Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
žampion píše:
o velikosti vesnic se tady nebudu přítnicmeně nic to nemění na tom, že učitelky si uhodit dítě prostě nemůžou dovolit a už vůbec ne ve školce
a basta
Přesně tak, to je jediná věc, co by se tu měla řešit - ne kdo je VIP rodič a koho má učitelka za příbuzného, bít děti nesmí a basta.
Ahoj, taky jsem původem z vesnice a chápu tvoje problémy. Postupovala bych takto. Za prvé - nejdříve bych si promluvila s učitelkou, nenápadně, jak se jako syn ve školce chová, zda je vše v pořádku, jestli nezlobí…Pak bych řekla, že se bojí chodit do školky a v šatně se klepe strachy (normálně bych si to vymyslela) a že snažíš se přijít na to proč. To už by učitelka měla být ve střehu. Pak bych jí řekla, že chceš vědět o každém problému, který bude se synem a že chceš, aby školka pro něho byla přínosem jako pro ostatní děti, že je na ni rozhodně zralý a potřebuje ji jako sůl. A takto bych se ptala KAŽDÝ DEN!!! To by v tom byl čert, aby to učitelce nedocvaklo, měla by dostat strach, že něco tušíš.
Pak bych tak týden čekala a sledovala, jestli se něco změní. Pokud ne, mluvila bych s učitelkou na rovinu, že víš, že ti kluka bijí a že to považuješ na profesní selhání a že si budeš na školku stěžovat u zřizovatele školky, tj. na obecním úřadě. Současně bych pohrozila ať se nepokoušejí syna ze školky vyhodit, nebo to poženeš výš a nahlásíš, že tě školka tímto způsobem chce šikanovat. Každý se dneska bojí o flek, i učitelky z MŠ!
Přeju pevné nervy, ale někdy se opravdu musíš autoritě postavit, když je to v zájmu dítěte.
Navzdory bití, se malý do školky těší. Má ji rád, protože jsou tam kluci kamarádi, a s mamkou doma je asi trochu nuda. Dneska dokonce sám mluvil se starostou a říkal mu: „Strýcu, a víš jak dostávám ve školce? Tak tak“ a ukázal pohlavek a facku. Potom jsem se ho ptala, jestli s tím půjde něco udělat, tak jenom pokrčil rameny a řekl, že on sám neví co s nimi (školkou) dělat. Prý je to stádo ježibab a jenom se ohání ministerstvem školství.
O V I P rodičích: škoda slov....., je to prostě stálý a nezměnitelný problém. I když my, jako oba podnikající, se snažíme nějaké sponzorské dary dávat (papíry, pastelky, dárky na ples), tak se stejně té elitě nevyrovnáme. A jak psal Jura, tak je rozdíl mezi V I P a elitou.
Anonymní píše:
Navzdory bití, se malý do školky těší. Má ji rád, protože jsou tam kluci kamarádi, a s mamkou doma je asi trochu nuda. Dneska dokonce sám mluvil se starostou a říkal mu: „Strýcu, a víš jak dostávám ve školce? Tak tak“ a ukázal pohlavek a facku. Potom jsem se ho ptala, jestli s tím půjde něco udělat, tak jenom pokrčil rameny a řekl, že on sám neví co s nimi (školkou) dělat. Prý je to stádo ježibab a jenom se ohání ministerstvem školství.
O V I P rodičích: škoda slov....., je to prostě stálý a nezměnitelný problém. I když my, jako oba podnikající, se snažíme nějaké sponzorské dary dávat (papíry, pastelky, dárky na ples), tak se stejně té elitě nevyrovnáme. A jak psal Jura, tak je rozdíl mezi V I P a elitou.
tak jako promin holka,ale ja z tebe fakt nemuzu..
tak tobe ucitelka mydli dite a ty jeste pises jak se tim chudak kluk chlubi???
to za chvili ty facky bude povazovat za naprosto normalni chovani
![]()
a ze se do skolky tesi???jasne, ma tam kamarady,ale taky je u nej vetsinu dne krava, ktera si svoji frustrovanost na nem vybiji..ja teda nechapu vas postoj, chapu ze bojovat s vetrnymi mlyny se asi neda,ale uz jen pro ten posit svuj, toho decka se sakra vzchop, prestan to resit tady a jdi si to vyrikat s danou ucitelkou, co ti syna napadla!
a ne s pupkatym starostou, kterymu je to stejne u zadku ![]()
ja tedy nevim co resis, vetsina maminek ti tu odpovedela, ze pokud by jim uca v mš na ditko sahla,tak by ji zprdly na tri doby a ty porad nemas v hlave jasno.
