Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Já si vždycky dělala na noc dvojitý (dva sáčky na jeden šalek)meduňkovy čaj. Mozna už uleháš s tím, že to zase přijde, bojíš se.Me se občas stává, to samé, jakoby lapání po dechu, musím začít hodně kašlat a strašně se vyděsim a musím si sednou. Nestava se mi to pravidelně, ale jen občas. Vzdycky mi to přišlo, jakoby jsem ve spánku nějak na chvilku přestala dýchat, nebo tak něco a dál to neresila. A je pravda, že co jsem teď zhubla 15kg, tak se mi to už nestává. Ze by apnoe?
Tohle stejný se mi stávalo dřív taky, taky jen občas. Teď ale to lapání po dechu právě nemám, je to jakoby leknutí/děs, nevím jak jinak to popsat. Ale po dechu nelapam, jen strašně tluce srdce (které se po probuzení do par sekund uklidní
). Ale je pravda, ze už se bojim chodit spat, jak píšeš, protože to nechci zažívat. Děkuju, čaj zkusím
.
Ahoj, měla jsem přesně to samé, ataky prakticky jen v noci a přesně, jak to popisuješ, akorát já ještě měla křeče, kroutily se mi končetiny atd. Měla jsem to takhle půl roku vkuse, každou noc. Ale byl to rok 2007/2008, ještě se o tomhle moc nemluvilo, nebylo tolik diskuzí a já si vždycky myslela, že mám arytmii, nebo nějaké neurologické onemocnění. Lítala jsem půl roku po doktorech a nikde nic, až když jsem se pak totálně zhroutila, přestala jsem chodit a skončila na neurologii, tak mě neuroložka poslala na psychiatrii, dostala jsem AD a začala chodit na KBT (individuální a později skupinovou za hospitalizace).
Pak to vymizelo a vrátilo se to v roce 2011, zas ataky hlavně v noci, ale to už jsem věděla, o co jde a nebála jsem se toho a tím pádem to zas sláblo až vymizelo. Od té doby mám ataky výjimečně a nějak mě to nerozhodí, bohužel mám ale řadu jiných psychických problémů takže furt něco.
A co bych poradila? Večer se nějak zklidnit, udělat si třeba ten meduňkový čaj, nebo si koupit Persen forte, nebo kozlíkové kapky, nebo kamarádka zkoušela i Bachovy rescue tabletky. Před spaním si pustit nějakou relaxační, nebo meditační hudbu. A když to přijde, tak dýchat, super je aplikace Nepanikař, pokud ji neznáš, tak si ji stáhni, tam jsou různé techniky a i to dýchání, dýchá to tam s tebou… a pomohlo mi i si říkat, že o nic nejde, že to už znám atd. Držím moc palce, ať je zas lépe.
Mě se tohle děje vždy v pátek a sobotu, kdy chodí lidi pařit a mě léká, jak slyším z okna opilce 🙈 jsem v druhem patře a postel u okna
a mě odjakziva opilci vadili, mám z toho uzkosti a vzbudim se a silene mi tluce srdicko. Jediné, co pomůže je dýchat, soustředím se a v duchu si říkám nádech a vydech a hluboký, pak usnu, ale během noci se to opakuje, když mě budí.
Ahoj, něco podobného se mi taky stávalo, bud jen tak nebo mě vzbudil nějaký zvuk a vzbudila jsem se jakoby s děsem a tlukotem srdce, akorát jsem ještě k tomu mívala to, že mi bylo špatně. Ale u mě to bylo nejspíš způsobeno tím, že trpím PTSD. Pokud jsi si vědoma, že prožíváš nějaký stres a nevíš si rady doporučuji zkusit psychologa, pokud ne, nebo nevíš čím to je, zkusila bych to zkonzultovat s lékařem, tím nic nezkazíš
Ahoj, trpí někdo z Vás na úzkosti/panické ataky v noci? Už asi měsíc/dva se mi v noci děje to, ze normálně usnu a asi po 20 minutách se probudim jakoby s děsem/leknutim a šílenym tlukotem srdce. Po tomto probuzení se tep zklidní, ale já pak už většinou nemohu usnout. Mám za sebou psychicky narocne období, různé úzkosti a někdy i paniky mě prepadaji i ve dne, to už ale většinou vím, jak si s nimi poradit a podaří se mi je stopnout v zárodku. V noci to ale neovlivnim, proste se jakoby s ulekem/děsem a tlukotem srdce vzbudím a musim počkat, než to odezní
. Pak uz se mi to do rána nestane, vždy jen jednou hned na začátku. Poslední dobou si říkám, ze ve dne uz je to fajn, v noci se mi to ale děje opravdu každou noc…znáte to? Mate nějaké tipy, triky co s tím? Děkuji za každou radu, léky brát nechci
…