Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsme taky hloupá dle lidí, že ve 26letech bduu mít 3děti a že si nic neužívám…tak říkám však jak odrostou tak zase začnu si užívat ![]()
Zdravím maminky s více dětma. Zatím mám jednoho synka a druhý je na cestě. Můj sen jsou 4 děti (sama jsem jedináček), manžel tvrdí, že si troufá max. na 3 (aby z něj něco vůbec zbylo). Sama nesnáším narážky typu „a jak jim budete všem platit vejšku/dovolenou u moře/mobil/oblečení…“ Rovněž plánuji, že bych dětem odučila první stupeň. Ráda bych se zeptala, s jakými financemi táhnete tyto vícečetné rodiny. Momentálně si myslím, že jsme rozežraní a stoprocentně by současné finance stačily na 2-3 děti. Ale jak to máte vy… pokud to není tajné
Předem děkuji za odpovědi ![]()
Tak my čekáme 4.v lednu a naprosto plánovaně. U třetího byly reakce okolí ještě celkem OK…máme první dvě holčičky, takže reakce byly ve stylu, že je jasný, že chceme ještě toho chlapečka. Po jeho narození mi dokonce soused řekl, že teď už s dětma konečně můžeme skončit
Čtvrté už lidi nechápou, tím spíš, že jsou relativně rychle za sebou. Ale nám je to úplně fuk ![]()
Zahlídla jsem tady, že se někdo chce pustit do domácí školy? Já to právě plánuju s nejstarší od příštího září a teď jsme tak trošku už začali s učením čtení, protože hrozně moc chtěla.
@serpent – taky mi vadí reakce ohledně financí…nikoho se o nic neprosíme, nemáme podporu rodiny (myslím finanční nebo třeba suroviny ze zahrádky, jinak teda ze strany mojí rodiny podpora a vztah k dětem je), zvládáme děti i sebe uživit sami. Pravda, jsme skromní, manžel má sotva průměrný plat. Ale zase na tom nejsme tak zle…občas si něco můžeme dovolit, na dovču jezdíme každý rok na týden v ČR, holky chodí na kroužky…ale třeba já nemám potřebu si nakupovat každý měsíc nové oblečení, takže se to kompenzuje ![]()
Tak my ohledně peněz si myslím, že jsme na tom dobře…manža je sice přes týden pryč, ale bydlíme společně v jednom baráku s našima-máme dvougenerační barák, tak, že inkaso atd, si zatím dělíme na pulky ikdyž by jsme měli už platit my více, ale naši zatím necchou, tchánovci taky pomahají, ale jako je to stylem, že chcou oni, né, že my máme potřebu po nich něco chtít, prostě co potřebujeme koupíme si. Tchýně vždy říká berte dokud máme…
@lekno píše:
Ono i v mnoha reklamách je ta šťastná rodinka tvořena maminkou, tatínkem, holčičkou a chlapečkem…takže, holt asi zvyk, no.
to mi taky bere nervy. holčička pomáhá mamince s vařením/vysáváním/ praním a chlapeček si s tatínkem hraje s vláčkem
no super. všimla si toho i moje máma, přišel vánoční katalog hraček a tam měli kuchyňku, vysavač, žehličku…všechno jen růžový! s popiskem „pomoz mamince“
já jsem prohlásila, že až budeme jednou mít holku, koupíme jí dětskou akuvrtačku a ponk a bude tam stejný popisek… „pomoz mamaince“
protože s akušou to umím líp než manžel, ten je spíš na to „hřmotnější“ nářadí, kdežto akuška je na jemnější práce
kruci kdyby se tak lidi podporovali v tom, co dělají a ne se podporovaly stereotypy a každej každým záviděl
to by bylo an světě krásně. mmch. já třeba závidím fragole
protože mít rodinu jako má ona (podle toho, co jsem pochytala v různých diksuzích), to je můj sen, který se mi asi nikdy nesplní. ostatně - moje rodina by to taky nerozdejchala
mám kvůli synovi nedostudovaný poslední rok VŠ, teď to budu dodělávat, ale nechcceme jedináčka, takže než se dostanu do práce, asi už nic nebudu umět a uvidíme, jestli se vůbec v oboru uchytím. takže podle nich si já, jediná naděje rodu (jedináček), zkazím život kvůli dětem
to jsou nározy…ach jo
@ANEBjája
zkazit život kvůli dětem? no to snad ne?! a co pokračování rodu? k čemu všechny vejšky, když člověk umře bez dětí (kor jedináček)… no každý má priority jinde ![]()
taky mám vejšku, taky zapomínám, ale nikdy bych se kvůli tomu nevzdala dětí… však budu mít čas to dohnat… ![]()
@serpent no právě…teď jsem se koukala a já můžu jít do důchodu v 68,5 letech. no tak se v tom těch 5 let rodičáku navíc ztratí, ne?
pokud budu ještě schopná v té době pracovat, tak budu pracovat i po tomhle věku (jsem projektant, takže na volný noze, ne že mě šéf vyhodí)… a kdo ví, jak to bude. upřímně ani já ani manžel neočekáváme, že by touhle dobou na světě ještě byl, tak co by mi zbylo, když ne děti? ![]()
@asha píše:
A taky mne stve, ze politika statu je na tom tak nejak stejne, taky jde jen o to TED.
