Už nezvládám výchovu dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3372
15.6.16 14:31

Například: Malá si donese láhev s víčkem. Ukazuje mi a říká svým jazykem ať ji to otevřu. (Já to otevřít nechci, protože, vím, že by chtěla zkoumat vodu uvnitř, začala by to vylívat a mě by se to zrovna nechtělo utírat, tak řeknu) Kdysi bych odpověděla tahkle: NE! Nech to být, dej to někam.(stopro by se začala vztekat, pláč atd…). Dnes ji odpovím takhle: miláčku, já vím, že to chceš otevřít, ale nebudeme to otevírat, protože je tam vodička a ta by se vylila a měli bychom mokré nohy, víš. (vidím na ní jak se to snaží chápat, chviličku se dívá na láhev, pak ji položí, odejde a jde si hrát s něčím jiným.
Takže za mě už jen vysvětlování, protože, aniž si to uvědomujeme, tak to dítě nás chápe, snaží se to pochopit, potřebuje to vysvětlit. :palec: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:34

Já si hlavně myslím, že neni jednodný jakoby návod, jak dospět, aby to dítě nezlobilo, bylo hodné, domluvilo se..
Já mám vedle sebe pár maminek co mají prostě dvě děti, stejou výchovu, a prostě ty děti jsou každé jiné..
Já měla prvního kluka docela hodného- to vídm u druhého :mrgreen: ale taky v tu dobu se mi zdálo, jak je jednoduché si jen povídat, v klidu mu něco řeknu a jde to, prostě byl jiný.. Nic neničil, nedělal nachvály.. Druhý syn o trochu jíná povaha, a kdybych si s ním jenom povídala- to jsem do tedka dělala a je to horší a horší, tak nevím no..
každopádně vysvěluju, nabízím jiné možnosti, ale pokud prostě fakt začne kopat házet s hračkama a to hodně surově tak prostě zařvu a pořádně..

Příspěvek upraven 15.06.16 v 14:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
15.6.16 14:34

To je blbý, no, náš syn si vleze do postele, chvíli pláče a buď sám přijde (pokud zrovna musím něco míchat na plotně a nemůžu odejít) nebo si tam k němu někdo po třeba minutě sedne na zem, začne si stavět lego apod., on se dovypláče a připojí k činnosti (na druhou stranu mi totiž rve srdce nechat ho tam plačícího v posteli, protože to pak už není klasické vztekání ale vážně pláč).

Napadlo mě ještě, zda jsi zkusila se s ním o těch situacích pobavit někdy potom v klidu? Jako že před chvíli tě to kousnutí bolelo, máš au, nelíbí se ti, že tě kousnul…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:35

@Petulka1234 tak to ti závidím.. ale myslím, že je to dítětem :) fakt toto říct mému klukovi a nebo co znám holčičku od kamarádky, tak by byla nadčená, že bude mokrá :mrgreen:
Ale aspoň nemusíš křičet, to závidím

Příspěvek upraven 15.06.16 v 14:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
15.6.16 14:37

Jinak na podzim jsem byla na kurzu „jak zvládat emoce dětí“ od tohoto lektora http://suctou.zdenekoklestek.cz/ a docela z toho nadále čerpám, vysvětluje tam, proč nefunguje většina intervencí v afektu (mozek nevnímá, je naprosto pohlcen emocí a navíc ty emoce jsou nakažlivé, takže se vztek snadno přenese na další osoby).

Příspěvek upraven 15.06.16 v 14:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
15.6.16 14:39

@Janasas Ano, mě taky ještě ujedou nervy někdy, když je toho na mě za celý den hodně. Jenže pak mě DOST mrzí, že jako ventil jsem použila své děti nebo partnera.
Už i má starší (8let) mi řekla nedávno, že jsem se ve svém chování zlepšila, ale že ještě ze mě cítí, že i když to říkám v klidu, tak jako bych chtěla zase řvát.
Tak se fakt snažím pracovat sama na sobě.
Včera když mi ujeli nervy za celý den a večer jsem už zvýšila hlas na mladší, tak starší za mnou přišla a řekla: mami, nebuď zlá na malou, nechci, aby se tě bála jako já předtím tebe. Vždyť za nic nemůže, je ještě malá.
No co víc, co dodat, totálně mě odzbrojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
15.6.16 14:40

@Janasas Není co závidět, malá by taky jásala, že bude mokrá :palec:
Stačilo, když byli venku asi cca před měsícem venku kaluže a já jí dala na nohy gumáky a jak se tam vymáčela, mám to i natočený na mobilu :mrgreen: :) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:42

@Petulka1234 já mám taky pomalu 8 letého kluka a pár věcí mě fakt mrzí, co jsme na něho jako dítě křičela.. ale jak říkám ono někdy člověk prostě musí, nemůže být splachovací.. Já třeba když něco, tak okřiknu - normálně, vysvětlím, a když mi to potřetí zopakuje tak holt musím zakřičet..
Něco podobného mi řekl kluk taky, tak už si hlídám situaca.. Ale když už mi začne malý plakat, tak po chvilce za nim jdu a řeknu pojd dáme si pusu Ondra už bude hodný- on řekne ano :mrgreen: bude, a já na to maminka nebude křičet a jede se dál..Myslím toho 2,5letého

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:46

A víte co mi dělala máma?, Ona neplácala, snad možná někdy, ale to si nepamatuji, ani na mě extra neřvala, jako nějak moc, ale ona dělala to, že natrčila hubu a třeba mě přehlížela a nebavila se.. I když jsem byla malá, prostě jsem to cítila a vím, že poději třeba už okolo toho 8 roku jsem si říkala, že kdyby mi dala na zadek, že by mě to míň vadilo…
Pak člověk myslel, že ho nemá ráda, a prostě ani pak neřekla něco v tom smyslu, máme se rádi, ale jelo se dál..Ale třeba takto ji to vydrželo celý den a klidně i následující.. že se na mě nepodívala neodpověděla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
15.6.16 14:46

@Petulka1234 Já uvažuji nad tím jejich online kurzem, ale z těch článků a videí na mě tento přístup působí strašně… no tak pozitivně, až mi skoro nabíhá husí kůže. Něco na tom je, ale třeba v té tebou popsané situaci s vodou je to, že bude celý mokrý, hlavní důvod, proč by tu lahev chtěl otevřít a „nechce se mi tady pak vše utírat“ v takové situaci nefunguje, neb on by to po sobě i „utřel“ - vzal hadr, pošudlal to trochu, a letí vyvádět něco jiného :D ale souhlasím, že spoustu jiných věcí si nechá vysvětlit, ev. je vyzkouší, ale dává u toho pozor a případně aspoň projeví snahu, když se mu něco nepovede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
15.6.16 14:50

@Janasas Tohle si taky vybavuju, ev. věty jako „skoč pod vlak, koleje jsou za barákem, aspoň budu mít od tebe pokoj“ nebo „když budeš zlobit, tak tě dám do dětskýho domova“. Když tohle řekla před časem mému synovi, kterému byl asi rok a půl tenkrát, tak jsem na ni automaticky vyletěla, že tohle mu říkat nebude, že já si to dodnes moc dobře pamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
15.6.16 14:52

@Janasas Tak nám budu držet palečky, ať máme co nejvíce tolik potřebné trpělivosti.
Víš jak mě to také mrzí, když se zpětně ohlédnu jak jsem s malou jednala, jak jsem po ní řvala a manžel mi to pořád říkal, ať po ní tolik nekříčím, že s ní mluvím jak s dospělou, že bude mít ze mě trauma atd. a já pořád hluchá, slepá a němá. Vůbec jsem neviděla co se důležitého děje. Spousta tlaku z rodiny, každý viděl výchovu naší starší dcery jinak. Babičky pořád, že musíme být důslední, musí dítě poslouchat na slovo, dát na zadek, že je to jen dítě a že my jsme ti PÁNI dítěte a že musí bezpodmíněčně poslouchat atd. atd.
Teď už poslouchám jen svou intuici, už se řídím, tím co cítím, že je správné pro mé děti, pro mé partnerství, pro můj život.
Starší se bojí chodit k babičkám, že ji tam budou zase rozkazovat, že ji budou říkat co má a co nemá dělat a že my jsem nejlepší rodiče co má. Za námi příjde, kdykoli má problém, nebo něco potřebuje, nebojí se nás na něco zeptat, svěřuje se mi skoro se vším atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:53

Holky malý je kazisvět.. jak toto řešíte- řešily.. Kdyby jste mu řeba 2,3 řekly neházej a on ale surově fakt flák a kop do něčeho jiného.. Manžel je z něho na nervy, polovina pokojíku hraček po staršm rozbité..
Ale jinak problémy nemáme- nekoupě, neštípe, nám neubližuje..
Další věc, situace.. starší něco má, on mu to jde brát, starší na něho křikne neber, on se vztekne a bouchne, starší mu to platí.. Jak se k tomuto stavíte? kdo má dostat vynadáno..
Okolí mi vyčítá, nebo mně, spíš manžleovi, že vždycky zhouká staršího..
Má prý být rozumný..
děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
15.6.16 14:56

@poiuz Ano, já si z každého co zhlédnu pobírám co potřebuji a pořád zkouším, co by mohlo lépe fungovat, také mi má intuice říká, že nemůžu vše co vidím a slyším brát za stopro svaté. Prostě se pořád učím a mé horoucné přání je, aby mé děti, mé partnerství atd. bylo štastné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.6.16 14:57

@Petulka1234 to máš taky starší v první třídě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí