Úroveň angličtiny u učitelů na 1. stupni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
411
11.9.22 10:54

Ja si myslim, ze ta pedagogická stranka je velmi důležitá u toho prvního stupně predevsim. U druhého a výše je pak třeba ta vyšší odbornost. Výjimkou jsou právě ty jazyky, tam je právě potřeba vštěpovat už správné základy.

Podle mě když někdo učí děti ve frázích a biflovanim slovicek zpaměti s příšernou výslovností, tak to dobře prostě není. To je jako by češtinářka někomu roky tvrdila, že fyzika se píše s měkkým i po f…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
11.9.22 10:57
@Online píše:
Ja mám taky B1 a odmítla jsem vést i kroužek Aj v MŠ, nechci někomu předat např. špatnou výslovnost nebo třeba nedokázat odpovědět na otázku.

Tak tady je dosti problém. I někdo, kdo vystudoval jednooborovou anglistiku a třeba 1-2 roky pobytu v Británii nebo USA či Kanadě, tak nemá výslovnoust jako rodilý mluvčí. A ten jazyk nemá na úrovni rodilých mluvčích, i když má třeba zkoušku C2 Proficiency (CPE). Ale i když dítě bude ve školce mít rodilé mlučí, naučí se mluvit, jednoduché věci, ale dobrá výslovnost. Jenže pak na zš bude paní učitelka, co měla k prvnímu stupni angličtinu jako vedlejší studium. Její výslovnost nebude nic moc, tipoval byl její jazykovou znalost na B1, max B2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
11.9.22 11:00
@vokishka píše:
no rodinkáři vůbec. Dějepisáři u nás běžně dostávají pracovky, rodinky, občanky, výtvarky na doplnění úvazku :mrgreen:

se ma vas sef zeptat mistniho odbornika 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
11.9.22 11:05
@Emmara píše:
Ja si myslim, ze ta pedagogická stranka je velmi důležitá u toho prvního stupně predevsim. U druhého a výše je pak třeba ta vyšší odbornost. Výjimkou jsou právě ty jazyky, tam je právě potřeba vštěpovat už správné základy.Podle mě když někdo učí děti ve frázích a biflovanim slovicek zpaměti s příšernou výslovností, tak to dobře prostě není. To je jako by češtinářka někomu roky tvrdila, že fyzika se píše s měkkým i po f…

U 1. stupně učí matematiku, tj. počty, učitelka, která má daleko k matematikovi a daleko i k vystudované učitelce matematiky pro 2. stupeň. Přesto to má svojí cenu. Pro výuku němčiny, já myslím, že pro děti bude mít cenu, když se za pár let na 1. stupni naučí pár set slovíček a nějakou základní gramatiku. Ona i ta výslovnost je jiná, jak mluví Němci a jak mluví Češi. U angličtiny - je to zcela jiné než u němčiny? Čech má českou výslovnoust, to platí bohužel i pro pedagogy na pedagogických fakultách. V angličtině jsou jiné idiomy, v němčině máme mnohdy přejaté fráze. Např. výraz „(kalhoty) padnou jako ulité“, to je doslovný překlad idiomu z němčiny, nebo i fráze „jde o to“, to je taktéž germanismus. Obávám se, že anglický mluvčí by nechápal, co má znamenat nějaké „It goes about that“ ap. Takže si myslím, že by se děti měli učit anglicky od mala a rodilí mluvčí tu nejsou v dostatečném počtu nebo kvalitě. U té výslovnosti spíše spoléhat na to, že tu lze naučit poslechem rodilých mluvčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
11.9.22 14:14
@SAJ píše:
No, teoreticky nemůže. Ale nedělám si iluze, že se to neděje.

Angličtinu můžeš učit, když jseš mgr/ing, máš k tomu svému oboru učitelské minimum, certifikát aspoň c1 a ještě doplňující kurz didaktiky angličtiny. Já to takhle třeba mám, je to podle zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
11.9.22 14:16
@Platanka píše:
Angličtinu můžeš učit, když jseš mgr/ing, máš k tomu svému oboru učitelské minimum, certifikát aspoň c1 a ještě doplňující kurz didaktiky angličtiny. Já to takhle třeba mám, je to podle zákona.

Dle zákona jistě. Ale mezi námi… Fakt myslíš, že to tak mají všichni učitelé, co učí Aj na prvním stupni?

Ale bylo by fajn, kdyby byli všichni kantoři aprobovaní a schopní, to zas jo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
11.9.22 14:19
@SAJ píše:
Dle zákona jistě. Ale mezi námi… Fakt myslíš, že to tak mají všichni učitelé, co učí Aj na prvním stupni?Ale bylo by fajn, kdyby byli všichni kantoři aprobovaní a schopní, to zas jo. :palec:

Ne, to ne, u nás ve škole učí angličtinu na prvním stupni částečně druhostupnovi jazykari, kteří si troufaji na malé děti, částečně elementariste, kteří si troufaji na angličtinu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
11.9.22 14:20
@Platanka píše:

takhle by to melo byt, ale projed si stranky nekolika skol a podivej se. kolik ucitelu nema titul. Casto jsou to skoly soukrome nebo ve vyloucene lokalite, nebo to uci nekdo uz behem studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
11.9.22 15:20

@Náhodný host jenže takhle to nefunguje. Np. i u vícejazyčných rodin je to nejhorší, co můžou rodiče udělat je, učit jazyk krajiny, který není jejich vlastní, své děti. Ty si pak doslova zaimprintingují špatné základy, kterých se pak kolikrát neumějí zbavit. Takové děti se pak ten nový jazyk často pořádně nenaučí a mluví špatně i v porovnání s těmi, kteří se jazyk okolí začali učit np. až později ve škole, ale rovnou správně. Pár slovíček není žádná výhra, když to stejně vše umějí špatně. To už je lepší neučit ten jazyk vůbec a nechat to na později až bude k dispozici pořádný učitel.

• Citovat
  • Upravit
2603
11.9.22 21:16
@Capelucia píše:
@Náhodný host jenže takhle to nefunguje. Np. i u vícejazyčných rodin je to nejhorší, co můžou rodiče udělat je, učit jazyk krajiny, který není jejich vlastní, své děti. Ty si pak doslova zaimprintingují špatné základy, kterých se pak kolikrát neumějí zbavit. Takové děti se pak ten nový jazyk často pořádně nenaučí a mluví špatně i v porovnání s těmi, kteří se jazyk okolí začali učit np. až později ve škole, ale rovnou správně. Pár slovíček není žádná výhra, když to stejně vše umějí špatně. To už je lepší neučit ten jazyk vůbec a nechat to na později až bude k dispozici pořádný učitel.

Tady je splácáno moc věcí dohromady. V rodinách rodiče jazyk deti neučí, funguje to tak, že na něj svým jazykem mluví. Např. matka mluví na děti česky, otec Američan anglicky. Jsem docela skeptický k tomu, snažit se učit dítě jazyk, který není můj vlastní, jako v bilinguální rodině. A tady nemám na mysli rodiny, kde někdo se naučí základy jazyka, ale spíše např. ona je vystudovaná učitelka jazyka z ped. fakulty, nebo vystudovala filologické studium (anglistika, germanistika aj.), případně překladatelství.
Otázka je asi složitá, zas nemyslím, že dítě se nemá učit jazyk do doby, dokud nemá kvalitního učitele, tj. rodilý mluvčí nebo u Čecha mnohaletý pobyt v té zemi plus pedagogické vzdělání a schopnosti. Dějepis na zš ani sš obvykle neučí vystudovaní historii s vědeckými publikacemi, ale absolventy učitelství kde jedním oborem je dějepis. Podobně matematiku neučívá matematik (vystudovaný), ale pedagog matematiky. A vůbec už na nižších školách neučí matematik - vědec, který vymýšlí nové teorie, publikuje je a krom toho učí na vš. Přesto děti na zš i sš určité nevalné znalosti získají a je to lepší než nic. Podobně jazyky, děti se něco naučí, co jim umožní se dostat dále. A na těch školách učí v menšině rodilí mluvčí, většinou čeští pedagogové různé kvality, pedagogicky i jazykově. Já osobně absolvoval více kurzů s rodilými mluvčími. Mohu jen potvrdit, že mnoho z nich mi dalo méně než dá výuka s kvalitním českým učitelem. Leckdy takové povídání o čem lektora napadne, chybí struktura, opakování naučeného atd. Držet se učebnice nebo mít zadaný plán, tak tady je jasný pokrok. Zvládne se nějaké kvantum gramatiky, slovní zásoby, idiomů, konverzačních obratů. Člověk se nenaučí jazyk tím, že je jen ponořen do toho prostředí a třeba s lektorem o hodině konverzuje. Za týden třeba 5 hodin výuky, ale žáků bývá více. Konverzace o všem možné, žádná návaznost. Rodilý mluvčí je dobrý, odstraní se určitá bariéra, cenná zkušenost. Ale chce to už dosti znát, slovní zásobu, idiomy, gramtiku. Pak jde trošku se něco bavit, v konverzaci se zdokonalovat.
I školní děti (zš) se naučí jazyk tak, že se do něj ponoří. Tím myslím pobyt v dané zemi, chodit tam do školy. Za rok v tom jazyce konverzují. U dospělého by toto fungovalo daleko hůře a opravdu se vyplatí co nejvíc umět, pak tam jet, být tam třeba rok a posunout se v konverzaci i všem ostatním. Toto ale nenahradí výuka s rodilým mluvčím ve skupině 10 studentů a pár hodin týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
11.9.22 21:21
@Platanka píše:

Je to dosti demotivující pro studium učitelství angličtiny, když to jde snadno obejít. K čemu studovat jazyk na ped f., když ho pak učit může každý. Studium není jen o jazyku - míněno praktickém jazyku, jak se učí na jazykovkách. K čemu číst anglické knihy a lingvistickou literaturu? Nahradí to nižší certifikát z jazyka a didaktika a zkouška z pedagogiky. Navíc co vím, tak holky, co studují angličtinu na ped f nebo anglistiku na ff, tak obvykle mají za sebou pobyt v anglicky mluvících zemích. Pak mají před sebou 5 let studia, obvykle znají angličtinu lépe než na C1. Proč nevystudovat něco jiného a tu angličtinu si takto snadno nepřibrat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
11.9.22 21:23

Úplně to stačí. Mám pocit, že pro první třídu stačí umět max. první 3 lekce z první učebnice pro jazykovky. Jak je to dál, teprve uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
11.9.22 21:27
@Náhodný host píše:
Je to dosti demotivující pro studium učitelství angličtiny, když to jde snadno obejít. K čemu studovat jazyk na ped f., když ho pak učit může každý. Studium není jen o jazyku - míněno praktickém jazyku, jak se učí na jazykovkách. K čemu číst anglické knihy a lingvistickou literaturu? Nahradí to nižší certifikát z jazyka a didaktika a zkouška z pedagogiky. Navíc co vím, tak holky, co studují angličtinu na ped f nebo anglistiku na ff, tak obvykle mají za sebou pobyt v anglicky mluvících zemích. Pak mají před sebou 5 let studia, obvykle znají angličtinu lépe než na C1. Proč nevystudovat něco jiného a tu angličtinu si takto snadno nepřibrat?

Ale úplně stejně by bylo možné argumentovat u každého předmětu všeobecného základu. :nevim: Třeba zrovna u té mé matiky - jako kvalifikovaný k výuce matiky bude každý třeba ekonom nebo inženýr čehokoli s pedagogickým minimem.

Že je to krávovina? :think: No a koho to zajímá? :nevim: Laická veřejnost netuší, v čem je problém, MŠMT najde konečně nějaké lidi - a že to odskáčou děcka? :nevim: To je všem buřt. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
11.9.22 21:49

@Náhodný host ale výuku jazyka opravdu nelze srovnávat s výukou matematiky nebo dějepisu. Špatný matematik nenaučí špatnou verzi, 2+2 se nedá naučit nesprávně. Biflování špatně naučených slovíček u dětí postrádá jakýkoliv smysl a je úplně jedno, jestli u dospělých to smysl má…

Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:36

• Citovat
  • Upravit
2603
11.9.22 22:13
@SAJ píše:
Ale úplně stejně by bylo možné argumentovat u každého předmětu všeobecného základu. :nevim: Třeba zrovna u té mé matiky - jako kvalifikovaný k výuce matiky bude každý třeba ekonom nebo inženýr čehokoli s pedagogickým minimem.Že je to krávovina? :think: No a koho to zajímá? :nevim: Laická veřejnost netuší, v čem je problém, MŠMT najde konečně nějaké lidi - a že to odskáčou děcka? :nevim: To je všem buřt. :zed:

Ano, dosti inženýru tu matematiku nebo fyziku učí. Pokud to jsou inženýři z ČVUT, tak snad. Ale když to učí někdo z VŠE, tak to bude dosti bída. Proti tomu vystudovaný matfyzák matematik nebo fyzik není kvalifikovaný bez té pedagogické zkoušky.

Výuka na školách za moc nestojí, u jazyka se vidí, že dítě neumí mluvit, v jazyce si nepřečte knížku, nerozumí filmu nebo aspoň zprávám. U matematiky nebo historie to tak nebije do očí. Nebo čeština, tak dítě neovládá pravopis. Je to bída, když vystudovaná doktora na serveru ulekare.cz odpovídá s hrubkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze