Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nadus píše:
to vazne bys bez dozoru nechala v obchodaku 4letou holcicku? jses normalni??? staci jeden uchyl a mas po holcicke… nechapu to jako ze das na pocity a rozumy 4 leteho ditete co se tyce jeho bezpecnosti??? supr… dalsi adept na clanek v novinach nebo v tv STALA SE TRAGEDIE.. a pak takove lidi maji vsichni litovat…
Ttohle už je trochu divný.
![]()
V tom vláčku běžně čtyřleté děti samy jezdí. Jako představa, že úchyl naskakuje do vláčku v obchoďáku a za jízdy z něj vleče čtyřleté dítě před všemi nakupujícími a ochranou, která má všude kamery…
![]()
Přítel přestřelil, to je jasné. Jenže zakladatelka na něj teď děsně tlačí „Přiznej, žes udělal chybu!“, což on prostě nepřizná, i kdyby si to uvědomoval.
já bych mu prostě v klidu řekla, že někdy není úplně snadné odhadnout, na co je dítě už zralé a že v tomhle případě ještě zralé nebylo. Tečka. A asi bych na něj víc dohlížela, aby ji příště neposadil třeba na poníka.
A rozhodně bych dceru dál nestresovala připomínáním „vzpomínáš, jak tě táta nechal ve vláčku, to byla ale hrůůůza“
Dávat mu číst tuhle diskluzi je zbytečné, on zas může přijít s historkami, jak ferdova malá v tohle věku chodila otci pro pivo.
@bestkamzik píše:
Kdyby aspon šel u vláčku a malá ho viděla…
Podle mě mu vůbec nedochází, jak takové věci dvlouleťák prožívá. K „opuštění“ by mělo dojít jednom ze závažných důvodu a když to nejde jinak (lékařský zákrok). Onj se svými znalostmi a inteligencí ví, že „vláček se vrátí“, že jde o atrakci, takže si myslí, že žena je hysterka a dcera je po ní ![]()
No jo no, chlapi. ale na druhou stranu ho tim zase moc netrap, řekni mu že udělal chybu (což asi už sám pochopil) a že vzhledem k tomu že máte citlivější holčičku je s ní potřeba jednat opatrněji než s otrkanějšíma dětma. Navíc dítě z traumatu může začít třeba šišlat, ráčkovat nebo dokonce přestat mluvit i když to je ojedinělý. Ale zase mu to nevyčítej moc dlouho, zbytečně se kvůli tomu budete hádat. Ono to chlapi viděj jinak všecko a my se akorát potom rozčilujeme a strachujeme a jim to stejnak nedojde jak se cítíme. A malá když třeba teď jdeme kolem toho vláčku reaguje na to nějak negativně?
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonimity. děkuji
Měla bych na vás maminky dotaz. S přítelem se neshodneme na výchově dítěte. Já jsem hodně citlivá, on absolutně bezcitnej a neumí se vcítit do duše dítěte.
Byli jsme v jednom obchodním době a v době mého nákupu, přítel hlídal naše dítě. holčička. 2 a půl roku, citlivá dušička, kterou hodně věcí rozhodí, již od miminka. Když jsem přišla po nákupu k nim, tak malá moc plakala. Dozvěděla jsem se, že v době mojí nepřítomnosti, ji přítel posadil na vláček do vagónu, kde nebyly žádné děti ani maminky, vágónky byly prázdné..A vláček cca na 8 minut odjel pryč. V rámci „osamostatňování“ ji tam nechal samotnou a malá celých 8 minut byla sama a bez dozoru. Jelikož na vláček nebylo vidět. Ani malá ho neviděla. Samozřejmě po příjezdu se rozplakala, plakala i ve vláčku a 3 dny o tom mluvila a byla smutná a vyšokovaná, že táta odešel a že tam nebyl, že ho hledala, že tam byla sama atd.
Proto se vás maminky ptám? připadá vám toho chování k takto malému dítěti normální? já bych to nikdy neudělala, ani by mě to nikdy nenapadlo. Udělali byste to vy-váš manžel?
Nejde jen o šok co malá zažila, ale i bezpečnost, nechat tak malé dítě bez dozoru? děkuji vám.
všechny reakce mu dám přečíst, protože mě přijde, že není v pořádku s hlavou a jemu zase naopak já. děkuji
Manžel by to neudělal, za prvé sám by ji nikde nenechal a za druhé si je vědom, že by schytal okamžitě držkovou né-li přes ![]()
Nenechala bych ji samotnou a manžel taky ne, pokud preci jen ano, vysvětlil by ji, ze půjde vedle vláčku apod. Kdyby ji nechal jet samotnou, tak by me museli držet kolemjdoucí, abych ho nezabila!! ![]()
Boji se o nás dost a tohle by me zklamalo. ![]()
Zatím jsem neměla odvahu mu to dát přečíst, ale chystám se na to. pak napíšu ![]()
děkuju všem za názory.
@Bábrdl píše:
Ttohle už je trochu divný.V tom vláčku běžně čtyřleté děti samy jezdí. Jako představa, že úchyl naskakuje do vláčku v obchoďáku a za jízdy z něj vleče čtyřleté dítě před všemi nakupujícími a ochranou, která má všude kamery…
![]()
![]()
@K-Black píše:
Není to v pořádku, malá je ještě drobek a je přirozené že se bála, když tatínka neviděla.Normálně ho nadroguj, odvez ho se zavázanýma očima někam do lesa, bez mobilu a odjeď pryč. Jo a svaž mu za záda ruce, aby to měl stížené, malá taky z vláčku nemohla vystoupit, tak ať jsou vyrovnané podmínky
Joooo asi tak
,nasemu tatinkovi jednou deti,(teda podstatne starsi nez dcerka zakladatelky) utekly z hernicky, muz sedel a hlidal, jenze ne všude na ne bylo videt, pak se nakou dobu neukazaly, tak je sel hledat, no co delali nevim, jen mi hlasily ze je hledala i pani uklízečka
, no mely zážitek opice moje
, ja poprvé utekla ve skolce, sla jsem na hribecky
do lesa a privedli me pani policajti, no pamatuju si ze pani učitelka ve skolce nemela radost z hribecku co jsem ji prinesla
a odpověď na otázku, nenudelaly, ani jeden, proc???
![]()
Nechat někde dítko tak malé samotné? já to zažila když mi moje starší dcéra utekla za zády sama na tancování vždycky čekala pod schody já seběhla za ní ejhle jednou telefonát nejdelších 5min mého života potvůrka si to namířila rounou na tanečky cestou jsem přemýšlela co jí řeknu že dostane na
nakonec jsme tam seděly obě a brečely, že to dobře dopadlo pak mi řekla, že chtěla bít dospělá. ![]()