Učitelka plat

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
64992
2.4.22 10:35
@matkabagristy píše:
@vokishka píše:
no zrovna o němčinu je u nás stejně dost malý zájem, některé ročníky jsou spojené třídy, aby vůbec byla nějaká skupina, ve třídě má němčinu třeba šest děcek, nejvíc devět (a v té třídě je 16 ruštinářů). Pokud opravdu budou ochotni nechat skupiny třeba po pěti, tak počty hodin zůstanou skoro zachované a budou mít luxusní výuku
to myslim neni mozne ufinancovat

gazdík si to tak zatím představuje, alespoň to nadstínil. My máme skupiny i jen po devíti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
2.4.22 10:35
@matkabagristy píše:
stravne ve skolnich jidelnach je dotovano msmt a uciteum jeste z fksp. Ucitele plati na ruznych skolach ruzne castky. Hodne to ovlivnuje i to, zda ma skola svou vlasni jidelnu. Kdyz si zamestnanec koupi za 45 Kc stokorunovou stravenku, prispeje mu zamestnavatel 55 Kc. U nas nedotovane stravne stoji 70, ja platim cca 30.
Kytky, cokolady taky rozdavam, porcelanove slony nemam kde udat.

A my mame stravenkovy pausal 36 korun :lol: Stanjura neda vic :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66799
2.4.22 10:36
@Zumpa píše:
Když to někdo dělá dobrovolně, aby měl nadstandardní živobytí, tak mu to přece nemůžeš zakázat, nebo ho odsuzovat. Holt si lidé zvyšují příjmy podle svých možností a schopností - někdo jde za kasu, někdo dělá digitální online výuku a má příjem ze sociálních sítí, někdo dělá prostituci, někdo po večerech doučuje, někdo programuje, někdo uklízí…

ja si taky celou dobu privydelavam. Jen mi prijde dehonestujici poukazovat na to, ze si ucitel muze privydelat v mekkaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
2.4.22 10:38

Vrátím se svou odpovědí k původnímu dotazu. Má to samozřejmě hodně proměnných, za mě ty zásadní jsou v jakém místě žiješ, jaké náklady máš a v jaké jsi právě životní fázi. Já jsem učitelka na prvním stupni s vlastními malými dětmi na malém městě.
Velmi jsem ocenila, že se prostě v práci počítalo s tím, že odejdu na mateřské, oceňuji, že nemusím řešit rozvoz do školy (vozím děti s sebou), rozvoz na kroužky (odvedu je a vrátím se k přípravám), hlídání o prázdninách… Mnoho mých známých muselo při malých dětech stejně hledat buď částečné úvazky nebo ranní směny, což není sranda.
Co se financí týká, jsme na to dva, takže to zvládáme dobře, samoživitelka bych být nechtěla, ale nějak bych to asi dala (samozřejmě žít v Praze nebo Brně, náklady by byly asi vyšší, tady je to na ženskou, která zvládá opatřit děti, když je muž v práci, solidní plat).
A poslední a důležitá věc je, že tu práci buď chceš dělat a zvládáš to nebo ne, to poznáš až praxí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
2.4.22 10:39
@Mariane.B píše:
@Kelsey S tímto souhlasím, spousta lidí má problém se vůbec naučit na základní úrovni jeden. Bohatě stačí zůstat u jednoho a kdo má talent, stačí ta volba.

Možnost volby měla být dávno.
Alespoň se vytřídí zájemci o další jazyk. Někdo se trápí, hodinu má někde na salámu. Jemu stačí, že dostane výslednou 4, ale zároveň ruší ty ostatní, kteří zájem o předmět mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66799
2.4.22 10:39
@vokishka píše:
gazdík si to tak zatím představuje, alespoň to nadstínil. My máme skupiny i jen po devíti

