Útoky ad hominem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
vykladzkaret
28.11.14 00:59

Utoky ad hominem

Dobry den, domnivam se, ze vetsina navstevniku emimino jsou slusni lide, ale nemohla jsem si nevsimnout, ze se tu vyskytuji v nezanedbatelnem procentu lide, kteri misto diskuse delaji utoky ad hominem (tedy napadaji diskutujici, misto aby prispely do tematu). Ilustracni priklad, nekdo napise - jsem necekane tehotna s byvalym, co s rodnym listem, odpoved - no to jsi pekna kra*va, byt v tom s byvalym, to si jako neumis dat pozor, nevis co je kondom, proc s nim vubec lezes do postele ty huso

a cela diskuse se zvrtne v osobni utoky, a jak rika Cimrman, nenapravitelne vykoleji. Misto rozumnych diskusi, ktere mohou nekomu pomoci, jsou z toho rozvasnena valecna pole, ktere zokupuji ty nejhlasitejsi v nejvetsi vrstvou hrosi kuze, a do takovych diskusi nema vubec cenu prispivat ani relevantni odpovedi na puvodni dotaz, protoze ji davno zakladatel i ti slusnejsi prestali sledovat.

Proto jsem se chtela zeptat, zda by nebylo mozne zavest neco jako „mute“ pro nektere uzivatele k urcitym diskusim, tj. nebanovat je z celeho emimina, ale z nekterych diskusi.

Typu, ze uzivatel EFG, co zalozi tema napr. „Je lepsi umela vyziva X nebo Z“ a uzivatel abcd mu odpovi "ty nekojis, jo, no ty musis byt strasna matka, copak nevis, ze kojeni je to jedine spravne atp atp ", tak uzivateli abcd znemozni do diskuse prispivat, aby akcelerovane nevykojila, coz se nepochybne stane.

Nemluvim o cenzure, ale o jakychsi vychovnych pravidlech…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4373
28.11.14 01:13

@vykladzkaret to sis ještě nevšimla, že tady na emiminu panuje určitá hierarchie? ;)
Spousta mamin tu jen nahání počet příspěvků a je jim vcelku jedno, jak je nahoní.
Taky mě hodně štve (je to pitomina, ale brblám vždycky :D), když člověk hledá někde v diskuzi nějaké rozuzlení a musí se proklikat dvaceti stránkama, kde si vykecávají „staré známé“ a ještě úplně OT. Vymyšlený příklad: diskuze o očkování a mezi příspěvky několik stran, jak komu vyšlo IVF a co žere a nežere jejich želva… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
28.11.14 01:21

@BlueFairy jestli myslíš tu dlouuuuhou diskuzi o neočkování, tak tam prostě musíš zaplout do davu a ne se to snažit dočíst :mrgreen:

@vykladzkaret nápad zajímavý, ovšem těžko říct, zda technicky a časově proveditelný. :nevim:
 @admin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
28.11.14 01:23

@omites nee, to byl jen příklad :D to bych opravdu dočítat nechtěla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
28.11.14 01:25

@vykladzkaret
Nápad je to výborný :potlesk:
Nejlíp aby si sám zakladatel určil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
28.11.14 01:35

@vykladzkaret Taky mě často dostává, jak někteří dokážou být ostří a nekompromisní. Naopak ale dnes jsem zažila debatu, kdy na pozdějších stránkách byly názory docela ostřejší, ale bylo to informacemi, které vypluly na povrch během celé diskuse. Tím chci říct, že pokud si někdo přečte jen úvodní příspěvek a pak se na patnácté stránce zhrozí, tak nemusí být nutně v obraze.
Jinak jsem samozřejmě vždycky pro mírnější tón a diskusi, ne osočování a hádky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
28.11.14 03:50

Moderované diskuze by byly na jednu stranu docela fajn, na drunou velice snadno zneužitelné. Vycházíš z předpokladu, že diskuzi někdo zakládá pouze z důvodu, aby mu byla poskytnuta rada, pak to má smysl, ale myslím, že poslední dobou tolik rozšíření trollové by v tom udělali strašný hokej. Nebo to ani nemusí být troll, stačí někdo, kdo neunese rozdílný názor a bude vybanuje z diskuze všechny, kdo se mu znelíbí. Co pak z diskuze zbyde?
Nemyslím, že počet těch „útočných“ uživatelek je tak velký, aby si zasluhoval nějaké systémové řešení, jen jsou prostě nápadné a mají dost času, takže se na ně dá narazit skoro v každé diskuzi a pak to vypadá jako velký problém. Ale tolik jich není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
28.11.14 05:44

@Bersaba chapu Vas nazor, ale myslim si, ze je propastny rozdil mezi odlisnym nazorem a osobnim utokem, a bohuzel jako pozorovatel i ucastnik diskusi musim potvrdit, ze mnozi si tyto dva pojmy zasadne pletou a zamenuji.
To, ze ma nekdo jiny nazor, nutne neznamena, ze je to debil/troll/dement, ale bohuzel vyznamna cast prispevku je takovyto „flame“ (predevsim, kdyz dojdou jedne ze stran argumenty), ktery diskuse nakonec naprosto rozklada, protoze odvadi pozornost a provokuje dalsi k prilevani do ohne (doslova). Puvodni tema i nazor se v tom pak naprosto ztrati.

Ze to je zneuzitelne je pravda; mohlo by to byt limitovano napr. na 5 uzivatelu per diskuse, tj. ze zakladatel muze z diskuse vyloucit max. 5 osob, protoze jak sama pisete, moc jich v konecnem poctu neni, ale i par hrubianu a sikanujicich diskutujicich naprosto znici a vykoleji i docela rozumne diskuse slusnych a empatickych lidi.

Stejne jako v zivote, pokud se bavite u obeda s lidmi o tematu, na ktere sdilite nazor, a prida se k vam nekdo, kdo zacne ostatni napadat, tak si muzete odsednout, kdezto zde se takoveho diskutujiciho neni mozne jakkoli zbavit, ani jeho prispevky nejakym zpusobem vyfiltrovat, aby se diskuse drzela tematu i koleji slusnosti.

Myslim si, ze takova moznost by zdejsimu prostredi zasadne prospela.

• Citovat
  • Upravit
7661
28.11.14 07:18

@vykladzkaret Ano, ona cenzura vždycky v jistém smyslu a někomu prospěje a to, co navrhuješ, druh cenzury podle mě je. Největší problém vidím v návaznosti - nejde o vyfiltrování jenom problémového uživatele, ale taky reakcí na něj, udělat to tak, aby zbytek diskuze ještě dával smysl, není sranda. A navíc podle mě ani není myslitelné, aby si uživatelé navzájem příspěvky mazali, maximálně by mohli mít volbu je nezobrazovat, ale tu návaznost prostě neuhlídáš.
Kdysi tu proběhl návrh na možnost zcela ignorovat nějakého uživatele, ale předpokládám, že to ztroskotalo právě na technickém řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.11.14 07:22

@vykladzkaret moderovat diskuzi lze v uzavřených :think: takže je možno založit skupinu a tam pustit jen vyvolené ;) ten zbytek by byl technicky nemožný při počtu přispěvatelů a diskuzí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
28.11.14 07:29

Jenom bych upozornila i pohled z trochu odlisnehu uhlu, nejsou zas tak vyjimecne diskuze, kdy zakladatelka pote, co se ji dostane jinych odpovedi, nez chtela slyset, nazve vsecky diskutujici v lepsim pripade kravami, co nicemu nerozumi.
Ono by se to taky mohlo zvrtnout v opak, kdy, dejme tomu, nekdo zalozi diskuzi - kojit me nebavi, um je drahe, ve dvou mesicich mu mixuju svickovou s knedlikem - nacez vsecky diskutujici, i kdyz treba mirne a rozumne odpovidajici, ze tohle opravdu neni ta spravna cesta, budou autorkou zablokovany. A cela diskuze se smrskne na par pochlebovacek s prispevky typu - aaale, vy s tim nadelate, nase maminky to taky tak delaly a taky zijeme. Jakou by pak mela takova diskuze informacni hodnotu?

Proste se obavam, ze moznost zakladatelky rozhodnout by v pripade nemalo jedincu vedla k tomu, ze by nemazala jen vuci sobe agresivni nazory, ale i jakekoliv opacne, ktere se ji zrovna nehodi.

Moznost odstranit urazlivy prispevek uz tady je jeho nahlasenim a posouzenim adminy, byt je to samozrejme zdlouhave a jedna se jen o konkretni prispevek. Ale proste maji-li mit diskuze nejakou objektivitu a i pro ostatni ctenare s podobnym problemem ukazat nazory z ruznych stran, holt to s sebou nese i takovahle rizika. I kdyz se mi to samozrejme vubec nelibi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9329
28.11.14 07:37

@vykladzkaret jj, podle tématu diskuze už leckdy poznám, kdo na to bude reagovat, komu tím bylo šlápnuto na kuří očko :mrgreen:. Z diskuze bych nevylučovala, ale už jsem tu jednou psala, že bych zavedla funkci ignore - tedy tedy zaškrtneš si, na koho v diskuzích nemusíš a toho příspěvky se ti (jenom tobě) budou ukazovat „zabalené“. Tj, v diskuzi je neuvidíš, tak nemusíš reagovat, ale když chceš, dají se „rozbalovat“ jako bonbónek dodatečně. Tím by se ve větší míře zabránilo hádkám - některé uživatelky mají pocit, že musí píchat do vosího hnízda a ty dotčené zase mají tendence za každou cenu útoky vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
28.11.14 07:51
@ugluk píše:
Jenom bych upozornila i pohled z trochu odlisnehu uhlu, nejsou zas tak vyjimecne diskuze, kdy zakladatelka pote, co se ji dostane jinych odpovedi, nez chtela slyset, nazve vsecky diskutujici v lepsim pripade kravami, co nicemu nerozumi.
Ono by se to taky mohlo zvrtnout v opak, kdy, dejme tomu, nekdo zalozi diskuzi - kojit me nebavi, um je drahe, ve dvou mesicich mu mixuju svickovou s knedlikem - nacez vsecky diskutujici, i kdyz treba mirne a rozumne odpovidajici, ze tohle opravdu neni ta spravna cesta, budou autorkou zablokovany. A cela diskuze se smrskne na par pochlebovacek s prispevky typu - aaale, vy s tim nadelate, nase maminky to taky tak delaly a taky zijeme. Jakou by pak mela takova diskuze informacni hodnotu?

Proste se obavam, ze moznost zakladatelky rozhodnout by v pripade nemalo jedincu vedla k tomu, ze by nemazala jen vuci sobe agresivni nazory, ale i jakekoliv opacne, ktere se ji zrovna nehodi.

Moznost odstranit urazlivy prispevek uz tady je jeho nahlasenim a posouzenim adminy, byt je to samozrejme zdlouhave a jedna se jen o konkretni prispevek. Ale proste maji-li mit diskuze nejakou objektivitu a i pro ostatni ctenare s podobnym problemem ukazat nazory z ruznych stran, holt to s sebou nese i takovahle rizika. I kdyz se mi to samozrejme vubec nelibi.

S tímhle souhlasím, chtěla jsem napsat něco podobného. Aby měla diskuse nějakou informační hodnotu a aby se nestrhla jen v souhlasné komentáře a diskusi typu „pojďme si pokecat, máme stejný názor“, je to takto prakticky neproveditelné. Myslím, že tvůj návrh, zakladatelko, neklapne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
28.11.14 08:32

Jaký si to uděláme, takový to máme… já osobně jsem na jakékoliv omezení - protože si někdo cizí myslí, že je to pro mě tak lepší - dost alergická. A že to jde když se chce se dalo nedávno vidět v diskusi s třaskavým tématem Odmítám IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
28.11.14 08:55

Příspěvek, který neodpovídá dobrým mravům, lze nahlásit a admini dotyčného upozorní, při opakování bloknou.

jsme na veřejném foru, každý se tu může projevit. Kažý má volbu přispět a napsat názor, nebo diskuzi zavřít a vymazat z oblíbených a nenechat se jí vytočit. Stejně tak když se někdo ptá v diskuzi na radu, musí počítat s tím, že je na veřejném foru, kde se každý může vyjádřit k čemukoli, ne v odborné poradně.

Slušnosti se lidé nenaučí tím, že se jim bude něco zakazovat a přikazovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová