Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, chci toto téma založit jako obecnou diskuzi, ale začnu „konkrténím“ příkladem. Setkala jsem se s podezřením, že rodiče uplatily školu, aby jejich děti chodily společně do třídy a k paní učitelce, která jim byla sympatická (otevíralo se více prvních tříd). Opravdu si myslíte, že je toto možné?
Opravdu jsou úplatky všude kolem nás? Ne, že bych se nikdy s žádným nesetkala. Já sama teda nikdy žádný nedala ani nenabídla. Asi jsem v tomto naivní
, ale vrtá mi to hlavou a jsem z toho znechucená.
Děkuji předem za příspěvky.
Věřím, že to jde, jenom se tomu neříká úplatek, ale sponzorský dar
![]()
@Aries6 Tak zrovna treba toto se da domluvit po dohode s reditelem i bez uplatku, ne? Kdyz se to resi dostatecne dopredu, tak staci slusne vyjadrene prani.
@Aries6 zajímavé, v naší škole tohle šlo i bez úplatku, dokonce se nás na první schůzce rodičů ptali, jestli chce naše dítě být s nějakým kamarádem nebo kamarádkou ve třídě…
A věřím, že pokud bych na začátku chtěla, aby dcera byla u jiné paní učitelky, asi by mi vyšli vstříc…
Pokud rodiče dali škole nějakou finanční částku, tak je to sponzorský dar… ![]()
@Petrolka
tak ono těch pojmenování by se našlo dost ![]()
@Cuddy No to jo, ale kdosi jiný se o to snažil a neprošlo to a v tomto případě to šlo. Ale já neříkám, že to tak bylo, je to fakt jen domněnka.
Asi tak…já taky slušně žádala aby byla dcerka ve třídě s největší kamarádkou, stejne tak žádala maminka kamarádky…slušně, bez uplatku…výsledek, holky jsou rozhozene každá jinam…tak nevím, vybodli se na to…čekali"sponzorsky dar"…nevim
@Regina Hero Jasně, jak píšu výše.
Ale fakt spíš obecně jsem zjstila, že žiju asi v lehce naivním světě.
@Aries6 Nemyslim, ze naivnim. Spoustu lidi se ani nezkusi slusne zeptat, zda by neco neslo, hned za vsim vidi potrebu nejakeho uplaceni.
@radulaur píše:
Asi tak…já taky slušně žádala aby byla dcerka ve třídě s největší kamarádkou, stejne tak žádala maminka kamarádky…slušně, bez uplatku…výsledek, holky jsou rozhozene každá jinam…tak nevím, vybodli se na to…čekali"sponzorsky dar"…nevim
oni vám odpověděli, že je dají spolu a pak je dali každou jinam?
@Cuddy píše:
@Aries6 Nemyslim, ze naivnim. Spoustu lidi se ani nezkusi slusne zeptat, zda by neco neslo, hned za vsim vidi potrebu nejakeho uplaceni.
taky mám ten dojem…
Úplatky jsou všude okolo nás. Manžel je obchodní zástupce pro jednu potravinářskou firmu již 17 let. A bez úplatků by byl ztracený. Hlavně ve školách, ústavech, domovech důchodců… I menší úplatek musí být kuchaři, který objednává zboží do restaurace. A majitel se to nesmí dozvědět.
Řekli že si to značí a berou na vědomí…právě jsme o to žádali už v únoru, ted na schůzkách jsme zjistily že je to jinak…paní zástupkyně mě s úsměvem sdělila, že přece říkala, že pokud to půjde, vyhoví a ono prý nešlo…
@radulaur takže si nechali tu možnost, že „pokud to půjde“… a ono nešlo… tak u nás to bylo úplně jinak, tam nám to vyloženě nabízeli… nejdřív se ptali v Hafíkovi a pak ještě na té první informační schůzce znovu… akorát do Hafíka nepřihlásili rodiče všechny děti a na té schůzce jich taky bylo daleko méně než přijatých prvňáčků… takže to někdo ani nevěděl… tak bych o to asi ještě jednou zkusila požádat… písemně… do září je ještě času dost, ještě se klidně může i nějaké dítě odhlásit a nenastoupí… ![]()
@Anonymní píše: Úplatky jsou všude okolo nás. Manžel je obchodní zástupce pro jednu potravinářskou firmu již 17 let. A bez úplatků by byl ztracený. Hlavně ve školách, ústavech, domovech důchodců… I menší úplatek musí být kuchaři, který objednává zboží do restaurace. A majitel se to nesmí dozvědět.
A pak se divíme, že se tu nemáme jako v Německu…
Já se s tím nikdy nesetkala a ani by mě nenapadlo někde někomu úplatek nabízet. Dokonce ani za vším úplatky nevidím. Asi jsem taky lehce naivní.