Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak u nás na větrné hůrce pod Pradědem už pritápíme v krbovkách, když venku nesvítí sluníčko. Stačí pár polínek a hned je líp.
My krb my krb nemáme, dispozice domu nijak neumožňuje ho nikam dát. Ani krbová kamna. Ale od včera od odpoledne už jede kotel, takže dům už nabral teplo. To je super nevstávat do zimy
jdu běhat, teď jsem koukala na okno na jižní závětrné straně na teploměr, tady je 6 stupňů, celou noc šíleně fičelo, dcery pokojík, který je ze západu, odkud tady nejvíc fučí, tam ta zeď dostává největší nápor ( a zateplená je opravdu hodně), tak ten se ochladil tak, že jí seplo topení nastavené na jedničku. Kéž by ještě přišlo to babí léto. Já přemýšlím, že schovám muškáty
a co rajčata ve skleníku, tak třetina je ještě zelená ![]()
@Sára 1 v klidu, u nás v kraťasech a letních věcech tedy tako jako nikdo nechodí. Všichni mají podzimní bundy, už nechodí nikdo ani bez nějakého toho vršku, že třeba jen v mikině. Byli jsme minulý týden na kovářském sympoziu, já jen v šatech, dlouhých tedy, takže bez silonek, a saku a manžel v mikině a když tedy pominu, že mi bylo chladno, byli jsme jediní, zbytek měl bundy, vesty, prostě teplé vršky. Moe dcery ještě ne, protože je ráno vozíme autem až před školu a odpoledne je zase vyzvedávám, ale zbytek spolužáků nosí normálně bundy ráno.
@Arboretka píše:
My krb my krb nemáme, dispozice domu nijak neumožňuje ho nikam dát. Ani krbová kamna. Ale od včera od odpoledne už jede kotel, takže dům už nabral teplo. To je super nevstávat do zimyjdu běhat, teď jsem koukala na okno na jižní závětrné straně na teploměr, tady je 6 stupňů, celou noc šíleně fičelo, dcery pokojík, který je ze západu, odkud tady nejvíc fučí, tam ta zeď dostává největší nápor ( a zateplená je opravdu hodně), tak ten se ochladil tak, že jí seplo topení nastavené na jedničku. Kéž by ještě přišlo to babí léto. Já přemýšlím, že schovám muškáty
a co rajčata ve skleníku, tak třetina je ještě zelená
U nás je taky už slušná kosa. Včera jsem šla na večeři do hospody v zimním kabátě a zimních kotníkovych botách. Plus deštník, lilo jak z konve.
Tento týden u nás běžně děti v kraťasích nebo krátkém rukávu. Ráno je sice chladno. Ale odpoledne je horko. Chápu je i moje vlastní. Taky ráno raději přejdu v kose, než odpoledne vláčet plno věcí. Že člověk vysleče věci, které může, ať mu není horko. Jak chodím každý den k večeru se psem po dědině. Tak zatím ani netopí v okolí. Rozhodně né dřevem nebo různým mixem. Žádný smrad jsem nepotkala. Ale to přijde.
@Kelsey píše:
Tento týden u nás běžně děti v kraťasích nebo krátkém rukávu. Ráno je sice chladno. Ale odpoledne je horko. Chápu je i moje vlastní. Taky ráno raději přejdu v kose, než odpoledne vláčet plno věcí. Že člověk vysleče věci, které může, ať mu není horko. Jak chodím každý den k večeru se psem po dědině. Tak zatím ani netopí v okolí. Rozhodně né dřevem nebo různým mixem. Žádný smrad jsem nepotkala. Ale to přijde.
Tak u vás na jihu je ještě pohodička, pamatuju u babi až do listopadu hezkej podzim bez plískanic. U nás na kopcu už ti ráno stoupá pára od huby. A vaně ten vichr z hor a to není žádnej teplej vánek ![]()
@Betty MacDonald píše:
Tak u vás na jihu je ještě pohodička, pamatuju u babi až do listopadu hezkej podzim bez plískanic. U nás na kopcu už ti ráno stoupá pára od huby. A vaně ten vichr z hor a to není žádnej teplej vánek
to je právě přesně dokola, z jihu nebo z Moravy, no tak tam jaksi nechápou, že někde za západě ještě ve vyšší poloze je to počasí prostě diametrálně odlišné. I léto je tady diametrálně odlišné.
My máme doma 21, už jsem zavřela okna. Jsem rozhodnutá co nejdéle netopit kvůli otužování dětí. Hlavně dcerka je furt zmrzlina, včera v 10 byli s manželem na ohňostroji. Ta byla nabalena jak do zimy a stejně přijela s tím, že tam foukalo a byla jí hrozná zima. Ruce a nohy měla zmrzlé.
Pomalu abych s nimi šla koupit zimní boty, ale chci čekat co nejdéle to půjde. Aby je mohli nosit celou zimu.
@Modesta vcera byl v noci venku manzel a prisel uplne zmrzly, ze byla zima a foukal ledovy vitr, venku bylo cca 7 stupnu, pocitove asi mene.
Na noc hlásili 6 stupňů, tak jsem zbaběle přivřela špaletové okno jenom na mezeru a ráno mi bylo pocitově teplo. Tak asi zase zkusím nechat otevřené jedno křídlo. Ale je to paráda, že konečně po 3 měsících můžu spát zachumlaná pod peřinou ![]()
V obytné místnosti 19, ale stačí vaření oběda a je teplo až až.
@blumen píše:
@Modesta vcera byl v noci venku manzel a prisel uplne zmrzly, ze byla zima a foukal ledovy vitr, venku bylo cca 7 stupnu, pocitove asi mene.
U nás bylo včera 9 stupňů odpoledne. V noci asi tak kolem 7.
Topime v krbu a máme tu 22;5 v obýváku i kuchyní. Je nám pěkně teplo. Ráno sjme tu měli jen 19;5 a to je pro nás prostě málo. Jj o vydrželi jsme to tři dny. Na spaní v ložnici máme naopak chladněji je to sever.
@Kelsey píše:
Tak ale Vy na Hodonínsku jste nejteplejší část republiky, že jo. ![]()
@sirikit píše:
Tak ale Vy na Hodonínsku jste nejteplejší část republiky, že jo.
A u nás je ten druhej extrém. Beru si ven nepromokavou zimní bundu, zateplené leginy a kotníkové kožené boty. Plus šálu, fučí severák.
@Betty MacDonald píše:
Tak u vás na jihu je ještě pohodička, pamatuju u babi až do listopadu hezkej podzim bez plískanic. U nás na kopcu už ti ráno stoupá pára od huby. A vaně ten vichr z hor a to není žádnej teplej vánek
Twl, to je, jak když týpek z Keni machruje na Eskymáka, jak on je otužilej, když normálka funguje v sukni z banánovýho lupenu a je mu hic, zatímco ti rozmazlenci na severu klepou kosu na ledovci v kožichu z medvěda. ![]()