Úzkosti dětí 2-12 let

26.1.26 09:14

Úzkosti dětí 2-12 let

Ahoj všichni pečující, zakládám projekt, který bude pomáhat rodinám s úzkostmi dětí ✨. Jsem maminka dvou dětí. Mám osobní zkušenost s úzkostmi v rodině a vím, jak těžké je dostat dobrou radu a včas, nedej bože se dostat k odborníkovi.

Řešíte někdo úzkosti svých dětí?
Co by vás zajímalo?
Co byste potřebovali?
Jak to řešíte?
Co vám funguje a co nefunguje?

Spolupracuji s psychiatričkou, pediatričkou, terapeutkou i pedagogem. Všichni jsou rodiči a mají zájem pomoci.

🌟Připravuji semináře pro rodiče, terapeutického kamaráda pro děti a aplikaci pro zvládání úzkostí.

Budu moc ráda za sdílení zkušeností z úzkostmi, rady, očekávání, prostě čehokoliv, co může být pro vás důležité.❤️

Díky Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
481
26.1.26 11:23

Uvítala bych více dostupnou psychologickou a psychiatrickou péči, ale to není v tvých silách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.26 12:11
@Bella13 píše: Více

Souhlasím. Uvědomují si to i odborníci, ale musela by se udělat systémová změna..v tom bude zakopaný pes.

Přístup, který jsme zvolili, dává šanci rodičům pracovat s informacemi, které jsou od odborníků, ale v době, kdy je skutečně potřebují. Každopádně to nenahrazuje odbornou péči ale vyplňuje mezeru v době, kdy musíme čekat, nebo hledáme info.
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16969
26.1.26 18:04
@Luci_Lumaya píše: Více

Ahoj,

naše starší dcera byla vždy velmi citlivá a poté, co ji na přechodu srazila nepozorná řidička, dostávala dcera panické ataky.

Co by mi pomohlo? Větší empatie ze strany okolí. Jedni její ataky zlehčovali, že si vymýšlí a druzí to házeli na rodiče - nojo, chudák děcko, bůh ví, co doma zažívá. :zed:

A co nám pomáhalo? Prodýchávat, příroda, arteterapie a její extrovertní osobnost.

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.2.26 17:34

Jak zvládat úzkosti dětí

@chs.jasmin píše: Více

@chs.jasmin děkuju za sdílení.
Téma traumat je určitě důležité zmínit pro ostatní rodiče. Chápu jak náročné je ustát reakce okolí.

Držím moc palce ať se to do budoucna lepší.

🤗 ❤️
Lucka @Pruvodce.uzkostmi.deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.3.26 16:25

Ahoj, měla bych zájem o informace. Zrovna prožíváme úzkostnou poruchu se synem 8 let, zatim se s tim potykame mesic a uvítám jakekoliv rady.
 Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.26 16:47
@Em1701 píše: Více

Ahoj,
To je mi moc lito. Mám ale dobrou zprávu. Dá se s tím pracovat a věřím, že s tvou oporou najde syn znovu sebedůvěru zvládat i pro něj náročnější situace. Pokud bys chtěla nasdílet: Jak si se dozvěděla o úzkostech, kde hledáš informace, obrátila ses třeba na pediatra?
Kdys chtěla, mohli bychom se spojit po e-mailu nebo nabízím možnost zavolat si a probrat situaci.

Akorát natáčíme první program pro rodiče. Doufám že bude dostupný do konce dubna. Mezitím můžeš sledovat @pruvodce.uzkostmi.děti na instagramu. Zatím tam nemám moc obsahu ale už na tom pracujeme.

Díky za tvůj vhled a moc držím palce. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.3.26 16:48

Ale jeste muzu napsat celej přibeh, syn podle me do 8 let uplne v pohode, tedy oproti starsimu ( ted 12) je vybušnejši a tvrdohlavejsi, coz je kazdy clovek jiny. A vím že přej jeho prvotní protest nebo, že neco nechce tak rychle otoči a je klid.
Ted po zácpě(coz uz mohl být symptom) a nasledne strevni viroza cele rodiny. Tedy jednou blinkal ve skole.
Pak chodil tyden do skoly v pohode. Dalsi víkend jsme jeli na chalupu (2 h cesta) a v aute prvni atak slabost divne pocity uzkost na blinkani..na chalupe ok ale uz nemohl vydrzet v restauraci plakal..nastvany. Po navratu to zaclo naplno, pred skolou silena uzkost, plac strach. Ze se tam poblinka. Hned jsem resila s ucitelkou, a na psychiatrii, kde nam byl predepsat atarax na nejhorsi uzkost a pokud bude fungovat mame zkouset chodit do skoly. Ted chodi 14 dni postupne, po hodine, dve hodiny…uz chodi na cele 4-5 hodin. Ale take problemy “nove” veci jit do obchodu..tezke..nákupák…strasny plac strach, vzdy jsem ho vzala jen na chvilinku vic a vic. Je to lepsi…ale stale nemuze do bazenu a tak. Nema jeste moc zájem o sve veci co ho bavili jen na chvilicku. Má uzkostne myslenky..nemoce ho trapi, pak otrava jidlem. Casto se nastve vybouchne..mame ted tezke obdobi a zajimaji me zkušenosti jinych maminek…postup pri psychoterapii co funguje co ne…jak to vydrzet i my..dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.26 18:02

@Em1701 díky za sdílení příběhu. Je vidět, kolik energie a lásky do toho dáváš a zároveň jak je to vyčerpávající. To co popisuješ je velmi typický průběh. Zároveň děláte skvělou práci. Možná se to zdá málo, ale ty pokroky které popisuješ jsou velké. a důležité 🤗 Jak to vydržet i my.. pomáháš synovi, zvládáš každodenní situace, a zároveň se snažíš vydržet i ty sama. To je hodně na jednoho.
Co je teď pro tebe nejtěžší? ty konkrétní momenty kdy má syn paniku a nevíš třeba co říct nebo udělat? Nebo nejistota jestli celkově postupuješ správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.26 18:08

@Em1701 díky za sdílení příběhu. Je vidět, kolik energie a lásky do toho dáváš a zároveň jak je to vyčerpávající. To co popisuješ je velmi typický průběh. Zároveň děláte skvělou práci. Možná se to zdá málo, ale ty pokroky které popisuješ jsou velké. a důležité 🤗 Jak to vydržet i my.. pomáháš synovi, zvládáš každodenní situace, a zároveň se snažíš vydržet i ty sama. To je hodně na jednoho.
Co je teď pro tebe nejtěžší? ty konkrétní momenty kdy má syn paniku a nevíš třeba co říct nebo udělat? Nebo nejistota jestli celkově postupuješ správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.3.26 18:38

Nejnarocnejsi je ten muj strach…jak lpím na tom jak moc chci, aby mu bylo zase dobře jako předtím, štastny vse z vesela zvedavost…
Jak ho pozoruju a bojim se, kdy to zase prijde. Jsem vnitrne nervozni nonstop. Nebo jake bude rano, jak se bude bat do skoly, jeden den hraje fotbsl s brachou druhy den zacne brecet ze to neumi, ze je k nicemu. Taky toho jak to ovlivnuje celou rodinu. Ale uvedomuji si to. Dnes jsem byla poprve-u sve psychozky. Rozhodla jsem se postarat taky o sebe. A opravdu mi pomohla jakoby me uzemnila v dobrým slova smyslu. Uz se tesim na dalsi sezeni. Taky rikala ze pokroky jsou to velke. Dost sleduju ruzna videa, psychlogy..googlim(nekdy moc a spis me to sejme) ale hledam postupy rady. Tedy presne to co ted tvoris ty a co tu chybí ucelene informace..odkazy. Taky pátrám o vývoji v 8 letech jake jsou tam procesy..sama si vzpominam na svoje detske obcasne strachy. Nebo starsi syn mel v 8 letech tiky..tedy patrám o spojitosti jestli zrovna v tomto věku neprobíha uvedomeni smrti, emoci..atd.
No a tak..tak pri ataku uz umime pracovat. Ted jsem presla(nevim jestli to neni brzo) na proces, ze uz vi jak na to muze kdykoliv prijit probrat to, ale ze uz si s tim umi poradit. Tedy jsem s nim urcite uklidnim, ale uz urputne nemluvim. Kdyby potreboval budu pokracovat. Ale chtela bych, aby sám vedel ze mu verim ze to zvladne sám. Uz mi i rika, mami vecer jsem to najednou zrusil.
Joo taky cteme lécivé pohadky od Romany Suche-velmi ho bavi uklidni pred spanim a dost ho to zajima.
Ale z rodinné pohůdky kdy si uz kazdy i ja delal co chce to najednou nelze. Ale je to tak..uvidime kam se posuneme za jak dlouho ale vím, ze to bude fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.3.26 18:54

@chs.jasmin a jak je dceri ted? Ještě ji ataky nekdy prijdou? A trauma z nehody jste nejak zpracovávaly?
At se dari

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.26 19:11

Téma hezké, ale nějak jsem nepochopila, jak by to fungovalo a co vlastně nabízíte? A jakou roli v tom hrajete vy sama.

• Citovat
  • Upravit
6.3.26 20:20
@Anonymní píše: Více

Děkuju moc za otázku! ❤️
Cílem projektu Lumaya je pomoci rodičům lépe porozumět úzkostem jejich dětí a nabídnout jim konkrétní nástroje, jak s nimi pracovat doma.

Já osobně jsem autorkou projektu, mám osobní zkušenost s úzkostmi v rodině, sama mám 2 děti. Obsah pro rodiče vytváříme ve spolupráci s odborníky (psychiatričkou, dětskou psycholožku, terapeuty a sociální pracovniky, )
Připravujeme semináře pro rodiče s praktickými radami, prostor pro rodiče, kde mohou sdílet své zkušenosti, aby se necítili na situaci sami. terapeutického kamaráda pro děti (pomůcku, která dětem pomáhá zvládat strachy)a mnohem víc ale začínáme postupně.

Otevřela jsem tady diskusi, protože projekt je postavený na tom, co rodiče skutečně potřebují, co přesně jim i jejich dětem chybí – aby to celé mělo co největší smysl a opravdu pomáhalo v běžném životě

Snad se mi podařilo odpovědět.
Když se určitě ptejte.
 Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
6.3.26 20:27
@Luci_Lumaya píše: Více

Co funguje? Byt s ním a komunikovat.

• načítám...
  • Citovat