Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám běžně v truhliku vřesy až do jara. K tomu třeba dratovec a větvičky jehlicnanu. Vypadá to moc pěkně a pokud nemrzne zalevam průběžně celou zimu.
Nesmíš ten truhlík nechat vyschnout, jinak vřes hned uschne. V těchle mírných zimách, kdy teplota je okolo 0 to hlídej, aby byl substrát vlhkej.
A co s ním budeš dělat na jaře? Jestli ho stejně vyhodíš, tak i když uschne, tak vypadá hezky a můžeš ho v tom teuhlíku nechat. Já to zasazuju do záhonu, ale málokterý to přežije. Největší problém je v tom substrátu, ve kterým se to prodává. Ten je buď suchý nebo úplně přemokřený, mezitím se to těžko udrží.
Ten vřes by tam ale mohl být celoročně, ne? Přežije celý rok?
@Salorka Mohl by přežít, ale na jaře by se měl ostříhat, tak to bude ošklivé.
@kačka39 A když si je dám do truhlíku teď třeba v únoru, tak to bude ok?
@Salorka A kde je vezmeš? Vřes kvete v pozdním létě a na podzim, a taky se v tu dobu prodává. Teď by mohl kvést vřesovec (Erica) má takový větší květy a sytější barvy.
Počkej dva, tři týdny, budou už jarní kytky, narcisky, petrklíče a tak a udělej jarní truhlík. Pokud chceš něco celoročního, tak bych zvolila asi nějaký malinký keříky, třeba hebe, miniaturní jehličnany a tak něco podobnýho.
Já už mám vřesy zase uschlý, zase je nezalila. Ještě je tam nechám ty 3 týdny a pak jdu do jara. ![]()
@kačka39 Díky…za rady! Zrovna dnes jsem šla kolem zahradniství a tam ty vřesy normálně mají ![]()
@Salorka Tak to si je kup, já je viděla vždycky jen na podzim. No, ale když můžou být hyacinty v listopadu…
Já bych je už asi nekupovala. Myslela bych, že stejně dlouho nevydrží. I když v tý sušený formě, co je mám teď v truhlíku já, vydrží asi věky.
![]()
@kačka39 Ještě mi prosím poraď, co můžu mít na balkoně a vyžaduje to nejmenší péči
Na balkon svítí odpoledne přímé slunce a nejraději bych něco, co vydrží od jara do podzimu ![]()
@Salorka Od května do podzimu bych na slunce volila muškáty, chtějí hodně vody, ale vydrží dlouho, klidně do listopadu. A ty co mají jednoduchý květy hodně kvetou a jsou nenáročný. Záleží na tom, jestli chceš kvetoucí a jak moc popínavý.
Ty keříky, jak jsem psala výše, by asi potřebovaly větší truhlíky, myslím. To hebe jsou takový malý stálezelený keříky, ale nekvetou.
Jinak tam můžeš mít i jahody, když trefíš na správný, tak se ti budou pnout a ještě budeš moct sklízet až do konce podzimu..
A ty tam asi budeš muset mít celoročně.
A na jaro bych se vyhnula primulkám. Jednou na ně víc zasvítí a je po nich.
Jinak já vždy prohlídnu ty předražený katalogy s kytkama, vyberu, co bych chtěla, a jdu do místního zahradnictví nakoupit za zlomek ceny.
Nebo si můžeš objednat osázený truhlíky. Ale je to pěkně drahý. A nebo na jejich stránkách načerpat inspiraci.
Holky díky! A ještě dotaz - sice asi jak od tatara, ale nemám s tím zkušenosti ![]()
Ty truhlíky - musí mít otvory a podmisky, nebo bez otvorů ze spoda?
Truhlíky nemívají otvory zespodu, ale je dobrý do nich dát drenážní vrstvičku - kamínky na dno, nebo keramzit., to se prodává v obchodě
Nebo mají podmisku a otvory a v nich protažený knoty, to jsou truhlíky samozavlažovací. Ty jsou asi nejlepší a taky nejdražší. Teda těch samozavlažovacích je víc typů, mívají takovou přepážku vevnitř, ale jediný dobře funkční mě přijde s tou miskou.
@kačka39 Já mám doma několik truhlíků - s plným dnem bez otvorů a teď mi tady radí kolegyně, ať k tomu přikoupím ty podmisky a do truhlíků udělám díry… ![]()
@Salorka Nikdy jsem v obyčejných truhlících díry neměla, teda pokud nebyl ten truhlík třeba prasklý. Možná by to bylo lepší - když přeliješ, tak to vyteče.
A to dělá ty dírky jak, že jí to nepraskne. Já mám ty obyčejný truhlíky, mě by určitě praskly.
A vlastně mívám kytky v těch kyblíčcích od řezaných květin ze supermarketu a do nich díry dělám.
@kačka39 Super, takže žádný díry a na dno ten keramzit nebo kamínky?