Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím Vás, zejména znalkyně a milovnice literatury.
Do zítra mám napsat nějakou práci, obsáhlejší, na téma mystika a kouzla v literatuře.
Chtěla bych se Vás zeptat - na co se mám zaměřit? Nějaké nápady?
Udělala bych to napříč literární historií… Období, charakteristika a nějaká díla s těmito motivy.
Napadá Vás nějaké období, na které se konkrétně zaměřit? Nějací autoři?
Mám ráda literaturu, ale tato témata jdou mimo mě… Hledala bych je osobně ve středověké literatuře, v romantismu a v moderních směrech.
Děkuji moc za radu.
@Serpentini píše:
Shakespeare - Macbeth.
Děkuji Vám za návrh. A legendy o světcích by tam také mohly patřit? Mě napadlo…?
Prvni co me napadlo pri kouzlech tak je serie Cas carodenic od Deborah Harkness.. je to serie tri knizek a jedna z knizek se odehrava v minulosti v dobe Alzbety I. jsou tam jak kouzla tak mysticke symboly (uroboros, strom zivota a dalsi) a celkove je to super serie
jen teda na precteni behem jednoho dne to neni no.
Hezké tema, akorát do zítra to budeš mít co dělat
já bych začla třeba v tom středověku, co tam zapojit třeba artusovske legendy? Z nejnovějších bych nezapomněla třeba na Harryho Pottera, to je taková současná představa kouzelne literatury, ale celkově to je dost široké téma na to, aby se zpracovalo za odpoledne ![]()
Sapkowski přímo psal třeba o Artušovském mýtu…
No, záměr je hezký, obsah práce navržen taky pěkně, ale do zítra?? ![]()
Do zítra? Trochu nereálne ne? Do té doby nestihneš ani načíst krátké sumáře na internetu, natož samotné knížky, což je podle mě potřeba na to abys mohla popsat o tom jak je tam toto téma přesně uchopeno.
Navíc jsem nepochopil - má to být magie a tajemno v rámci „reálného světa“ a nebo to může být naprosto jakákoliv fantasy?
Pokud to první, co třeba: Voynitchův rukopis, Satanská bible,…
Pokud to druhé, tak to tu můžeme být do zítřka a psát jen autory…
Spolužák mě požádal o pomoc. Chci mu pomoct napsat seminárku.
Čistej nevděk ty dnešní děcka… Taková zábavná témata jim učitelé dávají, to by se psalo jedna báseň. A oni to nechají na poslední večer, kdy mají šanci tak maximálně postahovat obsahy z netu. Neumím si představit, jak by do toho stihl někdo vložit jakýkoliv rozbor nebo hodnocení, srovnání, vlastně jakoukoliv vlastní invenci… Když si vzpomenu kolik večerů jsem se s*ala s referátem o obsahu díla Bulata Okudžavy…
Zemeplocha od pratchetta, jen popsání světa a podstaty jeho fungování je na půl seminarky:)
@divine woman píše:
Paolini - Eragon, Eldest, Brisingr, Inheritance
Pokud je jí 15, tak jo. Jinak tohle za mě byla slabší Fantasy. Ale je pravda, že jsem musel zpětně změnit názor na některé knížky, když jsem si je vzal do ruky třeba pávě po těch 15 letech a četl je znova.