Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer, moje dcera 16 měsíců dneska neštastně upadla na dlažbu v obyvaku a urazila si kus zubu - jednicky, slysela jsem, ze muze zub i odumřít, žčernat, chtela bych se zeptat jestli s tim máte někdo zkušenost, za jak dlouho se pozna zdali zub zustane tak jak je nebo, že tedy zacina šednout a je to špatný? děkuju za postřehy
Moje dcera si urazila přední zub asi v 1,5 roce. Časem změnil barvu na takovou žlutohnědou. Zub se jí rychleji ohlodával, zkracoval. Zubařka říkala, že je to už mrtvý zub. Teď je jí 5 a naštěstí se jí přední zuby mění, vydržel tam až do teď, i když škaredý. Do mrtvého zubu se snadněji dostane zánět, ale nemusí.
Moje dcerka si taky malý kousek jedničky urazila - zubař jí to vrtačkou zabrousil, aby to neměla ostré.
Odumřít zoubek určitě může - poznáš to tak, že začne tmavnout. Ale může to být jen přechodné - dcerce se to stalo, zubař ho nechal, že když to nebolí, počkáme, co se z toho vyvrbí… a on najednou, asi za čtvrt roku, zase zbělal nazpátek. Prý se to stává. Má ho stále, přestože už jí bylo šest let a spodní dvojky už má trvalé.
Takže moje rada, určitě s dcerkou utíkej k zubaři - kdyby nic jiného, aby případně zabrousil ostré hrany, když je to ulomené.
Me si dcera neustipla, ale vrazila horni jednicku do dasne. Druhy den jsme sli k zubari a pry ji zesedne, zcerna a vypadne, klidne pry za pul roku, za rok…ted to budou 2 roky a je uplne normalni
akorat se ji teda ty horni jednicky zkrizily ![]()
Musite cekat a doufat. Ja ted cekam, jestli ji to neposkodilo koren permanentniho zubu…
Moje sestřenice když byla malinká, tak upadla venku na betonu, neulomila si sice zub, ale nějak blbě si je „narazila“ a zčernaly jí jedničky i dvojky, měla je úplně černé, vypadalo to fakt hrozně, no a holt museli čekat až jí zuby vypadnou (cca první třída),pak jí normálně jarostli nové pěkné zuby ![]()
Dcera si pustila skleněnou lahev na mlíko v leže na pusu, urazila si jedničku. Dr. říkala, že to mám hlídat, pokud by se jí na dásni udělal váček, tak jet klidně i na pohotovost /naštěstí máme kousek dětskou/. Asi rok to bylo dobrý, občas měla dásničku jakoby podrážděnou-červenou. A v pátek večer /kdy jindy, že?/ si začala stěžovat, že ji zoubek bolí, koukla jsem a měla to pěkně nateklý, tak v sobotu ráno na pohotovost a tam ji vyndali obě horní jedničky-byli obě chycené+váček. Tedy musím říct, že jsme měli štěstí, že to byla dětská zubní pohotovost, bylo to dobře zařízené včetně pohádky nad křeslem o přístupu dr i sestřičky nemluvě. ![]()
No jen jsem chtěla říct, že i první zoubky můžou udělat paseku a určitě bych to ukázala zubařce ![]()
Ahoj, asi před měsícem spadl syn na schodech na ořední zuby. Od té doby mu zešedla horní jednička, řekla bych, že pořád tmavne. V pondělí jdeme k zubaři, tak uvidím. Myslím, že mu odumírá.
Syn spadl pusou na dlažbu a uštípl si rohy obou jedniček plus krvácel šíleně z dásně. Neděle. Hned v pondělí jsem volala zubařce, okamžitě nás vzala jako akutní, dala nám nějakou fluoridační pastu na natírání, týden kašovitá strava, nezatěžovat kousáním. Kontroly po měsíci půl roku, dr. říkala, že jestli se nic nestane do 6 měsíců, bude to v pořádku. Naštěstí bylo ![]()
Necelý rok poté narazil předními zuby do madla od nákupního vozíku, opět krve jak „z vola“. Tentokrát ale zubařka bojovala 10 mesiců o záchranu jedné jedničky (už podruhé nabourané), ale prohráli jsme a o prázdninách mu ho vytrhla.
Myslím, že pokud dcerka nekrvácela z dásně = nezhmoždila si měkké tkáně, máte velku šanci, že zub zůstane.
Ale zítra valte k zubařce.
@nepř. Clementine píše:
Syn spadl pusou na dlažbu a uštípl si rohy obou jedniček plus krvácel šíleně z dásně. Neděle. Hned v pondělí jsem volala zubařce, okamžitě nás vzala jako akutní, dala nám nějakou fluoridační pastu na natírání, týden kašovitá strava, nezatěžovat kousáním. Kontroly po měsíci půl roku, dr. říkala, že jestli se nic nestane do 6 měsíců, bude to v pořádku. Naštěstí bylo
Necelý rok poté narazil předními zuby do madla od nákupního vozíku, opět krve jak „z vola“. Tentokrát ale zubařka bojovala 10 mesiců o záchranu jedné jedničky (už podruhé nabourané), ale prohráli jsme a o prázdninách mu ho vytrhla.Myslím, že pokud dcerka nekrvácela z dásně = nezhmoždila si měkké tkáně, máte velku šanci, že zub zůstane.
Ale zítra valte k zubařce.
jo a ta podruhé nabouraná jednička nejprve postupně šedla a pak se začaly dělat nad ní často váčky.
Holky, všem vám moc děkuji za komentare, byly jsme u zubařky, nastesti rikala, ze si mala ustipla jen kousek a ze zub zustane, odumrel by kdyby si ulomila aspoň pulku, tak jsem rada, jen ji to prebrousila takovou jako „smirgl“ paskou…ma ho sice viditelne kratsi nez ten druhej, ale to neva ![]()