Poradna duly
Jana Čurdová
Pastelko,také bych asi radši šla,u nás je to třeba od 35.let povinné…
Přeci jen je to riziko větší u těch třicátníků..
,ale náhodou Tě obdivuji,taky budu chtít jedno mimco jeste pred čtyřicítkou,myslím,že je to fajn..
Ode mě šli už dvě příbuzný na Amnio kvůli věku-oboum bylo 35 a obě říkali,že je to taková rychlocka,že se s Tebou vůbec nes… ,takže to vlastně ani nic není..
A pohlaví neřekli??
Ahoj,
Pastelko, mě bude už v říjnu 36 let a nešla jsem screeningové testy právě proto, že bych na AMC v žádném případě nešla. Dr. mě to taky nejdřív řekla stylem, jako by to byla samozřejmost, jako by to bylo povinné, ale povinné to přitom nikde v ČR NENÍ ! Potom co jsem to ale odmítla, to respektovala. Řekla: ‚pomalu si začínáme zvykat, že si pacienti dělaj co chtěj a že nereflektují na naše doporučení‘…S tím jsem byla spokojená, protože o tom je trochu demokracie, že máme právo svobodné volby, ne? Podle mě by si na to dr. měli zvykat spíš rychle než pomalu. Po amniu je riziko kolem 1% potratu, a to mě úplně stačí vědět. Vadí mi hodně, že se to podává dost jednostranně, přitom je to celkově dost složitý etický problém.
Našla jsem na toto téma výborně a objektivně napsanou studii:
http://www.feminismus.cz/…creening.pdf
A tady jsou i argumenty z druhého břehu:
http://prolife.cz/?…
Pastelko : Fajn, že TT vyšly negativně. Nechápu, proč máš na rzozmyšlenou jen pár dní? Vždyť amnio se dělá i později… i když pravda je, že čím dříve jsou výsledky, tím lépe. Hlavně si musíš ujasnit, co by jsi dělala v případě špatných výsledků. Já se přiznám, že postižené dítě bych si nenechala, kdybych to věděla. U žen nad 35 se dělá protože, že tam jsou statisticky vyšší rizika, než třeba u 20-leté holčiny.
Ahojky holčiny.
Tak se opět hlásím.Včera večer jsme přijeli z Chorvatska.Měli jsme se krásně. Bylo vedro. Nikolka byla nadšená z moře a byla tam každou chvilku.
Já a mimi jsme vše zvládly v poho.Doma mám teď spoustu práce-prádlo a tak.
Jinak všem gratuluji k dobrým výsledkům. Já budu v po volat dr. V průběhu dovči jsem dostala od něj zprávu, že mám nález v moči.
Tak jsem nervozní a nemůžu se dočkat pondělí. Také čekám na výsledky tripl testů. Snad budou v poho.
Tak se mějte moc prima. Zase se ozvu.
Ahojky holky, zdravím vás z únoru 2008, nedalo mi to a musela jsem k vám nahlídnout,jak se vám daří. Úplně člověk vzpomíná jako by to bylo včera, když chodil s bříškem v 18tt.. přeju vám všechny kontroly ať dopadnou dobře - vím jak jsem sama byla vždy nervózní jestli je vše ok, a miminkům ať se u vás daří!
Ahojky.
Je to taková choulostivá diskuze o tom amniu,ale Rebi,Ty by jsi si nechala postižené miminko?Pokud ano,také bych nešla,ale já vím,že bych takové děcko nechtěla,i když je to hrozné hnusný,ale stejně by většinu času trávilo po doktorech a jedné paní (holčině v mém věku a stalo se to až při porodu)z našeho okolí se to bophužel přihodilo,má stejně starou holčičku jako my a je hodně postižená a je to hrozné.
Z toho důvodu bych určitě šla, riziko potratu u tohoto zákroku je nižší než riziko,že miminko v tomto věku postižené bude..tím spíš,když nemáš žádné testy.
Pastelka už má dva krát potvrzené zdravé miminko,proto je to spíše na zamyšlenou,ale když nemáš v ruce žádný podklad…
Je to opravdu každého věc,ale nic takového bych neriskovala,nechtěla bych zkazit tomu človíčkovi celý život.
Ahoj ![]()
tak hlásíme první kopanečky od ná
.Zítra budu mít výsledky z tripple testů a jsem z toho nervozni jako blázen tak nám držte palečky
.
MIRKO-taky se toho bojím,až přijde vysvětlování proč to nemůžeš a tak dále,ona totiž ty „normální“ jídla zná,takže tady jsme někde jinde
..
A jak u vás pořád špatný období?
ADELO-gratuluju ke KO
.
DAISY,ADEL-hlásím se taky do klubu malinkých
,ale z vás dvou jsem největší 157 cm a taky je na mě každý kilo znát a navíc mi ještě něco zustalo po Charlottce.
DITO-úplně souhlasím taky si někdy řikám,že bych potřebovala na pár dní od Charlotte voraz,ale už po pár hodinách se mi stýská
.