Zmenilo se financovani. Do roku 2020? prichazely do skol penize podle poctu zaku. Ted je to pro ty skoly, ktere maji malo zaku lepsi, protoze chodi penize dle tarifu ucitelu a dle poctu oducenych hodin. Ale i tak jsou nastaveny nejake hranice. Ja tomu az tak nerozumim a rozumet nechci :mrgreen: Jasne, ze je to pecka, ucit 5 deti ve skupine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
2.4.22 10:46
@Anonymní píše:
Vlastně jsem ani nečekala jiné reakce, než ty, které budou vykřikovat, jak jsou platy pedagogů vysoké. Je smutné, že si sami pedagogové pod sebou řežou větev a že se nedokáží ocenit. Jednou jsou to absolventi VŠ, pokud chtějí být dobří musí (měli) by se stále vzdělávat, mít všeobecný hluboký rozhled a praktickou zkušenost s mnoha obory, z různých míst na světě, s vice různými mentalitami národů apod. Na toto vše jsou bohužel v dnešním světě potřeba finance. Za nástupní plat 32000btto se v dnešní době učitel nepodívá pomalu ani na „Mácháč“ či Lipno. Nemluvím o nákupu a otestování například nejnovějších technologií pro využití ve škole. Dostáváme se k zajímavému paradoxu, kdy žák má daleko větší přehled, díky tomu, že si jeho rodiče mohou dovolit s ním cestovat, být v kontaktu se zahraničními kamarády, mají možnost vyzkoušet si nejnovější technologie. A chudák učitel pak ve škole stojí před třídou a když se žák zeptá, co učitel dělal o víkendu uslyší odpověď, že v lepším případě byl někde na chatě v tom horším, že obíhal supermarkety, aby sehnal levnější máslo a v tom nejhorším, že byl v práci v Lidlu za pokladnou. Vážně chcete, aby takto uštvani lidé, vystresovaní z nedostatku financí, učili budoucí generaci (vaše děti)? :nevim:

Ty hele, tohle uz je fakt prehnany!!! Nedelej z nas socky!!!
Do UK alespon na par dni jezdim kazdy rok, uz v i NY jsem na tyden byla si predstav!!! Cestujeme bezne o vsech prazdninach a nejnovejsi technologie taky vedu, ty hvezdo. Netusim, proc bych nemohla rict, ze mi moje penize staci. Jako bylo by hezke brat statisice, ale zase se prober, prosimte. Uceni AJ neni zadna raketova veda. Nejvic bych ocenila vychovane, slusne deti… a rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
2.4.22 10:51
@MadGirlNancy píše:
Ty hele, tohle uz je fakt prehnany!!! Nedelej z nas socky!!!
Do UK alespon na par dni jezdim kazdy rok, uz v i NY jsem na tyden byla si predstav!!! Cestujeme bezne o vsech prazdninach a nejnovejsi technologie taky vedu, ty hvezdo. Netusim, proc bych nemohla rict, ze mi moje penize staci. Jako bylo by hezke brat statisice, ale zase se prober, prosimte. Uceni AJ neni zadna raketova veda. Nejvic bych ocenila vychovane, slusne deti… a rodice.

Přesně tohle mi říká spousta učitelek( za ten jazyk lze zaměnit jakýkoli předmět) a i proto ze školství odcházejí a často i za menšími penězi.
Chápu, že existují 60 tisícové platy, ale 3/4 obyvatelstva a velká část vysokoškoláků a zvlášť mezi ženami, je pod třiceti hrubého. Tak to prostě je a ve světle toho, jsou v současné době učitelé placeni dost slušně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16096
2.4.22 11:05
@Anonymní píše:
Z čeho ušetřila 1000,–? To jedla dva týdny jen bonboniéru? Vložila ji do bydlení…
A ještě budeš tvrdit, že školství není chudý obor. 1000,– vložena do bydlení je opravdu směšná. Ale jo učitelé se mají skvěle. Dotované obědy, 3 měsíce volna, ve 3 doma. Divím se, že těch učitelů není víc.

Ježiši ušetřila proto, že běžně když šla za babičkou přát, tak jí koupila velkou kytici a nějaké sladkosti. Teď toto dostala, takže nemusela tu tisícovku vydat ze svého, ale mohla ji odložit. A jestli ti přijde tisícovka směšná, tak se asi nemáme dál o čem bavit. Zjevně už jsem jiná generace, tisícovky jsem do kanálu nesplachovala.
A ne, já netvrdím, že se mají všichni učitelé skvěle. Záleží na mnoha proměnných, na řediteli školy a kolektivu, na rodinné situaci, na regionu a množství kvalitních zaměstnavatelů v daném regionu. Při určité konstelaci se mají učitelé skvěle, při určité ne. Ale stejně tak se mají při určité konstelaci skvěle i skladníci, a při jiné ne. Stejně tak se má skvěle např. rozvedená knihovnice v malé obci, která sice bere almužnu, ale chodí jí alimenty, bydlí v domku s rodiči, jejichž důchod dělá dohromady 40tis. a o dům se postarají, nemocná vnoučata pohlídají, ona si může část pracovní doby číst knížky a má fyzicky nenáročnou práci, ve které chce vydržet až do důchodu. Vdaná knihovnice s manželem, který vydělává sto tisíc, už má svou práci vyloženě jen jako kapesné na kabelku a je totálně za vodou a nechce ten flek pustit. A když se zeptáš, jestli pro mladou single ženu bez vlastního bydlení je knihovnice perspektivní obor, no tak asi ne, protože jí po zaplacení nájmu zůstane sotva na to jídlo a o dovolené v zahraničí si může nechat zdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.22 11:16

Já chápu, že pro některé to bude úleva, jenže to neměli němčinu brát z prvního cizího jazyka, teď to bude průser :,( a fakt se po dětech nechce moc. Dvě hodiny týdně poslední tři roky ZŠ, základy jazyka, úroveň A1. Ti co mají z němčiny špatné známky je mají i z dalších hlavních předmětů. Nemám a neměla jsem jediného žáka, který by měl špatné známky jen z jazyků a zbytek na dvojkach a jedničkách 8)

• Citovat
  • Upravit
10026
2.4.22 11:32
@Anonymní píše:
Jde mi o to, že mě učitelství hodně láká, ale mám obavy co se financí týče.. A nevím, zda kvůli tomu radši nejít jiným směrem. Známí mě od toho odrazují.. Plánuji rodinu a výdaje přeci jenom nějaké budou…
@Anonymní píše:
Nemyslím si, že jsem výjimka. Říkám mam zapocteny 2/3 praxe, dostala jsem se do 3. platového stupně tzn 34850,– btto. Žádné příplatky či odměny nemám. Teď jsem jen tak zkusmo zkusila odpovědět na jeden inzerát a hned mi přistála nabídka na 65000,–btto. Tolik kolik mám teď ve školství jsem měla před 8 lety v soukromém sektoru. Platy ve školství jsou stále směšné. Jsou to lidé s VŠ a mají nastupovat za 32000,– btto? To je čistý výsměch. Jen z nadšení pro obor se žít nedá.

Nic proti, ale pokud se nejedna o absolventa IT, tak vetsina absolventu VS ma nastupni plat cca 30 00o btto. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66799
2.4.22 11:38
@Wani píše:
Nic proti, ale pokud se nejedna o absolventa IT, tak vetsina absolventu VS ma nastupni plat cca 30 00o btto. :nevim:

jo, akorat u ucitelu je strop cca 40t po 32 letech praxe. Kolem roku 2010 se pomohlo zacinajicim ucitelum, z 15t jim to stouplo na 20t, casto z nadtarifu starych. V poslednich letech platy ucitelu stouply vyrazne. Ja v roce 2016 mela 26t, ted mam tarif 38t. Ale spousta lidi mimo praxi jde do skolstvi s vidinou medialniho obrazu 47t prumerneho platu. Pak jsou zklamani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10026
2.4.22 11:44
@matkabagristy píše:
jo, akorat u ucitelu je strop cca 40t po 32 letech praxe. Kolem roku 2010 se pomohlo zacinajicim ucitelum, z 15t jim to stouplo na 20t, casto z nadtarifu starych. V poslednich letech platy ucitelu stouply vyrazne. Ja v roce 2016 mela 26t, ted mam tarif 38t. Ale spousta lidi mimo praxi jde do skolstvi s vidinou medialniho obrazu 47t prumerneho platu. Pak jsou zklamani.

Tak o stropu jsem nemluvila, ja mluvila o nastupnim platu absolventa VS, ktery opravdu byva mezi cca 30 tisic hrubeho. Platovy strop je bohuzel soucasti statniho sektoru. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
2.4.22 11:47
@Anonymní píše:
Jde mi o to, že mě učitelství hodně láká, ale mám obavy co se financí týče.. A nevím, zda kvůli tomu radši nejít jiným směrem. Známí mě od toho odrazují.. Plánuji rodinu a výdaje přeci jenom nějaké budou…

No pokud je tvoje motivace plat, tak jdi jiným směrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66799
2.4.22 11:57
@Wani píše:
Tak o stropu jsem nemluvila, ja mluvila o nastupnim platu absolventa VS, ktery opravdu byva mezi cca 30 tisic hrubeho. Platovy strop je bohuzel soucasti statniho sektoru. :nevim:

Ano, stat se postaral o to, aby mladi ucitele nastupovali do skol, protoze nastupni plat je zhruba stejny jako v jinych profesich. To je dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat