Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ženy,
opravdu se ta první máma ptá, v kolik? Chápu, že svět a i doba se mění, ale mění se svět 1O-tiletého dítěte víc, než když nám bylo deset? Neeee! Ptám se tý první mámy, která neví… V kolik ona musela jít spát. To se přece nezměnilo. Dítě musí dát odpočinout mozku, to vím, moje dcera nedýchala při narození, a vždy to byl vykřičník. Prostě DĚTSKÝ MOZEK MUSÍ ODPOČÍVAT. A v deseti to je ještě dítě. Moje dcera vstává v 6, a v 8 musí být v pelechu. Přes to přece vlak nikdy nepojede, ať bude doba jakákoliv… Vím to. Dcera, když její mozek neměl odpočinek a byly jsme menší, měly jsme vzteklé záchvaty, které nekončily, ale větší a větší únavou mozku gradovaly… a to není moje diagnoza… dětská psycholožka jednoduše definovala, že mozek mláděte, ať už je to dítě, kotě, štěně… musí odpočívat, neumí fungovat tak dlouho… Takže… v 10-ti letech, můj názor, v 8 nejpozději. Prostě si ten mozeček po celém dni školy, kroužků, přátelství, nepřátelství, úkolů, musí odpočinout. A P. S. na závěr: můj manžel je „šípková“, pozor, to můžou být také geny pro děti, je schopný usnout v 8 u telky… I když já jsem sova. A já jsem přitom schopná ve 2 ráno vymalovat kuchyň.
@jaanja
kdybys nechala svůj příspěvek bez těch připomínek vůči zakladatelce, tak bys udělala lépe…
a páč je deset a můj mozek je unaven
, tak jdu spát
Mám 6leté 2čata, holky a před 22h neusnou i kdybych je nevím co!!! Do postele jdou klidně ve 20h (ale je to fuk, usnou nejdřív ve 22h!!!).. Vstávají v 6.30h!
V kolik budou chodit spát v 10letech, tak typuju na půlnoc.
Sedmileta vstává v 7h. Usne před 22h., od 20h.je sice v posteli, do devíti má dovolené se dívat na TV a pak stejně cuci do stropu než usne.
Muzu ji poroucet, jak chci, že už musí jít spát.
Nas teda rodice nikdy do postele nehonili, sli jsme, bud jak skoncil film (divali jsme se spolecne na tv) nebo kdyz jsme byli moc unaveni driv, takze kolem te 22h.
@jaanja píše:
Ahoj ženy,
opravdu se ta první máma ptá, v kolik? Chápu, že svět a i doba se mění, ale mění se svět 1O-tiletého dítěte víc, než když nám bylo deset? Neeee! Ptám se tý první mámy, která neví… V kolik ona musela jít spát. To se přece nezměnilo. Dítě musí dát odpočinout mozku, to vím, moje dcera nedýchala při narození, a vždy to byl vykřičník. Prostě DĚTSKÝ MOZEK MUSÍ ODPOČÍVAT. A v deseti to je ještě dítě. Moje dcera vstává v 6, a v 8 musí být v pelechu. Přes to přece vlak nikdy nepojede, ať bude doba jakákoliv… Vím to. Dcera, když její mozek neměl odpočinek a byly jsme menší, měly jsme vzteklé záchvaty, které nekončily, ale větší a větší únavou mozku gradovaly… a to není moje diagnoza… dětská psycholožka jednoduše definovala, že mozek mláděte, ať už je to dítě, kotě, štěně… musí odpočívat, neumí fungovat tak dlouho… Takže… v 10-ti letech, můj názor, v 8 nejpozději. Prostě si ten mozeček po celém dni školy, kroužků, přátelství, nepřátelství, úkolů, musí odpočinout. A P. S. na závěr: můj manžel je „šípková“, pozor, to můžou být také geny pro děti, je schopný usnout v 8 u telky… I když já jsem sova. A já jsem přitom schopná ve 2 ráno vymalovat kuchyň.
