Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak je možné, ze spolu byli sami? Promiň, ale to nepochopím. Jinak zkusila bych nejdřív domluvu kamarádce a kdyz to nezabere tak omezit styk jen na dobu, kdy budou děti pryč. Můj syn je taky divoký a zaskodnici, ale vím o tom a sakra si ho hlídam
@Františka85 ale prosím tě, 3lettý už není žádné batole které neví…
Plánuješ druhé dítě, tak ti moc přeju, aby bylo zlaté jako to první
Víc k tomu nemám. Tříleté děti jsou prostě malá zvířátka, která je potřeba hlídat a korigovat. Dokážou si ubližovat docela drsně, nedokáží předvídat důsledky svého chování. Jinak mně teda překvapuje to, že řešíš, že ho pořádně neplácne a pod. Když ho plácne, tak mu tím dává najevo, že silnější slabšího mlátit může, takže v tomhle případě je tvůj syn ten slabší, a tudíž ho může on mlátit taky?
Takže nastavit hranice ano, ale neznamená to nutně, že kdo plácá svoje dítě málo, že vychovává špatně.
Tříleté děti nenechávat samotné a neustále usměrňovat. Pokud ti nevyhovují (jakože asi ne), tak se s nimi prostě nestýkej ![]()
Protože obávám se, že v tomhle případě domluva kamarádce nepomůže.
@Anonymní píše:Ahoj maminky, radši anonymně. V domě mám kamarádku s o 10 měs. starším chlapečkem než je ten můj, skamarádili jsme se, dědíme po jejím synovi oblečení, chodíme spolu s dětma ven, navštěvujeme se. Její malej je už delší dobu na mýho zlej, každou chvíli ho strčí, bouchne, zatahá, je lakomej a nic mu nepůjčí. Náš je takovej dobrák, dělá mu nyny, o vše se s ním rozdělí - o jídlo i hračky…
Před pár měsíci jsem s malým přišla na hřiště, přilít kamarádky syn a bezdůvodně našeho uhodil do tváře, bylo to něco mezi fackou a pěstí a malej se asi kousnul a začala mu téct krev ze rtu. Okamžitě jsme z hřiště odešli.
Včera mi kamarádka přinesla tašku oblečení a zůstala na kafe. Děti si v pokojíčku hráli, skládali puzzle a já najednou slyším dávení a přidušený volání, tak tam letím a kamarádky syn držel mýho malýho pod krkem a škrtil ho![]()
Byla jsem úplně v šoku, malej měl úplně červený pod krkem a pořád mi pak ukazoval, jak ho škrtil. Kamarádka moc nereaguje, podle mě dost laxně a neadekvátně, většinou malýmu řekne že se to nedělá, vyjímečně ho plácne přes zadek, ale tak málo, že z toho má kluk jen srandu.Na to škrcení mi řekla, že to nebylo škrcení, že si spolu takhle hrajou
![]()
a že se spolu vždycky válí po zemi a držej se pod krkem. Vím ale, že její syn na mýho použil sílu, myslím že nepřijít včad, tak by malýho snad vážně uškrtil
tak ty víš, že se kamarádky malej nechová k synovi hezky a necháš je samotný v pokojíčku? No nezlob se, ale vina je i na tvé straně, jsi docela neopatrná - já bych v tomto případě nanosila hračky do obyváku a nechala bych aby si děti hrály na dohled… děti je potřeba hlídat a ne se pak divit ![]()
@Aishenka píše:
@Františka85 ale prosím tě, 3lettý už není žádné batole které neví…
tříletý je pořád batole - podle všech tabulek mu teprve končí batolecí věk - nelze od něj očekávat že bude mít naráz rozum
@Anonymní píše:
On takový není pořád. Někdy si spolu i pěkně hrajou, ale každou chvíli toho mýho nějak pošťouchne nebo apoň strčí. Někdy kamarádky syn toho mýho i pohladí, obejme, nevim jestli to má podle nálady nebo co mu přepne v hlavě. horší je, že pokud mi našeho teď od září vezmou do školky, chodili by spolu do třídy a toho se dost obávám, nechci aby mi tam kamarádky syn malýho šikanovalMy se spolu už jeden čas nevídali, teď to bylo po delší době, tak jsem si myslela, že se to už uklidnilo. Když ho hlídá babička, tak si to kluk nedovolí, protože babi ho srovná a dostane, dovolí si to jen u rodičů. je to rozmazlenej jedináček, hodně se jede podle něj, ptaj se ho jestli chce jít do školky, jestli chce to a to…k vánocům dostal tablet a teď prej dostane nějakou el. tříkolku za 10 tis.
![]()
alke tak tříleté dítě hlavně nemůže za to jak ho matka vychovává/nevychovává..
@jdukolem píše:
tříletý je pořád batole - podle všech tabulek mu teprve končí batolecí věk - nelze od něj očekávat že bude mít naráz rozum
naráz určitě ne, od toho jsou rodiče aby dítě vychovávali… Osobně mít takové dítě tak ho určitě nenechám s jiným o samotě v pokoji, to samé být na místě zakladatelky která ví, že takový je..
@Aishenka píše:
naráz určitě ne, od toho jsou rodiče aby dítě vychovávali… Osobně mít takové dítě tak ho určitě nenechám s jiným o samotě v pokoji, to samé být na místě zakladatelky která ví, že takový je..
ano..a o tom to je.. přesně tak..
@Aishenka píše:
Tohle není ale tím, že je jedináček. Také mám doma dceru, jedináčka a i ona má např. tablet za 10.tisíc ale je vychovaná, má řád a pravidla a přes to nejede vlak. Nikdy mi žádné dítě nenapadla, ba naopak, spíše děti napadnou ji. Má skoro 5let takže jí říkám běž a vrať mu to, nesmíš si to nechat líbit, bohužel v tomhle po mě není, já se nikdy nic nenechala líbit… Takže já tě chápu, znám to jak velmi nepříjemný je to pocit když ti jiné dítě napadá to tvé. Osobně vidět škrcení tak řvu tak, že ten 3lettý na to hodně dlouho nezapomene. Kamarádce bych řekla, že se budu stýkat jen s ní ale bez jejího syna, takhle fakt ne. Školky bych se zase tak moc nebála, pokud budou učitelky dobré, „srovnají ho“. Když si to u babičky nedovolí tak chyba evidentně někde je…
Souhlasím s tím, co napsala @MarieOVMUC, jen mě ještě napadá, že ten agresivní chlapeček musí cítit i z tebe tvůj postoj vůči němu a kdo ví, jestli ho to pak tím víc nemotivuje k agresivitě.
@Aishenka píše:
Tohle není ale tím, že je jedináček. Také mám doma dceru, jedináčka a i ona má např. tablet za 10.tisíc ale je vychovaná, má řád a pravidla a přes to nejede vlak. Nikdy mi žádné dítě nenapadla, ba naopak, spíše děti napadnou ji. Má skoro 5let takže jí říkám běž a vrať mu to, nesmíš si to nechat líbit, bohužel v tomhle po mě není, já se nikdy nic nenechala líbit… Takže já tě chápu, znám to jak velmi nepříjemný je to pocit když ti jiné dítě napadá to tvé. Osobně vidět škrcení tak řvu tak, že ten 3lettý na to hodně dlouho nezapomene. Kamarádce bych řekla, že se budu stýkat jen s ní ale bez jejího syna, takhle fakt ne. Školky bych se zase tak moc nebála, pokud budou učitelky dobré, „srovnají ho“. Když si to u babičky nedovolí tak chyba evidentně někde je…
Bez a vrat mu to… Taky " super" vychovne. ![]()
@brko líbit se ti to opravdu nemusí
neucim své dítě prvotne ubližovat či napadat ale otloukanka z ní dělat nenechám. člověk se musí umět bránit, otloukanci to v životě nemají zrovna lehké..A je mi fakt víš kde co si o tom kdo myslí…
@Aishenka píše:
@brko líbit se ti to opravdu nemusíneucim své dítě prvotne ubližovat či napadat ale otloukanka z ní dělat nenechám. člověk se musí umět bránit, otloukanci to v životě nemají zrovna lehké..A je mi fakt víš kde co si o tom kdo myslí…
Takze tobe je jedno, zd tve dite mozna jednou bude ublizovat druhym? Protoze ho ucis, krome schopnosti ubranit se, i to, ze nasili je normalni. A casem uz treba nebude nic oplacet, ale bude mu oplaceno. Spis nez ucit dite vracet rany bych zamakala na tom, aby melo vyssi sebevedomi a umelo si v zivote poradit i jinak nez pestmi.
Ale tobe je to u zadku, tak se mej. ![]()
@brko obracis si to k obrazu svému
neucim, že je normální někoho napadat, říkám ji ať se brání pokud je napadnuta…Nemá cenu se „dohadovat“, každá máme rozdílný pohled na věc, také se měj ![]()
Diskusi jsem nečetla, ale můj názor je, že kamarádky syn nemá důslednou výchovu, pravidla a hranice - tak si prostě vynucuje pozornost. Viníka vidím v kamarádce, která prostě neumí vychovávat své dítě pro kolektiv a společnost. Pokud se k násilnému chování svého syna staví takto laxně, výrazně bych omezila až přerušila vzájemné kontakty a nenechávala bych spolu děti bez dozoru. Kamarádce bych otevřeně řekla, že se mi její „výchovný“ přístup příčí. Žádné oblečení ano poděděné hračky by mi za takové „přátelství“ nestály ![]()
@pe-terka píše:
Diskusi jsem nečetla, ale můj názor je, že kamarádky syn nemá důslednou výchovu, pravidla a hranice - tak si prostě vynucuje pozornost. Viníka vidím v kamarádce, která prostě neumí vychovávat své dítě pro kolektiv a společnost. Pokud se k násilnému chování svého syna staví takto laxně, výrazně bych omezila až přerušila vzájemné kontakty a nenechávala bych spolu děti bez dozoru. Kamarádce bych otevřeně řekla, že se mi její „výchovný“ přístup příčí. Žádné oblečení ani poděděné hračky by mi za takové „přátelství“ nestály