Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Moc nechápu, proč ti někdo po 4 měsících AD vysadil, u první ataky úzkostné poruchy se doporučuje AD brát nejlépe ještě rok od odeznění příznaků (někdo píše půl rok, ale co jsem to řešila a ptala se, tak rok je lépe).
A pokud správně chápu, tak se ti to vrátilo podruhé, což vůbec nemusí znamenat, že se nikdy nevyléčíš.
Nevím, jakou úzkostnou poruchu máš, jestli panickou poruchu, generalizovanou úzkostnou poruchu…, ale myslím, že na léčbu obojího je nejlepší kombinace AD + terapie a pak určitě dodržovat psychohygienu a zdravý životní styl. Terapie je zas běh na delší trať většinou a ještě psychoterapeut nemusí taky sednout napoprvé.
Jinak já měla kdysi panickou poruchu, brala jsem AD a chodila na terapii (KBT), dohromady tahle kombinace mi docela pomohla, ale pak se to vrátilo i přes to, že jsem léky pořád brala, ale naučila jsem se s tím pracovat a teď už paniky de facto nemám.
Zdravím Vás,
já se potýkám s úzkostmi skoro rok.
Někdy je lépe někdy hůř, ale chtěla jsem to zkusit bez AD, používala jsem spíše doplňky stravy - L-theanin nebo Ashwaganghu a ta byla lepší, ale také raději pomaleji vysazovat.
Snažím se přežívat bez AD nebo doplňků.
Hodně mi pomáhá mít režim, dýchací cvičení, něco dělat. Když je nejhůř, tak vstát a jít dělat něco co mě těší, např. kamarádka, masáž, procházka a nejvíc mi pomáhá terapie, je to to nejlepší ze všeho, takže tu určitě doporučuji.
Hlavní je soustředit pozornost na něco jiného, nerýpat se v myšlenkách.
Přeji hodně sil a krásných dní ![]()
Ja ti doporucuji nechat se zavrit v NUDZ, jedna k poznas lidi, kteri maji asi tak 2-4 x vetsi problemy se sebou, pribuznymi, jizdou v autobuse, OCD, problemy se zavislostma a jednak te tam doktori nauci nejake KBT techniky na lepsi zvladani uzkostnych problemu. Ze jsi nikdy o KBT neslysela vid?
https://www.nudz.cz/…stne-poruchy
https://www.nudz.cz/…asledne-pece
Recidiva je bohužel častá, ale neznamená to, že se nikdy nevyléčíš. U mě pomohla kombinace delší terapie a postupné změny životního stylu – ne jen léky. Každý návrat byl jiný, ale pokaždé jsem se z toho dostala.
Terapie + AD a makat na sobě. “ U nás” lepší než KDB bylo DBT, ale to asi bude individuální ( zde byly i další věci ). Lepšit se to začalo po 3 letech s několika propady, hospitalizacemi a roky terapii. Ale znám člověka, co mohl vysadit léky až po 6 letech a terapie samozřejmě. K tomu psychohygiena, atd…
Kdybych jen brala AD, věřím tomu, že jsem po vysazení tam, kde předtím.
Moc mi pomohla KBT, co mi umožnila pochopit, jak ataky funguji a naučila jsem se je zvládat.
Plus výrazná změna životního stylu - přestala jsem kourit, zapijet stres. Pravidelně jim, spím, místo večerní sklenky vína bylinkový čaj. Abych odbourala stres, tak běhám. Přemýšlím pozitivně.
Svoji uzkost nám zmapovanou-vím, jak se může projevovat a že je to jen v mé hlavě.
Propady muzou být, ale zvládnu je.
@anonym 57490022
Pokud má zakladatelka úzkostnou poruchu, tak na tu DBT není. Ta je vytvořena na míru především lidem s hraniční poruchou osobnosti. Já absolvovala DBT stacionář v Kaleidoskopu, ale mně tedy vůbec nesedla, nic jsem si z toho neodnesla. Naopak v dávných začátcích mé léčby, když jsem měla ještě „jen“ úzkostné poruchy, tak KBT mi přišla fajn a na paniky mi i pomohla spolu s AD.
Ahoj. Je tu prosim nekdo kdo se lecil AD vicekrat a nyni je vylecen z uzkosti - uz je nebere?
poprve jsem leky brala 4 mesice a pak na radu lekare vysadila, do 4 mesicu recidiva - to jsem prisuzovala predcasnemu vysazeni.
pak jsem brala 2 roky a kvuli tehotenstvi vysadila, po 3 letech obtize zpet.
na psychoterapii jsem chodila jen poprve a parkrat.
je s recidivou vzdy vetsi pravdepodobnost dalsi recidivy? jake jsou vase zkusenosti?
dekuji ta kazdou odpoved