Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já bych se pokusila nastavit pravidla po dobrém - ne rovnou odjíždět nebo házet věci zpět do pokoje. Nevím, jestli jsi to už zkusila - sednout si ve třech, probrat situaci, vyslechnout se navzájem, v klidu. Mít už připravený nějaký návrh pravidel, co kdo bude zajišťovat. Pokud jsi to zkusila a nikam to nevedlo, tak souhlasím, zkusit některou z tvrdších cest.
Mám doma plnoletou a bojuju s ní taky
Mama hotel je prostě pohodlný, takže pevná pravidla. Musím tlačit, pořád. Připomínat. Umí vesměs všechno, uklidit, uvařit, upéct, vyprat, vyžehlit… akorát ví, že nemusí. Takže musím pořád připomínat a vyžadovat. A taky mě to už strašně nebaví a doufám, že až bude bydlet samostatně, tak ty věci docvaknou ![]()
Mě to tedy normální nepřijde, ještě si pamatuju, že jsem zhruba od 18.let víceméně doma žehlila jen já, a když mamka, tak moje prádlo nechala bokem at se postarám sama. Je přece normální, že děti si po sobě uklízejí a pomáhají v domácnosti. U dospělých dětí by to měla být naprostá samozřejmost. Když jsem bydlela u přítele pohromadě s jeho rodiči, tak jsem jim sice nežehlila, ale oni mě taky ne.
Zkus si se slečnou promluvit po dobrém, když to nezabere, tak bych jí ten bordel fakt naházela do pokoje. Třeba vyprané prádlo bych jí dala do koše a ten jí vrazila do pokoje se vzkazem, kde najde žehličku. Po večeři bych jí poprosila, at umeje nádobí a přibere i svoje skleničky…prostě se zapojit. V opačném případě at si vaří sama.
S tím ať si vaří sama nevím, jak mám provést. Já vařím hlavně pro manžela, ona má obědy v práci, a když je uvařeno tak se hlavně neptá, jestli si může vzít, prostě přijde z venku, naloží si uvařené jídlo nebo si něco vezme z ledničky a zmizí v pokoji. My jsme s manželem v obýváku nebo už v ložnici, takže většinou co si vezme poznám až ze špinavého nádobí nebo podle toho, co chybí v ledničce. Včera jsem mluvila s manželem a vidím to beznadějně. Jeho argumenty na všechno jsou buď že to je dítě a všude jinde je to stejné, nebo že ať vydržím, že tam nebude napořád a další oblíbený je, že buďme rádi, že nefetuje a nekrade, že to co s ní řešíme jsou jen malé starosti. Někdy si fakt připadám, že mi vůbec nerozumí a nechápe mě.
@Anonymní píše:
S tím ať si vaří sama nevím, jak mám provést. Já vařím hlavně pro manžela, ona má obědy v práci, a když je uvařeno tak se hlavně neptá, jestli si může vzít, prostě přijde z venku, naloží si uvařené jídlo nebo si něco vezme z ledničky a zmizí v pokoji. My jsme s manželem v obýváku nebo už v ložnici, takže většinou co si vezme poznám až ze špinavého nádobí nebo podle toho, co chybí v ledničce. Včera jsem mluvila s manželem a vidím to beznadějně. Jeho argumenty na všechno jsou buď že to je dítě a všude jinde je to stejné, nebo že ať vydržím, že tam nebude napořád a další oblíbený je, že buďme rádi, že nefetuje a nekrade, že to co s ní řešíme jsou jen malé starosti. Někdy si fakt připadám, že mi vůbec nerozumí a nechápe mě.
Skvělý. I on si uvědomuje, že tam nebude napořád. Takže teď jdi za dcerou a zeptej se jí, kdy se hodlá odstěhovat. Že chápeš, že dospělou holku to s váma musí otravovat. Takže jí klidně se vším pomůžeš. Se shánením bytu a tak.
@Anonymní píše:
A co říct manželovi, ať teda vše dělá za ní on?
@pikola píše:
A co říct manželovi, ať teda vše dělá za ní on?
To je právě ten problém, že když mu to řeknu, tak on to fakt za ní udělá, jen aby měl klid
Jenže to není řešení, zase z toho ona vyvázne a nebude dělat nadále nic.
