Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Sama jsem byla v šoku, když jsem v červnu přijela do Volduch, jaký tam bylo vedro proti Jeseníkům.
@Betty MacDonald píše:
A u nás je ten druhej extrém. Beru si ven nepromokavou zimní bundu, zateplené leginy a kotníkové kožené boty. Plus šálu, fučí severák.
Tady na Vysočině tak napůl.
Tričko, džíny,, mikina, večer obvykle lehce přitopíme pár poleny, dneska asi ne - venku je sice kosa a hnusně fučí, ale jak přitom svítí sluníčko, vyhřívá zimní zahradu do letních teplot a otevřenými šoupačkami se krásně vyhřeje obývák v podkroví. ![]()
@Betty MacDonald píše:
Tak u nás na větrné hůrce pod Pradědem už pritápíme v krbovkách, když venku nesvítí sluníčko. Stačí pár polínek a hned je líp.
Já jsem z krbu v přítelově domě byla před lety tak nadšená… a teď mě to absolutně nebaví. Zapálili jsme za ty roky 2×. V ložnici mám přímotop na zdi, je to jednodušší, v kuchyni při vaření mi zima není, jinak jsou tu velké otevřené prostory, hala, to nemá cenu vytápět pro 2 lidi, a převážně jsem na zahradě. Vždycky na podzim mi začíná chybět můj útulně teplý byt.
![]()
@sirikit píše:
Twl, to je, jak když týpek z Keni machruje na Eskymáka, jak on je otužilej, když normálka funguje v sukni z banánovýho lupenu a je mu hic, zatímco ti rozmazlenci na severu klepou kosu na ledovci v kožichu z medvěda.
zde to včera oscilovalo mezi 12 a 13 st., né v letních šatech skutečně nikdo nebyl
na letní šaty to nebylo
dnes je kolem 13 ale docela fučí, tzn pocitovka je nižší, na letní šaty to vážně není
škoda toho předčasného ochlazení, ještě bychom zasloužili trochu toho babího léta
snad dojde, nemusela by být kosa až do…fjů, zase někdy do května
@Anonymní píše:
Hezký večer,
Už jste začali topit?
My teda ještě ne. Žijeme na střední moravě.
Přes den je i teplo 30 stupňů, ale jsou dny kdy je jen max.22. Noci jsou, ale chladnější i 13 stupňů. Máme meteostanici, tak to ráda sleduji..
V domě je přes den 22 stupňů a ráno i bylo jednou 20. Už začíná být cítit podzim.
Chceme topit převážně dřevem v krbu a plyn zapnout až bude fakt zima. Tak jak jste na tom vy?
Vlastně starší téma, ale mě to přijde skoro jako provokace. Venku je 30 - ale jen ve dne, někdy dokonce je jen 22 - nemělo by se začít topit?? Noci jsou chladnější, to jsou i v nejpartnějším létě. Je to pár dní, co jsme měli stále klimatické léto, to je průměrná denní teplota 15.1stCelsia a více. Ten denní průměr se počítá - dvakrát večerní teplota, jednou ranní a jednou myslím ze 14 hodin. Přesněji snad 6, 14 a 21:.00 - nyní asi s přepočtem na letní čas. Nejde o průměr matematicky, tj měřit každou minutu a zprůměrovat tak celý den. Večerní teplota z 21:00 se počítá dvakrát. Tj. je-li průměr 15st., tak ve dne bude nejspíš 21 plus sluneční svit, v bytech pak bývá zaručeně více než 20.
@Betty MacDonald píše:
A u nás je ten druhej extrém. Beru si ven nepromokavou zimní bundu, zateplené leginy a kotníkové kožené boty. Plus šálu, fučí severák.
Hele ty zateplené legíny, odkud je máš? Já si chci koupit, ale aby byly trochu slušné
@Modesta píše:
Hele ty zateplené legíny, odkud je máš? Já si chci koupit, ale aby byly trochu slušné
Tyhle jsou starší, myslím z lidlu, nosím je do lesa a na procházky do přírody.
@Betty MacDonald píše:
Tak u vás na jihu je ještě pohodička, pamatuju u babi až do listopadu hezkej podzim bez plískanic. U nás na kopcu už ti ráno stoupá pára od huby. A vaně ten vichr z hor a to není žádnej teplej vánek
Dneska fouká. Svítí, fouká, chvilku kapalo. Taková horská dráha. Mi to rozhodit nemůže. Ale můj muž to komentoval
. Vedli jsme děcka na akci pro děti, že se půjdeme projít se psem a zavedeme je tam. Ten vítr je nepříjemný. To je pravda. Chlap cestou nadával, když začalo kapat. Že vymýšlím procházku, když má pršet. Mohl je tam zavézt autem. Za hodinu a půl je máme vyzvednout. To jsem zvědavá, jestli půjdem pěšky nebo autem.
@sirikit píše:
Tak ale Vy na Hodonínsku jste nejteplejší část republiky, že jo.
To není asi o části, kde žiješ. Ono je to spíš nastavení těla. Nosím celou zimu přechodovou bundu a pod ní krátký rukáv u nás i u našich. Vždycky si koupím zimní bundu, aby mi ve finále dělala okrasu šatny nebo je nosí dcera starší. Loni jsem měla zimní bundu jednou a celou cestu venku jsem si nadávala, že zdechnu. Pocházím od Zlína. Tam je o 3-4° míň, než je u nás a vždycky se tam aklimatizuji rychle. Nemůžu za to. Děcka jsou v tomhle všechny moje. Nosí teda zimní bundu. Ale dají si pod ní max. triko u nás i u našich. Mi bylo zima pouze v červenci v Praze, když jsem tam jezdila ty první dva týdny na tábor pracovat. Tak tam mi byla zima. Protože takovou klemru jsem nečekala. Další roky jsem byla připravena na Sibiř od Prahy.
Topíme dřevem. Když přijdou děti z venku vymrzlí tak ať mají teplo.
Lze vůbec ušetřit při vytápění plynem? Odborník na plynové kotle tvrdí, že ano. A výrazně
https://www.cryptonews.cz/…no-a-vyrazne
Prostě fólie.
Dnes ráno 6 stupňů, pocitově 3. Tak jsem děti ven nabalila, zase jsou nastydle. Blbý ale je, že susime prádlo v bytě, takže je tu vlhko, venku na balkone mi prádlo „hnije“ už týden a pořád není suché ![]()
@bibi2233 píše:
Dnes ráno 6 stupňů, pocitově 3. Tak jsem děti ven nabalila, zase jsou nastydle. Blbý ale je, že susime prádlo v bytě, takže je tu vlhko, venku na balkone mi prádlo „hnije“ už týden a pořád není suché
také suším prádlo doma a teď už z toho začínám cítit tu zatuchlinu - začínající plíseň
Tak prádlo mi venku stále usychá pěkně…včera během 20 minut, foukalo.
Ja jeste susicku taky nepouzivam, venku to schne obstojne. Pres den to necham venku vyfoukat, na vecer to soupnu dovnitr, pres noc to doschne a rano sbiram.