A co když NEMUSELA chodit spát? Já to tak třeba měla, prostě jsem šla spát, když jsem byla unavená, někdy v 7, někdy v 11 a někdy jsem dokonce nezabrala ani do půlnoci,
naši to prostě nějak nehrotili, co si vybavuji a nebo se máma vracela z odpolední až ve 22:30, zatímco otec byl v zahraničí a představ si, že si se mnou ta zlá máma pak třeba ještě půl hodiny po návratu z práce povídala
a přesto, že jsem vstávala v 5, tak jsem měla po celou ZŠ samé jedničky a žádnými záchvaty jsem také netrpěla, tak snad se ty vady na mozku neprojeví později…
Jako jo, můžeš dát dítě do postele třeba v 5 odpoledne, ale to je tak všechno, co můžeš, když prostě nebude moct usnout, tak neusne a vzhledem k tomu, že makový cumel už povolen není, tak s tím nic neuděláš.
V 10 letech už podle mě děcko pozná, kdy je unavené a ví, že druhý den vstává, tudíž by mělo jít spát, neříkám, že by mělo pařit do půlnoci hry, ale nevím, proč by si třeba do 9, klidně do 10, nemohlo povídat s rodiči v obýváku, když nemůže zabrat, myslím si, že by se tímhle tedy i víc unavilo, než kdybych ho v 7:59 zavřela do pokojíčku a teď okamžitě budeš spát, děj se co děj, kdyžtak čum tři hodiny do stropu a ani nezkoušej jít na záchod.
No tak to mě tedy překvapilo, v kolik tak malé děti chodí spinkat. Já zaženu 11letého syna do 20 h a to někdy již po 19h, protože má nejvíc práce před spaním. Vkládám anomymně, aby mě pak někdo venku neukamenoval.
Zase tak malé děti to už nejsou. V 10 letech dítě ví, kdy se mu chce spát. Každý jsme jiný a i ty děti mají různé potřeby, takže takové poučování je mimo mísu. Moji 10 letou dceru bych ve 20 hodin uspala jen Rohypnolem. Ona má energie na rozdávání a usíná až mezi 21:30 a 22. hodinou. Dřív nezabere.
Moje skoro 5ti letá chodí okolo 9, mladší roční klidně v 10-11. Jo režim fungoval dlouho, ale pak se to zrvtlo a já nebudu dvě hodiny poslouchat jak řve v pokojíku protože nemůže spát, takhle si hrajeme, povídáme, koukáme na filmy a ona pak v klidu usne (ta mladší) bez řevu a jiných nepokojů, spí mi do 9-10. Starší se koupe kolem 8 a pak má potřebu být s námi u TV v posteli nebo na gauči a povídáme si, mazlíme se,.. pak kolem 9 bez problému odchází do pokojíku spát. Pro někoho špatný a nevýchovný, pro mě krásný období kdy se mnou holky tráví čas, příjemně si popovídám, pohrajeme, zasmějeme a pak bez řevu jdeme spát. Každýho věc.
@Natálka26 píše:
Moje skoro 5ti letá chodí okolo 9, mladší roční klidně v 10-11. Jo režim fungoval dlouho, ale pak se to zrvtlo a já nebudu dvě hodiny poslouchat jak řve v pokojíku protože nemůže spát, takhle si hrajeme, povídáme, koukáme na filmy a ona pak v klidu usne (ta mladší) bez řevu a jiných nepokojů, spí mi do 9-10. Starší se koupe kolem 8 a pak má potřebu být s námi u TV v posteli nebo na gauči a povídáme si, mazlíme se,.. pak kolem 9 bez problému odchází do pokojíku spát. Pro někoho špatný a nevýchovný, pro mě krásný období kdy se mnou holky tráví čas, příjemně si popovídám, pohrajeme, zasmějeme a pak bez řevu jdeme spát. Každýho věc.
Užij si tohle nádherné období. ![]()
@sloninka píše:
Užij si tohle nádherné období.
Užívám, za 10 let už tam se mnou nejspíš sedět nebudou.
A prootže to tak rychle utíká, tak si to nechci kazit zbytečným řevem.
@MarieP Můj desetiletý syn chodívá spát kolem půl desáté, vstává ráno před sedmou. O víkendu chodí spát ještě později.
@MarieP Díky, tu meduňku zkusím, mám doma nasušenou a příští rok budu mít vlastní.
.
Kluk ani na počítač nechodí, zatím ho děti nemají zapojený, tablet jsem mu sebrala a stejně nemá čas, protože se se vším courá a já jsem ráda, když má ve 20 hodin připravenou tašku do školy na druhý den
Ptala jsem se ho, jestli nemá nějaké starosti nebo potíže ve škole se spolužáky a nemá.