@Čičorečka píše:
Skvělý. I on si uvědomuje, že tam nebude napořád. Takže teď jdi za dcerou a zeptej se jí, kdy se hodlá odstěhovat. Že chápeš, že dospělou holku to s váma musí otravovat. Takže jí klidně se vším pomůžeš. Se shánením bytu a tak.
Včera říkal, že si s ní promluví, jak to vidí dále a kdy plánuje se osamostatnit, tak uvidíme. Já s ní toto řešit nemůžu a ani nechci, protože stačilo by, abych to nadhodila, a už bych byla za tu, co jí chce vyštvat ![]()
@Anonymní píše:
Včera říkal, že si s ní promluví, jak to vidí dále a kdy plánuje se osamostatnit, tak uvidíme. Já s ní toto řešit nemůžu a ani nechci, protože stačilo by, abych to nadhodila, a už bych byla za tu, co jí chce vyštvat
Tak ať to on dělá, tobě se uleví a jeho to dlouho bavit nebude. Proč ty by jsi jako manželka měla posluhovat jeho dospělé dceři
@Anonymní píše:
Včera říkal, že si s ní promluví, jak to vidí dále a kdy plánuje se osamostatnit, tak uvidíme. Já s ní toto řešit nemůžu a ani nechci, protože stačilo by, abych to nadhodila, a už bych byla za tu, co jí chce vyštvat
Tobě ale přece může být jedno, jestli to udělá on nebo ona. Ty za její výchovu nejsi zodpovědná. Postav se stranou a oni dva ať si to vyřídí mezi sebou. Není dobrý dělat prostředníka nebo jakýsi nárazník mezi nima, to se ti vymstí.
@Čičorečka píše:
To je zanedbaná výchova minimálně deset let zpátky.
No před deseti lety,když byla dcera malá, měl manžel/otec největší starost, jak mrouskat s novou partnerkou. Karma je zdarma ![]()
Ona chodí na vejsku? Tak každý den doma není.. nebo do práce, tak se třeba brzo odstěhuje. Prádlo a špinavé talíře, bych ji nosila na zem do jejího pokoje. Jestli bude žalovat, tatínek umí zapnout myčku a pračku. Udělá nějaký naschvál typu pocurany záchod? Tatínek uklízí… Tímto způsobem bych chlapa „prosila o zapojení“, vytírat, Luxovat to bys dělala stejně, to po něm nechtěj.
@Bubla_Bučková píše:
@ČičorečkaNo před deseti lety,když byla dcera malá, měl manžel/otec největší starost, jak mrouskat s novou partnerkou. Karma je zdarma
Prosím tě když nevíš, tak nepiš takové věci. Vůbec nevíš důvody jejich rozchodu ani další podrobnosti. Na mého manžela, jak se zachoval, nemůžu říct křivého slova a pokud jak píšeš je karma zdarma, tak by se měl mít až do smrti královsky. Ale trochu bych pochybovala o tvé karmě, protože s tak negativními názory nebude úplně v pořádku. Ale to už je tvůj boj
Taky jsem bydlela v tom věku doma a mamka dělala vše za mě. Ale špinavé oblečení jsem házela do koše na prádlo, to zase jo. Zbytek mi byl nějak jedno, já bych to klidně udělala, ale mamka vždycky chtěla poklízet, když se mi to nehodilo, a pak mě akorát otrávila, že jsem na to zapomněla a neudělala to. Mně ten bordel nevadil. Žehlení nechápu doteď, přijde mi to zbytečný.
Předpokládám, že manželovi bude 40 a více, tobě asi méně, když se na dítě teprve chystáte…nemůže být problém i v tom, že tě nebere jako autoritu a ona je tam vlastně doma u táty?
@Malaga píše:
Předpokládám, že manželovi bude 40 a více, tobě asi méně, když se na dítě teprve chystáte…nemůže být problém i v tom, že tě nebere jako autoritu a ona je tam vlastně doma u táty?
To máš pravdu, s tím věkem. Ale mě už se ta čtyřicítka taky neúprosně blíží
. A jako autoritu mě určitě nebere, nebere tak totiž nikoho, je v tom období, kdy ona ví vše nejlépe, vše dělá nejlépe a snědla všechnu moudrost světa. My už podle ní ničemu nerozumíme ![]()
Jak dcera reaguje, když bys jí požádala ať třeba umyje nádobí?