Tvorba rodokmenu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.2.21 13:10
@Peetulina píše:
Já spíš než samotný strom sepisuji informace co najdu v matrikách. Vzpomínky na předky už nikdo nemá a fotky také ne. Na ty kurzy už jsem se dívala a přemýšlím o tom. Jen za tím nevím, zda to bude mít smysl, uvidím spíš časem, zda do toho investovat.
U nás v rodině se kdysi nechal sestavit rodokmen až do 1600. To už je pořádný kus historie. Já pátrám zase u otce a tam se přes 200 let drží muži jedné vesnice, což značně ulehčuje práci. A ty zajímavostí ohledně všeho okolo..máte pravdu, je to užasná práce, ale musí to bavit :lol:

ono se moc víc do historie než tohle jít nedá, pokud není předek z důležitého rodu, gruntu, kde pak jsou zdrojem kroniky města, majetkové knihy. Evidence začaly ve velkém až po Bílé Hoře, kvůli víře, a při katolizaci evidence křtů, takže u nás taky máme dohledáno na 2 větvích až do 17stol. kdy to právě končí u narozeného, že je potomek otce X ze vsi Y kde žádé záznamy dál nejsou a matka uvedená křestním jménem, odkud nevíme.
Spousta jich ale končí slepou uličkou mnohem dřív, často chybou při samotných zápisech.
Ale je to skvělý - jak číst detektivku a říkám si, jak to jednou budou pročítat třeba moje budoucí vnoučata a bude to pro ně zase o další generace vzdálenější a třeba budou pokračovat v dohledávání jejich současníků z rodu :)

• Citovat
  • Upravit
27
4.2.21 13:47
@TataOndra píše:
Je to činnost která sežere hromadu času, ale hromada matričních knih je online. Já osobně jsem se dostal nějakých 8 generací zpět až k roku 1790. Jinak v jiných časech, než těch nynějších, nebyl problém si nechat knihu ukázat na příslušné matrice, pokud se nejedná o živou knihu. Měla by být přístupná snad až po 100 letech od posledního zápisu.

Ano, sežere to hromadu času, ale neberu to jako promarněný čas. Ráda se dozvím něco o svých předcích. Já se dostala zatím do 1740, ale hodně ubývá informací v zápisech, tak je to náročnější. Teďka kvůli GDPR se doba myslím prodloužila, nebo aspoň mza má dobu 105 let, ale prej záleží i na samotné matrice , kdy knihu vydá archivu, tak nevím.

@M_Vladim píše:
Budu se muset naučit, jak na pozemkové knihy a budu se muset porozhlédnout, jak to vypadá po sousedních státech (Polsko, Rakousko, Maďarsko - protože to je bývalé Rakousko-Uhersko ).

V pozemkových knihách se taky učím chodit nebo spíš přečíst souvislý text v kurentu a přeložit to, aby dával smysl. Hodně mi pomáhají i sčítací operáty a indikační skici, ale bohužel ty jsou až od 2. pol. 19. století.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
4.2.21 13:55
@Anonymní píše:
ono se moc víc do historie než tohle jít nedá, pokud není předek z důležitého rodu, gruntu, kde pak jsou zdrojem kroniky města, majetkové knihy. Evidence začaly ve velkém až po Bílé Hoře, kvůli víře, a při katolizaci evidence křtů, takže u nás taky máme dohledáno na 2 větvích až do 17stol. kdy to právě končí u narozeného, že je potomek otce X ze vsi Y kde žádé záznamy dál nejsou a matka uvedená křestním jménem, odkud nevíme.
Spousta jich ale končí slepou uličkou mnohem dřív, často chybou při samotných zápisech.
Ale je to skvělý - jak číst detektivku a říkám si, jak to jednou budou pročítat třeba moje budoucí vnoučata a bude to pro ně zase o další generace vzdálenější a třeba budou pokračovat v dohledávání jejich současníků z rodu :)

To máte super. Já sama mám zhruba do poloviny 18. stol, ale hledám dál. Jen není tolik času, kolik bych potřebovala.
Detektivka sedí, kolikrát si říkám, že je až neuvěřitelné jak často umíraly děti. Na dvojstraně z 10ti zápisů je i 8 dětí nebo, že většina dvojčat záhy po porodu zemřela.
Oproti našim vnoučatům máme stále výhodu, že tehdy se lidi napřed vzali a pak měli děti, takže se lehce hledají potomci. Naši potomci se zblázní, než někoho najdou. Otázka, jestli to bude vůbec někoho zajímat. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37109
4.2.21 14:46
@Peetulina píše:
To máte super. Já sama mám zhruba do poloviny 18. stol, ale hledám dál. Jen není tolik času, kolik bych potřebovala.
Detektivka sedí, kolikrát si říkám, že je až neuvěřitelné jak často umíraly děti. Na dvojstraně z 10ti zápisů je i 8 dětí nebo, že většina dvojčat záhy po porodu zemřela.
Oproti našim vnoučatům máme stále výhodu, že tehdy se lidi napřed vzali a pak měli děti, takže se lehce hledají potomci. Naši potomci se zblázní, než někoho najdou. Otázka, jestli to bude vůbec někoho zajímat. :D

