteď plus mínus jak uvádiš. A žijí z tohu i s dospívajícími dětmi. Já a brácha jsme vystudovali i vysokjou školu a na žádné brigády jsme nechodili. Ségra studuje dokonce dvě vysoké školy. Bráška je na gymnáziu. Dokonce nám pomohli sehnat bydlení a částečně financovat.
Jako dá se to zvládnout, jen se musí chtít. My jsme třeba nosili děděné oblečení a nevadilo nám to. TeĎ to stejné oblečení nosí moje dcera. A zatím ujmu na zdraví nemá. A plánuju to i do budoucna. Jediné co ji pořizuju nové, jsou boty a kroužky platí. Z oblečení pořizuju vždy jeden set na pěkno k dotorům a na návštěvy. Jinak máme vše z druhé ruky. A žijeme. A my to tak měli taky. Dárečky nepřeháníme a kupujeme sobě i dětem raktické věci. Občas hračka. Hračky schováváme pro další a tak to máme i s koly apod. Prostě opucuju a zabalím dalšímu dítěti. Neřekla bych že jsme my strádali a dcera taky nestrádá.
Na drahé dovolené nejezdíme. Jezdíme do kempů, či srubů. A když chceme v létě na hory, tak jedem do levnbějšího ubytování. Např. že není záchod na pokoji, ale na patře. A můžu za sebe říct, že jsou ty dovolený suprový. Hlavně že jsme spolu. A jako děcka jsme spokojení, že nás je tolik. Daleko více oceňuji to, že nejsem jedináček a když je průšvih, tak mám kam jít a za kým. A věř, že pomoc byla potřebná často.
Ale u nás je v rodině pomoc samozdřejmostí.
Např. babičky se kvůli tomu přestěhovali blízko nás, aby mamce pomohli. KJdyž jsme byly malí, tak chodili žehlit, a pomahali mamce vařit, s nákupy či hlídáním.
Co ty a babičky? Nemáš? Mohli by ti třeba jednou týdně hlídat a ty bys mohla na brigádu.
Nechci tě od potratu zrazovat, ale aby sis to jednou nevyčítala. Já si třeba cením zdravých dětí a nikdy bych dobrovolně nešla na potrat, ikdybych byla v jakékoliv finanční tísni. Vím co píšu, páč jsem čekala dítě, které nemělo šanci žít. A můj brácha se marně dva roky snaží o dítě a nic. A takových párů mám kolem sebe plno, co by chtěli děti a nejde to. Proto já potraty z těchto důvodů nemám ráda. Leda když je zdravotní problém na straně matky, či dítěte.
@berry4 můžu se ještě zaptat, jestli to tedy nebude moc soukromý dotaz. Jakou částku platíte za nájem a koli asi cca měsíčně stojí prostřední dcerak, abych byla v obraza, jaké je to finančně, když už dítko chodí do školy. Mám děti menší. I když už taky něco stojí, ale je mi jasné, že to je prd proti škole a následně střední. Včera jsem kupovala synovy zimní boty 1300kč, při představě dát to 3× ![]()
Berry, já bych dítě dala do školky, i kdyby stála můj plat. Přeci jen, ty si v práci oddychneš a dítě se s dětmi seznámí. A můžeš dát žádosti do školek. A třeba se během roku místo volní. Znám takové případy. A pak máš rázem dítě ve školce a plat ti zůstane. A co babičky? Nemáš? Že by pohlídali? Cˇi možnost kratšího úvazku a mít dítě v miniškolce na dopoledne? Určitě jsou řešení. A pokud jste na tom finančně špatně, zkus jesle, zda jsou u vás. Tam ti dítě vezmou, když jsi v tíživé finanční situaci. Teda pokud jesle v okolí jsou. U nás v Brně jsou troje.
Poslední anonymní, záleží co všechno chceš dítěti ve škole zaplatit. Záleží jaké kroužky chceš financovat. Znám rodiny, které nestojí dítě ve škole vcelku nic. Učebnice mají zadarmo, některé sešity si platí, ale když doložíš, že na to nemáte, tak jim to škola musí poskytnout. Jsem učitelka, tak to vím jistě. Ale hraje tam roli váš příjem. Podle toho se to posuzuje. Dále chodí děti na akce se školou, ale nejsou povinné, školní výlety taky. Takže záleží čeho si víc ceníš, jestli toho, zda dítě vymetá všechny akce a vs to zruinuje, nebo to, že je dítě zdravé a dělá vám radost. Ale i s těmi akcemi se to dá, jen se musí počítat s tím, že v srpnu a září jsou větší výdaje a tak se musí prachy odložit. Dále mohou děti vrámci škly chodit do kroužků, které jsou levnější, případně některá centra volného času takto mají kroužky za pusu. My máme v našem CVČ kroužky na půl roku za 500 Kč, což je krása. Ale pokud dáš dítě do fotbalu, či hudebního kroužku, tak počítej tak 200 Kč na lekci. Ale zase když je dítě nadané, tak se dá dát do lidušky a tam to stojí méně. Záleží na vašem výběru. Dají se najít i kroužky, které jsou za babku. Třeba Skaut, Pionýr, Klub českých turistů apod. Na vesnicích jsou hasičské kroužky, chovatelské apod. A ty zas tak drahé nejsou. A i jejich akce či tábory. Oblečení se dá sehnat pěkné a levné na bazarech. A pak musíš pořídit aktovku a tužky apod. A to se zase odvíjí od tvé šikovnosti. Já nakupuju v akcích. Třeba teĎ jsme dceři pořizovala patelky a papíry a stálo to polovičku toho, co v plné ceně. A taky kde to pořizuješ. Hyper super markety jsou levnější, než malé obchldky. Taky řada věcí, jako aktovka se dá dát jako dárek k Vánocům apod.