SAMMY-super tabulky
.O tý kočárkový jsem ani nevěděla
..
DAISY-gratuluju k holčičce
.Jak píše Lenousek taky se mi úplně vybavilo když jsme se dozvěděli,že čekáme Charlottku
.
PASTELKO-gratuluju ke KO
..Co se týče amnio tak je to hodně rozpolcený..Já bych se asi taky nedokázala postarat o postižený miminko,takže když už by něco bylo tak to vědět..Ale u tebe zase když ti vyšly negativní TT tak nevím..
..Snad se rozhodneš správně!
CHOCHOLKO-vítej zpět super,že jste si to užily
.
Ostatní zdravím hezkou neděli!
Kammi : Tak u nás pořád špatné období
Dostat do něj jídlo je kumšt, včera po dlouhé době snědl oběd (br. kaši s jablečným pyré) jinak celý den bída, dneska snědl trochu přesnídávky. PKU odmítá stále, řve už jen když vidí flašku, takže dneska zkusím PKU namíchat do džusu a uvidíme.
U nás bude problém, že malý bude chtít ochutnávat, když to jí i ostatní. Hrozím se školy, tam ho už nebudu mít pod dohledem a nebudu vědět, jestli snědl něco „závadného“. Nejhorší je, že to nepoznám když něco sní, až po odběrech a ty děláme zatím 1× za měsíc, ale později se dělají 1× za 3 měsíce. Jsem zvědavá, jaké budou výsledky teď, když skoro nejí a PKU odmítá. Příští týden budeme dělat odběry (už teď při té představě mi je blbě, co jsem těhu, tak mě to více bere), tak uvidíme.
Co u vás, je to s papáním lepší?
Na TT držím palečky, určitě bude vše O.K: ![]()
Rebi : I v případě, že by jsi si nechala postižené dítě, tak si myslím, že je lepší vědět, na čem jsi. Budeš mít čas se s tím vyrovnat, pozjišťovat možnosti a info.
Mirko,úplně přesně vím co tím myslíš,taky se děsím toho co bude až ji nebudu mít pod kontrolou..Jediný co nám zbývá je věřit,že budou spolehlivý a zodpovědný a pochopí,že jim ty určitý věci škodi.. ![]()
A co přesně všechno Teo nemůže??
U nás je to taky nic moc sice je spoustu možností co vařit,ale ona furt chce třeba jen obyčejný rohlík a ten ničím neoblbnu
..Protože bezlepkový pečivo ji nechutná..Abysme ji moc neprovokovali tak jsem já i Joe začali jíst víc bezlepkový jídlo..Někdy se rozdíl nepozná a někdy je to zase pěknej hnus ![]()
Pěkný večer pupíci.
Jen v rychlosti zdravím, Kammi, gratuluju ke kopanečkům a TT určitě dobře dopadnou a já lezu do postele.
Z té zimy na mě asi něco vlezlo, tak mi není 2× nejlíp.
Mějte se , pa
Kammi : No, Teo může s námi prakticky jíst ovoce a zeleninu v omezeném množtví. Může i pár věcí, které se dají běžně koupit, ale to bych spočítala na prstech. Jinak má samé speciální potraviny, co prodávají jen v Praze (šíleně předražené). Co jde objednávám z Rakouska či Německa, je tam mnohem větší výběr a ceny nesrovnatelné. I s pekelným poštovným se to vyplatí, ale musím kupovat ve velkém.
U nás je ten problém, že my s ním dietu držet nemůžeme, jelikož má z jídelníčku eliminované bílkoviny (proto jí PKU, ve kterém jsou bílkoviny již rozštěpené a odstraněn fenylalanin, který on nesmí), což „normální“ člověk nemůže.
Dobré ráno.
Miruš, jak to tak píšeš, tak to je síla. Nevěděla jsem, že u nás pořádně potraviny pro Tea sehnat nejdou
. Obdivuju Tě, že to tak zvládáš.
Jak jste prožily víkend?
Krásné dobré ránko děvčátka ![]()
Rébi, hrozně moc děkuji za odkazy, udělala jsem si v hlavě trochu víc jasno
Myslela jsem na to celý víkend. Manžel je zá:,–(ně proti odběru, bojí se potratu, protože předchozí těhotenství nám nedopadlo dobře. ![]()
Riziko DS je u mě kvůli věku 1:300, riziko potratu 1:100 ![]()
Asi jsem se už rozhodla ![]()
Všem pupíkům přeji krásný den!!! ![]()
Pastelko : Ten DS by poznali už na tom screeningu v 1. trimetru. A vzhledem k věku to riziko není tak velké, bývají mnohem horší výsledky a DS se nepotvrdí
Já bych věřila tomu screeningu. Taky to mělo být poznat na tom velkém UTZ.
Sammmy : Bohužel nám nic jiného nezbývá, než to zvládat. Aspoň existuje řešení, né vždycky to tak bylo a děti končily těžce postižené v ústavech a umíraly velmi brzy.