To mně taky opravdu HODNĚ.
Asi je to tím, že politici nemají žádnou zodpovědnost ![]()
Já to říkám pořád, že jediné rozumné řešení problémů financí čr je v tom, pořádit více daňových poplatníků, tedy podpořit porodnost slušných rodin (jako jedinou podporu, kterou momentálně vidím jsou rodiny, kde ani jeden nepracuje a to určitě nebudou rodiny, které budou chrlit spousty budoucích PRACUJÍCÍCH
). protože je to sice řešení až za 20-25 let, ale aspoň někdy. přece nemůže být někdo tak naivní a myslet si, že nám nějak zázračně spadnou peníze z nebe, když už 20 let nedokážeme udělat bezeschodkový rozpočet
natož třeba aspoň zaplatit úroky z půjček
Navíc sourozenci mají tu výhodu, že mají sebe navzájem. Samozřejmě ne všechny rodinné vztahy dopadnou dobře, ale stejně.
Všechny zdravím…
a více dětí je všeobecný problém, je ale zajímavé, že když už máte děti starší a pak příjde jedno mladší, tak to takový problém není, i když jsou ve výsledku třeba 4…okolí s epořád diví a pořád tomu nevěří, když si můžeme dovolit ještě vyjet na lyže…není to jednoduché, ale stejně to jde a mě to baví, je to super mít tolik dětí…jedinné kdy to není super je, kd jsou nemocní…tuhle jsme byli doma měsíc a půl, než jsem je všechny zase poslala do školy a školky…uf s velkým U…jezdíme za kamarádkou, co má 3 kousky a když v tom městečku vejdem do obchodu, tak je to k popukání, pže ti lidi to endovedou pochopit, že 2 mladé(cca 32let) ženské mají tolik dětí…a kdysi…babička je z 6ti…
hej, všem fandím a přeji hodně úsměvů…jak já se těším na vánoce a ty jejich kukuče:):):)
Tak já bych se k vám taky ráda přidala na pokec. Mám tři děti - samé holky 4 roky, 2 roky a 3 měsíce. A rádi bychom s manželem ještě jedno dítko - pokud to bude zase holčička, nevadí, ale toho kluka bysme přece jen radši. ![]()
Zatím se setkávám v rodině i v okolí spíše s kladnými reakcemi a obdivem, tchánovci jsou úplně v pohodě, protože taky měli čtyři dětí věkově blízko u sebe a naši taky chtěli víc dětí, ale bohužel jim to nevyšlo, tak jsme jen dvě se sestrou. Spousta mých kámošek se dvěma dětmi by do třetího šla hned, ale buď nechtějí jejich manželé, nebo mají finanční problémy, nebo obojí. ![]()
Ahojte holky
, tak tahle diskuze mě potěšila
Čekáme čtvrtého potomka, plánovaně a už se nemůžu dočkat, až si s náma bude hovět doma s ostatní bandou. Bydlíme na vsi, takže víc dětí není nic divného, ale i tak se najdou lidi, kteří nechápou, jak si vůbec můžeme dovolit, mít tolik dětí…vždyť chudinky snad ani nevystudujou
Asi je to dáno už člověku, já odjakživa věděla, že chci kolem stolu horu dětí, manžel taktéž a s každým tím dítkem, jaká roste radost, no to se ani popsat nedá
A i když si holt nekupuju značkové oblečení, vím, že jsem nejbohatším člověkem na zemi, protože doma máme skutečný poklad
Vůbec si nedokážu představit bolest párů, které by chtěli miminko a nejde to… Prostě každý den je člověk šťastný
Všem vám držím palce ![]()
AHojky ja mam sice deti jen dve, ale treti bych chtela. Prave proto, aby se meli v dospelosti na koho spolehnout.Vim,ze v CR je norma dve, ale abych vas uklidnila…Jsem ted v USA a tady uplne bezne vidam i rodiny s peti detma. V obchodaku jsou voziky pro 4deti. A dost casto potkam maminku, jak nakupuje, jedno na zadech, jedno nebo dve ve voziku a jeste nejake okolo…a v klidku si nakupuje.Ja tam mam dva, co se zrovna mlatej a rvou na cely obchod a nechapu, jak to dela
![]()
Zakladatelko, prosím tě, promiň, já jsem to s tím svým výrokem tak nemyslela, jen, že pro mě bylo taky těžký se vyrovnat s faktem, že budu mít tři děti, protože to pro mě bylo vždycky nepředstavitelný. Rozhodně jsem tím nechtěla nikoho urazit a samozřejmě, že jsem změnila názor - ber to s nadhledem - názor bezdětné svobodné holky, která o dětech ještě ani nepřemýšlí je samozřejmě jiný než názor o několik let starší matky. Úplně se bojím si to tady číst, jak mi všechny vynadáte
![]()