co tedy chces? bojis se toho, ze ti ho vylouci? fajn,ale v tom pripade nahravas dalsim kravam , ktere si budou svuj vztek vybijet na detech, pac si reknou, VZDYT S TIM STEJNE NIKDO NIC NEUDELAL? TEM RODICUM JE TO VLASTNE JEDNO.....nechapu tento postoj, opravdu ne…
Veveří píše:
Ahoj, taky jsem původem z vesnice a chápu tvoje problémy. Postupovala bych takto. Za prvé - nejdříve bych si promluvila s učitelkou, nenápadně, jak se jako syn ve školce chová, zda je vše v pořádku, jestli nezlobí…Pak bych řekla, že se bojí chodit do školky a v šatně se klepe strachy (normálně bych si to vymyslela) a že snažíš se přijít na to proč. To už by učitelka měla být ve střehu. Pak bych jí řekla, že chceš vědět o každém problému, který bude se synem a že chceš, aby školka pro něho byla přínosem jako pro ostatní děti, že je na ni rozhodně zralý a potřebuje ji jako sůl. A takto bych se ptala KAŽDÝ DEN!!! To by v tom byl čert, aby to učitelce nedocvaklo, měla by dostat strach, že něco tušíš.
Pak bych tak týden čekala a sledovala, jestli se něco změní. Pokud ne, mluvila bych s učitelkou na rovinu, že víš, že ti kluka bijí a že to považuješ na profesní selhání a že si budeš na školku stěžovat u zřizovatele školky, tj. na obecním úřadě. Současně bych pohrozila ať se nepokoušejí syna ze školky vyhodit, nebo to poženeš výš a nahlásíš, že tě školka tímto způsobem chce šikanovat. Každý se dneska bojí o flek, i učitelky z MŠ!
Přeju pevné nervy, ale někdy se opravdu musíš autoritě postavit, když je to v zájmu dítěte.
To je docela dobrý…
Já bych to dala na rovinu, ale tohle není špatný
Beruško, ce se změní tím, že zakladatelka sprdne učitelku? Obě budou na sebe chvíli ječet, potom její dítko odmítnou do školky brávat, důvod si každý den nějaký vymyslí, no a ve finále bude muset zakladatelka brávat kluka do práce. Mít ho tam každý den, to by jí asi pořádně lezlo na budku… ![]()
Jedině snad aplikovat vůči učitelkám postoj „v jednotě je síla“, pokud by mělo stejný problém víc rodičů. No a potom tlačit na starostu ohledně výměny učitelek, že hrubě porušují svoje pracovní povinnosti… To už by se dalo uhrát i na Zákoník práce.
Ale jak tak vidím tu situaci, tak podle mě má zakladatelka tak jedno procento šance na úspěch.
Tady by mohla pomoct jenom změna poměrů na té oné vesnici. Jenže z čeho ta změna poměrů vzejde???
Příspěvek upraven 24.05.11 v 23:28
Ještě doplnění - nachomýtl jsem se k případu, kdy v jedné školce na Znojemsku šikanovalo několik holčiček jednu, která byla přistěhovaná, byla fyzicky vyspělejší (měla větší sílu i obratnost), líp vyslovovala - prostě vybočovala z průměru. Učitelky „strkaly hlavu do písku“, no a maminka oné šikanované holčičky vletěla do školky a udělala dusno. Ve finále se proti ní sborově postavily maminky ostatních holčiček, že je křivě obviňuje - a ona musela dát svou dcerku do deset kilometrů vzdálené školky (rodina neměla auto). Dětská psycholožka se k tomu vyjádřila větou: „Napadené dítě bylo fyzicky vyspělejší a tudíž mělo možnost se útokům bránit“. Což bylo pro školku dostatečné alibi.
Po zveřejnění rozhovoru maminky s redaktorem regionálních novin (padla tam i zmínka o verdiktu psycholožky) se ozval PhDr. Novák, který kdysi spoluzakládal v časopise Mladý svět rubriku SALLY. Řekl bych, že je to dost zkušený psycholog. Dost kategoricky odsoudil jak učitelky ze školky, tak i onu psycholožku a nepřímo doporučil, aby si hledaly jiné profesní uplatnění. No a co myslíte, jaký je reálný stav v té školce dnes?
Jen tak pro připomenutí, v čem to vlastně žijeme…
S učitelkou jsem mluvila. A už jsem psala dřív, jak to dopadlo.
Malej se starostovi svěřil až po chvíli komunikace, ne, že by to na něj hned vybalil. A naštěstí náš starosta není starej pupkáč, ale 40-letej normální chlap.
Jenom jsem po dnešním rozhovoru s ním zjistila, že tudy cesta asi nevede.
Asi fakt nejsem ten tip, co to umí rozmáznout ve svůj prospěch. Tak jsem se rozhodla, že malýho do prázdnin odhlásím (ta hlavní učitelka už tam nebude), a pak to snad bude dobrý, a když ne, tak to budu muset asi řešit někde výš.
Malý zatím chodí jenom do oběda.
Jura007 píše:
Beruško, ce se změní tím, že zakladatelka sprdne učitelku? Obě budou na sebe chvíli ječet, potom její dítko odmítnou do školky brávat, důvod si každý den nějaký vymyslí, no a ve finále bude muset zakladatelka brávat kluka do práce. Mít ho tam každý den, to by jí asi pořádně lezlo na budku…
Jedině snad aplikovat vůči učitelkám postoj „v kednotě je síla“, pokud by mělo stejný problém víc rodičů. No a potom tlačit na starostu ohledně výměny učitelek, že hrubě porušují svoje pracovní povinnosti… To už by se dalo uhrát i na Zákoník práce.
Ale jak tak vidím tu situaci, tak podle mě má zakladatelka tak jedno procento šance na úspěch.
Tady by mohla pomoct jenom změna poměrů na té oné vesnici. Jenže z čeho ta změna poměrů vzejde???
proc by ji mely odmitat dite dale brat do mš???
ze sprdla ucitelku, ktera tohle totalne podelala??
vzdyt to je jak za krale klacka, ze se rezou maly deti,to abychom se za chvili bali branit nase deti?
ja tedy nevim, ale ja uz bych je servala za ty strikacky, ta facka uz by me jen dorazila.
nerikam, ze na sebe musi rvat, staci ji durazne rict z oci do oci, ze si nepreje aby ji mlatila dite, to snadu jde i bez hadek ne?
a protiuder ze by se krava urazila a vyhrozovala ze ji dite nevezme? ona snad ucitelka o necem takovym rozhoduje? nevsimla jsem si.
a myslim si, ze i VIP rodice by bemeli radost z toho, kdyby jim jejich deticky uca deti v mš rezala,tak by se teoreticky nemel kdo postavit proti ni…
krome te ucitelky, ktera to prepiskla
dikybohu ze bydlim ve meste ![]()
Juro, já teda ale furt nechápu, jaké navrhuješ řešení té zakladatelčiny situace?
Furt jenom píšeš, v jaké době žijeme, co jde a co nejde, ale co teda má podle tebe dělat?
Jura007 píše:
Ještě doplnění - nachomýtl jsem se k případu, kdy v jedné školce na Znojemsku šikanovalo několik holčiček jednu, která byla přistěhovaná, byla fyzicky vyspělejší (měla větší sílu i obratnost), líp vyslovovala - prostě vybočovala z průměru. Učitelky „strkaly hlavu do písku“, no a maminka oné šikanované holčičky vletěla do školky a udělala dusno. Ve finále se proti ní sborově postavily maminky ostatních holčiček, že je křivě obviňuje - a ona musela dát svou dcerku do deset kilometrů vzdálené školky (rodina neměla auto). Dětská psycholožka se k tomu vyjádřila větou: „Napadené dítě bylo fyzicky vyspělejší a tudíž mělo možnost se útokům bránit“. Což bylo pro školku dostatečné alibi.
Po zveřejnění rozhovoru maminky s redaktorem regionálních novin (padla tam i zmínka o verdiktu psycholožky) se ozval PhDr. Novák, který kdysi spoluzakládal v časopise Mladý svět rubriku SALLY. Řekl bych, že je to dost zkušený psycholog. Dost kategoricky odsoudil jak učitelky ze školky, tak i onu psycholožku a nepřímo doporučil, aby si hledaly jiné profesní uplatnění. No a co myslíte, jaký je reálný stav v té školce dnes?Jen tak pro připomenutí, v čem to vlastně žijeme…
mas pravdu, je to hnus ![]()
ovsem stejne si stojim za svym, ze i kdyz nespasim svet jak rikas, tak tim, ze to necham vysumet do prazdna, tim vlastne te situaci jen nahrava..
proste dal si ho tam jedubaba bude mlatit, vsichni se usmivaji,chce se mi z toho ![]()
Moje řešení by pro ni bylo nepoužitelné. Já bych se odtamtud odstěhoval. No ale pokud tam mají rozjetou živnost, tak nevím nevím…
Jura007 píše:
Moje řešení by pro ni bylo nepoužitelné. Já bych se odtamtud odstěhoval. No ale pokud tam mají rozjetou živnost, tak nevím nevím…
No jestli takto řešíš všecko, tak zřejmě celý život jenom utíkáš a stěhuješ se, ne? ![]()
No, kdybysme si nechali všechno líbit, to by se těmto lidem líbilo......
Já si taky myslím, že by se mělo bojovat.....Jinak co psa Jura, i co píše zakladatelka, je síla.....
Koukám, že jsem úplně blbá a naivní, když netuším, že se tohle může dít
A mimochodem, brácha mého kamaráda na takové vesnici provozuje hospodu a novinový stánek. A pokud se na některou místní drbnu jenom křivě podívá, tak se mu za pár týdnů o něco sníží tržba. Takže co k tomu dodat… ![]()