Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Syn má spolužáka, který má matku učitelku. Tato učitelka je letos učí na několik předmětů.
Syn chodí s tím, že spolužák po testu tvrdí, jak to bylo jednoduché a bude mít jedničku. Často to tak i dopadne. Teď naposledy měl syn 4 a tento spolužák jedničku.
Vždycky jsem si myslela, že učitelky si nesmí učit svoje děti. Děje se to i u vás, že učitelka učí svoje dítě.
Uvažuju, že se na to půjdu zeptat do školy.
Upřesním, jedná se o čtvrtou třídu.
Kolegyně má několik dětí. Nešlo vždy, ať se jim ve škole pracovně vyhne. Taky některé učila. Ona je letitý profík. Dokáže oddělit mateřství a práci. Já bych to nedokázala, takže bych na to nepřistoupila. Maximálně jsem měla své děti ve družině. Ale to je jiná situace. Takže nedělat aféru zbytečnou.
No tak úplně vhodné to není, ale zakázané také ne. Nevím, proč řešíš spolužáka syna. Škola není závod. Každý je tam za sebe. Známky neslouží k porovnávání žáků mezi sebou.
A má jedničku i někdo jinej? Přece to dítě mlže být prostě jen chytré, ne? Za moji školní docházky se to smělo určitě, měli jsem ve třídě kluka od jedný učitelka.
@Anonymní píše:
Syn má spolužáka, který má matku učitelku. Tato učitelka je letos učí na několik předmětů.
Syn chodí s tím, že spolužák po testu tvrdí, jak to bylo jednoduché a bude mít jedničku. Často to tak i dopadne. Teď naposledy měl syn 4 a tento spolužák jedničku.
Vždycky jsem si myslela, že učitelky si nesmí učit svoje děti. Děje se to i u vás, že učitelka učí svoje dítě.
Zakázané to nebude…
Na Tvém místě bych raději řešila, proč Tvoje děcko dostává z testu čtyřky, to mi přijde důležitější… ![]()
Ano, smi se to. Nenapadlo te, ze ten spoluzak tu latku normalne ovlada a jednicky ma zaslouzene? Nemela bys spis resit sveho syna a to, ze mu to nejde a dostal ctyrku? Ucitelky si vetsinou nechteji ucit sve deti, ale nekdy se tomu nejde vyhnout.
@free333 píše:
Zakázané to nebude…Na Tvém místě bych raději řešila, proč Tvoje děcko dostává z testu čtyřky, to mi přijde důležitější…
No protože přece ta učitelka svému synovi nadržuje a na jejího je moc přísná.
Asi se to muže, učit vlastní dítě. Měla jsem tak spolužačku na ZŠ a spolužáka na gymplu. A že na ně ty matky byly sakra ostré.
@Anonymní píše:
Můj názor a zkušenosti jsou takové, že by to mělo být zakázáno nebo silně nedoporučeno nějakým etickým kodexem. Funguje to tak i ve zdravotnictví nebo v sociálních službách, jen ve školství si pořád může v tomto směru dělat kdo chce co chce. Zakázané to není
U mého příbuzného nesmí rodinní příslušníci pracovat na stejném oddělení.
V dětství si pamatuju případ, kdy učitelka učila ve třídě svoji poměrně slabou dceru z matematiky na druhém stupni. V ostatních předmětech měla trojky, ale z matematiky záhadně jedničku. Bohužel v menších školách je někdy jen jedna třída a zařídit to nijak nejde. V menších městech je jediná škola. Nemusela jí nadržovat, ale dokázala ji připravit tak, že měla dobré známky. Je logické, že ji připraví stejnými typy příkladů. Řešila to i třídní učitelka, bylo tam podezření, že ty příklady už doma viděla.
Měla ještě staršího syna, ale ten byl chytrý a dostal se na maloměstský gympl do sousedního městyse, ten byl tenkrát lehký(nebyly jednotné přijímačky) a sloužil jako odkladiště učitelských děcek na ZŠ, kam jsem chodila. Výše zmíněná holka na něj neměla.
„Teď naposledy měl syn 4 a tento spolužák jedničku.“
a až bude mít jedničku někdo jinej, tak si taky půjdeš pobrečet? Řešil bych proč má tvůj ve 4 té třídě čtyřky…
Byla to přepadová pisemka na živou a neživou přírodu.
Tedy učitelka tvrdila, že to dětem říkala, ale nebylo to na Bakalářích. Syn to doma neřekl.
Jak dopadly ostatní děti, nevím. Syn sedí s timto spolužákem.
Ještě dodám, že kolegyně děti jsou jedničkáři celou docházku na ZŠ, SŠ. Někteří jsou i v knize cti školy. Ale u nich se čte, čte, učí. Někteří jsou teď na vysoké. Na ZŠ je poslední. Neexistuje u nich televize. Nejčastěji je člověk potká v knihovně nebo v kostele. V knihovně sedí v rožku a čte si. Myslím toho nejmladšího. Až knihu přečetl, tak šel domů. To mohl být třetí třída. Když jsem si ho tam všimla prvně. Nemůže nikdo říct, že jim nadržovala. Jsou chytří, mají přehled. Neměla, kde jim nadržovat. U nich se dodržují zásady automaticky. Nevidím důvod, aby se něco zakazovalo. Snad má každý svou soudnost a rozum, ať si vyhodnotí, jestli může učit své dítě nebo nemůže.
Učit svoje dítě může a přijde mi i pochopitelné, že vlastní dítě v tomto předmětu více driluje, proto má zřejmě dobré výsledky. Ikdyby mu nadržovala, jak mu tím pomůže? Jakmile by dítě opustilo základku a nemělo maminku za zadkem, ani by si neškrtlo. A to snad každá učitelka/máma ví a svému dítěti by takovouto medvědí službu neudělala ![]()
@Anonymní píše:
Byla to přepadová pisemka na živou a neživou přírodu.
Tedy učitelka tvrdila, že to dětem říkala, ale nebylo to na Bakalářích. Syn to doma neřekl.
Jak dopadly ostatní děti, nevím. Syn sedí s timto spolužákem.
Tak tuhle látku by dite ve čtvrté třídě mohlo ovládat i bez učení, na lepší známku jak čtyřku.
Nicméně, deti učitelek patří mezi ty dobře prospivajici. Protoze se s nimi matky ucitelky prostě učí. Myslím že jsou celkově přísnější, oproti ostatním matkám. Však co by to bylo za učitelku, kdyby její decko chodilo se čtyřkami. Je to její vizitka.
Pamatuji si, když mi kamarádka vykládala, jakou sodu dostávala na základce jen kvůli tomu, že tam měla matku učitelku. Všichni ji podezřívali, že podvádí, protože měla hezké známky. Přitom ji ty konkrétní předměty bavily (zdědila to).
Prosimtě, neřeš to, jsem si naprosto jistá, že tomu klukovi křivdíš, a především se starej o své dítě.
@Anonymní píše:
Tak se tě zeptám jinak, kdyby měl tvůj syn z matematiky jedničku nebo dvojku řešila bys to? Spíš se zaměř na svýho syna aby ti nenosil čtverky. A můj názor je, že ty jedničky i kdyby zadání příkladů znal dopředu, mu moc štěstí nepřinesou, protože pokud mu jeho matka nadržuje tak mu pak ty znalosti budou chybět a v dalších ročníkách a s jinou učitelkou pohoří. Pokud jeho matka není úplně padlá na hlavu tak to jako učitelka musí vědět. Být tebou tak se nestarám, je to jejich věc.