Já myslím, že dražší je až střední škola, kde si musí žáci řadu věcí kupovat sami. Ale i to se dá udělat. Já teď sehnala bráchovi učebnice do jazyků za polovic a skoro nové. Chce to jen hledat na netu a přemýšlet.
A proč tak drahé boty zimní? V Brně se dají sehnat i za méně. www.botickarna.cz Ale záleží na značce. Já kupuju Pegres značku a ty zas tak drahé nejsou. Ale záleží odkud jsi.
@Kote5 musela jsem se pousmát. Jestli bydlíš v Brně a máš přehled, tak víš, jaká tady situace s MŠ je. Velmi špatná. V části, kde bydlím já, tento rok bylo na 20 volných míst 120 zájemců. Ve všech okolních školkách. Z toho vyplívá, že se do ní dostanou děti 4 leté a starší, ty mladší mají pramalou šanci. A dovážet dítě někam do okrajové části, kde by ta šnace byla, strávit tím v MHD hodinové přesuny- dokážeš si to prakticky představit? ![]()
Já nejsem paní učitelka, která jezdí do práce na 7:30, jsem ta, co jim zajištuje stravu a musím v ní být už přeed 6 tou.
Jít do práce s tím, že tam vydělám to, co dám do soukromé je v podstatě antiproduktivní záležitost, já si nepotřebuji odpočinout od dítěte, nýbrž zajistit finančně rodinu. Ne se úplně zruinovat. ![]()
Kdybych měla alespoń jednu babičkou s volným časem dopoledne, tak se nezaobírám tím, co mě ASI čeká. To je snad jasné, ne? ![]()
K zájmům dětí - ne každé chce chodit do koružku šachistů, přírodovědného, či výtvarného, to baví děti max. do 4 té třídy a já nevím, jestli sonduješ zájmy těch starších, kde rodiče nebyli schopni jim vytvořit, třeba už jen z finančních důvodů prostorr tam, kde je to opravdu baví a dokáží tím zaplnit svůj volný čas- já to vidím dnes a dnenně. Ty skupinky kouřících pubescentů po parcích, kde to už pak nemá daleko k drogám a alkoholu…
K výdajům za školu se vyjadřovat nebudu, vím samaco každý rok za učebnice a potřeby vydám a to mám holku ZATÍM na ZŠ. Určitě to není to, co píšeš, ale mnohem víc.
Takže to vezmu takhle.
Mám skoro 14 ti letou pubescentku.
V obnošených hadrech mi určitě chodit nebude, ani já to nedopustím, sama jsem to zažila a s tím i posměch spolužáků, že jsem jak socka.
Holka roste, vytahuje se dost, takže je to každoročně obnova celého šatníku podle sezon.
Nohu má 41 ku, takže nejen problém vcelku sehnat číslo, ale taky to už něco stojí.
Co platím- krom obědů, tarifu za mobil měs. cca 1100 za dopravu a příspěvky v jezdeckém oddíle.
Dále každoročně asponˇ jeden tábor-4000, má astma a AE, takže jezdívala každoročně k moři, aby se jí ulevilo, cca 10 000. Na nás a naše dovolené nezbývalo.
K tomu nějaké výdaje, když jsme byli v práci a ona trávila někde volnočas, aby prázdniny neproseděla doma…
To je základ.
Ted´ nejí, ale mám pocit, že s prominutím žere jak kobylka, takže za stravu je to jak za chlapa.
Dříve ji bavil tanec (od MŠ), dělala ho závodně, ročně cca 20 000 plus cca 4000 za soustředění.
Ted´nějaký rok jezdí na koních, baví ji to moc, brát jí to nebudu, protože nemám pocit, že moje dítě by mělo být nějak omezované tím, že já jsem si ji udělala a nejsem schopna jí poskytnou alespoń trochu pěkné dětství a dospívání a cpát ji někam, kde ji to nebude bavit…
Ted´ v září dělala licence- zkoušky, aby mohla začít jezdit závodně. Celá tahle paráda nás vyšla na 15 000.
Ale tím to nekončí, na jaře začne jezdit závodně, bude potřebovat další výbavu, startovné a všechno kolem taky něco stojí, kolik, už raděj ani psát nebudu, protože sama přemýšlím, jak to všechno skoulíme.
Ted´dostane fixní rovnátka-4000 hned platit, zbytek průběžně během roku a půl, celkově se to vyšplhá na cca 10 000.
Nemyslím si, že bychom měli nějak finančně náročné dítko, nedostává ani kapesné, protože už na to prostě nezbývá, ale ona to chápe, je ráda, že má, co má a váží si toho.
Nemyslím si ani, že my to finančně přeháníme, alespoń co sleduji její vrstevnice, spolužačky, které se také naplno něčemu věnují, tak nás to v podstatě ještě vychází levně.
A zdravotní problémy a ostatní - to prostě přijde, to si člověk nevybere, s tím se taky musí počítat.
Za bydlení dáváme měs 11 000. Zatím.
Takže snad to jako odpověd´stačí.
Máš pravdu, jsou drahé koníčky. A jezdectví či tancování je drahá záležitost. To ti věřím. Já taky chodila tancovat. Jsem ze 4 děti, tak vím co vše stojí
Ale neřekla bych, že jsme byly a jsme socky
Nosili jsme oblečení po sobě, zvlášť ven, do turisťáků apod. Do školy jsme měli vždy pěkné oblečení, ale ne poslední výstřelek mody a ne značkové. A abych pravdu řekla, je mi líto dát tolik prachů jen za to, že je to značka. Mě stačí obyč sukně a triko. Ale je pravda, že mám babičku švadlenu. Takže třeba do tanečních mi našila všechny šaty. Přešila mi mamčiny roby a věř, že jsem nebyla socka. Ale najít se daj i nové pěkné a nedrahé šaty. Ségra si takto sehnala vcellku pěkné a byla za pusu. Jen to chce hledat a najdeš. Zvlášť když člověk bydlí v Brně. Nemusím brát hned všechno z prvního obchodu. Jsem z městské části, kde se vystavělo další sídliště a staví se další. A momentálně jsem se dozvěděla, že brali do školky i 4leťáky. A to měli maminy na mateřké. Takže když se hledá, tak s enajde. Ale je pravda, že dostali místo až v říjnu, až se ujasnilo, kolik skutečně je míst. DOst často to vypadá katastrofálně a pak není.
Jinak já učím na ZŠ a pohybuju se ve školství a vím, jak to s učebnicema a pomůckama chodí
Vím že toho chtějí učitelé hodně, ale často zbytečně a dá se domluvit. Krom toho se dají odkládat penízky bokem a pak jsou i na toto. Já si vedu domácí účty od chvíle, kdy jsem se odstěhovala z domu. Zapisuju si vždy do kalendáře, kdy se mají platit jaké poplatky a můžu říct, že když člověk toto plánuje, tak s penězi vychází. Jen je potřeba myslet a promýšlet.
A nezlob se na mě, dají se najít alternativní komíčky, které baví a domácí rozpočet nezruinují. Já třeba chodila na klavír, co bylo dost drahé. Tak jsme měla jeden koníček takovýto a k tomu jsme si vybrala dva na finance nenáročné. Měla jsem Pionýra a hudební nauku, později tanec. A musím říct, že nás to zas tak neruinovalo. Ale je to o vhodném výběru. Bráška, je mu 16, tak ten má v CVČ sportovky, pinpong a do loňska měl i klavír. Teď je na gymplu a tak mu další koníčky moc času nevychází. Ale sportovky a pinpong pod Sokolem mu vychází na 1000 za půl roku. Což je solidní. A je to alternativa sportu k třeba fotbalu. Na ten by se prachy v rozpočtu nenašel. Ale vybral si tedy florbal a pinpong. A je spokojený.
Je to o volbě, aby dítě bylo spokojené a přitom jsme se finančně nezničili. A nemyslím si, že strádáme, nebo i on strádá. A to si vem, že rodiče žijí z učitelského platu a ničeho jiného. A žií středoškoláka a vysokoškolačku a zvládaj to. Mimochodem učitelský plat je baj oko 20 000. My teĎ z toho žijeme 3 doma z takového platu a plánujeme i druhé dítě. A pak možná i třetí.
A radši se uskromním, než bych měla jen jedno dítě, nebo šla na potrat.
Věř mi, že ty výčitky které můžou přijít po potratu mohou být na celý život. Je potřeba to pořádně zvážit.
Mě stačí ten pocit, kdy jsme přišla o miminko ve 20.tt Nikdy se bolest v srdci nezahojí. A je pravda, že po této zkušenosti už myslím jinak.
Ale je to na každém z vás. Jen jsme chtěka říct, že se dá finančně vyžít i z mnohemméně a žít slušně. Ne přežívat. Znám rodiny s 5 dětmi a žijí slušně. A děti maj kroužky a chodí do školy.
Ale je to na každém z nás. Já jen chtěla napsat svůj názor. Amohu říct, že si daleko více vážím peněz a koupených věcí, než mnohé mé spolužačky, které vše dostali a nemuseli nic pro to udělat. Já si vždy musela doplatit za něco jiného. Dostala jsem základ a když to bylo dražší, tak jsem si musela doplatit. Ale pak jsem si věci víc vážila.
Toť můj názor