Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Agáta13 píše:
@terinka4444 podle mě to chcezdravý selský rozum a nepřehánět ani na jednu stranu. Jistit, aby se dítěti nestalo nic vážného, pomoct, když je fakt v koncích a nenápadně otužovat a povzbuzovat k amostatnosti a sebedůvěře. Nikdy člověk neví, kdy se to může hodit..
Poprvé by tam měl snad stát, a ne jí tam nechat samotnou. Kdyby ho viděla tak by se jí to třeba líbilo a potom by už chtěla sama, takhle z toho měla akorát trauma.
@Agáta13 Taky si myslím. Teda já děti nemám, ale když si vzpomenu na svoje dětství a na to, jak mamině naskakuje ještě teď husí kůže z mých dětských kousků, tak si myslím, že je hromada mamin, co by neměly tolik lpět na dětech. Jedna známá má syna, teď cca 9 let, a vidím, jak se o něj stará, nikde ho nenechá samotného, hrozně se o něj bojí. Nedávno mi vyprávěla, jak se zděsila, když uviděla syna vykloněného z okna, radši to ani manželovi neříkala. Asi bych se taky vylekala, ale hned z toho dělat kovbojku??? ![]()
@boball píše:
Jak ti závidím, ten náš vleze absolutně do všeho a všude co vidí. Naposledy taky tátoviutekl v obchodáku do hračkárny, je tam taková vysoká skalka pro větší děti a skluzavka dolů. Když tam doběhl už byl nahoře, a prodavačka naježená, že sletí jak cukrář.
to byl staršák, všechno musel vyzkoušet
jednou bylo mu asi tři roky
bydleli jsme na baráku a můj muž koupil takový ten traktůrek jak si chlapy na vesnici dřív vyráběli. No a opravil ho, byl zaparkovaný na dvorku. Já si stírám spodek baráku, a jako slyšela jsem takový brblání, ale nic mě nenapadlo a malej nějak přes sytič nebo přes co tím traktůrkem doskákal přes celý dvorek až na zahradu ![]()
Jednou zase, říkám běž si zaparkovat kolo, já ti ohřeju polévku. Dojdu do baráku, polévku do mikrovlny a jdu pro něj, on nikde
běžím k sousedům k tetě, chodil si tam povídat. Teta mi říká že tam není
tak zas letím domů, oběhnu kůlny, dvorek, zahrady u sousedů strejdovi traktory, byt tetě nahoře jsem proběhla u starý tety dole, jejich chlívy, sad no kluk nikde ![]()
Teď koukám na cestu tam jede stará 120, v životě jsem ji tam neviděla a jede pomalu a kouká k nám
no jasnej unašeč dětí. tak mě napadlo zavolat policajty že se mi ztratilo dítě, letím do krámu(jedinej telefon ve vesnici) doběhnu před krám a můj synek si nese dvoulitrovou colu, kterou si přehazuje na rukách ![]()
Vlítnu do krámu, co to jako je? no víš Klárko, on si sem přišel a že prý jsi mu řekla že si má dojít koupit pití, no nám se to zdálo divný, že jako přes půl vesnice si jde sám, ale my jsme mu řekli že zpátky nemá chodit po silnici ale že má jít přes louku. No hrozný
bylo mu asi 3.5 ![]()
Příspěvek upraven 02.02.14 v 15:52
Do těch vláčků po obchoďácích mohou i rodiče, pak tam měl jet s ní. Samotnou bych tam nedala ani starší holčičku. Potřeboval by asi ledovou sprchu, aby se vzpamatoval a ne ubližoval psychicky děcku!!!
@terinka4444 píše:
To my připomnělo tuhl ena lyžích, na svahu leží spadnutý chlapeček,3-4 roky, malinký byl, nemůže se zvednout, nešlo mu to, pláče, kus pod ním stojí tatínek a ječí na něj, ať přestane řvát a kouká se snažit zvednout, že chlapi neřvou. A tomu chlapečkovi to nešlo. Jsem tam dojel, zvedla ho, tatínek ječelna mě, že takhle bud epadavka, že jsem jak jeho manželka, že jsme všechny ženský blbý, co z nich jako vychováme, jen mamánky, co se bez maminky ani nezvednou na nohy. Tak jsem pomohla chlapečkovi, který se na mě s takovou vděčností zachráněného mláďátka koukal, schladila si žáhu na nějakém blbém sebestředném chlapovi, kterému můj výbuch zavřl ústa, jela dolů se spokojeným výrazem, že jsem jako šťastná žena, že mám doma normálního chlapa a né blba, abych to cestou nahoru povyprávěla mnaželovi na lanovce a dostala vynadáno, co se pletu do cizích lidí. Možná jsemneměla, to je na jinou diskuzi, chtěla jsem demonstrovat totální hlupotu chlapů potřebujících dělat z malinkých dětí tvrdé samostatné nemamánkovské bytosti.
Ježiš to je fakt hrozný
ty chlapi jsou fakt někdy na přesdržku.
A pak má dávat dospělej chlap najevo emoce, když mu jako malýmu neustále říkali - jsi chlap, nebreč apod. ![]()
Neudelal ani jeden z nas
mne to prijde uplne na hlavu tam nechat dite uplne samotny, jednak z pohledu ditete a druhak z pohledu bezpecnosti - ja bych se zvencla nechat samotny dite jezdit 10min po nakupaku v prazdnym vlacku
@kaminky píše:
Tomu dítěti je 2,5 roku, takže ne 8, ne 12, ne 18. Na osamostatňování má času dost. Ve 2,5 letech je to malé dítě, naprosto závislé na rodičích. Normální rodič přirozeně neopustí svoje dítě, v tomhle věku nesamostatné, nevyzrálé a bezbranné, celý svět vnímá jako cizí, nebezpečný a obrovský - takhle ho vnímá každé batole. Jak si to asi měla přeložit, když s ní ujel vlak neznámo kam? Musela být v šoku, panice, úplně zoufalá. Empatie a logika tvého muže je v tomto případě opravdu minimální, vůči dcerce je to bezcitné a nesmyslně tvrdé a kdyby se cokoliv stalo, a náhoda je blbec, tak vy jste ze zákona zodpovědní. Celá tahle jeho „výchovná“ akce byla úplně zbytečná a k ničemu a vedla jedině ke stresu dítěte a potažmo i vás dvou. Ať už do budoucna radši nevymýšlí všelijaké výchovné procedury, protože v tom dost plave. Ať dělá to, co opravdu umí a čemu rozumí.
souhlasím.
Akorát bych chtěla říct že jestli je to jinak normální táta, tak bych mu řekla své, ale zase bych to neřešila nějakou hádkou nebo nadávkama. Stalo se a pokud je to rozumný chlap tak uzná že to byla blbost a život jde dál.
V zadnem pripade, ani ja ani manzel. A to je nas syn, take 2,5 roku hodne samostatny, ale mela bych o nej strach. Toto manzel udelat, tak mu snad sbalim kufr.
@Petule030 píše:
@Agáta13 Taky si myslím. Teda já děti nemám, ale když si vzpomenu na svoje dětství a na to, jak mamině naskakuje ještě teď husí kůže z mých dětských kousků, tak si myslím, že je hromada mamin, co by neměly tolik lpět na dětech. Jedna známá má syna, teď cca 9 let, a vidím, jak se o něj stará, nikde ho nenechá samotného, hrozně se o něj bojí. Nedávno mi vyprávěla, jak se zděsila, když uviděla syna vykloněného z okna, radši to ani manželovi neříkala. Asi bych se taky vylekala, ale hned z toho dělat kovbojku???
no tak já myslím, že komentovat strach rodičů by bylo vhodné až budeš mít vlastní děti
protože ty představy co je správné a normální, a jak bych to nikdy nedělala a nebo naopak dělala se právě mění až s tím rodičovstvím ![]()
@K-Black píše:
to byl staršák, všechno musel vyzkoušetjednou bylo mu asi tři roky
bydleli jsme na baráku a můj muž koupil takový ten traktůrek jak si chlapy na vesnici dřív vyráběli. No a opravil ho, byl zaparkovaný na dvorku. Já si stírám spodek baráku, a jako slyšela jsem takový brblání, ale nic mě nenapadlo a malej nějak přes sytič nebo přes co tím traktůrkem doskákal přes celý dvorek až na zahradu
Jednou zase, říkám běž si zaparkovat kolo, já ti ohřeju polévku. Dojdu do baráku, polévku do mikrovlny a jdu pro něj, on nikdeběžím k sousedům k tetě, chodil si tam povídat. Teta mi říká že tam není
tak zas letím domů, oběhnu kůlny, dvorek, zahrady u sousedů strejdovi traktory, byt tetě nahoře jsem proběhla u starý tety dole, jejich chlívy, sad no kluk nikde
Teď koukám na cestu tam jede stará 120, v životě jsem ji tam neviděla a jede pomalu a kouká k námno jasnej unašeč dětí. tak mě napadlo zavolat policajty že se mi ztratilo dítě, letím do krámu(jedinej telefon ve vesnici) doběhnu před krám a můj synek si nese dvoulitrovou colu, kterou si přehazuje na rukách
Vlítnu do krámu, co to jako je? no víš Klárko, on si sem přišel a že prý jsi mu řekla že si má dojít koupit pití, no nám se to zdálo divný, že jako přes půl vesnice si jde sám, ale my jsme mu řekli že zpátky nemá chodit po silnici ale že má jít přes louku. No hroznýbylo mu asi 3.5
Příspěvek upraven 02.02.14 v 15:52
Tak tohle mne přesně čeká taky, s každým se hned kámoší, je mu úplně jedno, že nás nevidí. Musíme po něm jít jako policajti. Prostřední se mne držela jako veš, kdyby nás neviděla, plakala by. Nejstarší byla taky divoch, pořád někde šmejdila, ničeho se nebála, všechno musela vyzkoušet. Zbylo jí to je to dobrodruh i v dospělosti.
@Petule030 píše:no ono nelpet na detech je vazne tezke
@Agáta13 Taky si myslím. Teda já děti nemám, ale když si vzpomenu na svoje dětství a na to, jak mamině naskakuje ještě teď husí kůže z mých dětských kousků, tak si myslím, že je hromada mamin, co by neměly tolik lpět na dětech. Jedna známá má syna, teď cca 9 let, a vidím, jak se o něj stará, nikde ho nenechá samotného, hrozně se o něj bojí. Nedávno mi vyprávěla, jak se zděsila, když uviděla syna vykloněného z okna, radši to ani manželovi neříkala. Asi bych se taky vylekala, ale hned z toho dělat kovbojku???
@K-Black píše:
souhlasím.Akorát bych chtěla říct že jestli je to jinak normální táta, tak bych mu řekla své, ale zase bych to neřešila nějakou hádkou nebo nadávkama. Stalo se a pokud je to rozumný chlap tak uzná že to byla blbost a život jde dál.
kdyby uznal, zakladatelka by to neřešila. Kdyby řekl, aha, to mě nenapadlo, příště na to půjdu jinak, bylo by to v klidu. Podle toho, co píše zakladatelka, to vypadá, že si stojí za tím, že konal správně, a místo osamostatnění docílil toho, že se holčička bude víc bát.
V Letňanech jezdí tento vláček a syn tam před vánocemi jel sám a my čekali na nástupišti
. Jel v celém vláčku úplně sám, jenom on a řidič. Ale on něm vím, že se nebojí a zná to a jel už několikrát předtím i se starší ségrou a pokaždé jsme s manželem čekali na nástupišti. Rozhodně se zakladatelčin manžel neměl takto zachovat pokud mají citlivější holčičku. Ale na druhou stranu přemýšlím, zda zakladatelku tu dceřinu citlivost nevědomky nepodporuje ještě víc svým jednáním.
@K-Black píše:
no tak já myslím, že komentovat strach rodičů by bylo vhodné až budeš mít vlastní dětiprotože ty představy co je správné a normální, a jak bych to nikdy nedělala a nebo naopak dělala se právě mění až s tím rodičovstvím
presne
Ja byla nejlepsi rodic, nez jsem mela deti ![]()