Děti umíraly často. Ale i dospělí. Děti se pak docela často i vyženily / vyvdaly.
A divek, co se vdávat musely, zas tak málo nebylo. Z tohoto pohledu to právě až tak jednoduché není.
Zajímá to i některé z nás, čekám, že do budoucna to bude podobné.

edit: Jen se zamyslete nad písničkama z lidové tvořivosti, jak to bylo se vdavkama a kolik bylo nešťastných…

Příspěvek upraven 05.02.21 v 15:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.21 15:04
@Peetulina píše:
Oproti našim vnoučatům máme stále výhodu, že tehdy se lidi napřed vzali a pak měli děti, takže se lehce hledají potomci. Naši potomci se zblázní, než někoho najdou. Otázka, jestli to bude vůbec někoho zajímat. :D

naopak u nás dost pomáhá RL, který je čitelný a máš tam psané i prarodiče a místo narození, to luštění klikiháků, někdy třeba na poškozeném papíře, to stojí zato :D
V matrikách místo často není rodiště, ale kde žil a pak se blbě pátrá
aktuálně řeším Marii XX roz. Coufalovou z obce YY - z farnosti, kde se je rod Coufalů rozvětvený po několika obcích, to příjmení se v matrice objevuje dost často, ale řádku let zpětně od narození jejího dítěte zatím jako na potvoru ani jedna Marie Coufalová, předpokládám proto, že roz. Coufalová se v dané obci nenarodila, jen tam žila a shoda příjmení s tam usídlenou rodinou, nebo to taky může být označení roz. chyba a ona se do rodu přivdala, ovdověla a pak se vdala znovu za XX… no detektivka prostě :D

jsem ráda, že jsem tu natrefila na někoho stejně „postiženého“ jako já :)
V naší rodině se tomu věnoval můj praděda a moje babička, ale ta zemřela dřív, než jsem se to vůbec dozvěděla a mohla se od ní něco přiučit (anvíc ta řešila vše písemně dopisováním s faríři, opisy atd), teď to dělají osoby, které jsou mi příbuzensky i skutečně velmi vzdálení (ani se neznáme, jen sleduju, jak přibývají jejich zápisy). Právě že času taky moc nemám ale plánuju se to naučit - vyzvědět od nich tipy, triky jak rychleji postupovat, kde všude pátrat, zatím mám jen pár zdrojů - digi.ceskearchivy.cz, odkazy z genea.cz

• Citovat
  • Upravit
4.2.21 15:09

Dědeček na tom dělá už nějakou dobu a musím říct, že je to hrozný žrout času. Ale jestli to zvládneš tak je to dobrý přivýdělek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
4.2.21 15:46
@Anonymní píše:
naopak u nás dost pomáhá RL, který je čitelný a máš tam psané i prarodiče a místo narození, to luštění klikiháků, někdy třeba na poškozeném papíře, to stojí zato :D
V matrikách místo často není rodiště, ale kde žil a pak se blbě pátrá
aktuálně řeším Marii XX roz. Coufalovou z obce YY - z farnosti, kde se je rod Coufalů rozvětvený po několika obcích, to příjmení se v matrice objevuje dost často, ale řádku let zpětně od narození jejího dítěte zatím jako na potvoru ani jedna Marie Coufalová, předpokládám proto, že roz. Coufalová se v dané obci nenarodila, jen tam žila a shoda příjmení s tam usídlenou rodinou, nebo to taky může být označení roz. chyba a ona se do rodu přivdala, ovdověla a pak se vdala znovu za XX… no detektivka prostě :Djsem ráda, že jsem tu natrefila na někoho stejně „postiženého“ jako já :)
V naší rodině se tomu věnoval můj praděda a moje babička, ale ta zemřela dřív, než jsem se to vůbec dozvěděla a mohla se od ní něco přiučit (anvíc ta řešila vše písemně dopisováním s faríři, opisy atd), teď to dělají osoby, které jsou mi příbuzensky i skutečně velmi vzdálení (ani se neznáme, jen sleduju, jak přibývají jejich zápisy). Právě že času taky moc nemám ale plánuju se to naučit - vyzvědět od nich tipy, triky jak rychleji postupovat, kde všude pátrat, zatím mám jen pár zdrojů - digi.ceskearchivy.cz, odkazy z genea.cz

Já myslela spíš na nemanželské sourozence z x vztahů, jak je to dnes naprosto běžné a ještě každé narozené jinde. :D Jinak to luštění kurentu mi na tom přijde strašně zajímavé, koupila jsem i knihu zaměřenou na kurent, tak se s tím pomalu sžívám. Už mi to třeba nedělá takový problém, jako když jsem na kurent narazila poprvé a čuměla na to jak puk. :D V matrice záznam přečtu bez větších problémů, pokud to není jen směs černých kaněk a jakesík vlnovky, většinou aspoň jméno a příjmení jde přečíst a ostatní se buď odhadne nebo se k tomu později vrátím.
Coufalovi jsem měla u jednoho předka přivdané, týkalo se to oblasti Viničných Šumic, Kovalovic u Brna.
Já to právě začala dělat v době, kdy hlavní předci jsou po smrti a já se nemám koho zeptat, rodiče si tolik nepamatují a moc se o předcích nemluvilo, aspoň né o těch, které hledám.
Zatím mi tedy stačí pátrání v matrikách N/O/Z Brno, Opava, sčítacích operátech a snažím se prokousat i přes pozemkové knihy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.21 16:54

@Peetulina já to co hledám mám rozházené hlavně po Čechách, teď teda aktuálně řeším pomezí Vysočiny a JČ a už poněkolikáté jsem narazila na to, že obec se přejmenovala, zanikla, nebo se neshodují pojmenování od různých farářů i když by mělo jít o totéž místo

• Citovat
  • Upravit
1
11.5.22 13:49

Rodokmen

Zdravým vás v Jeseníku se odehrál příběh o princezně lady že zlatou hvězdou na čele můj otec je kazisvět šestý a můj přítel princ. Můžu mít rodokmen babička z matčine strany byla Maďarka a běda Rus je to možné děkuji za odpověď slečna Alena Kašparová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2469
13.5.22 06:14

Rodokmen je zajímavý, ale jen ze začátku třeba 150 let do minulosti.
Jak tu někdo psal, že pátrá do roku 1600,tak mi to přijde nesmyslné.
Podle mě tam už je předkem z hlediska genetiky téměř každý.

Opravte mě, jestli počítám špatně.
Rok 1600 tedy 400 let v minulosti to je cca 20 generací. Tedy 220 což je milion genetických předků. Vím, že to bude o dost méně, protože se rodiny rodičů budou různě proplétat, ale stejně to bude velká část tehdejší populace.

Pletu se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13011
13.5.22 07:30

@pouzitychlap Proc nesmysl? Neznam nikoho, kdo by patral po predcich takhle slozite. V rodokmenu mas koneckoncu jen predky po otcovske linii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2469
13.5.22 07:35
@větvička1 píše:
@pouzitychlap Proc nesmysl? Neznam nikoho, kdo by patral po predcich takhle slozite. V rodokmenu mas koneckoncu jen predky po otcovske linii.

Jo. O tom o čem mluvím já je rozrod.
Pátrat jen po praotcích mi přijde hodně diskriminační.
Dopadá to tak, že tvůrce jde jen po tom, co jde najít. Takže jen pár lidí z těch statisíců předků od kterých jste získali geny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13011
13.5.22 07:45
@pouzitychlap píše:
Jo. O tom o čem mluvím já je rozrod.
Pátrat jen po praotcích mi přijde hodně diskriminační.
Dopadá to tak, že tvůrce jde jen po tom, co jde najít. Takže jen pár lidí z těch statisíců předků od kterých jste získali geny.

Rozrod jsou vsichni potomci osoby/paru. Jo, ten je slozitej.
Udelej si kognatni vyvod, kdyz ti sledovani muzske linie prijde diskriminacni. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37109
13.5.22 17:21
@pouzitychlap píše:
Rodokmen je zajímavý, ale jen ze začátku třeba 150 let do minulosti.
Jak tu někdo psal, že pátrá do roku 1600,tak mi to přijde nesmyslné.
Podle mě tam už je předkem z hlediska genetiky téměř každý.

Opravte mě, jestli počítám špatně.
Rok 1600 tedy 400 let v minulosti to je cca 20 generací. Tedy 220 což je milion genetických předků. Vím, že to bude o dost méně, protože se rodiny rodičů budou různě proplétat, ale stejně to bude velká část tehdejší populace.

Pletu se?

Není to tak jednoduché. Jednak lidi hledají zajímavé lidi v přímé příbuzenské linii, což je velký motor. Zároveň se s tím seznamují s „mikrohistorií“. Tedy ne, kdy byl objeven další kontinent, ale se zajímavými příběhy jejich předků, vsazených do historického kontextu. :)
Někdy mohou i objevit příbuzné „za rohem“.
Ale pokud se ptáte na genetické linie, existuje spousta zajímavostí.
Např. Džingischán má dnes v přímé mužské linii víc než 14 milionů mužů, od asijských stepí až po střed Evropy a díky přistěhovalectví až do Ameriky. 8o
Nebo třeba v Africe existují doslova přes kopec dvě vesnice, jejichž populace mají k sobě geneticky dál, než třeba k někomu z našich starousedlíků… WTF! 8)
Takže prostý počet - někdy prostě nestačí. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24692
14.5.22 18:47

My jsme si rodokmen nechali sestavit, od otce i od matky. Dostali jsme se nejdál někam do konce 18. století. Zajímavé čtení. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová